Şimdi Ara

4.5 G bırakın 3G doğru düzgün şekilde alamıyoruz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bölge Kocaeli/Darıca Baz istasyona yakınlığım 1-2 km ve Gece Saat 01:00 trafiğin en az olduğu zamanlar bütün operatörleri test ettim sonuç aynı hepsi aynı seviyede gündüz zar zor turkcell ile internet'e giriyorum.Demezlermi 4.5 g ile daha hızlı giricez yalanını fiber optik altyapın yetersiz ve daha yüksek hızlar yurt dışı trafiğini çökertmemesi elde değil iken daha neyin yalanı daha erken olduğunu düşünüyorum daha altyapılarını güçlendirmeleri lazım bizim bu bölgede çoğu yerde fiber var iken baz istasyonlarının böyle sorunlar oluşacağı aklımın ucundan geçmezdi.

Turkcell süperonline:Sadece sitelere ve belli şehirlere fiber çekerse
    TTnet:Belli başlı büyük apartmanlara veya apartman yönetimi isterse ve hane fazla ise fiber çekerse
    Uydunet:Şehrin merkezleri ve caddelere fiber çekerse

Bu altyapı gelişmez yurt dışındaki ülkelerde her evde fiber var ve çok ucuz devlet teşvik yapmıyor özel şirketlerde az fiber altyapı döşüyor sen vergileri düşürürsen onlarda tüm Türkiye'ye hemen olmasa bile 2 belkide 5 yıl içinde çoğu yere döşerler o fiber kablosundan bile vergi alırsan yapacak bir durum görmediği ortadadır.

VODAFONE SERVER TEST:

AVEA İSTANBUL SERVER TEST:

YAKIN GÖSTEREN AVEA ANKARA SERVER TEST:

TURKCELL KOCAELİ SERVER TEST:

TURKCELL İSTANBUL EN YÜKSEK HIZI:

Baz istasyonunda sorun mu var devamlı hız düşüyor en yüksek hız turkcell 5 mb/sn gördüm daha önce

hızlar devamlı düşük görünüyor ben köyde 3g kullandım en az 50 tane köye gittim hepsinde en az

6-7 mb/sn alıyordum gündüz/gece fark etmiyordu.14 ve 25 mb/sn aldığımda olmuştu.

Şehrin merkezindeyim burada gündüz hiç internete doğru düzgün girilmez iken gece saat 01:00 test

sonuçları yukarıda en fazla 5 mb/sn çıkıyor oda herhalde en yüksek hız 10 kişi erişmeye kalksa demekki

internete giremeyecek duruma gelicez kaç gündür böyle test yapıyorum hep aynı değişem bir durum yok

ben bu hız sorunlarını nereye bildirmem gerekiyor ve düzeltilirmi birde demezlermi 4.5 geçicez diye

3g ile randıman alamıyorum şehirde 4.5 geçseniz ne yazar gene aynı burada!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NitroNos -- 30 Ağustos 2015; 1:40:25 >

• 4G'ye neden geçilmesi gerektiği daha güzel bir şekilde anlatılamazdı herhalde.

Tam olarak dediğiniz sıkıntıdan 4G'ye geçilmesi gerekiyor. 3G doğru düzgün bir teknoloji olmadığı için 4G'ye geçiliyor zaten. 3G bir ara teknoloji. 3G'nin belli bölgelerde 2G'den önce devre dışı kalacağı söyleniyor, şöyle ki 2G kullanıcıları için 3G, 4G değişen bir şey yok; İnternet isteyenler de 4G tercih edeceğinden böyle bir ihtimal söz konusu.

3G kötü bir teknoloji değil ama ara teknoloji olarak 4G'ye göre kullandığı bant genişliği az. Frekanslar da sınırlı olunca artık şebekeler yetersiz kalmaya başladı. Mesela Türkiye'de pek çok noktada 20 Mbit civarı hız testleri yaptım ama, Esenler otogarı gibi kalabalık ve yoğun yerlerde 0.5 Mbit gördüğüm de oldu.

3G'de Turkcell'in 45 MHz, Vodafone'un 35 MHz, Avea'nın da 30 MHz idi sanırım bant genişliği var. Her telefonla kurulan bağlantı 5MHz ya da çift taşıyıcı 10 MHz bant genişliği demek. Bu frekans belli bir kullanıcıdan sonra yetersiz gelmeye başlıyor ve hız düşüyor. Bu noktada yeni 3G baz istasyonu kurulumu ya da ek RRU vs. konarak yeni taşıyıcı eklemek ve kapasite arttırmak gerekli. Yeni baz istasyonu kurmak kolay değil; 50 - 100 bin TL masraf yapacaksın, mahalleli baz istemiyorum deyip parçalayacak. Var olanları en etkili şekilde değerlendirmek gerekli, kapasite arttırmak istesen de ekleyeceğin kapasite sınırlı. Şu anki en iyi çözüm 4G.

