Şimdi Ara

7805 ISINMA SORUNU (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
8.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam bak ben denedeim ve gözlemlerime göre tahminler yaptım doyumdan kasıt base e çıkış gerilimini dayayınca emiter - base arası kısa devre gibi davranıyo zannedersem çünki voltaj 17 volt civarında kalıyo aşağı inmiyo... bana inanmıyorsan dener ve görürsün

teşekkürler....
  • ya sen bir yerlerde yanlış yapıyorsun yada elektronik hakkında tüm bilinen ler koca bir yalandan ibaret. internet, o başlı başına bir yalan!!!
  • Alla Allahh nerde yanlış yapabilirim anlamıyorumki basit bir bağlantı sen bunu daha önce denedinmi çalıştırdınmı ?
  • r2d2droids doğru demiş, neye itiraz ettiniz anlamadım doğrusu.

kollektörü şase, ortak kollektörlü, gerilim takipçisi devre işte r2d2droids'un çizdiği. ve çok da bilinen bir devre.

7805 ISINMA SORUNU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontrolsuz_guc -- 5 Aralık 2006; 11:27:50 >
  • olaya noktayı koyan mesajı yazmışsınız. teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

olaya noktayı koyan mesajı yazmışsınız. teşekkürler...

Bakın taaaa kaç msj önce ne yazmışım. Şimdi söyleyin haklı mıyım haksız mıyım?
  • haklısınız dersem ortalık karışır en iyisi ben bu soruyu okumamış olayım, kimse kırılmasın...
  • beyler bu forumda soru sormak yasak sanırım yada arkadaşlar kendilerini uzayda zannediyor kendilerini elektronik dehası zannediyor yada bir çok şeyi çok çok iyi bildiklerini zannediyorlar herşeyi bu kadar iyi bilmeniz güzelde üyesi olduğunuz forum un soru sormak için ve tartışmak için olduğunu bilmemmeniz biraz garip dağa çıkarım ama birilerini de alırım yanımda insanların bir sabrı var kimse de bunu zorlamasın kimse buraya aşağılanmak için soru yöneltmiyo bilen birileri vardır diye soruyor bilenler de kasıntı cevap lar içine girmesele herkes için daha yararlı olur bu forum....

r2d2droids

7805 ISINMA SORUNU

bu bağlantıda emiter izleyici sonuç vermedi bu kadar

• forum zaten tartışma, paylaşma ortamıdır katılıyorum. kimsenin kimseyi yermesi aşşalamasına da kesinlikle söz konusu olamaz. buraya kadar herşey çok güzel çok hoş ama emetör çıkışlı bir katın nasıl davranacağını aslını size gösterdiğim halde, aksini ısrarla "ben denedim bu şekilde çalışmıyor" diye idda ederseniz, LM317 gibi bir regülatörün adj girişine ayarlı gerilim kaynağı bağlayıp "çıkış gerilimi regüle edilmiyor, emetör çıkışlı kat sonuç vermedi bu kadar!" derseniz ben sizle hiçbir şey tartışmam kusura bakmayın...
  • Bir insanın espri anlayışının gelişmiş olması, kıvrak zekasının göstergelerinden birisidir. Espri ile hakareti birbirinden ayırdedebilmesi de yaşının ve olgunluk seviyesinin göstergesidir.

Burada öğrenmeye hevesli, kıvrak zekalı ve temel eğitimi olan arkadaşlar var, bazılarını mekanıma davet ediyorum zaten, geliyorlar ve türkiyede göremeyecekleri birçok ekipmanı burada bizzat görüp kullanarak çalışmalar yapıyorlar. O 7805 in ya da lineer voltaj regülatörünün ilmini öğretirim sana. Birdaha hayatta unutamayacağın şekilde öğretirim. Ama kar beyazdır diyenlere sen yok ben biliyorum siyahtır dersen, pc arkasından böyle kabadayıvari davranışlara girersen daha çok kapı eskitirsin.

