Şimdi Ara

32' lcd'de kullanacağım sistem hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar 32" lcd televizyonumda kullanmak üzere pc toplayacağım. amacım oyun oynamak değil. internet, film, müzik ve çalışma amaçlı alacağım. aşağıdaki parçaları belirledim yaklaşık 750 tl tutuyor. ben de maximum 850 tlye kadar çıkabilirim. bir de bir arkadaş ekran kartı harici olsun, hatta iyi bir harici ekran kartı olsun dedi. yoksa 32 inçte görüntü kalitesinin oldukça kötü olabileceğini söyledi. sistem şu:

Gigabyte GA-880GM-D2H AMD 880G DDR3 1666
    Amd Phenom II X4 965 3.4GHz Soket AM3 Black Edition Kutulu İşlemci
    Kingston Hyperx 4GB 1600MHz DDR3 KHX1600C9D3/4G Ram
    Seagate Barracuda 500GB 7200RPM SATA 6.0Gb/s Sabit Disk ST500DM002
    Codegen 6224-CA Peak 350W Siyah Atx Kasa

gerekirse ekleyeceğim ekran kartı:
    Sapphire Ati HD5570 1GB/2.8GB HM 128Bit DDR3 (Directx 11) DVI-HDMI PCI-E 2.1 x16 Ekran kartı (11167-02-20R)

tavsiyelerinizi ve uyarılarınızı bekliyorum...

• Seçtiğin parçalar gayet iyi verebileceğin para için.Fakat sanki o kasa olmamış gibi 350W ekran kartı eklersen sıkıntı yaratabilir.İşlemci 965 ne kadar bilmiyorum ama 955 alabilirsin fiyat farkı var ise.

Ekran kartına gelmek gerekirse alacağın kart isteklerini yerine getirecektir.Ama benim tavsiyem 5700 serisi veya 6700 serisidir ikinci el de alabilirsin.Eğer ekran kartı alacaksan anakartında ekran kartı olmayan modellerden seç.Onun dışında dediğim gibi bilgisayarın bel kemiği güç kaynağıdır önem vermen lazım.500W dan düşük alma .İleriyi düşünmüş olursun hemde sistem rahat çalışır.

Not amd işlemcilerin stok fan soğutucuları bana göre bir hayli sesli.Onuda düşünüp karar vermende yarar var.Kasana uygun sığabilecek bir fan alırsan ses den kurtulursun.

hayırlı olsunç

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suspect58 -- 19 Nisan 2012; 0:55:12 >
  • ben olsam raspberry pi alırım. internet performansı çok iyi olmayabilir ama video performansı oldukça iyi. xbmc da çok iyi çalışıyor, videoları takılmadan oynatıyor. ben beğendim açıkçası.
  • Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Özellikle kasa ve fan uyarısı dikkate alınası uyarılar. Genelde en çok sorun yaratan unsurlar bunlar oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kebiikec

Arkadaşlar 32" lcd televizyonumda kullanmak üzere pc toplayacağım. amacım oyun oynamak değil. internet, film, müzik ve çalışma amaçlı alacağım. aşağıdaki parçaları belirledim yaklaşık 750 tl tutuyor. ben de maximum 850 tlye kadar çıkabilirim. bir de bir arkadaş ekran kartı harici olsun, hatta iyi bir harici ekran kartı olsun dedi. yoksa 32 inçte görüntü kalitesinin oldukça kötü olabileceğini söyledi. sistem şu:

Gigabyte GA-880GM-D2H AMD 880G DDR3 1666
    Kingston Hyperx 4GB 1600MHz DDR3 KHX1600C9D3/4G Ram
    Codegen 6224-CA Peak 350W Siyah Atx Kasa

gerekirse ekleyeceğim ekran kartı:
    Sapphire Ati HD5570 1GB/2.8GB HM 128Bit DDR3 (Directx 11) DVI-HDMI PCI-E 2.1 x16 Ekran kartı (11167-02-20R)

tavsiyelerinizi ve uyarılarınızı bekliyorum...

x4 bulamazsan eğer işlemci seçimiyle beraber yine hdmi çıkışlı başka bi anakart bakmak gerekir. İyi bi görüntü kalitesi için harici ekran kartına gerek yok. En azından siz ne istediğinizi bildiğiniz sürece. Arkadaşınızın büyük ihtimalle demek istediği, eğer donanım üstünden post-processing için standart olmayan şeyleri kullanmak isterseni su koyabilir hd4200 onu demek istemiş olabilir. İlave olarak da adaptif deinterlace için yeterince güçlü değil(1080i interlaced video için vektor adaptive deinterlace gücü yetmiyo). Bi de madVR gibi shader kullanan rendererlar çok yüklü iş istenirse su koyar. Ayrıca 3d ISO çözemez, yani donanımdan 3d BLuray oynatamaz, cpu ile çözmesi gerekir (CPU yeterince güçlü zaten sorun olmaz). Bunlara kısa dönemde ihtiyaç yoksa zaten önemli değil.

