Şimdi Ara

4 Slot 3600MHz Ram Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Anakart: Msi Z590 Pro-A

Ram: 4x Corsair Vengeance LPX 8GB 3600MHz CL18 CMK16GX4M2D3600C18

Merhaba arkadaşlar benim sorum şöyle sistemi ilk topladığımda ramleri 16gb olarak satın almıştım. Sorunsuz 3600mhz kullanıyordum. Daha sonra 32gb olarak yükseltmeye karar verdim. Eskileri satmaya uğraşmayıp aynı setten bir tane daha aldım.(keşke öyle yapmasaymışım sonradan öğrendim) Seri numaralarına kadar aynı olan seti satın aldım. Ramler elime geçtiğinde sisteme taktım fakat biostan xmp aktif hale getirince 3466mhz olarak çalıştıklarını farkettim. Biraz biosu kurcaladıktan sonra 3600mhz ayarını seçebildiğimi gördüm ve seçtim. Sistem boot ediyor pc normal çalışıyor bi sıkıntı yok oyunlarda felan atma, mavi ekran vb. hiç hata almadım. Ama pcyi kapatıyorum kapandıktan sonra tekrar açılıyor. Baya uğraştım voltaj verdim felan filan yok olmuyor. Dedim yapacak bişey yok 3466 olarak kullanayım. Bugünde dedim madem 3466mhz olarak kullanıyorum cl değerleriyle biraz oynayayım. Bu arada ramlerin seri numarası aynı olmasına rağmen çipleri farklı çıktı. Setin biri samsung diğeri micron. Dielerini bilmiyorum bakamadım. Uzun denemeler sonucu 16-21-21-39 değerlerinde test yapabildim. Diğer değerlerde ya boot etmiyor yada test programı açınca donuyor mavi ekran felan veriyor.

Şuanki değerler: 3466MHz 16-21-21-39 2T

Bu şekilde kullansam sorun olur mu? Yoksa fanteziye gerek yok mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 3600 MHz belleklerin, 2 kanal 2 DPC konfigürasyonunda 3200 MHz yahut 2933 MHz çalışması beklenir. 3466 MHz muhteşem.

Şöyle düşünün...

İki tip CPU-bellek arası yapı var. Kabaca... Birinde beher kanal için o kanalın ilk yuvasından hat uzatılmış. Diğerinde ise beher kanalın iki yuvasına da eş uzunlukta hat çekilmiş.

İlk yapıda kanal başına tek bellek (1 DPC) kullanınca sıkıntı yok.

Ama ikinci yapıda her durumda ve ilk yapıda kanal başına iki bellek (2 DPC) kullanınca, iki yapıda da hat uzuyor. Saat sinyalini düzgün taşıyabilmek için hız düşürülüyor. İlk yapı, 1 DPC için optimize, ikinci yapı ise 2 DPC için. Yani ilk yapıda iki bellekli sistem ikinci yapıdaki iki bellekli sistemden daha hızlı; ikinci yapıda dört bellekli sistem ilk yapıdaki dört bellekli sistemden (çalışmayabilir de) daha hızlı.

Sizin anakart, ikinci yapıdaki CPU-bellek topolojisinde olabilir. Bir bakayım, merak ettim. Artık neredeyse sadece ilk topolojide (CPU-bellek arası yapı) anakart üretiliyor.

Not:

intel Core'ların iki kanallı bellek yapısı desteklediği; piyasada intel Core için 3 DPC veya daha çok yuvalı ürün bulunmadığı; Xeon, EPYC, Threadripper, Threadripper Pro'nun konu dışı oldukları öncülleri ile açıklanmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 14 Ekim 2024; 23:46:5 >

• cafyon C kullanıcısına yanıt

Teknik olarak uzun uzun anlattığınız için teşekkürler. Daha net olarak anladım artık. Bir sorun var olarak düşünüyordum hep ama aslında yok. Ayarlayabildiğin zamanlama değerlerinde Testmem5 ile 6cycle kısa olan testi hata almadan tamamladım. Daha sonra extreme ile başlaya configdeki testi çalıştırdım 3 buçuk saat felan sürdü ondada hata almadım. 1-2 saat Forza5 Gow felan oynadım aksi bi durum oluşmadı. Uyumadan önce bi tur daha 3 saatlik testi başlatacağım. Ondanda hata almazsam sizce başka test yapmalı mıyım?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Testmem5 anlaşılan işletim sistemi yüklüyken test yapıyor. Windows açıkken overclock edilmiş belleği test etmek için ayrı bir yararı var mı, çözemedim.

Passmark MemTest86 kullandım hep.

https://www.memtest86.com/

Diğer bildiklerim şunlar:

TestMem5 için bir de... geliştiricisinin (orijinaline bakmadım, GitHub'daki CoolCMD şahsına baktım) değişik bir söylem anlayışı var. Garip geldi bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 16 Ekim 2024; 1:29:47 >

• Memory Types 

DDR4-3200 işlemcinin dualde kullanabildiği veriyolu. ramler 3600 dür amenna ama işlemci o hıza çıkmıyor. 3200 de deneyin. sorun çıkaracak mı kontrol edin.

• cafyon C kullanıcısına yanıt

Bugün memtest86 ile bir test gerçekleştirdim. 0 hata ile testi tamamladı. Sonuçları aşağıya bırakıyorum.

Aida64 Memory Benchmark Sonuçları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nssng -- 16 Ekim 2024; 21:7:38 >

• Din Djarin kullanıcısına yanıt

3200 denedim hocam ama aynı gecikme hızlarında çalışıyor daha fazla düşüremiyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DDr3 667 mhz 4 gb ram sorunu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 3466 da bence iyi. işlemciyi overclock ediyorsun.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.