Şimdi Ara

3x WD Caviar Black 500 Raid0 Test Sonuçları ve Problem Çözümleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
1.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba. Bu ilk forum konum ve ilk Raid deneyimim. Depolama birimlerinde teknolojide gelinen son nokta olan SSD leri bir taraftan değerlendirirken, bir yandan da kendi kendime şimdiye kadar neden Raid yapmadığımı sordum. 1989 yılından bu yana aktif bir bilgisayar kullanıcısı olarak, aslında hep işlemci, ram ve anakarta yapılan yatırımla sadece işlemlerin ekrana geldikten sonraki kısmında hız kazandığını fakat işlemin ekrana gelen kadar ki süreçte HDD nin çok önemli rol oynadığını, HDD teknolojisinin çok yavaş ilerlediğini birkez daha anladım. Aslında yeni bir PC alarak çok ta hızlı bir alet almıyormuşuz. Hdd aynı hdd ve yine yavaş yine yavaş. Bununla ilgili olarak imkanım olmasına rağmen şimdiye dek neden Raid denemediğim için kendime kızıyorum. Bu sebeple hem edindiğim deneyimleri sizlerle paylaşacağım, hem de yaşadığım ve üstesinden geldiğim bazı problemleri sizlerle paylaşıp çözüm önerilerimi sizlere sunacağım. İlerde Raid konusunda sıkıntı çekecek arkadaşlara zaman kazandırmak adına yararlı olacağını düşünüyorum. Şimdiden göstereceğiniz ilgiye ve yardımlarınıza teşekkür ederim. Öncelikle kullanmış olduğum bilgisayara ait özellikler şöyle:

PC DETAYLARIM

ECS A780GM-A V1.1 Black Series/SB700 Güney Köprüsü Anakart
    AMD X2 5200+ 2.7Ghz işlemci @ 3.3GHZ
    2x2 Dual DDR2 4GB Adata 1066 Mhz Ram
    2x500GB WD5002AALX + 1x500GB WD5001AALS HDD
    3xLG Optic Sürücü DvdRW+CdRW
    Sparkle 8800 GTS 512 G92 Gpu Ekran Kartı
    650 Watt Raidmax Volcano Psu
    Skystar2 Satallite Tv Card
    Creative Sb.Live 5.1 Harici Ses kartı
    Win7 Ultimate X64 Sp1 İşletim Sistemi

KULLANILAN TEST PROGRAMLARI

HDTUNE 5.0. PRO.
    Atto Disk Benchmark
    Crystal Disk Mark 3.0.1
    Everest Ultimate 5.50.2127
    Hd Tach 3.0.4.0

RAID ARRAY HAKKINDA BİLGİLER:

LD1: 100 GB İŞLETİM SİSTEMİ 64KB
    LD2: 1400 GB BOŞ BÖLÜM 128 KB

Yukarda görmüş olduğunuz Pc yi kullanmakta olup 3 Hdd ile raid sistemimi dün kurdum ve test sonuçlarıma ait resimler sayfanın en başında fotoğraf galerisinde görüldüğü gibidir. Test sonuçlarını yorumlamanızı isteyeceğim. Yapılacak daha başka ince ayar varsa performans artıracak lütfen belirtin...

Raid yaparken karşılaştığım en büyük problem raid0 dan sonra herhangi bir işlem yaparken 2. işlemcinin sürekli %40-50 arasındaki kullanım olayı idi. Bu çok can sıkıcı bir durumdu. Özellikle HDTune ve Hd Tach programları çok felaket etkileniyordu bu durumdan ve test yaparken çok fena ve keskin düşüşler, aşırı dalgalanmalar, sonuçların çok kötü çıkması v.s. durumları ile karşılaştım. Düşünün 3 Hdd Raid0 ve ortalama transfer hızınız yada okuma hızınız yerlerde sürünüyor. 50-60 MB/s gibi... Bu duruma çok fena canım sıkıldı ve aramadığım girmediğim forum sitesi kalmadı diyebilirim. Amd nin kendi forumlarında dahi sorunuma bir çözüm bulamadım. Taki biosa girip oradaki işlemciyi kullanabilecek bütün komutları tek tek deneyene kadar.

Kısacası aşırı işlemci kullanımı sorunuma Bios içerisindeki C&Q ve C1E Enhanced Halt State komutlarını kapatmakla çözdüm. Test sonuçlarımda gördüğünüz gibi işlemci kullanımları oldukça makul ve olması gereken düzeylere indi. Eğer olurda raid kurar ve yaşadığım sıkıntıya benzer bir durum yaşarsanız mutlaka biosa girip bu 2 opsiyonun durumunu bir gözden geçirin derim.

