Şimdi Ara

ABD’nin uzay aracı Ay’a indi ama yan yattı: İşte fotoğraf

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ABD’nin uzay aracı Ay’a indi ama yan yattı: İşte fotoğraf
    ABD merkezli uzay şirketi Intuitive Machines, ikinci kez Ay’a iniş gerçekleştirdi. Ancak tıpkı önceki misyonunda olduğu gibi, bu iniş de beklenildiği kadar kusursuz olmadı. Şirketin Athena adlı iniş aracı, 6 Mart’ta Türkiye saatiyle 20:31’de Ay’ın güney kutbundan sadece 160 km uzaktaki Mons Mouton bölgesine başarılı bir şekilde iniş yaptı. Ancak inişin ardından gelen ilk veriler, aracın tam olarak dik konumda durmadığını gösteriyor.

Yine mi eğik iniş?

Intuitive Machines CEO’su Steve Altemus, iniş sonrası yaptığı açıklamada, “Yine Ay yüzeyinde doğru açıda olduğumuza inanmıyoruz dedi. Bu açıklama, şirketin Odysseus adlı ilk Ay görevinde yaşananları hatırlatıyor. Odysseus, Şubat 2024’te iniş sırasında bir ayağını kırarak yan yatmış ve bu durum, Dünya ile olan iletişiminde aksaklıklara yol açmıştı. Athena’nın da benzer bir duruma düşmüş olabileceği belirtiliyor.

NASA için kritik bir görevdi

NASA’nın Commercial Lunar Payload Services (CLPS) – Ticari Ay Yükü Hizmetleri programı kapsamında geliştirilen IM-2 misyonu, 62,5 milyon dolarlık bir anlaşma ile hayata geçirildi. Athena, SpaceX Falcon 9 roketiyle 26 Şubat’ta fırlatıldı ve Ay’a inişiyle birlikte bilim insanlarına paha biçilemez veriler sağlamayı amaçlıyor.

NASA, 2027’de Artemis astronotlarını Ay’ın güney kutbuna indirmeyi planlıyor ve bölgenin sahip olduğu su buzlarının, bu görevler için büyük önem taşıdığı düşünülüyor. Su, içme suyu olarak kullanılmanın yanı sıra, hidrojen ve oksijen bileşenlerine ayrılarak roket yakıtı üretiminde de değerlendirilebilir. Athena, bölgedeki su buzlarının miktarını ve ulaşılabilirliğini incelemek için kritik veriler toplamayı hedefliyor.

Athena’nın en önemli yükü, PRIME-1 adlı deney paketi. Bu sistem, Ay yüzeyinin yaklaşık 0,9 metre altına kadar sondaj yaparak örnekler alacak ve içerdikleri su buzu ile diğer bileşenleri analiz edecek. NASA yetkilisi Jackie Quinn, bu deneyin Ay’ın güney kutbunda yapılan ilk robotik sondaj olacağını vurgulayarak, bunun gelecekteki keşifler için kritik bir adım olduğunu belirtmişti. NASA yetkilileri, Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında bu matkabın hala kullanılıp kullanılamayacağı sorulduğunda kesin bir cevap vermediler.

Buna ek olarak, Athena’nın üzerinde bir dizi keşif aracı bulunuyor:

• Grace Hopper: 35 kg ağırlığında, sıçrayarak hareket eden bir keşif aracı. Bu araç, kalıcı olarak gölgede kalan kraterlere girerek, tekerlekli gezicilerin ulaşamayacağı bölgelere erişmeyi hedefliyor.

• MAPP (Mobil Otonom Araştırma Platformu): Yüksek çözünürlüklü optik ve termal kameralarla donatılmış, Colorado merkezli Lunar Outpost şirketi tarafından geliştirilen bir gezici.

• AstroAnt: MIT tarafından geliştirilen mıknatıslı mini robot sürüsü için bir prototip.

• Yaoki: Japon şirketi Dymon tarafından üretilmiş, sadece 498 gram ağırlığında küçük bir keşif aracı.

