Bildirim
3D Görüntü konusunda merak ettiğim 1-2 konu
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
Giriş
-
televizyon 3D olmadığı için kumandada 3D tuşu da haliyle olmayacak. yani siz hiçbir şkilde ekranda görünen 2 görüntüyü tek görüntü olarak birleştiremiyeceksiniz ki 3D görüntü alasınız. -
İşte merakım da o noktada başlıyor. Yazılım ile bu işin mümkün olduğunu youtube da görüyoruz.
Benim bir cihazım olsa ve o görüntüyü birleştirse, ya da önemli değil onu da geçtim youtube videosunu açsam TV de. mesela hdmi kablo ile pcden direk bağlayıp. Görüntü TV de gözükür sonuçta. O görüntü benim için yeterli değil midir ? Gözlükle bakıp 3D göremez miyim ?
Örnek video :http://www.youtube.com/watch?v=5ANcspdYh_U -
Yaptığım araştırma neticesinde şuanda piyasada 3-4 adet başarılı yazılım buldum.
İndirdiğim herhangi formattaki 3d filmi, istediğim başka bir formatta görüntüleyebiliyorum. Yani demek istediğim, side by side olan ve sağ ve sol tarafta 2 görüntüden oluşan filmi, üst üste bindirip, red-green görüntüleyebiliyorum.
Bu işlemi PC üzerinde yapıyorum. Şimdi mesele ben 3d bi gözlük ile monitorume baksam, 3 boyutlu görür müyüm görmez miyim? Elilmde gözlük olmadığından bunu deneyemiyorum. Teorik olarak görmem lazım.
Ve eğer görebiliyorsam, tv üzerinde de aynı şekilde görebilmem lazım... -
Red / green - red / cyan şeklinde yapabilirsin zaten. Ama şu anki son teknoloji 3D standardı SBS. Bu da aynı görüntünün eşzamanlı olarak çok az farklı açılardan çekilmiş iki görüntüsü yanyana veriliyor. Yani TV 3D değilse bunu yapamaz. Ama eski tip 3D için herhangi bir görüntüyü 3D yapabiliyorsun evet. -
Bana sanki mümkün gibi geldiği için uğraştım ama işin teknik alt yapısı hakkında çok bilgi sahibi değilim. Bu yüzden eğer olmayacağı kesin ise daha fazla uğraşmayacağım. Ama olma bir de gözlükle denemek istiyorum bu oluşan görüntüyü. -
Şimdi bu 3D işini yapan şey bir yazılım değil mi? Bu side-by-side olan 2 görüntüyü üst üste çok az açı ile bindiriyor yazılım işte. Ondan sonrası sadece gözlüğe kalmıyor mu arkadaşlar? Bi fikir verin ? Bana çok mantıkı geliyor bu iş.
3d tv lerin yaptığı sanki sadece bu iki görüntüyü birleştirmek.
Yani bana öyle geliyor ki: ben internetten indirdim görüntüyü. side-by-side olan bu görüntüyü PC de bindirdim üst üste. Onu da hdmi ile TV ye aktardım. Sonra TV ye baktım uygun gözlükle. Sanki görücem 3 boyutluyu... Yani tv nin yaptığı tek iş o görüntüleri üst üste ve kendi gözlüğüne uygun formata getirmek...
Ama bide gözlük meselesi var işte. Çeşit çeşit gözlük var...
Az bi kafa yorup fikir paylaşsanız ? Olayı çözemesek de aydınlamış oluruz...
-
Ama orjinal 3D çekilen filmler zaten farklı açılarla konumlandırılmış iki ayrı kamera ile çekiliyor. 3D TV ler sadece üst üste bindirmiyor, şöyle açıklayayım.
Eğer SG gözlük kullanan bir TV den bahsedersek bu görüntüler üstüste biniyor ama farklı görüntüler sırasıyla araya bir siyah ekran atılarak farklı gözlük lenslerine veriliyor.
