Şimdi Ara

7805 ISINMA SORUNU (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
8.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • nesine karşı çıktınız anlayamadım devre gerilim takipçisinden başka birşey değil. açıkalrmısınız nedir yanlış olan. bizde bilelim...

• Bunu tavsiye edebilirim.Eğer transistörü daha güçlü seçerseniz daha yüksek akımlar çekebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 4 Aralık 2006; 22:37:10 >
  • hocam o devrenin çıkışında giriş geriliminin tamamı görülür nerdeyse gerilim takipçisinden çok anahtarlama elemanı olarak çalışır ben o çizdiğinin aynısını uyguladım voltajı takip falan ettiği yok sonra yüke bindiği zaman transistörden akım çekmek için base - emiter arasına direnç bağladım o zaman normal çalıştı
    belki proteusta çalışıyo olabilir ama uygulamada malesef çalışmıyor....
  • sorunu zaten yukarda anlattım tüm regülatörlerden lm317 de dahil eğer yüksek akım çekilmek isteniyorsa silicon arkadaşın verdiği gibi bağlanmalıdır 0R47 ile 1R bağladığı için istenen akımın üçte birini regülatör üçte ikisini tranzistor verecektir
  • quote:

sorunu zaten yukarda anlattım tüm regülatörlerden lm317 de dahil eğer yüksek akım çekilmek isteniyorsa silicon arkadaşın verdiği gibi bağlanmalıdır 0R47 ile 1R bağladığı için istenen akımın üçte birini regülatör üçte ikisini tranzistor verecekti

hocam iyi diyosunda şimdi regülatörden ne kadar fazla akım geçirirsen okadar fazla ısınacak transistörü zaten akım çekmek için kullanıyosun ve zaten soğutucuya bağlayacaksın o halde 1ohm yerine 10ohm bağlarsan 0,7V/10ohm dan regülatörden 70mA akım çekersin kalan akımı da transistörden çekersin ve sadece transistörü soğutucuya bağlarsın....
  • rezistor
    devrenin çıkışında regülatör çıkışının 0.7V eksiği görülür. bir yanlışın var! BJT leri anahtarlama elemanı olarak kullanmak istiyorsan yükü kollektöre bağlayabilirsin.

xenitis
    3te bir 3 te 2 olayından ziyade devreden çekilen akım belli bir değeri aştıktan sonra dediğiniz kısmen gerçekleşecektir. lakin silicon dostumun verdiği devreye bakarsak. yaklaşık 700mA e kadar R2 direnci üzerinde Vbe gerilimini aşmayan bir gerilim değeri görüleceğinden Q1 kollektöründen akım akmaz ( kaçak akımları dışında ). çıkıştan çekilen akım 700mA zerine çıktığında R2 üzerindeki gerilim 0.7V u geçmeye başlar. bu durumda Q1 in baz akımının beta misli devre çıkışına kollektör akımı dahilinde eklenir. güç transistörlerinin betalarının onlar seviyesinde olduğunu düşünürsek çıkışa ne kadar yardımcı olacağıda tartışmaya açıktır.

silicon
    regülatörün giriş çıkışları yer değiştirse iyi olacak...

saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 4 Aralık 2006; 22:24:57 >

• Evet 'r2d2droids' hocam doğru diyorsun.Giriş çıkış ters çizilmiş.
    Tam da onu yazacaktım.Değiştirdim.
    Regülatör ısınmaz.Ancak transistörü soğutmak gerekir.
    Bu da değişik bir versiyonu.Bunda da darlington bağlı iki transistör var.
    Devrenin çıkışı 13.8 V.Telsiz için yapılmış.Ama R1 ve R2 çıkarılırsa çıkış regülatörün çıkış kadar olur.
    Bunu denedim.Çok kral regüle yapıyor.Çıkışa 50 W halogen bağladım regülatör ısınmadı yalnız transistörleri soğutmak gerekir.
     7805 ISINMA SORUNU

R1 1K Resistor

R2 1.8K Resistor

(substitute variable resistor to fine tune voltage)

R3 10 ohm Resistor

R4 1 ohm 1/2 watt Resistor

Q1 MJE34 or similar PNP switching transistor. 276-2027 (heat sink required)