• Tavsiyeleriniz üzerine sistemi biraz daha yükseltmeye, dolayısıyla maddi külfet arttığı için de toplama işini ileri bir tarihe atmaya karar verdim. aşağıdaki sistemi 5-6 ay sonrası için kurmaya karar verdim.

Gigabyte GA-880GM-D2H AMD 880G DDR3 1666(O.C.) Soket AM3 Anakart

Kingston Hyperx 4GB 1600MHz DDR3 KHX1600C9D3/4G Ram (İKİ ADET=8GB)

Team 60GB Xtreem S1 Sata2 SSD (TMSSDS1-60G)

HIS Ati HD 5750 IceQ 1GB 128Bit GDDR5 (DirectX 11) HDMI-DVI PCI-E 2.0 x16 Ekran Kartı 01-HIS-016-00920
    ya da aynı fiyata
    His 1 Gb 6770 128 Bit GDDR5 Native Hdmi PCIEX Ekran Kartı
    HIS Ati HD 5750 iCooler IV 1GB 128Bit GDDR5 (DirectX 11) HDMI-DVI PCI-E 2.0 x16 Ekran Kartı 01-HIS-016-00910

TX Gama ATX Kasa (TXCHGAMA)

AeroCool 550W 12cm Fanlı Aktif PFC Power Supply (AE-VP550)

1250 TL tutuyor. SSD konusunda kararsızım, onu almazsam eğer 1070 TL oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kebiikec -- 19 Nisan 2012; 20:57:17 >

• Benim şahsi fikrim, ihtiyaçları daha detaylı berlirleyin, üstüne ileride ne kadar daha genişleme fırsatı olsun diye düşünün. Gün boyunca uzun saatler sistem açık kalıcaksa,mesela torent makinası vs. gibi de çalışacaksa güç tüketimini de dikkate alın derim.

- Piyasadan Phenom II bulmak imkansız gibi bişey, kesin bulabileceksiniz 955 965 vs. ve istediğiniz ihtiyaç duyacağına inandığınız şey 4 çekirdekli bi sistemse olabilir. Onun dışında klasikleşmiş diyebileceğiniz dünya kadar şey için 4 çekirdekli sistemin bir artısı olmaz, fazladan elektrik tüketimi olur.

- EN en en en önemli olan şeyi ne istediğini bilmektir. BF3 oynamak için 2000 TL sadece ekran kartı + CPU 'ya para vermeyi kendine görev edinenler gibi bir bakış açınız mı var, yoksa 32" LCD de mesela, 720p 2GB lık film(2mbit civarı) izlemek, aynı zmanda da internette gezebilmek, online film dizi video izlemek de bana yeterli gelir gibi bi bkaış açısı mı var?

- Gidip 2000-2500 TL tv alıp, sonra bununla internetten 500-600-800 kbit, yani düşük kalitede, belki download bile etmeyeceğiniz kalitede dizi film izleyip oh ne güzel diyenler gibi bakış açısı varmı?

- Ben yukarda hafiften eleştirdiğim şeylerin sizin için pek geçerli olmadığını düşünüyorum. Bu durumda harici ekran kartına ihtiyacını yok, kapasitesi yüksek bir PSU ihtiyacınız yok, janjanlı pahalı bi kasaya ihtiyacınız yok, 4 çekirdekli CPU'ya da ihtiyacınız yok.

1080p h264,vc1,mpeg, divx, xvid izlemek içine AMD'nin E350/450 sistemleri yeterli. Internette gezmek dolaşmak youtube vs. için de yeterli. Bundan sonrası ise extradan olabilecek ihtiyaçlarla alakalı :

MSI E350 anakart+cpu 170TL, 2gb RAM 25TL, Kasa 50-100TL arası, Logitech k400 kablosuz touchpad klavye 90TL = 350 TL civarı falan eder.

Bu %90 insanın %90 ihtiyacını karşılayacak bir HTPC olur, çok az elektrik çeker, 1080p bluray oynatırken en en fazla 20w civarı gibi. Torrent makinası da olur, webde de dolaşır, online dizi de izletir.

