Şimdi Ara

7805 ISINMA SORUNU (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
8.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • vay koçum benim terbiyesizliğin luzumu yok demek, büyük laf...
    quote:

Orjinalden alıntı: rezistor

halefly
    quote:

Orjinalden alıntı: halefly

bence sen bu işleri bırak, dağa ormana vur kendini

hocam ben bu işi bırakıp bırakmıcamı sormadım soru yukarda okursun biliyorsan gizlemezsin bilmiyorsan susar yanıtlamazsın.. terbiyesizliğin luzumu yok.. bu şekilde cveap veren biri kendisini dağa vurursa bizde seviyeli biryerde bilgi paylaşımı yapmış oluruz..

cevap veren arkadaşlara teşekkürler..

bir şey çözümsüz kalmaz bir yol buluruz Allahın izniyle.......
  • koç olmak isteyen kuzu koç un yanında dolaşırmış.. istiyosan hallederizzzz
    evet çok iddialıyımdır
    quote:

vay koçum benim terbiyesizliğin luzumu yok demek, büyük laf...
    quote:

halefly
    quote:

bence sen bu işleri bırak, dağa ormana vur kendini

hocam ben bu işi bırakıp bırakmıcamı sormadım soru yukarda okursun biliyorsan gizlemezsin bilmiyorsan susar yanıtlamazsın.. terbiyesizliğin luzumu yok.. bu şekilde cveap veren biri kendisini dağa vurursa bizde seviyeli biryerde bilgi paylaşımı yapmış oluruz..

cevap veren arkadaşlara teşekkürler..

bir şey çözümsüz kalmaz bir yol buluruz Allahın izniyle.......

• 30V'u doğrudan 7805'e girmek yerine öncesinde 7821, 7815 ve 7809 dan geçirmek denenebilir.
  • öncelikle arkadaşlar size cevap vermişler beğenmemiş hatta kaldırıp atarım regülatörü demişsiniz atmadan önce bir kataloğunu inceleyin 7805 adı üzerinde regülatördür regülasyon yapar voltaj indirici değil ısınsın isyemiyorsanız smps türü bir devre kullanın 7805 kataloğunda yazan verileri 25C olan oda sıcaklığında sağlar ısının giderilmesi garanti edilmelidir yani
    herkese kolay gelsin
  • quote:

öncelikle arkadaşlar size cevap vermişler beğenmemiş hatta kaldırıp atarım regülatörü demişsiniz atmadan önce bir kataloğunu inceleyin 7805 adı üzerinde regülatördür regülasyon yapar voltaj indirici değil ısınsın isyemiyorsanız smps türü bir devre kullanın 7805 kataloğunda yazan verileri 25C olan oda sıcaklığında sağlar ısının giderilmesi garanti edilmelidir yani
    herkese kolay gelsin

merhabalar

burda herkes herşeyi yanlış anlamaya nekadar müsait ben arkadaşların yanıtlarını beğenmediğimden değil sadece 7805 işime yaramamasından şikayet ettim bunuda cevaplayan arkadaşlar anladılar zaten
    regülatörde olsa bir giriş seviyesi vardır dimi datasheet inde giriş max. 45V yazması garibime gitti çünki bu seviyelerde giriş gerilimi uyguladığınızda çok ısınıyor ve kullanışsız hale geliyor..
    söylemek istediğim buydu bilmem anlatabildimmi....

• ben de bunu söylemeye çalıştım katalogda sadece giriş gerilimi 45V yazmıyor aynı zamanda bu ölçümlerin entegre sıcaklığı 25 derecedeyken geçerli olduğu da yazıyor yani sıcaklığı o seviyede tutmak gerek bu kullanışsızlık demek değildir gerekli önlemleri almak gerek bu regülatörler çok pahalı şeyler değil madem o kadar fazla bir giriş gerilimi uygulamak zorundasın birkaç regülatörü arka arkaya bağla böylece ısı atılımı dağılmış olur ve hepsinde küçük soğutucu kullanarak sorunu çözersin yada bir güç tranzistörü direç zener çözümü de yapılabilir
    kolay gelsin
  • quote:

ben de bunu söylemeye çalıştım katalogda sadece giriş gerilimi 45V yazmıyor aynı zamanda bu ölçümlerin entegre sıcaklığı 25 derecedeyken geçerli olduğu da yazıyor yani sıcaklığı o seviyede tutmak gerek bu kullanışsızlık demek değildir gerekli önlemleri almak gerek bu regülatörler çok pahalı şeyler değil madem o kadar fazla bir giriş gerilimi uygulamak zorundasın birkaç regülatörü arka arkaya bağla böylece ısı atılımı dağılmış olur ve hepsinde küçük soğutucu kullanarak sorunu çözersin yada bir güç tranzistörü direç zener çözümü de yapılabilir
    kolay gelsin

hocam güç transistörüde ısınır. bu devrede de çok ısı var mesela. düşük voltajlarda fazla akım çekersen koca bir soğutucu takman lazım...0 - 32 V arası mesela giriş gerilimi sabit 35 V olsun 10V ta 1-2 A akım çekersem transistör soba gibi çalışıyor.. bu ısınma olayları üzdü beni....