Bildiğiniz gibi (C&Q) Cool & Quite Amd işlemcilerde kullanılan ve işlemci kullanılmadığı zaman işlemci frekansını düşürüp daha az enerji ve tüketim sağlayan yararlı bir araç. Ama hem Overclock hemde yeni keşfettiğim Ahci ve Raid kullanımında meydana gelen aşırı işlemci kullanımının sebeplerinden biri.

Gelelim Enhanced Halt State (C1E) opsiyonuna. Buda yine işlemciyi ilgilendiren ve işlemci yükte değilken voltajı düşürüp daha az enerji tüketimi sağlayan yararlı bir araç. Ama inanın sadece bu opsiyonu kapatarak işlemci kullanımım Raid0 düzenekte %40 lardan %6 lara indi. Bu çok büyük bir fark. Ardından deneme ile C&Q kapattığımda ortalama CPU kullanımı %2 lere düştü. Bu çok iyi bir sonuç. Bu 2 opsiyonun açık olması hem overclock hemde raid konfigürasyonunda probleme neden olduğu açık. Umarım size yararlı bir bilgi olmuştur. İyi Raidler dilerim....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set@mon -- 16 Aralık 2011; 13:25:14 >

• Test sonuçlarına ait resimler eklenmiştir arkadaşlar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: set@mon

Test sonuçlarına ait resimler eklenmiştir arkadaşlar...
    tek harddiske oranla raid0 yaptıktan sonra bilgisayarın açılış ve kapanışında ne kadar fark oldu ve programların açılışında. birde 3x500 gb raid yapınca elinde 1500gb hızlı ve kullanılabilir bir alan oluştumu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: embayo07

tek harddiske oranla raid0 yaptıktan sonra bilgisayarın açılış ve kapanışında ne kadar fark oldu ve programların açılışında. birde 3x500 gb raid yapınca elinde 1500gb hızlı ve kullanılabilir bir alan oluştumu.

Alıntıları Göster
    Öncelikle söylediğiniz gibi 3x500 gb ile raid0 yapılınca 1500gb alan kullanılır halde. Raid0 ın özelliği zaten bu. Bu opsiyon size sadece performans vadediyor. Aksi takdirde yedekleme için zaten tavsiye edilmiyor ve etmemde. Ayrıca şunuda söylemek gerekirse tek hdd ile ne riskiniz varsa raid içinde o geçerli diyebilirim. Tek hdd olsa bile bozuldumu verileriniz uçar. Raid sistemi rahatlıkla kullanabilirsiniz yalnız kesinlikle kaliteli bir PSU ile.

İşletim sistemi açılış ve kapanış sürelerine gelince; En az 2 katı sürede açılış ve 10 katına varan sürede kapanış olmakta. Yani tek hdd ortalama 35, 40 snde açılan sistemim şimdi 20 sn civarlarında ve masaüstünün hazır olma süresi çok iyi. Hoşgeldiniz yazısından itibaren 2 saniyede masaüstü bütün kısayollarla beraber kullanıma hazır geliyor. Kapanış ise şu anda temiz olan kurulumda 2 sn. Bilemediniz 3 sn de kapanıyor.

• quote:

Öncelikle söylediğiniz gibi 3x500 gb ile raid0 yapılınca 1500gb alan kullanılır halde. Raid0 ın özelliği zaten bu. Bu opsiyon size sadece performans vadediyor. Aksi takdirde yedekleme için zaten tavsiye edilmiyor ve etmemde. Ayrıca şunuda söylemek gerekirse tek hdd ile ne riskiniz varsa raid içinde o geçerli diyebilirim. Tek hdd olsa bile bozuldumu verileriniz uçar. Raid sistemi rahatlıkla kullanabilirsiniz yalnız kesinlikle kaliteli bir PSU ile.

İşletim sistemi açılış ve kapanış sürelerine gelince; En az 2 katı sürede açılış ve 10 katına varan sürede kapanış olmakta. Yani tek hdd ortalama 35, 40 snde açılan sistemim şimdi 20 sn civarlarında ve masaüstünün hazır olma süresi çok iyi. Hoşgeldiniz yazısından itibaren 2 saniyede masaüstü bütün kısayollarla beraber kullanıma hazır geliyor. Kapanış ise şu anda temiz olan kurulumda 2 sn. Bilemediniz 3 sn de kapanıyor.

Alıntıları Göster
    yardımlarınız için teşekkürler.

