< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Önemli olan kullanım amacınız ve beklentinizi doğru belirlemek.
i5 2500K tabanlı sistemi 7-8 sene kullandım ve bu süreçte arıza dışında ekran kartı değiştirmedim, oyunlarda her zaman f/p tarafındayım ekran kartı olarak zira çok sık güncelleniyor ve sürekli yeni bir şey geliyor. Sistem de temel ve uzun vadeli kullanılan bileşenleri yüksek tutabilirsiniz, en basiti kasa ve psu sık değiştirilmez, şuan 6 çekirdekli bir işlemci alsanız 3-5 sene de ölmez,hala 4 çekirdekli güncel ürünlerle kapışan işlemciler var, şuan X işlemcisini alıyım 2 sene sonra değiştiririm mantığı yanlıştır, ne zaman sistem boşta hiç bir şey yapmadan ya da bir uygulama açarsınız cpu kullanımı %100 olur bir anda o zaman değiştirirsiniz, benchmark programlarına da çok takılmamak lazım, günlük uygulamalar da o derece sistemi yük altında (iş ya da istisnai uygulamalar hariç) tutacak şekilde kullanamazsınız sisteminizi. Ram zaten demirbaş extreme bir şey yapmayacaksanız en ucuzunu da alıp takarsınız işini yapar zaten, sıklıkla sistem tavsiyesi veren birisi olarak ufak performans farkları yüzünden zayıf sistem kurmayı önermiyorum kimseye. Diğer durum, üreticiler tarafından sıklıkla ürün çıkarılması, insanlara elindekinin eskidiği hissini yaşatması durumu var, bu da maalesef her zaman olacaktır, kendi kullanım amacına X ürünü yettiği halde, yeni çıkan Y ürünü sanki kullandığı ürünü üçe beşe katlayacak mış gibi görünüyor bu da bilinçsizce alışveriş yapmaya yönlendiriyor insanları. |
Parası olan adama koymaz. Ama ben 10 sene kullanacağım bu sistemi diyip taksitle, zorlayarak çok üst seviye kasan insan gördüm, yanlış.
İş yerinde bir arkadaşım aldı geçen ay 2080ti, 1000 dolarlık monitörü var ve bu adam sadece Minecraft oynuyor:) para sorun değilse alırsın yani. 3080ti çıksın onu da alır 1-2 seneye bu adam. Ama bu şekilde değilse durum, on senelik pc yapacağım mantığı yanlış. |
|
Kesinlikle katılıyorum, ben de böyle bir konu açmayı düşünüyordum. Burada sadece oyun oynamak için 3900x alanlarla da benzer tartışmaları yaşadık, şimdi bir 3600 alıp 2 sene sonra benzer fiyata başka bi işlemci alınca bile yine daha ucuza geliyor toplamda.
Tabi geleceğe yönelik alınabilecek parçalar yok değil, yüksek kalite bir PSU, iyi bir kasa, iyi bir fan, 1-2 jenerasyon sonrasını kaldırabilecek/destekleyecek bir anakart olursa az parça değişikliği ile sistem yükseltilebilir. Olay sadece daha iyileri çıkması da değil, sweet spot dediğiniz noktadan sonra lira başına aldığınız performans git gide düşüyor, mesela 2080 super ile 2080 ti arasındaki lira başına performans kazancı aşırı az, bir 1650 ile 1660 super arasındaki kazanç ise oldukça fazla, yani gelecekte daha iyisini alırım zaten diye düşünmeden bile yapılması mantıklı olan ve olmayan şeyler var. |
Zamanında arkadaşıma 2600k lı sistem almıştık. 10 sene civarında bir zaman geçti hala kullanır. Şu an hala gtx1080 ile kullanıyor. Biraz şanslı olursan 10 sene cpu kullanılabiliyor ama bu olay büyük ihtimal bir daha zor yaşanır. O sebeple cpu yu geleceğe yatırım olarak düşünüp üst seviye alıp bu süre zarfında ekran kartını yenilemek en mantıklı hareket olacaktır. Aynisi kasa ve psu için de geçerli. Tek sefer alın ama kaliteli alın ki 10 sene dokunmadan kullanasınız. Hafx hala duruyor kasa olarak mesela. 9 sene olmuş alalı hala da kullanıyorum. Güç kaynağı ax850 corsair gold var. 8 sene gibi bir zaman geçti hala taş gibi. Başta biraz fazla para verdiğinizi düşünüyorsunuz ama şu geçen zamanları düşününce iyi ki de kaliteli olanı almışım diyorsunuz. Bir de malumunuz enflasyonun kol gibi olduğu bir ülkede yaşıyoruz bir ürünü uzun süreli kullanım için almak en mantıklı hareket oluyor.
Edit: 2600k nın kaç tane high end gpu gördüğünü söyleyeyim. Gtx480-580-780-1080 ![]() |
ben de aynen böyle düşünüyorum özellikle de işlemci konusunda orta seviye alıp 3-5 senede bi değiştirmek daha mantıklı
|
PlayStation bile 7senede bir güncelleniyor, burdan hareketle bi sistem max 4.5 5 sene falan tatmin edici performans verir, sonrasında da durumu gtx580den hallice olur.
|
Ps4 çıkmadan önce de 4 çekirdek öldü diyorlardı ps4 8 çekirdekli geldi ee oyunların hala çoğu 4 çekirdek bile istemiyor? 6 12 günümüz için ideal ama 4 çekirdek uzun süre gideri var hala
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 12 Temmuz 2020; 11:12:50 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huso -- 12 Temmuz 2020; 11:28:25 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huso -- 12 Temmuz 2020; 11:47:59 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 13 Temmuz 2020; 11:14:3 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bseeek -- 12 Temmuz 2020; 15:33:29 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HA-DH -- 12 Temmuz 2020; 17:27:49 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 12 Temmuz 2020; 18:37:46 > |
|