Şimdi Ara

4'lü sistem 3'lü sistem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
1
Favori
950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba,forumdaki sistem tartışmaları halen devam ediyor ve daima da edecektir.Futbol sürekli gelişim gösterdiğinden yapılması elbette mühim ancak bunu yaparken bazı gerçekleri gözden kaçırmamaya çalışmak gerekiyor.Örneğin;Günümüzde futbolda sistemden ziyade saha yerleşiminin ve taktiksel geçişlerin daha önemli olmasını sayabilirim.Nedenine gelirsek hangi takım hangi sistemle maça başlarla başlasın oyuncular mevcut pozisyonlarını korumaktansa esnek bir şekilde pozisyon değişimine gidiyorlar.Defans-Hücum yada Defans-Hücum arasında takımlar farklı dizilişlerle atağa kalkıp, rakibi farklı bir dizilişle karşılıyorlar.

Tudor'un gelmesiyle birlikte sürekli tartıştığımız iki düzenin birbirlerine benzerliğini anlatmaya çalışacağım.Herhangi bir sistemi savunmak gibi bir niyetim yok ancak 4'lü oynayacaksak bunun 4-2-3-1(oos) olmaması taraftarıyım.Bu yüzden bu seçeneği göz ardı edip 4-5-1 düzeniyle 3-4-3 düzenini karşılaştıracağım.Başlamadan önce Dünya'da taktik değişiminin ele alımıyla ilgili bir yazı paylaşacağım.Okuyup/okumamak size kalmış.http://www.milliyet.com.tr/bertan-kaya-futbolda-taktik-sistemlerin-secimi-ve-onemi-2232451-skorer-yazar-yazisi/

Şimdi 4-5-1 ve 3-4-3 dizilimlerinin saha yayılımını göstermeye çalışacağım.

4-5-1
    1)4-5-1 düzeninde sahaya yerleşen oyuncuların hücuma kalkarken izledikleri hareket
    4'lü sistem 3'lü sistem

2)Hücum yerleşmesinin tamamlanması
    4'lü sistem 3'lü sistem

3)Atağın sonlanmasıyla önce normal dizilişe dönülmesi ardından defans pozisyonu alınması
    4'lü sistem 3'lü sistem

4)Defans pozisyonu alınmasının tamamlanması
    4'lü sistem 3'lü sistem

3-4-3

1)3-4-3 düzeninde sahaya yerleşen oyuncuların hücuma kalkarken izledikleri hareket
    4'lü sistem 3'lü sistem

2)Hücum yerleşmesinin tamamlanması
    4'lü sistem 3'lü sistem

3)Atağın sonlanmasıyla önce normal dizilişe dönülmesi ardından defans pozisyonu alınması
    4'lü sistem 3'lü sistem

4)Defans pozisyonu alınmasının tamamlanması
    4'lü sistem 3'lü sistem

Verdiğim bütün görseller tam olarak sahadakiyle aynı olmayabilir sonuç olarak kağıttaki ve sahadaki her şey birbirleriyle farklıdır.Sahadayken oyuncular hücumdayken boşluk arar ve oradan pozisyon bulmaya çalışır yada defanstayken rakip 1 kişi eksik/fazla gelmiştir duruma göre karşılık verilir gibi örneklerden çok daha fazlası mevcut.Benim anlatmak istediğim "her iki sisteminde birbirlerine benzemesi" ve görsel olarak elimden geldiğince anlatmaya çalışmaktır.