quote:

Orjinalden alıntı: rezistor

beyler bu forumda soru sormak yasak sanırım yada arkadaşlar kendilerini uzayda zannediyor kendilerini elektronik dehası zannediyor yada bir çok şeyi çok çok iyi bildiklerini zannediyorlar herşeyi bu kadar iyi bilmeniz güzelde üyesi olduğunuz forum un soru sormak için ve tartışmak için olduğunu bilmemmeniz biraz garip dağa çıkarım ama birilerini de alırım yanımda insanların bir sabrı var kimse de bunu zorlamasın kimse buraya aşağılanmak için soru yöneltmiyo bilen birileri vardır diye soruyor bilenler de kasıntı cevap lar içine girmesele herkes için daha yararlı olur bu forum....

r2d2droids

7805 ISINMA SORUNU

• quote:

Orjinalden alıntı: rezistor

beyler bu forumda soru sormak yasak sanırım yada arkadaşlar kendilerini uzayda zannediyor kendilerini elektronik dehası zannediyor yada bir çok şeyi çok çok iyi bildiklerini zannediyorlar herşeyi bu kadar iyi bilmeniz güzelde üyesi olduğunuz forum un soru sormak için ve tartışmak için olduğunu bilmemmeniz biraz garip dağa çıkarım ama birilerini de alırım yanımda insanların bir sabrı var kimse de bunu zorlamasın kimse buraya aşağılanmak için soru yöneltmiyo bilen birileri vardır diye soruyor bilenler de kasıntı cevap lar içine girmesele herkes için daha yararlı olur bu forum....

r2d2droids

7805 ISINMA SORUNU

Arkadaşlar sakin olun. Bu kadar da büyütmeye gerek yok. rezistor arkadaşım, o çalışmıyor dediğin devreyi defalarca yaptım. Çalışmaması gibi bir durum yok yani. Bir yanlışlık yapmışsındır, gözden kaçırdığın bir nokta vardır. Ticari bir cihazda kullanılan bir güç kaynağı vardı eski çalıştığım yerde ve lm317nin çıkışına yanlış hatırlamıyorsam 8 adet 2n3055'i gösterdiğim şekilde paralelleyerek çalıştırıyorduk. Yani arkadaşların yardımlaşmak için verdikleri cevabı yanlış anlama, çünkü çalışan devreye "yok çalışmaz" diyen sensin. Arkadaşlarda normal olarak tepki gösterdiler.

Ama uzatmayalım artık. Sonuçta bu şekilde çalışıyor mu devre, evet çalışıyor.

• 7805-7905 ile 5V simetrik için ne güzel PCB tipi 2x12 trafo almıştım. Kapasitör hesabı kitabı yapmıştım. (Ripple düştükçe kullanılacak kapasitörde düşüyor haliyle). Ne güzel PCB yi bile sipariş geçtim şu anda kargoda. 2cm lik soğutucuyada yer bırakmıştım. Burdakileri okuyunca şimdi 2x7.5 trafo almak PCB yi değiştirmek haliyle kapasitörleride büyütmek zorunda kalacam. 70mA da bu kadar ısındığını idda ediyorsunuz ben bundan 1.5A çekecem. Tekrar PCB siparişi verip 1 ay daha gecikmeden önce lütfen internetten alabileceğim bir soğutucu önerirmisiniz bana ?

@melih.yanardağlar @r2d2droids
  • Soğutucu tipi belirlemeye kadar daha ciddi sorunlar var. Ülkemizdeki LM 780X'lerin çoğunluğu maalesef patates. Ben konuyu baştan aşağı okumadım baya çok sayfa oluşmuş. Ama küçük akımlarda ısınıyorsa bilin ki o ürün patatestir. Orjinal ürün kataloğunda yazan 1A ve 2A gibi değerler üst limitlerdir; yani "bak, bu değere yaklaşma" demek istiyor sana. Buradan da 1A desteği olan bir LM7805'den en fazla 800-850mA çekmelisin demek oluyor bu.

