Şimdi Ara

460 gün geriye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar ben pic 16f84 yada 16F877 ile lcd ekran kullanmak şartı ile 460 tan 0 a kadar her gün 1 azalan devre tasarlamak istiyorum,Bir nevi şafak saati gibi bişi;) bunu pbp ile hangi komutu kullanarak yaparım yardımcı olur musunuz?

• Bu tür bi devre için timer larla işleyen bir saat tasarlaman gerekiyor..Çünkü delayms gibi komutlarla elde edeceğin zaman gecikmeleri geçek zamanları tutmayacaktır ve bu kadar uzun bir süre gecikmesi boyunca belki 3 - 4 gün sapmalar ortaya çıkar..Pic basic Plus kullanıyorsan help sayfasından "on_interrupt " komutunun örneklerinde timer kullanılarak yapılmış çalışan bir saat programı var..Bu programı değiştirerek istediğin programı yazabilirsin...
  • Arkadaşın dediği gibi eğer pic i timer olarak kullanırsan mutlaka sapmalar ortaya çıkar.En iyisi bi tane real time entegresi kullan.Bu entegreden tarihi ve saati öğrenebilirsin.Bu arada askere fln mı gidiyosun?
  • quote:

Orjinalden alıntı: OzanGazi

Bu tür bi devre için timer larla işleyen bir saat tasarlaman gerekiyor..Çünkü delayms gibi komutlarla elde edeceğin zaman gecikmeleri geçek zamanları tutmayacaktır ve bu kadar uzun bir süre gecikmesi boyunca belki 3 - 4 gün sapmalar ortaya çıkar..Pic basic Plus kullanıyorsan help sayfasından "on_interrupt " komutunun örneklerinde timer kullanılarak yapılmış çalışan bir saat programı var..Bu programı değiştirerek istediğin programı yazabilirsin...

Hocam aynı devreyi ben yapmıştım.İnterrupt ilede geri kalıyor.Bir günde yaklaşık 2 dakika geri kalıyordu bendeki.İnternette araştırdım zamanın hassas oldugu yerde adamlar kristalin bacaklarına trimmer koyarak halletmişler bu sonucu.Gerçi o da geri kalacaktır ama daha küçük bi süre geri kalacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdreNaline® -- 16 Aralık 2006; 12:10:04 >

• xtal dediğimiz malzeme düşündüğümüz gibi kararlı bir yapı değil. özellikle sıcaklık en büyük düşmanı. xtallerin ilginç bir özelliğide yaklaşık 5 yıllık kullanımdan sonra daha kararlı bir yapıya bürünmeleri. datasheetlerindede verilir bu anlattıklarım. bu yüzden saat yapımında en fazla doğruluk için xtal değeri olabildiğince küçük seçilir ve xtal kondansatörlerinin birisi ayalı yapılarak kalibrasyon yapılabilmesi sağlanır. kalibrasyonu ise mikrokontrolcü kullanılarak yapılan saat devrelerinde mikrokontrolcünün bir pini referans 0.5Hz veya 1Hz gibi bir değere clock çıkışı olarak ayrılır. ve bahsi geçen ayarlı kapasite bu referans çıkış baz alınarak istenen değerler elde edilecek şekilde ayarlanır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 16 Aralık 2006; 8:56:17 >
  • Hocam kristal frekansı ne kadar yüksek seçilirse sapma o kadar az olur diye biliyorum...Örneğin 1Hz i elde etmek oldukça zordur ama 20Mhz i elde ederek 20 milyona bölerek elde edeceğimiz 1Hz sinyal çok tutarlı olacaktır.Çünkü 20Mhz kristaldeki sapmaları 20 milyon kat küçültmüş oluyoruz..Benim bildiğim bu şekilde yanlış biliyor olabilirim..

Ayrıca 4Mhz kristal kullanarak Pic basic in örneklerinde bulunan saati yaptım ve sapma yok..Zaten Kristalli saatlerdeki sapma bu kadar fazla olsaydı quartz saat teknolojisi şu anda hiç kullanılmazdı..kurmalılar hariç piyasadaki tüm saatler kristalli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 16 Aralık 2006; 9:31:22 >
  • saatlerde görmeye alıştığımız xtal frekansı 32.768kHz dir ve 2 nin tam katına denk gelen bir sayıdır. birde sizin dediğiniz 20MHz xtali baz alalım. ikisininde %sapmalarının aynı değerde olduğunu var sayarsak ikisininde 1 sn de ki hata payı yaklaşık aynı çıkacaktır. fakat bilindiği üzere xtal frekansı arttıkça içerisindeki kristal yapının boyutları küçüldüğünden hata paylarıda artmaktadır. zaten böyle olmasaydı heralde GHz seviyelerinde karalı osilasyonlar oluşturmak için PLL yerine doğrudan xtal kullanabilirdik. zaten xtal yapısında hata oranını artıran en önemli faktörler arasında kristalin boyutu kesim şekli ve kesim açısı gelir. dolayısı saat gibi kararlı olması gereken bir yapının oluşturulması sırasında bu hataların en az olduğu düşük frekanslı bir xtal mi seçilmelidir yoksa hata payının diğerine göre daha fazla olacağı yüksek frekanslı xtal mi seçilmelidir? tartışılır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 16 Aralık 2006; 13:42:07 >

• Haklısın işin bir de üretim aşamasındaki % sapma boyutu var..Eğer her iki kristalinde % cinsinden sapmaları aynı ise sonuç değişmiyor...
  • http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2688

c için i2c rutinleri elimde var lazım olursa haber ver...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.