• pardon bahsettiğim devre bu...
     7805 ISINMA SORUNU

teşekkürler....
  • öyle ama naparsın elektronik devrelerin başlıca sorunu bu keşke ısınmasalar da bu tartışmaları hiç yapmasak
    tranzistorler de ısınır ama benim söylemeye çalıştığım ısının atılımını paylaştırmış olursun tüm ısıyı tek entegre soğurmaya çalışmaz bir kaç küçük soğutucuyla hallolur sorununuz
  • quote:

pardon bahsettiğim devre bu...
     7805 ISINMA SORUNU

teşekkürler....

ekteki bağlantıyı kullanın...

7805 ISINMA SORUNU

• verdiğiniz bağlantı kullanılamaz çünkü bu şekülde voltaj regülasyonu sağlanmaz dengesiz akımlar çekilir ve entegrenin korumları işe yaramaz ilk bağlantı doğru ancak tranzistorun emetörüne de düşük bir direnç bağlanır böylece çekilen akım dirençler oranında regülatör ve tranzistor arasında paylaşılır ve maksimum çıkış akımı ayarlanırken regülasyon da yapılmış olur
    kolay gelsin
  • cevap banaydı sanırım genelleme yaptım regülatöre transistör bağlanmasıyla ilgili olarak. dediğiniz doğrudur tabiki. proteusta lm 317 bulabiliyrsem tekrar çizeyim yanlış anlaşılmasın...
  • @r2d2droids
    verdiğin şekilde de uyguladım NPN transistörle yanlız emiter ve base arasına bir direnç bağlamak lazım yoksa voltaj ayarıda regülasyonda sağlanmıyo , o şekildede ısı çok fazla .....

teşekkürler...
  • o tarz bağlatının sorunu şu regülator çıkıştaki gerilimi regüle eder siz bu gerilimi baza verirseniz ve kollektör o bağlantıdaki gibi regüle olmayan gerilime bağlanırsa regülatörün bir anlamı kalmıyor ayrıca tranzistor hiçbir şekilde kontrol edilmiyor farkındaysan hep açık ve devre ne kadar akım isterse verir taa ki yanana kadar :)
  • gerçekten yanlış anlaşılmış pardon. ekteki gibi kullanın. şunuda ekleyelim bu ısınmanın çözümü değil sadece regülatörün transistörle kullanım tarzı bu şekilde olmalıydı diye gösterdim yanlış anlaşılmasın!!!

7805 ISINMA SORUNU

7805 ISINMA SORUNU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 4 Aralık 2006; 21:07:54 >

• ben de tam olarak bu bağlantı şekline karşı çıkmıştım :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

gerçekten yanlış anlaşılmış pardon. ekteki gibi kullanın. şunuda ekleyelim bu ısınmanın çözümü değil sadece regülatörün transistörle kullanım tarzı bu şekilde olmalıydı diye gösterdim yanlış anlaşılmasın!!!

7805 ISINMA SORUNU

7805 ISINMA SORUNU

hocam bu şekilde de çalışmaz daha doğrusu regülasyon olmaz base - emiter arasına bir direnç bağlamalısın..

• kataloğa bir bakın bu şekilde bir bağlantıyla hiç bir şekilde karşılaşamazsını baz emetör arasına direnç bağlasanız da regülasyon yapmaz regülatör bu bağlantıda haybeye konmuş gibidir çünkü regüle çıkışı kullanılmıyor farkındaysanız :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: xenitis

kataloğa bir bakın bu şekilde bir bağlantıyla hiç bir şekilde karşılaşamazsını baz emetör arasına direnç bağlasanız da regülasyon yapmaz regülatör bu bağlantıda haybeye konmuş gibidir çünkü regüle çıkışı kullanılmıyor farkındaysanız :)

7805 ISINMA SORUNU

bu şekilde kullanılabilir denedim regülasyon sağlanıyor.......
  • tranzistorun emetörüne de düşük omajlı bir direnç gerekir bu şekilde regülatör çıkış direnci ve tranzistor direnci oranında akım paylaşılır ve toplam çıkış akımı sınırlanır entegernin korumları da güvenliği sağlar
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.