5Volt x 850mA = 4,25Watt. Biz şunu kaba hesap 4,5Watt yapalım. 4,5watt'ı ısıya bir şekilde dönüştürebilirsen, hesap yapa yapa soğutucu ebatı ve et kalınlıklarına ulaşabilirsin. Çok hesap gerektiriyor, ama yapılabiliyor mu yapılabiliyor. Orjinal LM780X için söylüyorum yalnız yanlış olmasın. Ha bir de unutmadan, termal macun kullanımının gerekliliğini hatırlatayım. Doğru kullanmak gerekiyor.

Aslında evde bu ısı miktarını hesap formülleri mevcut bir elektronik kitabında ama yarın getirmeyi unuturm büyük ihtimal... (evde değilim de...)

• Antor kullanıcısına yanıt
    hurda power supply bulabileceğin bir yer varsa, içinden söküp, kullanabilirsin. tabi bu kullandığın kılıf tipine de bağlıdır. to3 ile to220 farklı montaj tibine sahiptir. sipariş vermeden önce, buna dikkat et.
  • Cevaplarınız için teşekkürler @90numaraşanzumanyağı @dergul

Malesef, Ankara konya sokaktan alınan herşeyin patates olduğunu biliyorum. Bu yüzden ozdisan'dan gerçek 1,5A lık 7805 sipariş edeceğim. 1.5 derkende aslında 1A civarı çekeceğimi sanıyorum.

quote:

https://www.sparkfun.com/tutorials/217

Burada dedikerine göre güç hesabı yukarda bazı arkadaşların yaptığı gibi yapılıyor
    P=(Vkaynak-Vregulator)*I.

Eski 12V trafomdaki ısıl güç P=(12-5)*1.5=10.5Watt
    Yeni alacağım 7.5V trafoda P=(7.5-5)*1.5=3.75Watt

Aslında ben bakır gerilim düşümleri, regülasyon ve regülatörün gerilim düşümünden ve kullanmak istediğim kapasitörün değerini düşürmek için daha yüksek trafo almıştım. 12V trafo alışımda esas sebep :
    1. Vdc=5V(istenen)+2.5(78xx gerilim düşümü)=7.5V
    2. 12Vrms=12/0,707=17Vpeak
    3. Vripple=17-7.5=10V(yaklaşık)
    4. Cfiltre=(0.7xI)/(VripplexFşebeke)=(0.7x1.5)/(10x50)=2.1mF=2100uF ediyordu.

Ben regülatörün ısıl değerlerinin böyle coşacağını bilemezdim.
    Termal macun evet kullanacağım ama kullanacağım soğutucu sadece bu TIK TIK

Soğutucuyu önceden bulmalıyım ki PCB ye ona göre yerleştirebileyim. 4Watt için gösterdiğim soğutucu yeter mi acaba ? Soğutucu hesap kitabı olan kitaplara bakıyorum onlar kendilerini aşmış durumdalar. Alüminyum boruların içinden spiral bakır hortumlar felan var =)

"Soğutucuyu önceden bulmalıyım ki PCB ye ona göre yerleştirebileyim."

Önce buna yanıt vereyim. Şunu önceden belirtmek isterim ki ben elektronik mezunu ya da bu işte çok bilgili birisi değilim sadece hobistim o yüzden yazdıklarıma yüzde yüz güvenmeyin ama değerlendirin.

Soğutucuyu önceden bulmayın. Daha evvel de dediğim gibi önce orjinal bir LM7805 bulun. Bu bulduğunuz ürünün dataşetinden ısıl değerlerini, ne kadar soğutucu kullanılacağını okumaya çalışın. Ondan sonra soğutucu buluruz. Bir devre daha çizilmeden evvel elemanları önceden temin etmek gerekiyor. O noktada dopru gidiyorsunuz. Ama bundan evvel Hesaplamaları doru yapın ki, sonra parçaları tedarik edip, en son çizime geçersiniz.