Bu noktadan sonra önemli olan extradan neler isteyeceğiniz / isteyeceğimiz, bence en önemli olanlar bunlar, çünkü direk fiyatı etkiler :

- En başta post-processing var, eğer pc de izlediğimiz videoda post processing gerektiğini düşünüyorsak, de-noise, de-interlace, sharpen gibi, E350 bunu AMD CCC ile yapar, ama bi yere kadar (elbette onboard hd4200 den daha fazla kaldırır). Ama eğer ffdshow ile kendimize göre bişeyleri değiştirmek istersek eğer o zman Donanım yerine Yazılım ile video çözmek gerekir, bunun da altından yüksek bitrate olan videolar için E350 kalkamaz, çıta bi adım yukarı çıkar.

- Bunun bi üstü, Sempron 145, tek çekirdekli ama CPU gücü olarak E-350 den çok daha yukarıda, 2 kat civarlarına yakın fark var salt CPU gücü açısından. E350 videoları dahili GPU ile çözer bu açıdan dert yok. Ama yazılım ile çözme, ffdshow ile farklı post-processing ayarları kullanmak isterseniz daha rahat eder. Ama bunun da gücü Athlon II x2 lerden daha düşük. Athlon II x2 250 3ghz hızı var, e-350 den de semronda da daha güçlü. 1080p 15-20 mbit videoyu yazılım ile hiç sorunsuz çözebilir. Zaten yazılım ile çözüyorsak amacımız da efekt kullanabimek videoya göre.

Burda e-350 ile diğer normal sistemler arasında kullanılan güç farkı var. e-350 ile mesela sempron 145 arasında 20-30 watt civarı saatlik fark var, Athlon ii x2 250 ile fark daha fazla. 24 saat açık torrent makinası gibi de düşünüyorsanız eğer, bu aradaki fark senede 40-45 TL elektrik parası farkı ediyor.

İlk karar verilecek şey, torentk makinası + 24 saat açık kalıcak mı ve yukarda bahsettğim görüntü kalitesinde oynamak içine ne kadar isteklisiniz. Ve aradaki elektrik tüketimi sizin için önemli mi. Çünkü bazı insanlar vardır, tüketilen güç farkını hiç önemsemez, getirisi çok az yada hiç olmasa bile.

3d ISO, 3d BLuray yani sizin için önemli mi değil mi? sbs MKV'lerden bahsetmiyorum, direk 3d Bluray disk / iso kullanıp kullanmayacağınız da ihtiyaç duyulan gücü etkiler. e-350 mesela 3d iso oynatamaz, onboard hd4200 de oynatamaz. phenom x4 oynatır ama yazılım ile. Yukarıda yazdığım bazı şeylere gerek yok sade torent film web derseniz e-350 yeter mesela. Ama 3d iso derseniz de harici ekran kartı vs. daha güçlü cpu düşünmeniz lazım. çünkü sırf yazılım ile 3d iso oynatırsanız, Atlhlon II x3 , 3 çekirdekli CPU %75 80 civarında CPU yer.

Diğer HTPC için düşünebileceğiniz ve EN EN EN çok işlem gücü isteyeceğiniz nokta FPS dönüştürme işi. SVPlayer ile, mesela 24FPS filmi 50/60 FPS çevirmek gibi bişey istiyormusunuz istemiyormusunuz? e-350 bu işi yapamaz kesinlikle, bu tür işlem gücünün altından kalkamaz.

Burası önemli, Eğer TV'nizde bu tür bir özellik varsa, 100HZ , motion flow v.s gibi zımbırtılar, bu 24> 50/60 FPS dönüştürme işini yapan bi donanım yani, Bunun kalitesinden memnunmusunuz işinizi görüyor size yetiyor mu? daha da önemlisi görüntüğü bozuyor mu? Artifact oluşturuyormu, mesela hareket eden nesnelerin kenarlarında bu özellik açıkken karelenme flulaşma bozulma oluyormu? Forumlarda çoğu kişi film izlerken bu özelliklerin kapatılmasını tavsiye eder mesela.

Eğer TV'de böyle bi özellik varsa ve memnunsanız, e-350 yine yetebilir. Eğer yok ise bunu HTPC'de yazılım ile, SVPplayer, Splashplayer pro vs. gibi çözümlerle yapmak gerek. Burda da kalite ve işlem gücü ihtiyacı CPU ile alakalı. 1080p videoyu 24>60FPS dönüştürmek isterseniz sadece yazılım ile, en az PHenom II x6 CPU lazım, SVPlayer good settings ile. Programın daha düşük ayarları ile daha düşük CPUlarda da oynatabilir, ama filme videoya göre artifact oluşumu artar.

