Merhaba Arkadaşlar dün akşam kendime U28E590 28 INC 4K Destekli Samsung Monitör aldım. Fakat bir sorun yaşıyorum. Monitör yanında arkadaş bana HDMI kablosu ve DISPLAY PORT 'da verdi. Monitör açılıyor oyunlara vs.. giriyorum sorun da yok. ZAma zaman zaman ekran kendi kendine kapanıp açılıyor. Birşey dikkatimi çekti. Mouse Sağ Tık > NVIDIA Denetim Masası seçtiğim zaman farkettim. İki tane 3840x2160 çözünürlük var. Seçili olan DOĞAL kısımda 60 hz gözüküyor. Gayet de bana göre yeterli akıcılıkta. Fakat yukarıdaki UHD kısmında olan 3840x2160 SEÇTİĞİM zaman yenileme hızı 30 HZ oluyor. Ekanda mouse hareketleri bile dalga dalga gidiyor. Bilgisayarımda; ASUS Z270-A PRIME ANAKART I7700K İŞLEMCİ 4X16 KINGSTON 3200 MHZ RAM 500 GB SAMSUNG EVO SSD MSI ARMOR 1080 TI 11GB 352 BİT EKRAN KARTI VAR BENİM SORULARIM ŞU;
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM? |
3840x2160 (Doğal) ile ULTRA HD 3840x2160 Arasındaki Fark Nedir? Zaman zaman kapanma sorunu!
-
-
PC yazan yer monitörler için, üsttekiler ise televizyonlar için. PC kısmından 3840x2160 (Doğal) seçiceksiniz. Kablo konusunu bilmiyorum.
-
Çok teşekkür ederim bilgi için. Bende yukarıdakini seçince neden ekran yavaşlıyor ve kapanıp açılıyo diyorum.
-
Merhaba Forumdaş,
144Hz monitörlerde de böyle seçenekler çıkıyor:
Ultra HD, HD, SD bunlar TV için. Diğeri PC için.
Her donanım-yazılım belli bir amaç doğrultusunda gelişiyor, standartlar ona göre oluşuyor. TV'ler video izleme amaçlı 1950'lerde geliştirilen (NTSC, PAL ve SECAM iken) standartlara sahipken, PC'ler grafik işleme, veri görüntüleme amacıyla 80'lerde (Vesa, CVT, HDMI, DisplayPort) standartlarına sahip. Biri daha basit temel işler için yeterli iken, diğeri çok daha karmaşık daha yüksek veri aktarım hızına ihtiyaç duyuyor.
1. Soru: Arkadaşının verdiği kablolar yetersiz olabilir. HDMI kablolar DisplayPort kablolara göre daha eski ve daha düşük bant genişliğine sahip. Bu nedenle 4K çözünürlükte 60 Hz yenileme hızında görüntü aktarımı için yeterli olmayabilirler. Ekran kapanma sorununun kablolardan kaynaklandığını doğrulamak için farklı bir DisplayPort kablosu deneyebilirsin.. Hatta DisplayPort 1.4 veya daha yüksek bir versiyon olan bir kablo kullan...
2. Soru: DisplayPort 1.1 ve DisplayPort 1.2 arasındaki temel fark bant genişliğidir. DisplayPort 1.1 16.2 Gbps iken DisplayPort 1.2 ise 21.6 Gbps'lik bir bant genişliğine sahiptir. Daha yüksek çözünürlük ve yenileme hızı için 1.2 seçmek elbette daha iyi.
Bazı kapanma sorunları yaşamışsın kablodan olabilir dedik de... PSU yetersiz değildir umarım...
Ayrıca monitörün ve Windows'un ayrı ayrı uyku ayarlarını gözden geçir.
Bir de tabi doğru driver seçmek önemli. Nvidia ekranında Yardım > Sistem Bilgisi var oradan kurulu versiyona bak. Şu an 546.65 en güncel versiyon. Ama genelde en son çıkan en iyisi sanılıyor. Halbuki öyle olmuyor. Biraz saçma gelecek ama, neyse ne geriye dönük misal 10 tane driver indir. En güncelinden başlayarak, geriye giderek test ederek kendin bulabilirsin. Tam böyle sistemine en uygun olan versiyonu bulursan kaybetme.
-
Öncelikle desteğin için teşekkür ederim. Ekran nvidia denetim masası olayını net olarak anladım sağolasın. Benim PSU şu anda amazon'da satış 4999 tl olarak gözüküyor. PSU 'dan olacağını sanmıyorum. Dediğin gibi muhtemelen bana verdiği HDMI ile DISPLAY PORT yetersiz gibi. Çünkü eşine tv izlemek için almış monitörü. Ben kasaya takınca her zaman değil ama kapanıp açılmalar oluyor.
Son sorum şu olacak size Display Port 1.4 alın dediniz mesela benim monitörde iki seçenek var 1.1 ve 1.2 . Ben dediğiniz gibi 1.4 alırsam bu etkiler mi desteklemiyor gibi. Kusura bakmayın bu konulara biraz yabancıyım. Eğer etkilemiyor ise siz bu konulara hakimsiniz görüyorum. Bana mesela önerebileceğiniz 1.2 yada 1.4 display port var mıdır. Şu senin işini fazlasıyla görür diyebileceğiniz.