Athena, Grace ve MAPP, Nokia'nın Ay Yüzey İletişim Sistemi'ni kullanarak birbirleriyle iletişim halinde kalacaklardı. Bu sistem, Ay'da ilk 4G/LTE ağını kurmayı amaçlayan iniş aracındaki kritik bir yük ile destekleniyor. Ancak iniş aracının mevcut durumu bu görevlerin de geleceğini belirsizliğe atıyor.

Firma ve uzmanlar plan dışı inişten nelerin kurtarılabileceğini veya görevin bu haliyle ne kadar devam edeceğini araştırıyor. Normal şartlarda, iniş sonrasında görevin 10 Dünya günü sürmesi ve Güneş’in Ay yüzeyindeki batışıyla tamamlanması hedefleniyordu.

Kaynak:https://www.space.com/the-universe/moon/intuitive-machines-lands-private-athena-lander-near-moon-south-pole-historic-touchdown

• 1969 yılında sen Ay'a hesap makinesi ile insan gönder, Yıl 2025 olmuş yok yan yattı çamura battı de. Yani Neil Armstrong'un aya gerçekten ayak basıp basmadığına değil'de asıl bu olaya inanamıyorum.

• Bir dahakine ekipmanları da yan çevirip monte etsinler

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Blasterreal B kullanıcısına yanıt
    Aslında sorun da orada zaten, şimdiki cihazlar fazla karmaşık, içinde bir ton satır kod olduğu için sürekli sorun çıkıyor, o zamanki teknoloji basit komutlarla çalıştığı için sorunsuzdu, içinde insan olduğu için de hata payı daha azdı.

• Şimdi elon musk nasayı dağıtmaz mı :)

• Blasterreal B kullanıcısına yanıt

guten morgen gardaş :) manyotesferi geçip 1 cm dış metalle ay'a gittik ve sen buna mı inanıyordun?

3 saniye ışık dalgalanması için bile üstüne 2 cm kalınlığında kurşun yelekler giyerken ... sen 30000 saniye 1cm demir çelik yalıtımla aya gittin ? :D

• Bende artık aya inildiğinden şüphe etmeye başladım. Kubrick in the shining filminin de buna atfen bir özür dileme filmi olduğu söyleniyor. Yani Nasa nın stüdyo ortamında kubrick e çekim yaptırdığı ve bunu haliyle gizmelesi gerektiği ama buna ortak olduğu rahatsızlıktan dolayı bu filmi çektiği belli sahnelerde roket ve mesafe gibi olgularla bir şeyleri söylemek istediği aktarılıyor.. İnanmamız için sebeplerde var ama yalansa büyük hüsran olur. O yüzden bir gün Türkiye olarak gidebilip orada ne var ne yok görmek lazım :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

senin putin amerikanın aya gittiğini kabul ettiydi hocam haberin olsun ABD’nin uzay aracı Ay’a indi ama yan yattı: İşte fotoğraf 

• Halikarnas Şakşakçısı kullanıcısına yanıt

putin "amerika isterse gelip novo rossia'da rear mineral da çıkarabilir" diyor ABD’nin uzay aracı Ay’a indi ama yan yattı: İşte fotoğraf 

• Teknoloji çok geriledi son 50 senede:) 50 sene önce gün aşırı aya gidenler şimdi basit cihazları yere indiremiyor. Araba sürdüler orada ya yersen.

Abd propaganda devleti olduğunun en güzel örneği bu aya gidiş yalanı. Bizim buradaki abd vatandaşları gelir şimdi savunmaya.

• Eh ben bunun yan yatacağını önceki forumlarda daha tasarımdayken söylemiştim :D Hindistana gülüyorlardı, kendileri de becerememiş.

• Bunu yeni iddia ettikleri çalışmada görücez bakalım bekliyoruz. İnsanlı iniş için Artemis III programı var 2021 de 2025 e ertelenmişti bakalım insinler tekrar görelim. Kayıtları da kaybetmeden izleriz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi QapriCe -- 7 Mart 2025; 15:03:50 >
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Cahiller hızlı toplanır böyle anlarda. Lokma döktürsen bu kadar toplayamazsın.