4G'de Turkcell yaklaşık 190 MHZ, Avea yaklaşık 120 MHz ve Vodafone da yaklaşık 90 MHz kadar bant genişliği aldı. En az bant genişliği alan Vodafone'un bantı bile 3G ihalesinde en fazla bantı alan Turkcell'in o zamanki bant genişliğinin iki katı. Arada bant genişliği farkını görebiliyor musunuz? Yüksek hız için yüksek bant genişliği gerekir. Tek bant genişliği değil bunu kullanabilecek de bir teknoloji gerekir... Bu teknoloji de şu an LTE-Advanced teknolojisidir. LTE-A, 3G'nin teorik maks. hızlarından neredeyse on kat hızlara ulaşabilir. Bu şekilde yoğunluk nedeniyle hız düşümü olan yerlerdeki sorunu gidermek için kullanılıyor zaten.

3G'de herkes 42 Mbit hız alsa mesela, 42 Mbit ile yapılamayacak ne var ki? O zaman neden geçilsin 4G'ye? 3G artık yetersiz kaldığı için 4G'ye geçiliyor zaten. Çünkü 3G limitleri doldu. Kimse 3G'de 42 Mbit gördükten sonra 4G'ye geçileceğini düşünmesin, 3G şebekesi yoğunluktan işe yaramaz hale geldiği için geçiliyor zaten...

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Kısacası 3g baz outdoor'ları yane baz istasyonları artık miladını doldurdu diyorsun.Buraya gönderen baz istasyonu türk telekom binasının yanında kocaman antene yerleştirmişler önü açık ve 20 km kadar gidebilecek alan var.Yıkma olayları olmazda camlarını felan kırmışlar baz istasyonlarında sıkıntı yok ayrıca 4g tamam gerekli olabilir ama sadece en fazla şehir merkezlerine koyabileceğini sanıyorum frekans aralığı yada bant genişliği hakkında bilgim pek yok yalnız şu var ki 4g için ilk önce telefonlara entegre edersin sonra hizmeti verirsin anlamıyorum s4'te 4g yok ama yurt dışı modelinde var ama iphone 5'te 4g var anlamıyorum.Çoğu insanlar hemen telefonlarını değiştirmeyeceği için biraz zaman alıcak bence 2016 nisan ayı gayet uygun hem operatörler kendini toparlar ve her yere döşemeye başlar ve kullanıcılarda telefon almak için zamanları olur ve sim kart değişikliği felanda lazım.4g gelmesi fiber altyapının genişletilmesi için güzel karar olacağını zannediyorum teşekkürler.

• NitroNos kullanıcısına yanıt
    Aynen, 3G artık yoğunluk olan yerlerde yetersiz kalıyor. Zaten öncelikle yoğunluk olan yerlerde sokulacak hizmete. Yoksa köyde hızım 20 Mbit civarı mesela, 100 Mbit görsem de bir şey fark etmez. Ama şehirde hızım 3 - 4 Mbit iken, 0 Mbit görmek çok ciddi fark eder.
    Bana kalırsa artık 3G'si olmayan köylere bile 3G atlanıp direk 4G kurulmalı. 4G varken 3G yatırımları kısa ömürlü yatırımlar oluyor, bunların parası da tabi yine kullanıcılardan çıkıyor. Tabi sadece 3G destekli telefon sayısı oldukça fazla hala.
    İki yıldır satılan telefonlar 4G desteğine sahip genellikle. S4'ün uluslararası sürümünde vardı, yurtiçi sürümde yoktu. LTE-A destekli bir sürümü çıktı. Sonraki seride de S5'ten itibaren de LTE-A desteği var. Qualcomm'un zaten yeni tüm işlemcilerde LTE desteği var. Diğer markaların telefonları da benzer durumda. Hatta Sony'nin daha eski telefonlarında bile standart da olsa 4G LTE desteği var.
    Fiber altyapı genişleyecek tabii ki de altyapı kısmında tek sıkıntı o değil. İstasyonlara yeni antenler kurulması, kablolarının çekilmesi, LTE eNodeB cihazlarının kurulması, ana santrallerin tamamen uyumlu hale getirilmesi gerek. Tekirdağ'da birkaç Avea kulesinde yeni çok bantlı ve kabloları bağlanmamış antenler gördüm ki LTE-A anteni olmalı bunlar. Kulenin yanındaki Turkcell ve Vodafone kuleleri yaklaşık iki yıldır fiber bağlantıya sahip ama yeni anten falan yok. Ama o Avea kulesine gelen fiber menholü göremedim ki herhalde fiber bağlantısı yok. Ancak kocaman bir radyolink anteni var ki, aklıma gelen bu radyolink üzerinden TurkTelekom'a bağlanarak işlem yapacağı. Hani fiber iyi teknoloji de döşemesi vs. zaman alıyor. Şu anki radyolinkler 4G için tam yeterli değil ama yeni modelleri falan oldukça yüksek hızlara çıkabiliyor sanırım. Hani fiber yerine mikrodalga radyolinkler üzerinden de taşınmaya devam edilecek trafik...

