Şimdi Ara

80 Gb Samsung HDD oldu 32 GB

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sorunum Kısaca Şu:
    Sabit Diskimin boyutuna ilişkin fabrika ayarını (Native Size) yanlışlıkla değiştirdim. 80 GB'lık sabit diskim oldu 32 GB. Bunu düzeltmek için hakikaten esaslı bir teknik yardıma ihtiyacım var. Okumaktan sıkılmazsanız olayın ayrıntısını aşağıya yazdım.

Olayın Ayrıntısı:
    80 Gb'lık bir Samsung marka Harddiskim var. Daha önce primary master olan bu sabit diski yeni bir disk alınca primary slave olarak taktım. Ama jumper'ını yanlış ayarlamışım (32 gb'tan küçük slave). Dolayısı ile bu sabit diski bios'ta ve disk yönetiminde 32 Gb olarak gördüm.
    Tabi bunun jumperden kaynaklandığını anlamadığımdan HDD utility'leri ile durumu düzeltmeye çalıştım ama düzelteyim derken sabit diskin native size'ını (fabrika ayarı-80 Gb) 32 Gb'a indirdim.
    Şimdi hangi utility'i kullanırsam kullanayım native size 32 GB olarak gözüküyor ve SET MAX ADRESS komutu ile diskin boyutunu gerçek boyutu olan 80 GB'a çeviremiyorum. Bu diskin fabrika ayarını nasıl değiştirmeyi başardım ben de anlamadım.
    Utility'lerde "Recover Native Size" şeklined bir ayar var ama işime yaramıyor çünkü söz konusu utility'ler sabit diskin Native Size'ını (Fabrika Ayarı) 32 Gb olarak görüyor. "Set Max Adress" komutu ise sadece native size'a kadar değişiklik yapmaya izin verdiği için zaten işe yaramıyor. Bir haftadır uğraşıyorum. Sormadığım kimse kalmadı. Artık son umudum burası...

• Peki samsung ithalatcısına sordunmu disk garantilimi ? garatili ise böle bir problem var de yolla gitsin senin yaptığını kim bilecek
  • Bu da bir çözüm tabiki :)))
    Ama keşke durumu düzeltmemin başka bir yolu olsa... Maalesef kimse bunun nasıl çözülebileceğini bilemiyor. Aklıma bir Nasreddin Hoca fıkrası geldi. Hoca damdan düşünce komşular başına üşüşür ve "Çabuk doktor çağırın" diye bağırışmaya başlar... Hoca Nasreddin "boşverin doktoru bana damdan düşen birini bulun" der :)))
    Yok mu arkadaşlar damdan düşen biri?
  • Evet dediğin gibi jumperdan hddnin boyutunu 32gb olarak göstermek mümkün, sen fabrika ayarınıda 32gb olarak ayarladım diyorsun ama bunu yapmak fiziksel olarak mümkün değil, hhd nin firmasının web sitesinde bu tarz hatalarrı düzeltici yazılımlar var bunları kullanarak tekrar dede!
  • Evet. Mümkün. Başardım :))) Şahitlerim var + Samsung'un kendi sitesinden indirdiğim yazılım bile diskimin Native Size'ının 32 Gb olduğunu söylüyor bana.
    Diyor ki:
    Current Size : 32.253 Mb
    Native Size : 32.253 Mb

Sabit disk bile inandı artık 32 gb'lık bir disk olduğuna.

Bu arada araştırmalarımda da baya bir ilerleme kaydettim. Mesela yabancı bir forumda başka birinin daha aynı şeyden muzdarip olduğu gördüm. Ama o 120 Gb'lık diskinin orjinal boyutun 6,5 Gb'a düşürmeyi başarmış. Daha sonra ise hdat2 adındaki programla doğru boyutu göstermeyi başarmış. Ancak bunu tam olarak nasıl yaptığını hatırlamıyormuş (dingil diyicem ayıp olacak). Ben de aynı programı denedim ama başaramadım... Belki biraz daha kurcalarsam olur...

Ah bir arkadaş çıksa da bunu şöyle şöyle çözersin deyiverse...

Saygılarımla.
  • Walla bende çok merak ettim bu işin çözümünü Bekliyoruz bakalım elbet biri çıkar herhalde cevaplayacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi traxdata -- 18 Mart 2006; 9:29:27 >
  • dostum allah kolaylık ersin umarım halledersinde bize nasıl yapıldığını renmiş oluruz bede ilk kez böle bi srunla karşılaşıyorum genelde 30 gb limitli jumperı ayarladıktan sonra yine pimary ye dönüşte dsk normal halini alması gerekirdi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    8 GB ram 4 GB gözüküyor
    9 yıl önce açıldı
    250 gb samsung ssd - 2. El
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ARKADAŞIM BİOSU SIFIRLAYIP ANAKARTIN BİOSUNU TEKRAR YÜKLEDİKTEN SONRA DENEDİNMİ YADA ŞÖYLE DEYİP HARDİSKİNİ BAŞKA BİR MAKİNAYA TAKTIĞINDADA 80GB OLAN HARDİSKİN 32GB MI GÖRÜYOR BUNU SÖYLEYEBİLİRMİSİN
  • slm arkadaşım senin diskinin çözümü bende benimle temasa geç diskini orijinal boyutunda tekrar geri kazanabilirsin
  • Herkese merhaba. Sorun çözüldü.

Samsung’un HUTIL adındaki disk utility’si çalışmayı bile reddederken HDAT2 adındaki dos tabanlı freeware program her şeyi eski haline getirdi. Bu program (www.hdat2.com) adresinden temin edilebilir.