FPR gözlük kullanan bir 3D TV den bahsediyorsak panelinin önlerinde ışığı kıran bir filtre var ve bu sayede farklı gözlük lenslerine polarize ediliyor iki farklı görüntü.
LG Cinema 3D TV / LG FPR Gözlük Teknolojisi - 2011 LW Serisi (LW4500,LW5500,LW570S,LW650S)[ANA KONU]
Şu konunun gittiği ilk mesajdaki 3D teknolojileri ile ilgili kısmı okursan gayet aydınlanacaksın.
-
Yarın okuyacağım. Teşekkürler cevabın için. Kafama takılan bir şey olursa yazarım yine. Şimdilik bu işi kağıt gözlükle 3 boyutlu resimlere bakmaktan öteye götüremeyeceğim gibi gözüküyor... -
quote:
Orijinalden alıntı: blumpy
Yarın okuyacağım. Teşekkürler cevabın için. Kafama takılan bir şey olursa yazarım yine. Şimdilik bu işi kağıt gözlükle 3 boyutlu resimlere bakmaktan öteye götüremeyeceğim gibi gözüküyor...
sonuç ne çıkarsa çıksın azminden dolayı tebrik ederim, umarım istediğini elde edersin. -
3D özelliği olmayan bir TV'de 3D görüntüleri izlemek mümkün değildir. Bir şekilde SBS görüntüleri uygun konumda çalıştırsanız bile kullanılacak gözlüklerin TV ile senkronize olmasını sağlayamazsınız. Çünkü TV'de 3D özelliği yok, gözlükle anlaşacak bir donanımı yok. Bu durumda gözlüğü aktive edemezsiniz.
Anagylph 3D bambaşka bir olaydır. Renkli camlı kağıt gözlüklerle bile 3D görüntü alınır ama yeni nesil 3D'ler kadar başarılı değildir. Hatta 10'da 1'i kadar bile başarılı değildir. -
Evet Zeus. Dediğin gibi benim karıştırdığım temel nokta eski tip 3D gibi düşünmem. Ben hala kesinlikle olamaz diyemiyorum açıkçası. Çünkü yapılan iş bir çeşit modülasyon.
Bir cihaz düşün, girişinden SBS görüntü alsın, çıkışını da TV ye uygun formata çevirip versin ?
Sonuçta her TV de bu mümkün olabilir demiyorum. Ama örneğin benim TV ( 42LE8500 ) 200Hz Full HD bi tv, mevcut 3D teknolojisini iyice bi anladıktan sonra daha net yorumlayabileceğim bu konuyu.
Şimdilik ilginize teşekkür ederek ayrılıyorum. Konuyu kafamda netleştirebildiğimde tekrar yazarım... -
Aslında TV'nin özellikleri, 3D çalıştırması için yeterli. 120Hz ve yukarısı olması yetiyor diye biliyorum TV'nin. Ama dediğim gibi, 3D gözlükleri kullanmadan önce TV ile eşleştirmek gerekiyor. Senkronize çalışabilmesi için. Bu durumda, TV'de bu işi yapacak donanım olmadığında, gözlük de camlarını ne zaman açıp ne zaman kapayacağını bilemeyecek. Ama siz yine de araştırın bakalım belki bizlerin de gözünden kaçan birşey vardır.
Şimdiden kolay gelsin. -
Kesinlikle iş yarar bir yöntem. Bütün 3d görüntü sistemleri aynı temel mantığa göre tasarlanmıştır.
Sağ gözün gördüğü görüntüyü sol gözün görmemesi ve aynı durumun tersi.
İlk 3d olan red-cyan da bu sistemin aynısıdır.