• quote:

Alıntıları Göster
    Kolay gelsin...
  • quote:

Alıntıları Göster
    Merhaba. Öncelikle forumdaki arkadaşlara yardımcı olmak adına, özelden gönderdiğiniz mesajınızı buraya kopyalayacağım ve konunun daha etraflıca tartışılıp yararlı olması açısından özelden değil de genel olarak buradan yardım edeceğim. Sorunuza ait önerilerimi bir sonraki mesajda bulabilirsiniz...

Kimden: embayo07
    Kime: set@mon
    Tarih: 17 Aralık 2011; 16:28:04
    Başlık: yardım

merhabalar
    wd5002aalx bu hd ten iki tane aldım ve raid0 yapıcam ama incelediğim kadarıyla 150mb ı geçmemiş performansı internette. sizce çok düşük değilmi. siz 250mb ı sata 2 ile görmüşsünüz birde sata3 ile kursanız o hd leri uçacak o zaman.
    Disk bölümlerini nasıl ayırayım 100 e 900 ile 200-800 ayırmak arasında hız farkı olurmu

• quote:

Merhaba. Öncelikle forumdaki arkadaşlara yardımcı olmak adına, özelden gönderdiğiniz mesajınızı buraya kopyalayacağım ve konunun daha etraflıca tartışılıp yararlı olması açısından özelden değil de genel olarak buradan yardım edeceğim. Sorunuza ait önerilerimi bir sonraki mesajda bulabilirsiniz...

Kimden: embayo07
    Kime: set@mon
    Tarih: 17 Aralık 2011; 16:28:04
    Başlık: yardım

merhabalar
    wd5002aalx bu hd ten iki tane aldım ve raid0 yapıcam ama incelediğim kadarıyla 150mb ı geçmemiş performansı internette. sizce çok düşük değilmi. siz 250mb ı sata 2 ile görmüşsünüz birde sata3 ile kursanız o hd leri uçacak o zaman.
    Disk bölümlerini nasıl ayırayım 100 e 900 ile 200-800 ayırmak arasında hız farkı olurmu

Alıntıları Göster
    Öncelikle 5002AALX modeli gerçekten çok performanslı bir disk. Elbetteki short stroke denilen ufaltılmış bölüm ayırmanız küçük olan bölümde daha performans kazanmanız anlamına gelecektir. Tabi bunun yanında C sürücüsü yani "200gb" olan bölümde değilde diğer bölümün Dosya Ayırma Birimini 16kb yada 32kb olarak ayırmanızı tavsiye ederim. Atto disk testindeki sonuçlardan nedemek istediğimi anlayabilirsiniz. Ayrıca ilk mesajımdaki biosta bulunan yönergeleri de eğer varsa uygulayabilirsiniz.

• quote:

Öncelikle 5002AALX modeli gerçekten çok performanslı bir disk. Elbetteki short stroke denilen ufaltılmış bölüm ayırmanız küçük olan bölümde daha performans kazanmanız anlamına gelecektir. Tabi bunun yanında C sürücüsü yani "200gb" olan bölümde değilde diğer bölümün Dosya Ayırma Birimini 16kb yada 32kb olarak ayırmanızı tavsiye ederim. Atto disk testindeki sonuçlardan nedemek istediğimi anlayabilirsiniz. Ayrıca ilk mesajımdaki biosta bulunan yönergeleri de eğer varsa uygulayabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Niçin SSD tercih etmediniz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmetkep

Alıntıları Göster
    quote:

eğer bana soruyorsanız ssd lerin fiyatları bu kadar yüksekken ve kapasiteleri azken ssd ye o kadar para bağlayamam.
  • quote:

quote:

eğer bana soruyorsanız ssd lerin fiyatları bu kadar yüksekken ve kapasiteleri azken ssd ye o kadar para bağlayamam.

3 tane caviar black hdd ye ne kadar para verdiniz peki ?
  • quote:

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    2 tane caviar black ikinci el garantili olarak 360 tl civarında bir fiyata alınabilir. ama ikinci el 120 gb ssd 400 tl civarı . 120 gb SSD yanına da 1.5 TB WD caviar green hd alsan WD 1.5 tb fiyatı ikinci el garantili olarak 200 tl diyelim

3xWD black RAID 0 = 360 tl
    120 gb ssd + 1.5 TB WD =600 tl

Arkadaş 3 tane Caviar Black aldığında eminimki hd ler çok daha ucuzdu ve ssd lerin fiyatları yüksekti.

bende şu anda hiç hd olmadığı için ve 120 gb lık hd işimi görmeyeceği için 2 tane Caviar black alıp raid 0 la hem kapasite hem performansı uygun maliyetle elde etmiş oldum.