Q2 2N3055 or similar NPN switching transistor 276-2041 (large heat sink required)

IC1 78L05 or 7805 five voltage regulator 276-1770 (heat sink not required)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 4 Aralık 2006; 22:38:56 >

• rezistor
    verdiğim devreye yanlış diyorsun ama yine benim dediğim noktaya geliyorsun. bu devre bir transformatör gibi olamayacağından sonuçta ne yaparsan yap bir şeyler mutlaka ısınacaktır. ama bu ısı bir eleman üzerinde oluşur ama bir en çok elamanın üzerine dağıtılır. bundan kaçış yok bişeyler ısınacak.

eğer ki regülatör çıkış akımı sana yetmiyorsa birde transistörlü çıkış katı yapmak gerek. entegre içinde zaten adamlar bir çıkış transistörüne darlington olarak bir tane daha eklemiş sen bir üçüncüsünü ekleyerek adamların yolunu takip edeceksin tabiki bir den çok yolu vardır bu işin fakat en basiti bu en ucuzuda bu...

7805 ISINMA SORUNU

• quote:

rezistor
    devrenin çıkışında regülatör çıkışının 0.7V eksiği görülür. bir yanlışın var! BJT leri anahtarlama elemanı olarak kullanmak istiyorsan yükü kollektöre bağlayabilirsin.

xenitis
    3te bir 3 te 2 olayından ziyade devreden çekilen akım belli bir değeri aştıktan sonra dediğiniz kısmen gerçekleşecektir. lakin silicon dostumun verdiği devreye bakarsak. yaklaşık 700mA e kadar R2 direnci üzerinde Vbe gerilimini aşmayan bir gerilim değeri görüleceğinden Q1 kollektöründen akım akmaz ( kaçak akımları dışında ). çıkıştan çekilen akım 700mA zerine çıktığında R2 üzerindeki gerilim 0.7V u geçmeye başlar. bu durumda Q1 in baz akımının beta misli devre çıkışına kollektör akımı dahilinde eklenir. güç transistörlerinin betalarının onlar seviyesinde olduğunu düşünürsek çıkışa ne kadar yardımcı olacağıda tartışmaya açıktır.

silicon
    regülatörün giriş çıkışları yer değiştirse iyi olacak...

saygılar...

hocam demek istediğim regülatör çıkışının değil girişinin tamamına yakını emiter de yani çıkışta görülür devre bu şekilde çalışmıyor eğer sen bu şekilde uygulama yapıp çalıştırdıysan ben tekrar deneyip kontol edicem ..
    teşekkürler....

@silicon
    hocam verdiğin devrede giriş gerilimi kaç voltken ve çıkış kaç voltta 50W yük besliyosun eğer 5V çıkış ta 50W kullanıyosan transistörler aşırı ısınıyormu ?
    teşekkürler.........

• son kez yazıyorum bu başlığa evet daha ince hesaplarla bu ayarlanabilir zaten belli bir akıma kadar çıkışı regülatör verecek daha sonra tranzistor açılıp akıma katkı sağlayacaktır sonra da akım aralarında dirençler oranında paylaşılır benim size tavsiyem gidip bir lm78xx kataloğuna bakmanızdır bahsettiğiniz bağlantıdan bir tane bulursanız ben artık yorum yapmam ama o yaptığınız bağlantı regülasyon yapmaz gerilim izleyici felan da değildir tüm regülasyonsuz girişi çıkışa aktarır hepsi bu betalar konusuna gelince 100ler hatta 300ler seviyesinde olan var bu konuyla ilgili değildir çünkü zaten siliconun verdiği şemada 0.7V baz emetör gerilimi sağlandıktan sonra tranzistor açılacak ve direncin sağladığı akımı akıtacaktır baz akımı burda önemli değil
  • quote:

rezistor
    verdiğim devreye yanlış diyorsun ama yine benim dediğim noktaya geliyorsun. bu devre bir transformatör gibi olamayacağından sonuçta ne yaparsan yap bir şeyler mutlaka ısınacaktır. ama bu ısı bir eleman üzerinde oluşur ama bir en çok elamanın üzerine dağıtılır. bundan kaçış yok bişeyler ısınacak.