Ekstra: Her iki sistemin birbirinden avantajlı/dezavantajlı olduğu yanlar yok mu?Elbette var mesela ikinci sistem daha fazla kondisyon istiyor,daha fazla taktiksel çalışma istiyor ve daha farklı/kaliteli oyuncu istiyor.Tudor gelir gelmez sistemi değiştirdiği için eleştiriliyor ve eleştirenler çoğunlukla haklı ancak son yıllardaki teknik adamlar size sahada takım görüntüsü verdi mi?
    Takımdan memnun olunmadığı için teknik direktör değişikliğine gidiliyor ve başımıza Tudor geliyor.Zamanlaması doğrudur/yanlıştır, gelen isim doğrudur/yanlıştır bunlar tartışılır ama artık önümüze bakmak gerekiyor.Gelen teknik adam kim olursa olsun kendi saptadığı sorunları çözmek zorunda hissediyor.Peki çözerken ne yapması lazım?Yetersiz bir kadromuz var kim oynarsa oynasın aynı sorunun devam edeceğini biliyor yani oyuncu değişiklikleriyle bu işin olmayacağını biliyor.Transfer dönemi de olmadığına göre geriye tek çözüm sistem değişikliliği kalıyor.Eleştirirken lütfen bunları da göz önünde bulundurun.Daha fazla amacımdan sapmadan bırakıyorum.İyi forumlar...

• İyi bir yazı olmuş. Sistemler çok abartıldığı kadar önemli değildir, önemli olan takım halinde oynayabilmektir. İstersen 3'lü oyna 8 futbolcun iyi oynar 2 futbolcu kafa vurdurur oldu mu sana 1-0 yine oynamaya devam edersin sonra bir kafa daha vurdurur defanstaki mal, oldu mu sana 2-0 ondan sonra sen ne kadar iyi oynarsan oyna bir kaç tane mal yüzünden ne sistem kalıyor ne hoca kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AEF248198 -- 9 Nisan 2017; 20:30:2 >
  • Teşekkürler, benimle aynı düşüncede olmanıza sevindim
  • Ben 3-4-3 taraftarıyım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardeş güzel yazı olmuş ama ben Galatasaray'da geriye dönen görmedim. Hele ki TS maçında yediğimiz 2. gol evlere şenlik.

Futbolcuların temposu ve pozisyon bilgisi yeterliyse her sistem oynarsın ama akşam PES'te Ş.L kupasını kaldırığın sistemi bizim pateteslere denetmeye kalkarsan hem sen hem de futbolcuların rezil olur.
  • Tudor, takımı istediği şekle sokmaya başladı bence. Adanaspor maçında gördük.

• Amma abarttiniz 3u 5i ya

Sistemler oyuncuya gore oynanir. 3lu de olur 5 li de olur yeter ki oyuncular uygun olsun.

Aslinda hepsi saglam olsa iyi stoperlerimiz var. Saglikli ahmet-ched-aziz 3lusu oynayamadi bir turlu. Sezon sonu iyi transferler yapilirsa 3lu oynayabilir takim pekala.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    sistem 2,3,4 hesaplama?
    11 yıl önce açıldı
    Satılık Ryzen 5 li sistem
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Machan

Tudor, takımı istediği şekle sokmaya başladı bence. Adanaspor maçında gördük.

Adana malı ölçü değil. Yarın göreceğiz asıl değişim var mı yok mu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sanki Bana Pele

quote:

Orijinalden alıntı: Machan

Tudor, takımı istediği şekle sokmaya başladı bence. Adanaspor maçında gördük.

Adana malı ölçü değil. Yarın göreceğiz asıl değişim var mı yok mu.

Ama kanatları etkin kullandılar ilk defa.

• Ben zaten Galatasaray böyle oynuyor demedim.İki sistem arasındaki benzerliği göstermeye çalıştım amacımdan biraz saparak aynı zamanda Tudor'a bağladım.
    Esasen böyle cevap vermeyip kısmen haklı olduğunu söyleyecektim ama son cümlende yazdığın şeyi hakaret olarak algıladığım için kısaca şunları yazayım.