Side by side görüntüyü program vasıtasıyla red cyan yapıp aynı zamanda tek görüntü haline getirebilirseniz; orjinal 3d görüntü olmasa da benzer bir 3d görüntü elde edersiniz. 3D efekti algılarsınız. -
Anaglyph çevirmek kolay. Onu yapan binlerce yazılım var. Ama arkadaş diğer 3D türlerinden bahsediyor. Daha doğrusu normal 3D gözlükleri 3D özelliği olmayan bir TV'de kullanmayı amaçlıyor. -
Sizin konuya olan ilginizle heyecanım daha da arttı.
Tamamen teorik olsa da şöyle bir düzeneğim mümkün olabileceğini hayal ediyorum.
Örneğin zaman birimi t olsun.
Mevcut x tv nin kullandığı teknik de t kadar zaman aralıklarıyla, bir sağ ve bir sol açı görüntüsünü ekrana veriyor olsun. ve o x tvye uygun olan gözlük de bunu bildiği için t kadar sürede bir doğru gornutuyu alıyor olsun. Bu tekniğin adı da MOD1 olsun.
sonuçta yine de TV nin 1 adet 2D ekranı var ve 1 ekran aynı anda 1 görüntü gösteriyor.
MOD1 uyumlu gözlük için benim yapmam gereken t kadar zaman aralıklarıyla 2 ayrı açının görüntüsünü sırayla ekrana vermek.
Veya bu durum gibi mod2 - mod3 olsun. Önemli değil. Önemli olan ne yapıldığını bilmek. Eğer bu 3D muhabbeti bir kapalı kutu değil ise, uygulanan teknikler açık ise bu iş yapılır gibi düşünüyorum halen.
Ki bir de Pasif gözlükler var. Aktif bir aç kapa olayı da yok sonuçta. Ya biraz daha bilgilensem çok fikir üretcem de bilgim yok. İşin kötüsü bilgi edinecek vakit de ayıramadım.
Ama en kısa zamanda ilgileneceğim.
Hadi hayırlısı bakalım...
-
quote:
Orijinalden alıntı: blumpy
Sizin konuya olan ilginizle heyecanım daha da arttı.
Tamamen teorik olsa da şöyle bir düzeneğim mümkün olabileceğini hayal ediyorum.
Örneğin zaman birimi t olsun.
Mevcut x tv nin kullandığı teknik de t kadar zaman aralıklarıyla, bir sağ ve bir sol açı görüntüsünü ekrana veriyor olsun. ve o x tvye uygun olan gözlük de bunu bildiği için t kadar sürede bir doğru gornutuyu alıyor olsun. Bu tekniğin adı da MOD1 olsun.
sonuçta yine de TV nin 1 adet 2D ekranı var ve 1 ekran aynı anda 1 görüntü gösteriyor.
MOD1 uyumlu gözlük için benim yapmam gereken t kadar zaman aralıklarıyla 2 ayrı açının görüntüsünü sırayla ekrana vermek.
Veya bu durum gibi mod2 - mod3 olsun. Önemli değil. Önemli olan ne yapıldığını bilmek. Eğer bu 3D muhabbeti bir kapalı kutu değil ise, uygulanan teknikler açık ise bu iş yapılır gibi düşünüyorum halen.
Ki bir de Pasif gözlükler var. Aktif bir aç kapa olayı da yok sonuçta. Ya biraz daha bilgilensem çok fikir üretcem de bilgim yok. İşin kötüsü bilgi edinecek vakit de ayıramadım.
Ama en kısa zamanda ilgileneceğim.
Hadi hayırlısı bakalım...
Bu konudaki düşünceni biraz tazeleyeyim.
Öncelikle yeni nesil 3d lerde 2 model var diyebiliriz.
1 - Aktif Gözlük teknolojisi ( Active Shutter Glass )
2 - Pasif Gözlük teknolojisi ( FPR )
Birincisinde senin bahsettiğin gibi bir sistem var. Ekranda görüntüler t zaman diliminde gözlüğün t zaman dilimine göre çalışması esasına dayanır. Fakat işlem biraz daha karışıktır. Sağ göze resim gönderdiğinde sol kapanır sol göze görüntü geldiğinde sağ kapanır. Bunu sürekli tekrarlar ve gözlükte bu zamanlamaya göre çalışır.