eğer ki regülatör çıkış akımı sana yetmiyorsa birde transistörlü çıkış katı yapmak gerek. entegre içinde zaten adamlar bir çıkış transistörüne darlington olarak bir tane daha eklemiş sen bir üçüncüsünü ekleyerek adamların yolunu takip edeceksin tabiki bir den çok yolu vardır bu işin fakat en basiti bu en ucuzuda bu...

hocam tabiki ısınacak ama sobayada dönüşmemesi lazım heralde 0 - 30 V arasında ayarlı bir güç kaynağı düşün giriş gerilimi 32V un üzerinde olması gerekir ve de 10 V ta 2A bile çeksen senin yaptığın güç hesabıyla 30-10=20 20*2 =40W buda soğutucuyu sobaya çeviriyo bundan kaçış vardır heralde bi şekilde

devreye gelince o şekilde çalışmıyor malesef denediğim için söylüyorum mantıkende bağlantı yanlış direnç koymalısın o şekilde çalışıyor dene istiyorsan..
    teşekkürler.....

• xenitis & rezistor
    evet katalogları incelemekte yarar var hatta entegrenin iç şemasına kadar incelemekte yara var. mesaja regülatörün devre şemasını ekledim. adamlar çıkış transistörü olarak 2 adet NPN transistörünü darlington olarak bağlamışlar, dikkat ederseniz. şimdi benim anlayamadığım adamlar entegrenin içinde 2 adet transistör arda arda darlington bağlıyor, giriş gerilimi çıkışta gözükmüyor da ben dışardan bir üçüncü transistörü bağlayınca neden giriş gerilimi doğrudan çıkışta görülüyor anlayamadım doğrusu. sebep? açıklarsanız sevinirim!!!

xenitis
    bir ikincisi tabiki devrede betaların ve baz akımların önemi vardır. 100-300 gibi betalar güç transistörlerinde bulunmazlar ki bu betaya sahip transistörler de zaten genel amaçlı tr ler olup max kollektör akımı 100mA civarında olan transistörlerdir. yine dikkat edersen katalogunda bu sorunun üstesinden gelmek için bahsi geçen çıkış transistörünün bazından daha çok akım akıtmak için ona yardımcı bir ikinci transistör eklenmiş!

birde neden katalogda verilen devrelere bu kadar takıldın anlayamadım. mantık kullanarak bu devrelere ek bişeyler kullanıcılar üretemezmi yada kataloğun bir yerlerinde verdiğimiz devreler dışında başka bir şey kullanmayın tarzı bir yazı geçiyorda ben mi göremiyorum???

rezistor
    NPN yerine PNP bağlamışsındır giriş doğrudan çıkışta gözükür!!! başka bir nedeni olamaz...

7805 ISINMA SORUNU

• @rezistor
    Giriş 12 V.Regülatör 7805.
    Çıkışa deneme amaçlı 50 W 12 V halogen bağladım.Tabi kısa süreli.Uzun süre olsa soğutucu gerekir.Haliyle halogen az ışık verdi.
    Ayrıca halogen bağlıyken çıkış voltajında düşme olmuyor.Yine 5 V.
  • ya anlatıyorum ama anlamak istemiyorsun sen regülatör çıkışını direk sonraki katın bazına bağlıyorsun ve kollektörün girişe bağlı peki asıl sen bana söyle bu tranzistor neye göre kontrol ediliyor? regülatör 5V çıkışı bazda görülüyor ve kollektörde giriş gerilimi var sen burda diyorsun ki baz gerilimin 0.7V eksiği görülür bunu nasıl garanti ediyorsun bu gerilim sadece tranzistoru iletime sokmak için gereken minimum gerilimdir devrenin çekeceği akımı hesaplamadan böyle birşey söyleyemezsin kollektörde oluşacak gerlimi biliyor musun hayır
    katalogdaki tasarımlar denenmiş garanti edilmiştir birşeyler bulmak üretmek güzeldir ama bu dediğin şekilde olmaz orda anahtarlama elemanı gibi bağlamışsın tranzistoru yani ya açıktır ya kapalı açıldığında da kollketördeki gerilim emetörde görülür yani devre çıkışında ve herhangi bir regülasyon olamayan gerilim
    umarım analatabilmişimdir