İlk önce okuduğunu anlamakta ve idrak etmekte güçlük çekiyorsun yada okumuyorsun.Benim o kadar gözlemime,çabama sen "Pes'te yaptığın taktik" diyerek aşağılamaya çalışamazsın.Her türlü eleştiriye ve yoruma açığım ama buna değil! Umarım hatanı fark edersin.
  • 3 lü sistemde daha doğrusu 5 lide kanatlardaki 2 iki oyuncu kaç. defa ileri geri gelip gidebilecek? 90 metre surekli ileri geri oynamak zorunda. karşısında da hep 2 ser kanat oyuncusu olacak.. birde boş yere stopere konmuş ek bir oyuncu.. onu ileri orta sahaya koysak daha mantıklı değil mi?
  • ExtrameBOY27 kullanıcısına yanıt
    Linnes'in kondisyonu buna ayak uydurabilir en azından 70 dakikayı çıkarttığını gördüm.Bu sezon diğer oyuncuların kondisyonunun dip yaptığı düşünülürse iyi bir hazırlık döneminden sonra 90 dakikayı çıkartabilecek hale gelebilir.Carole için aynı şeyleri söyleyemem ama buraya 1 transfer gerekir.
    Bir de bekler için 3-4-3'de 4-4-2'ye göre daha fazla efor 3-5-2'ye göre ise daha az efor gerektiriyor.Stoperler ve orta saha merkezdeki oyuncuların da yardımıyla beklere düşen yük hafifleyebilir.

Defansa konmuş ekstra 1 stoper konusuna gelirsek savunmada iken liberolu sistemlerin neredeyse hepsinde liberoda oynayan oyuncu savunmayı 3'lüyor.3 stoper olmasının sebebi; takım boyunu azaltmak ve stoperlerin hücumdayken orta saha gibi oynamasını sağlamaktır.

Uygulanması gerçekten zor bir sistem ancak yapılabilirse güzel sonuçlar vereceğini düşünüyorum.

Şimdilik bekleyip görelim.

• Diziliş bence çok önemli değil. Önemli olan o dizilişte oyuncuların görevlerini ne kadar yaptıkları ve o göreve ne kadar uygun oldukları bence. Verilen görseller güzel de, hücuma çıkarken ya da defansa çekilirken oyuncular o oyun planına ve disiplinine uymadıktan sonra dizilişin bir anlamı kalmıyor.

Herkesin yakından tanıdığı iki takımdan örnek vereyim. Molde ve İzlanda milli takımı. Aynı bu görsellerde olduğu gibi adamların ip gibi oynadıklarını sahada görebiliyorsunuz. Adamlar ileride topu kaybediyorlar, kameranın açısı 2. bölgeye doğru kaydığında görüyorsunuz ki defans dörtlüsü yerinde, ayrıca önlerindeki orta saha dörtlüsü de tam yerinde. Bunu yapamadıktan sonra dizilişin hiç bir anlamı kalmıyor.

Türkiye'de bunu yapan takım çok az.
  • egemena E kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle haklısınız.Bizim ligimizde yapılamamasının ana sebebini Türk oyuncuların altyapıda yeterli taktiksel gelişimini sağlayamaması ve oyuncuların tembelliğine bağlıyorum. Yapabilmek için ise kilit bölgelere yabancı oyuncuların gelmesi gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mutlak.Sıfır

İyi bir yazı olmuş. Sistemler çok abartıldığı kadar önemli değildir, önemli olan takım halinde oynayabilmektir. İstersen 3'lü oyna 8 futbolcun iyi oynar 2 futbolcu kafa vurdurur oldu mu sana 1-0 yine oynamaya devam edersin sonra bir kafa daha vurdurur defanstaki mal, oldu mu sana 2-0 ondan sonra sen ne kadar iyi oynarsan oyna bir kaç tane mal yüzünden ne sistem kalıyor ne hoca kalıyor.

Aynen Semih yedirdiği Selçuk zıplama özürlü ahmet ağır chedjou Allah'a emanet bu takımla istediğin sistemi oyna para etmez !! İlk 5 takım arasında en zayıf stoperler bizde hatta ilk 10 bile diyebilirim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.