Ay'a giden Apollo modüllerinde sadece "1 cm dış metal" yoktu; alüminyum, titanyum, fiberglas ve altın kaplamalı termal kalkanlar da vardı. Radyasyon koruması sadece kalınlıkla değil, malzeme yapısı ve tasarımla sağlanır. Üstelik Van Allen kuşaklarından geçiş süresi kısa olduğu için ölümcül dozda radyasyona maruz kalmadılar. (Aldıkları doz 1 rad, ölümcül olması için 300 rad üstü olmalıydı.)

• 1969 da ay a insan indirmediler dediğimizde bizi topa tutan dh ahalisi nerede şimdi.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

şşşş kendisi rusçu, illa ki yalan olduğunu savunmak zorunda ABD’nin uzay aracı Ay’a indi ama yan yattı: İşte fotoğraf 

• Herkes 50 sene önce 50 sene sonraya takılmış ama ben şu ana takıldım. 10 günde aya ulaşacak modül yapıyorsun. Onca milyon dolarlar akıyor. Şunun 4 bir yanına kaldıraç pistonu koyamıyor musun. Nereye yattıysada bassın kaldırsın. Kaç etti bu yan yattı mevzusu.

Zevkine roadstar falan da uzaya göndermişlerdi. Bir tane boston dynamics robotu koysunlar bari bir yerine. Videolarda hoplatıp zıplatıp dans ettirmeyi biliyorlar, yan dönen modülleri kaldırsın.

• Spider_hip kullanıcısına yanıt

Atmosferden çıkınca milyon tane önceden hesaplanamayan durum oluşabiliyor , dünyadaki testler bunların bir kısmını karşılıyor ama hala öngürülemeyen bir çok durum oluşabiliyor.

Hem maliyet hem de karmaşıklığı azaltmak için olabilecek min. donanım konuyor bu aletlere, öyle yok sağına soluna piston ekleyelim ufak robot koyalım vs anca filmlerde oluyor. Ayrıca bu projeyi direk nasa yönetmiyor sanırım belki tecrübe eksikliği de olmuştur

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    orjinal kayıtları nasa kazara üstüne yazıp silmiş :D

2cm çekil desen sadece aya indirilen kapsülde 2m 2m 3m olunca bile 5 ton ağırlık yapıyor. bunun daha sözüm ona ay etrafında gözlemleyen ana kapsül vardı :D onun ağırlığını düşünemiyorum bile. bir de bunlar 2 tonluk araç indirdiler. senin iddana göre 5cm titanyum duvar örülmüş olsa ağırlığı düşünemiyorum bile.

lakin araştırdım bir röntgen çekimi 100 µSv / saniye ki röntgeni de 6 ayda bir verirler genelde. tabi üstünde sağlık açısından kurşun plaka giydirirler 2cm kalınlığında.

von allen dışında ise 330 µSv/saniye imiş. güneş patlaması yaşanırsa şiddetine göre bu mevcut güç 100 kata kadar da artıyormuş.

ayrıca x ışımalarına karşı kurşun ve altın tek etkilidir. ama kurşun ağırdır. zaten fazla maruz kalınca insanı kendisi zehirler.

araştırdım 3 cm kurşun x ışımasını 32 kata kadar düşürürken bu titanyum'da 15 cm'e denk geliyor :)))) yani aslında ağırlık çok çok çok daha fazla oluyor.

yani palavralara gerek yok :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Dark_Soul kullanıcısına yanıt
    Tamam robotu ekstra abartı olsun diye söyledim de, kaç kere rover koymadılar mı? Marsta drone bile çıkmadı mı içinden, uçtu görüntüledi. Böyle 2 dir gidip, yan yatıp başarısız olunca daha mı az maliyetli oluyor 4 piston koymaktan bilemedim ki.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.