Şimdi Ara

7805 ISINMA SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
8.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar 7805 ten daha 70mA akım çektiğimde ısınmaya başlıyor bir süre sonra elimi değdiremiyorum
    ben soğutucu kulanmayı düşünmüyordum çünki max çekeceğim akım 100mA bu akımlarda bu kadar ısınması normalmi yoksa bendemi bi yanlışlık var .. max akımı 1A olan bir regülatör 70mA de nasıl bu kadar ısınabiliyor...

• giriş gerilimin yüksektir. regülatör üzerinde fazla güç harcanıyordur bu yüzden küçük akımlarda bile ısınır...
  • giriş gerilimim 30V yüksekmi ? max 45V giriş seviyesi var.
  • 7805 için tavsiye edilem giriş beslemesi 8 Volttur. Daha doğrusu 78XX serisi için çıkış geriliminin 3 Volt fazlası giriş olarak tavsiye edilir. Isınma bu sebepten.
  • giriş 30 çıkış 5V reg üzerine düşen gerilim 25V çekilen akım 70mA dersek reg üzerinde harcanan güç 25x0.07 den 1.75W. artık siz karar verin ısınması nomal mi değilmi...
  • peki napıcaz soğutucu bağlayıp bu şekilde kullansam sağlıklı çalışırmı dersiniz...
    veya bunun yerine başka basit bir regülatör koymak mümkünmü
    teşekkürler........
  • giriş gerilimini daha düşüşk almalısın. bu daha kesin bir çözüm olur. soğutucu ile o şekilde uzun süreli kullanım sanki pek sağlıklı olmazmış gibi duruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 29 Kasım 2006; 17:36:00 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMPS Düşük Voltaj Sorunu
    5 yıl önce açıldı
    akü şarj sorunu
    10 yıl önce açıldı
    +12V SORUNU
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • adı regülatör olduğu sürece oraya ne takarsanız takın ısınacaktır. giriş gerilimini azaltmaktan başka çaresi yok bu arada regülatörü korumak için soğutucu kullanın...
  • Önüne uygun bir direnç koy buda iş yapar.
  • voltajı azalttıktan sonra zaten çıkarır atarım 7805 i. ben azaltsın diye kullanıyorum onu şimdi extradan voltajı azaltmak için bir kaç malzeme kullanmam gerekecek... hiç bir şey anlamadım bu işten
  • max yük akımında ( 2A ) seri direnç üzerindeki gerilim düşümü 22V olsun mesela. buda 44W lık direnç eder...
  • quote:

Orjinalden alıntı: rezistor

voltajı azalttıktan sonra zaten çıkarır atarım 7805 i. ben azaltsın diye kullanıyorum onu şimdi extradan voltajı azaltmak için bir kaç malzeme kullanmam gerekecek... hiç bir şey anlamadım bu işten

boşuna gülü seven dikenine katlanır dememişler...
  • http://forum.donanimhaber.com/m_10692883/tm.htm

Linkteki konuda yeterince açıklama var.Isınma sorununun en güzel çözümü
  • regülatörden önce düşük omajlı bir direnç koy bence.
  • bence sen bu işleri bırak, dağa ormana vur kendini
  • yaw direnç koyunca da direnç ısınır. ısı sorununu çözmezki önüne direnç koymak.

soğutucu taksan da 30v biraz fazla. bence sen ya ufak bir trafo al yada soğutucu takarak önce 12ye 7812 sonrada 5e 7805 ile düşür.
  • giriş 30 çıkış 5V reg üzerine düşen gerilim 25V çekilen akım 70mA dersek reg üzerinde harcanan güç 25x0.07 den 1.75W. artık siz karar verin ısınması nomal mi değilmi...

Bu hesabı kim yaptı bilmem ama bu bir 7805 regülatör. Direnç değil. 7805i dirençmiş gibi kabul edip hesap yapamazsın.

@msurucu :
    Sadece 70 mA'de 7805 ısınıyorsa büyük olasılıkla girişi ile çıkışını karıştırmışsındır. 30 voltta kullandığın için de zaten büyük olasılıkla yanıp ölmüştür. Hatta arkasındaki devreyi bile beraberinde öldürömüş olabilir. 7805 ile 78ls05ler birbirine göre bağlantıları ters, birinin girişi diğerinin çıkışı mesela. Bence bunu bir incele.
  • bana mı dedin kardeş?
    karıştırdın galiba

ayrıca arkadaşın yaptığı hesap da doğrudur. (üzerinde düşen gerilim) X (üzerinden geçen akım) = harcanan güç.

dirençte de aynıdır hesap, regülatörde de

smps değilki bu, DC regülatör sonuçta.
  • msurucu
    benide karıştırmış.

chippy
    hesabı ben yaptım arkadaşım. aksini kanıtlayabilirsen sevinirim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 1 Aralık 2006; 13:52:17 >
  • halefly
    quote:

Orjinalden alıntı: halefly

bence sen bu işleri bırak, dağa ormana vur kendini

hocam ben bu işi bırakıp bırakmıcamı sormadım soru yukarda okursun biliyorsan gizlemezsin bilmiyorsan susar yanıtlamazsın.. terbiyesizliğin luzumu yok.. bu şekilde cveap veren biri kendisini dağa vurursa bizde seviyeli biryerde bilgi paylaşımı yapmış oluruz..

cevap veren arkadaşlara teşekkürler..

bir şey çözümsüz kalmaz bir yol buluruz Allahın izniyle.......
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.