• ya ne 3 g si 2 g çekmiyor arkadaşım şebeke yok kocaman bir mahallede.
  • Daricada tum hatlarda yogunluk var heleki turkcellde avea baglanti 5mb civari ama yeni mahallede turkcell 7mb gecmezken avea 15mb den asagi dusmuyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen öyle anlamıyorum istanbul'u geçti bölge olarak aşırı yükleniyorlar bizim oraya acil 4.5 g gelmesi şart yoksa 3g istasyonları bozulucak yenisi koyulacak sonra yine aynı durumlar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nokia 8.3 çok iyi değil mi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Avea Kızılay gibi merkezde ağlıyor resmen 0.5 mbps. 4g'yi bekliyoruz artık.

• 4G gelince sanıyorsunuz internet şaha kalkacak. Buyrun ABD San Fransisco 4G hız testleri. Bizim 3G bunlardan daha hızlı :
  • Evet, videoda 4G operatörleri ile Sprint gibi 3G şebekesindeki cihazların testi görülüyor. 4G operatörleri 25 Mbit civarı hızlarda veri alırken, Sprint'in 3G'si 1 Mbit'i bile görmüyor. 4G'ye geçmek için bir sebep daha gördük...

4G geldiğinde kimse zaaten 300 - 500 Mbit hızlar görmeyecek, bunlar operatörün baz istasyonunun kapasiteleri. Bu kapasite şimdikilerden on kat daha yüksek olduğu için telefonda da aldığımız hız yükselecek. Şu anda 3G ile Turkcell'de 0.5 Mbit hız aldığım yerde 4G LTE ile 5 Mbit alabileceğim mesela...
    Amerika'daki 4G hızlarının bizim 3G'den düşük olma sebebi oradaki tüm şebekelerin LTE-A şebekesine güncellenmemiş yani eski LTE olması ve oradaki kullanıcıların şebekeyi daha yoğun kullanması. Bizde pahalı paket ve tarifelerden kullanamıyorsun ki istediğin gibi. Yoğunluk olmayan yerde 25 - 30 Mbit görüyorum ama yoğun yerlerde 0.5 Mbit de görebiliyorum mesela. Testte Sprint en düşük hızda çıksa da onun da Network Vision diye LTE-Advanced çalışması var, baz istasyonları çok anten ve RRU'lu yeni sistemlerle donanıyor ve bu bölgelerde 60 - 70 Mbit alabilenler var.

• Arkasını tt un adsl altyapısına yaslayan avea yı görüyoruz..Tekel olmalarına rağmen antalyada gördüğüm en yüksek hız 0.8 mbit!
    Şimdi de fiber altyapıda liderlermiş ..Lider değil tekel olduğun 3.5G de halin ortada!?
    Bu gün donanımhaber incelemesinde de belirttikleri gibi 4.5G de bundan 4 kat daha fazla baz istasyonu kurman gerekecek.Yaparlar mı?
    Milletin 4G ye geçtiği zamanlarda biz 3.5G ye geçtik,Yıllar geçti ne değişti? Ben 0.5 mbit hızı turkcell EDGE de göre biliyordum.Şu an avea da 0.8 ile "idare" ediyoruz.
    3.5G de altyapıda tekel olduğun halde yatırımın ortada ,duruşun belli.Önümüzdeki süreçte normalde 1 yerine 4 baz koyman gerekiyor ki zaten zayıfsın ,yatırım bütcesini 6 ya 8 e 10 a mı katlayacaksın da çağ atlayacağız..
    4.5G ekranda H yerine artık L mi görürüz ne görürsek, ondan ibaret olacak sanki..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 4.5G o sorunları çözmek için geliyor