"4Watt için gösterdiğim soğutucu yeter mi acaba ? Soğutucu hesap kitabı olan kitaplara bakıyorum onlar kendilerini aşmış durumdalar. Alüminyum boruların içinden spiral bakır hortumlar felan var =)"

Yeter mi bilmiyorum. Çünkü bende gösterdiğiniz soğutucu (belli ki resim paylaşmışsınız) görünmüyor. Ama 5Wattın altına inmeyin. Nasıl ki trafo alırken, ihtiyacın her zaman üstünde almamız gerekiyor, watt ve ısı hesabı yaparken de bir tık üst seviye seçin.

Siz hangi kitaba baktınız bilmiyorum ama benim dün unuturum deyip unuttuğum kitapta bakır boru falan yok direkt ısıl dönüşüm hesapları ve nasıl soğutucu seçileceği gösteriliyordu. Keşke unutmasaydım işinize yarardı.

Ama açıkçası şu soğutucular sizin işinizi fazlasıyla görür gibime geliyor:

7805 ISINMA SORUNU

Elektronik çizim programlarında olup olmaması önemli. İkincisi Eagle de olacaktı sanki.

Kolay gelsin.

• Çizim programında oraya ölçekle boşluk koyuyorum.

7805 ISINMA SORUNU

Orjinal malzeme tedariğinde sorun yok. Özdisan'a o konuda güveniyorum. Kitap elinize geçerse dört gözle bekliyorum.

Kullanacağım kutu metal. Sığdırabilirsem ızgara açtırıp bir fan bağlasam onunda çekeceği bir akım var sonuçta, faydadan çok zarar ettirir mi bilmiyorum.

quote:

https://320volt.com/sogutucu-hesabi-guc-ve-isi/

Böyle bir hesap yapmışlar ama pek iç ferahlatacak birşeymiş gibi gelmedi bana nedense.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 12 Mayıs 2019; 14:35:42 >

Tamam.

O gösterdiğiniz soğutucu da çok güzel söyliyim. 1A için yeter diye tahmin ediyorum ama ısı hesabı yapmadan da ezbere konuşmak istemem.

Extra bağlanan fanın özelliklerine bakılarak ne kadar yük bindireceği, ne kadar zararı olacağı anlaşılabilir. Hatta adi bir trafosuz adaptör yapılarak da fanı çalıştırılabilir bence.
  • Olur da lazım olursa diye not düşeyim dedim. Bu lineer regülatörlerin ısınmasından o kadar bunalmışlar ki aynı T220 kılıfında SMPS elemanlar geliştirmişler.
    www.digikey.com
    DC DC Converters | Power Supplies - Board Mount | DigiKey
    https://www.digikey.com/short/q3bmjb?_ga=2.169377569.1295065082.1557646346-185550627.1548785630

SMPS benim işimi görmüyor. Keşke görse. Tam bağımsız floating güç kaynakları lazım bana o yüzden 78xx serisine muhtaç kalıyorum.

Hmm anlaşıldı... E, aslında çok doğal. Normalde max 10x10cm karta kurulan bir regülatör devresini küçücük kılıfa sıkıştırmanın bir bedeli vardır: önü alınamayan ISI. Elimde eski bir ses kartı vardı. Üzerindeki bir elemanın aşırı ısındığını hatta elleyince el yaktığını farkettim. nedir bu diye söküp bakınca ne göreyim?

78L05. BJT transistör kılıfında üretilmiş zavallı ıkınıyor ama neler çekiyor acaba...

Anca 200mA falan çeken devrelerde kullanılabilir bu 780Xler. Hani mikrokontrollü devrelerin bir kısmını beslemek için falan... Daha fazlasını bekleme. Bir ara telefon şarj cihazı yapacaktım, bu ısı sorunundan dolayı vazgeçtim. Soğutucusu kendisinden pahalıya geliyor.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.