İkincisinde ise televizyona aynı anda 2 görüntüyü gönderir. Gözlük üzerindeki polorize camlar sayesinde sağ göz sol görüntüyü, sol göz sağ görüntüyü göremez. Bunu sağlayan ekrandır aslında. Gözlük elektronik bir aksam değildir. Gözlük görüntüleri ayırmaya yarar.
Birinci bahsettiğim sistemi ayrı bir cihaz ve 3d gözlükle yapabilirsin ki Nvidia nın böyle bir ürünü hali hazırda var. Bilgisayar üzerinden tv ye bağlayarak misler gibi izlersin. Fakat 2. bahsettiğim olayda tv ekranı biraz ön planda. Belki ilerleyen zamanlarda tv ekranı üzerine yapılacak bir uygulama ile aynı işlem yapılabilir.
Baya karıştırdım bende ortalığı. Aşağıdaki videolara bir bak derim.
http://www.youtube.com/watch?v=SxSLc2FT1lA
http://www.youtube.com/watch?v=_k7Vc10YsDk
-
ReJim , verdiğin bilgilerden ve ilginden ötürü teşekkür ederim. Ben de biraz daha araştırma yaptım.
Sanırım konuyu kafamda ufaktan çözdüm.
ASG ( Active Shutter Glass ) olayını yapmak kesinlikle şuanda basit bir yazılımla bile mümkün.
Mesela piyasadaki gözlüklerin çalışma presnsiplerini öğrenip, onlara uygun yazılım yapılabilir. Diyelim 5 tip gözlük olsun ve bunların adları mod1 - ... - mod5 olsun.
Mevcut converter programları gibi bir program düşün. İçine Half Side-by-Side görüntü veriyorsun. Çıkış tipi olarak mod 1 seçiyorsun. Mod1 uyumlu gözlük formatına çeviriyor ve sana yeni Mod1 3D filmi çıkarıyor.
Takıyorsun filmi TVye. gözlüğünü de takıyorsun. ve izliyorsun. Olay bu kadar.
Ancak dediğin gibi
2. tip olan FPR meselesi panel ile direk ilişkili. Biz burda yazılımcı arkadaşlarla da konu üzerine biraz kafa yorduk. Kesinlikle olmaz diyemedik ama olabilse bile çok zor olacağı kesin yazılımla. O yüzden 2. tipi şimdilik bir kenara bıraktım.
Ama 1 tip yani ASG kullanan binlerce liralık onbinlerce TV satıldı piyasa... Halen de satılmakta.
Benim belki 1 hafta sonunda çıkartabileceğim bir yazılım ile mümkün olabileceğini görmek üzdü beni biraz. Bi yandan bu konuyu merak ederken, bi yandan da yapılamadığını görsem sanki daha mutlu olacaktım Bu kapitalizmin ve populer kültürün insanları açıkça düdüklemesi gibi bir durum...
Nvidia nın da yaptığı özel bir ürün değil aslında. Bir converter ile bu işi dediğim gibi yapabiliriz gayet basitçe. Ancak bu işi real-time yapmak istiyorsak, bize sağlam bi GPU ( Graphics processing unit ) gerekir. Aslında Nvida, sony veya panasonic gibi firmaların da tek yaptığı bu anladığım kadarıyla.
Neyse çok uzttık Durum bu imiş yani. ASG yapılabilir. Belki piyasada yazılım da vardır bunu yapan. Real-Time yapılmasından bahsetmiyorum. Ama convert edilebilir. Tabi gözlüğe göre convert edilmelidir.
FPR de yapılamaz diyemiyorum halen ancak yapılabilse de zor olacağı aşikar.
Yakında da zaten gözlüksüz 3D çıkar o kesin yapılamaz olur
Hadi kal sağlıcakla...
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X