• turkeytv kullanıcısına yanıt
    Evet çözüm olabilecek bir teknoloji ,lakin ciddi yatırım gerekiyor.Fiber altyapın şehir merkezlerinde bile yok ki ayrıca 3.5G den 4 kat fazla baz istasyonu da koyman gerekli..Adam artvinde yaşıyor avea yı arayıp çekmiyor baz istasyonu kurun diyor, iki gün sonra yatırım planımızda yok cevabı alıyor.Vodafone aynı şekilde,turkcell "kısmen" daha iyi..Bu adamlar mı hem her yeri fiber altyapıyla döşeyip olmayan baz istasyonlarının da yerine 4 tane baz istasyonu koyacak?!

Ayrıca şu tip sorunlar da var;

Fiber savaş
    ÖZELLİKLE cep telefonlarında kullanılacak 4. nesil internet teknolojisinin (4G) olmazsa olmazı fiber optik altyapı için Türkiye’de ciddi ciddi bir savaş yaşanıyor. Telekom şirketleri 4G teknolojisini kullanmak için baz istasyonlarını bir birine bu fiber optik ağla bağlamak zorunda. Bu konuda altyapısı hazır olmayan bir şirketin 4G ihalesine katılmasının da bir anlamı yok.

Türkiye’deki en büyük fiber ağın sahibi Türk Telekom. Son düzenlemeye göre bir telekomünikasyon şirketi bir yerde fiber alt yapı kuracaksa orada Türk Telekom’un hattı varsa öncelikle onun kapısını çalmak zorunda. Bu düzenlemeye göre aynı yere ikinci bir hat kurulması eğer teknik zorunluluk yoksa yasak. Üstelik kazı yaparak fiber ağ oluşturmak pahalı da bir yatırım. Şehir içinde kazının metre başına maliyetinin yaklaşık 130 TL’yi şehirler arası ise 50-60 TL’yi bulduğu belirtiliyor.

Bu düzenlemeyi baz alarak harekete geçen şirketler, Türk Telekom’un ‘evet’ ya da ‘hayır’ cevabı yerine ‘fizibiliteye bakayım’ gibi cevaplar vererek kendilerini aylarca oyaladığını iddia ediyor. Şirketler bu nedenle, BTK’nın 1 Eylül 2013’te çıkardığı yönetmeliğin ardından sekiz aydır bir metre bile fiber altyapı kuramadıklarını belirtiyor. Avea’nın ise Türk Telekom’un grup şirketi olması bakımından daha az sorun yaşayacağı öne sürülüyor. Türk Telekom ile Vodafone ve Turkcell’i karşı karşıya getiren fiber altyapı sorunun nasıl çözüme karışacağı merak konusu.

Bu pembe tablo bu iyimserlik ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi man utd -- 1 Eylül 2015; 1:26:43 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• man utd kullanıcısına yanıt
    Fiber altyapısı olmayan operatör şuan da olduğu gibi Turk Telekom'dan fiber hat kiralayabilir. Hatta Turkcell ve Vodafone bile birbirinin hatlarından trafik taşıyabiliyor. Ticari ilişki sonuçta bunlar, yatırım maliyeti yerine trafik bedeli vs. ödersin. Ayrıca tüm trafik fiber olmak zorunda diye bir şey de yok. Yüksek yoğunluk olan yerlere ve şehirlerdeki ana baz istasyonlarına fiber ile ulaşılması yeterli. Buralardan diğer baz istasyonlarına şuan da olduğu gibi mikrodalga radyolink ile trafik sağlanabilir.
  • arkadaşlar biliyorsunuzki avea türk telekomla ortak olarak bu işi yapacak.ayrıca 1 aralık itibariyle bant genişliğini 900 mhz e çıkaracak.bu testleri birkez daha yapabilirsin ozaman.muhtemelen vodafone ve turkcell den aşağı sonuç almazsın.
  • Turkcell 3G'de yoğun olmayan saatlerde 30'u gördüğüm oluyor bazen.
    Vodafone'da 17-18 arası.

kullandığım 2 operatör'ünde 3G'sinden memmunum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esoterickk -- 14 Kasım 2015; 13:29:36 >
  • Sene 2023 3 g hala daha doğru düzgün çekmiyor köylerde oda zor çekiyor rezillik resmen

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.