Bu tür zımbırtı neye yarar neye ihtiyacım olsun derseniz: Zevkten ziyade zorunluluk olduğu durumlar var. Bazı filmler, 23.976 FPS olmasına karşın rahatsız edici gelebilir, böyle filmleri 30 FPS izlemek çok daha temiz bi görüntü ve izleme zevkine imkan verir. Bazıları mesela 50-60 FPS olunca görüntü, benim arkadşımda olduğu gibi, yakın plan görüntü hızlı hareket edince hızlı ileri sarma efekti oluyormuş gibi geliyor ve onu rahatsız ediyor. 30 FPS ise daha akıcı izlenebilir geliyor. Böyle bi durumda da yine x4 1080p için 30FPS'ye çevirmek için yeterli olur.

Zorunlu olabileceğini düşüdüğüm yerler, mesela Sopcast ile maç izleyeceksiniz. Yayın 25 FPS olsa bile, topun hareketi, kameranın paralel hareketi size tırtıklı gibi gelebilir. Böyle bi durumda Windows Medya Player yerine, ffdshow kullanan başka bi player + Sopcast ile, 50FPS'ye çıkartınca görüntüyü çok daha akıcı gelir. Eğer tv niz, böyle maç görüntülerini yumuşatırken hızlandırırken artifact oluşturuyorsa HTPC de böyle bi program kullanmak gerekir.

• profesyonel bir açıklama olmuş''sizin anlattığınız karşınızdakinin anlayabildiği kadardır'' hesabı teknik terimlerden dolayı tam anlamasamda fikir edindim, zevkle okudum,teşekkürler
  • Rubisco çok teşekkür ederim. Çok ayrıntılı ve teknik bir cevap yazmışsın. Bazı yerlerini anlayamadım ama bazı şeylerin netleşmesinde yardımın oldu. Galiba maliyeti kısıp ihtiyacıma göre bir sistem hazırlasam daha iyi olacak.
  • Kingston Hyperx 4GB 1600MHz DDR3 KHX1600C9D3/4G Ram 53 TL
    Gigabyte GA-880GM-D2H AMD 880G DDR3 1666(O.C.) Soket AM3 Anakart 160 TL
    AMD Athlon II X2 270 3.4GHz AM3 65W İşlemci 156 TL
    Codegen Q3349-A11 Peak 350W Siyah Atx Kasa 77 TL
    Logitech Wireless Touch Keyboard K400 (920-003120) 85 TL
    Western Digital Caviar Blue 500GB SATA III 6Gbit/s 3,5" Sabit Disk WD5000AAKX 190 TL

Toplamda 708 TL tutuyor. birkaç ay içinde alacağım inşallah. Hepsiburada fiyatlarıdır. Hanımdan veto yemeseydim bugün alacaktım 100 lira da hediye çeki kazanacaktım. Ne yazık ki sistemi kurma hayallerim yaza kaldı.Neyse hdd fiyatları yaza kadar belki düşer. Tavsiye ve uyarılarınızı bekliyorum, teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kebiikec -- 20 Nisan 2012; 21:53:05 >
  • Hocam merakımdan soruyorum, benim evde de odamda 32" tv var ve yakın zamanda bende PC toplamayı istiyorum. Benimde amacım oyun değil, film izleme ve internet vs. Yalnız gündelik işler için 32" ekran ne derece kullanışlı olur meraklardayım?
  • Laptopla denedim. çözünürlüğü falan en üst seviyeye ayarladım. Görüntü güzel oluyor ama kullanışlılık zayıf. Büyük ekranda internette dolaşmak çok zor. Yaklaştığınızda muazzam derecede gözünüzü yoruyor, uzaklaştığınızda ise yazıları göremiyorsunuz. Sadece media player olarak kullanmak için düşünülebilir. Ama o zaman da bu kadar parayı verdiğimize değer mi bilemem. Ben vazgeçtim. 5 yıllık emektar dizüstüm ömrünü tamamlayınca bu ayarda bir masaüstü kurabilirim belki... Tabii en fazla 22-23 inçlik bir ekranla...
  • HTPC için AMD'nin Trinity APU larını bekleyin, Mayısın 2. haftası çıkacaklar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.