Program çalıştırılınca karşınıza şu menü başlıkları geliyor:
    Device List
    Device Main menu
    SET MAX ADDRESS
    Security Commands
    Device Configuration Overlay Menu
    DCO Modify
    Commands/Feature Sets
    Screen of testing
    S.M.A.R.T. Menu

1-Commands/Feature Sets menüsü altından Write Cache ve Look Ahead satırlarının karşısındaki “enable”ları “disable” yaptıktan sonra reboot yaptım (Zaten değişikliklerin aktif olabilmesi için reboot yapılması gerektiği şeklinde bir uyarı veriyor)

2-Bundan sonra daha önce değiştirmeyi başaramadığım Host Protected Area özelliğini DCO Modify menüsü altından değiştirebildim. (Karşısındaki “enable”ı “disable”a çevirdim).

Ve... her şey normale döndü. Gerek var mıydı bilmiyorum ama her ihtimale karşılık disable haline getirdiklerimi tekrar enable haline getirdim.

Verilerimin bir kısmını da Easy Recovery Pro ile kurtardım. Ancak Easy Recovery Pro’nun yeterince başarılı olmadığını düşündüğüm için bir de O&O DiskRecovery adındaki programı denedim. Şunu söyleyebilirim ki bu program desteklediği dosya türleri için Easy Recovery’den kat kat daha iyi iş yaptı.

Bunlarını bir başkasının daha başına gelmesi belki milyonda bir olur ama olursa google’dan arattığında umarım bu sayfayı bulur.

İlgilenen herkese teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hkurt -- 20 Mart 2006; 11:00:42 >

• quote:

Orjinalden alıntı: traxdata

Walla bende çok merak ettim bu işin çözümünü Bekliyoruz bakalım elbet biri çıkar herhalde cevaplayacak

Çıktı sayılır... Yukarıda bahsettiğim çözüme ilişkin hangi programı kullanmam gerektiğine ilişkin bilgiyi ve ipuçlarını daha önceki mesajımda bahsettiğim yabancı bir forumdan aldım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: marcodemir

dostum allah kolaylık ersin umarım halledersinde bize nasıl yapıldığını renmiş oluruz bede ilk kez böle bi srunla karşılaşıyorum genelde 30 gb limitli jumperı ayarladıktan sonra yine pimary ye dönüşte dsk normal halini alması gerekirdi

Haklısınız. Jumper ayarını düzelttikten sonra normal halini alması gerekirdi ama ben jumper'ı doğru ayarlamadan önce kullandığım (hangisi bilmiyorum) hdd utility'lerinden biri ile native size'ı current size'a eşitlediğim için jumper ayarını düzelttikten sonra eski haline dönmemişti. Neyse artık düzeldi ya...
  • quote:

Orjinalden alıntı: kanseretme

ARKADAŞIM BİOSU SIFIRLAYIP ANAKARTIN BİOSUNU TEKRAR YÜKLEDİKTEN SONRA DENEDİNMİ YADA ŞÖYLE DEYİP HARDİSKİNİ BAŞKA BİR MAKİNAYA TAKTIĞINDADA 80GB OLAN HARDİSKİN 32GB MI GÖRÜYOR BUNU SÖYLEYEBİLİRMİSİN

Bunlara gerek görmedim. Çünkü bilgisayarımda 2 adet hdd vardı ve diğer 160 gb'lık diğer hdd'yi normal olarak görüyordum. Anakartın biosunda problem olsaydı diğer sabit diskin görülmesinde de de sıkıntı olurdu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ALPelektronic

slm arkadaşım senin diskinin çözümü bende benimle temasa geç diskini orijinal boyutunda tekrar geri kazanabilirsin

Teşekkür ederim. Bir haftadır sorunu çözmeye uğraşıyordum ve en sonunda Cuma akşamı yukarıdaki şekilde çözmeyi başardım. Ama daha kolay bir çözümü varsa bilgiyi paylaşmak adına buraya yazabilirsiniz.
  • VALLA KONU ÇOK İLGİNÇ GELDİ BEN CEVAPLARI SONUNA KADAR OKUDUM KATILIMLAR ÇOK GÜZEL KONUYU PAYLAŞMA YARDIMLAŞMA ÇOK GÜZELDİ BU SAYFADA HERKESİN YÜREĞİNE SAĞLIK ZEVKTİ BENİM İÇİN SOHBETİNİZİ OKUMAK
  • hkurt,
    Senin yaşadığın bir sorunu benzeri bende var.
    250'lik samsung harddiskimi samsung'un estools cd'si ile kurcalarken 120 gb'ye düşürdüm ve samsung'un sitesinde anlatıldığı gibi yapmama rağmen 250'ye geri getiremedim. Ararken senin konuyu gördüm ve hdat yazısını gördüğüm anda denemeye karar vermiştim. Sen de sonraki mesajında hdat ile sorununu çözdüğünü söyleyince sevindim ama senin tarif ettiğin şeyleri göremedim ben (4.52 sürümünde). Sitede o anda göremedim daha alt versiyonu. Neyse işte kurcalarken kurcalarken bir yerde diskin asıl boyutu görünce kurcaladım, ve düzelttim. Hani yabancı forumda görmüşsün de çocuk hatırlayamıyormuş ya nasıl yaptığını, kızma valla ben de hatırlamıyorum. :D
    Uzun lafın kısası Hirens boot cd deneyecektim ama ümidim yoktu. Senin tavsiyenle denediğim hdat ile eski haline getirdim. Allah razı olsun. Belki başkalarının işine yarar demiştin. Üç yıl sonra bana bak nasıllazım oldu. Sağolasın.

• arkadaşlar aynı sorunla bende karşı karşıyayım dediğiniz proğramla yapıyorumançak proğram en sonunda kayıt yapmıyor bunu nasıl çözebilirim 3 yıl önçe yaşamış arkadaş ama biz şimdik yaşadık lütfen yardım edebilirmisiniz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.