• işte buna gerilim takipçisi / emiter takipçisi diyor amerikanlar. benim de anlatamadığım buya. regülatörün iç şemasındada adamlar takipçi kullanmışlar her ne kadar siz göremesenizde. bu tip devrelerin gerilim kazancı 1 den azdır. tampon katı olarak vazife görür. bir önemli özellğide çıkış empadansları düşüktür. benim tek yaptığım olana bir üçüncüsünü eklemek.

emiter çıkışlı katlar hakında bir kaç adres vericem demek istediğimi anlayacaksınız.
    hyperphysics.phy-astr.gsu.edu
    Emitter Follower Applications
    http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electronic/emitfol.html

http://www.mines.edu/Academic/courses/physics/phgn217/lab4/lect7/sld013.htm özellikle buna bakın
    http://technology.niagarac.on.ca/courses/elnc1231/Files/Unit_4.pdf

saygılar...

• quote:

xenitis & rezistor
    evet katalogları incelemekte yarar var hatta entegrenin iç şemasına kadar incelemekte yara var. mesaja regülatörün devre şemasını ekledim. adamlar çıkış transistörü olarak 2 adet NPN transistörünü darlington olarak bağlamışlar, dikkat ederseniz. şimdi benim anlayamadığım adamlar entegrenin içinde 2 adet transistör arda arda darlington bağlıyor, giriş gerilimi çıkışta gözükmüyor da ben dışardan bir üçüncü transistörü bağlayınca neden giriş gerilimi doğrudan çıkışta görülüyor anlayamadım doğrusu. sebep? açıklarsanız sevinirim!!!

xenitis
    bir ikincisi tabiki devrede betaların ve baz akımların önemi vardır. 100-300 gibi betalar güç transistörlerinde bulunmazlar ki bu betaya sahip transistörler de zaten genel amaçlı tr ler olup max kollektör akımı 100mA civarında olan transistörlerdir. yine dikkat edersen katalogunda bu sorunun üstesinden gelmek için bahsi geçen çıkış transistörünün bazından daha çok akım akıtmak için ona yardımcı bir ikinci transistör eklenmiş!

birde neden katalogda verilen devrelere bu kadar takıldın anlayamadım. mantık kullanarak bu devrelere ek bişeyler kullanıcılar üretemezmi yada kataloğun bir yerlerinde verdiğimiz devreler dışında başka bir şey kullanmayın tarzı bir yazı geçiyorda ben mi göremiyorum???

rezistor
    NPN yerine PNP bağlamışsındır giriş doğrudan çıkışta gözükür!!! başka bir nedeni olamaz...

hocam adamlar bağlamışlar darlington bende görüyorumda o transistörler doyumda çalışsa sence giriş ve çıkış seviyeleri bir olur nerdeyse.. NPN yerine PNP kullanmadım 2 sini ayırabiliyorum meraklanma senin bağladığın şekilde transistör doyumda çalışıyo zannedersem ondan dolayı da regülatör görevini yapamıyo

ben denedim bu şekilde istersen sen de dene sonuçları yaz....

• emetör çıkışlı kat nasıl doyumda çalışabilir???
    http://www.mines.edu/Academic/courses/physics/phgn217/lab4/lect7/sld013.htm
    adresinde emetör çıkışlı kat özelliği mevcut bakarsanız sevinirim...
  • yazdığınıza siz inanıyor musunuz orda direnç değeri belli çekilen akım hesaplanır baz akımına göre çıkış gerlimi oluşur siz böyle mi bağlıyorsunuz bir daha bakın
  • 7805'in onune uygun bir pin diode baglarsan sorunu cozersin kolay gelsin
  • çıkış gerilimi ( emetör gerilimi ) baz akımına değil baz gerilime bağlıdır. linki incelememişsiniz. aynen yazıyorum For DC values Vout~Vin-0.6V.
    çıkışta yük direncinin olmamasımı sizi şaşırttı yoksa???
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.