Mesela eğer 1.4 almamda sakınca yoksa şöyle bir kablo var;
CABLEDECONN 2M DisplayPort Kablosu Ultra HD 8K 4K Bakır Kablo DP 1,4 8K@60Hz 4K@144Hz Yüksek Hızlı HDCP 3D 32,4Gbit/s İnce ve Esnek DP - DP Kablo 6.6FT
onu alsam yeterli midir marka olarak biliyor musunuz
Şimdiden teşekkürler.
-
Kalitesiz kablolar bu tip sorunlara sebep olabiliyor. Display port kullanmanızı da tavsiye ederim.
-
Rica ederim.
Şimdi asıl mesele ihtiyaç duyulan veri hızı...
Bunun da hesaplaması derya deniz. Çok ayrıntılı hesaplamak istersen monitörüne göre link:
https://linustechtips.com/topic/729232-guide-to-display-cables-adapters-v2/?section=calc&H=3840&V=2160&F=60&calculations=show&formulas=show
Şöyle pratik olarak 4K için tablo:
Video Format --- CVT --- CVT-RB --- CVT-RB v2 --- CTA-861 VIC
3840 × 2160 @ 30 Hz --- 8.13 --- 6.31 --- 6.18 --- 7.13
3840 × 2160 @ 60 Hz --- 17.10 --- 12.80 --- 12.54 --- 14.26
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Coordinated_Video_TimingsGörüldüğü üzere, farklı timinglerde 4K ve 60 Hz için en az 12 ila 17.1 arasında aktarım hızına ihtiyaç oluyor. (Ki sanırım sistemin için 12.54 Gbit/s değeri olsa) Ve eğer bunun altına inersek sıkıntı başlıyor.
Hesaplama formüllerinde görmüşsündür, çözünürlük × bit derinliği × yenileme hızı doğrudan çarpan olarak duruyor. Yani yenilemede 30'dan 60'a çıktığında ihtiyaç duyduğun veri aktarımı da 2 kat artmış olacak....
Neyse bir de şöyle bant genişliğinden ziyade maksimum veri hızlarına bakarsak:
Bağlantı --- Max Veri Hızı
DisplayPort 2.0 --- 77.37 Gbit/s
DisplayPort 1.3–1.4 --- 25.92 Gbit/s
DisplayPort 1.2 --- 17.28 Gbit/s
DisplayPort 1.0–1.1 --- 8.64 Gbit/s
HDMI 2.1 --- 41.92 Gbit/s
HDMI 2.0 --- 14.40 Gbit/s
HDMI 1.3–1.4 --- 8.16 Gbit/s
HDMI 1.0–1.2 --- 3.96 Gbit/s
DVI --- 7.92 Gbit/s
Thunderbolt 3 --- 34.56 Gbit/s
Thunderbolt 2 --- 17.28 Gbit/s
Thunderbolt --- 8.64 Gbit/s
Kaynak: https://linustechtips.com/topic/729232-guide-to-display-cables-adapters-v2/?section=calcÖZETLE tüm bunlara göre 4K ve 60 Hz için HDMI 2.0 (yani 14.40 Gbit/s) veya DP 1.2 (17.28 Gbit/s) alman yeterli.
DP 1.4 de alabilirsin, geriye dönük uyumludur. Ben önerirken bir tık daha iyi içindeki tellerin sayısı, malzeme, koruma hepsi tüm standartlar değişiyor, böylece daha uzun ömürlü daha sağlam olabiliyor mantığından söylemiştim. Ama piyasada zor buluyorsan, ki attığın model sanırım yurtdışından... Gereksiz de pahalıysa, çok da gerek yok... Marka olarak fark etmez. Ama Ugreen önerebilirim. Satıcısı şöyle Amazon.com.tr olacak şekilde bir kaç öneri:
Ugreen HDMI 2.0 4K Ses ve Görüntü Kablosu, 3 Metre:
https://www.amazon.com.tr/dp/B08GMBDHMR
Ugreen DP 1.2 4K 60Hz Displayport to Displayport Kablo, 1 Metre:
https://www.amazon.com.tr/dp/B015IGC8KK
Uzunluklarına da dikkat ederek seçim yapabilirsin.
Bir de HDMI mi DP mi meselesi bazı monitörlerde bazı ekran kartlarında bazı teknolojiler (hani FreeSync/G-Sync gibi) yalnız DP veya yalnız HDMI olacak şekilde oluyor... Öyle özel bir durum varsa monitörünün kullanım kılavuzundan bakarsın.
-
Dediğin gibi yaptım. Siparişi de verdim. Benim kablo 1.1 olanmış bu yüzden kapanıp açılma olduğunu söylediler. Bende size attığımı ve sizin gönderdiğinizi 2 pc'ye de aldım. Display port 1.4 oyun bilgisayarı için kullanacğaım.
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Herşeyi sayenizde öğrendim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X