• quote:

2 tane caviar black ikinci el garantili olarak 360 tl civarında bir fiyata alınabilir. ama ikinci el 120 gb ssd 400 tl civarı . 120 gb SSD yanına da 1.5 TB WD caviar green hd alsan WD 1.5 tb fiyatı ikinci el garantili olarak 200 tl diyelim

Arkadaş 3 tane Caviar Black aldığında eminimki hd ler çok daha ucuzdu ve ssd lerin fiyatları yüksekti.

bende şu anda hiç hd olmadığı için ve 120 gb lık hd işimi görmeyeceği için 2 tane Caviar black alıp raid 0 la hem kapasite hem performansı uygun maliyetle elde etmiş oldum.

Alıntıları Göster
    Şu an sistem değişikliği yapsam yada baştan sistem yapsam 60 gb c: için SSD alıp depolama için ucuz yollu bir hdd alırdım.hatta şu harici kocaman 3.5" lerden ble olabilir maliyet muhabbeti yapılıyorsa.

CORSAIR 60GB Force 3 Serisi Sata 3.0 SSD (525MB Okuma / 490MB Yazma) 263 tl
    WD 2,5" 750GB My Passport Essential SE USB 2.0 Taşınabilir Disk 180 tl
    toplam : 443 tl

HDD min birinin mekaniği bozulur veriler gider gibi soru işaretim olmazdı.Erişim süremin 0,1 ms olmasının keyfine bakardım her tıklamamda.3 hdd nin tükettiği enerji miktarı olmazdı bilgisayarımda.

• quote:

Şu an sistem değişikliği yapsam yada baştan sistem yapsam 60 gb c: için SSD alıp depolama için ucuz yollu bir hdd alırdım.hatta şu harici kocaman 3.5" lerden ble olabilir maliyet muhabbeti yapılıyorsa.

HDD min birinin mekaniği bozulur veriler gider gibi soru işaretim olmazdı.Erişim süremin 0,1 ms olmasının keyfine bakardım her tıklamamda.3 hdd nin tükettiği enerji miktarı olmazdı bilgisayarımda.

Alıntıları Göster
    yeni sistem kursam ve hdd e yatıracak fazladan 250 tl param olsa bende sizin gibi yapardım.

• quote:

Alıntıları Göster
    Merhaba. SSD tercih etmememin en başlıca sebebi kapasite. Ardından kapasiteye bağlı GB fiyatı. Şu an için SSD lerin alınabilir f/p oranında olmadıkları kanaatindeyim. Bu sebeple SSD lerin bir süre sonra makul fiyata ve daha büyük hacimlileri ile piyasaya geleceğini bildiğim için acele etmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set@mon -- 19 Aralık 2011; 12:22:55 >
  • quote:

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    3 adet caviar black bana şu anki krizden önce 3x90= 270 TL ye mal olmuştu. Hele hele şu anki HDD ve fiyat krizini düşünürsek çok güzel ve uygun fiyatlara almışım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set@mon -- 19 Aralık 2011; 12:22:10 >

• quote:

Caviar Black ile Raid0 yaptınız galiba. Sonuçları bizimle resimli olarak paylaşırmısın?
  • quote:

quote:

Caviar Black ile Raid0 yaptınız galiba. Sonuçları bizimle resimli olarak paylaşırmısın?

Alıntıları Göster
    caviar blacklar geliyor kargoda gelince yaapıcam paylaşırım tabiki.

• quote:

caviar blacklar geliyor kargoda gelince yaapıcam paylaşırım tabiki.

4 gözle bekliyorum sonuçlarını...
  • quote:

Ayrıca şunu belirteyim. Siz sistem için 60 gb yeterli olarak görüyorsunuz galiba. Yada çok fazla multimedia uygulaması çalıştırmayan, oyun oynamayan, dosya sıkıştırma yada kopyalama ile uğraşmayan bir kişisiniz. 60 gb belki sistem için yeterli ama yukarda saydığım işlerle uğraşanlar asla ve asla bu şekilde bir sistem ile idare edemezler. Depolama için ucuz olarak nitelendirdiğiniz HDD ler yukarda sayılan işler için kullanıldığı zaman kullanıcılara işkence çektirirler. 60 gb sistem için ayrılan SSD sadece işletim sistemi açılış ve kapanış birkaç ta ufak yazılım için avantaj sağlayabilir. Hele hele benim gibi elinde tam 3 TB lik dosya (Film,oyun,program v.s.) arşivi olan birisi için düşünülemez.

Ama ben sadece bilgisayarı açar, sadece sınırlı sayıda ufak çaplı şeyler ile uğraşıyorsanız o başka tabi. Ama mesela benim için asla ve asla 60 gb bir SSD yetmez. Atarım o makinayı camdan aşağı...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.