Şimdi Ara

Abit Fataliy FP-İN9 SLI + E6750 overclock bios ayarlarıyla ilgili yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkeze selamlar. İşlemcinin kullanım ömrünü uzatmak adına OC yapmaya karar vedim. Denemeden önce anakart ve işlemciyle ilgili daha önce deneyenlerin yorumlarını inceledim.
    Biostan birkaç ayarda değişikliği yaparak oc denemesi yaptım ama stabiliteyi elde edemedim.

Sistemim

E6750 2.66 1333fsb 4mb cache
    Abit fatality fp-in9 sli n650i chipset
    4 x 1 gb Kingston 800 mhz cl4
    500W Tagan power

Şimdi yaptığım değişiklikleri yazacağım eksik veya hatalı olduğum yerlerde yardımcı olabilirsenizi sevinirim.

Overclock yapmadan önce
    CPU ile ilgili ekstra tüm ayarları Disable yaptım. ( speedstep ve diğerleri)
    Ramleri 800 mhz olarak sabitledim. Ramler 2.0 voltta 4-4-4-12 sabit olarak timingleri ayarladım.
    PCI 100 mhz olarak sabitledim.

Biosta karşıma çıkan birkaç voltaj ayarı daha vardı ama onları auto olarak bıraktım.
    DDR2 REF voltage AUTO
    CPU VTT voltage AUTO

*Ayarları elle ayar moduna aldım FSB yi 1333 den 1500 e çıkardım
    CPU CORE VOLTAGE ayarını AUTO olarak bıraktım windows açılışında sistem kitlendi.

*FSB 1500 iken NB VOLTAGE Auto dan(1.20v) 1.28V ye aldım window açılışında tekrar kitlendi.

*FSB 1500 iken NB VOLTAGE 1.28v olarak ve CPU CORE VOLTAGE AUTO dan 1.375v olcak şekilde ayarladım. Windows sorunsuz şekilde açıldı. Orthos ile 1saat 5 dakika sonunda sistem kitlendi. Sıcaklıkları Real Temp programıyla takip ettim maksimum olarak 62 derece oldu. Kitlenmeden önce sıcaklık 55-60 değerleri arasında gidip geliyordu. Aynı sırada Everest programıda açıktı NB sıcaklığı 36 derece olarak gözüküyordu.

Amacım voltaj vermeksizin stok fanla işlemcinin çıkarabilceğim limitini bulmaktı ama 2.66 dan 3.0 çıktığımda bile istediğim sonucu alamadım. Yanlış veya eksik olduğum yerlerde yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

• merhaba, aynı anakartı ben 1908 fsb de stabil şekilde 3 yıldır kullanıyorum.

fsb yi yukarı çekmek istemeden önce 18 beta biosuna update etmedni tavsiye ederim. en yüksek skorları ben bu biosta yakaladım...

fsb yi 1600 yap ramleri 800 de sabitleyebilirsin
    işlemci 1.375, NB voltajı 1.50 de sabitle vtt voltajı 1.43 e getir. ramlere 2.1 volt timinglerin olduğu gibi kalabilir.

işlemci çarpanınına hiç dokunma bu şekilde bir test et eğer bir sorun çıkarsa işlemci voltajını 1.4 te sabitle çünkü bu anakart işlemcide ve vtt voltta verdiğin değerden az gönderir, risk oluşmasın die, yani işlemciye 1.325 veriyosun 1.300 görüyor vtt ye 1.35 veriyosun 1.30 görüyor.
    cpu exta menuden sadece c1e, eist, speedstep disable yap

sana tavsiyem NB nin üstüne 6mm lik bir fan SB nin üstüne 4 CM lik bir fan ilave et, nvidia chipseti çok fazla ısınan bir chipsettir. fazla ısı anakartın ömrünü azaltır..

fan seçerken max cfm yi göz önünde bulundur. Akasanın 6 ve 4 mm lik fanları oldukça iyi

sonuçları paylaşırsan daha iyi yardımcı olabilirm iyi forumlar...

• İlgilenip cevapladığınız için teşekkürler. Kafama takılan birkaç soru var yardımcı olabilirseniz dedikleriniz uygulamayı düşünüyorum.

1- Beta biosun anakart veya diğer bileşenler konusunda herhangi zararı var mı ?

2- fsb/ram oranın auto olarak bırakıyorum değil mi ? 800 mhz olarak ayarladıktan sonra 1:1 olarak ayarlamama gerek yok sanırım.

3- 2 tane 6cm lik fanı birbirine silikonlayıp NB ve ramlerin üzerinde gelcek şekilde yerleştirdim. Pc overclocksuz durumda NB everest 35 derece olarak, işlemcide boşta real temp programında 35-36 olarak gözüküyor. Bu sıcaklıklar sizce iyimi ?

4- İşlemcinin stabilite testi için sizin önereceğiniz bir program varmı ?? Yoksa orthos yada prime ile test etmeye devam mı edeyim ?

Başka bir forumda E6750 nin 3.6ghz daki test sonuçlarını gördüm. Bende Sunbeam Tuniq Tower 120 Extreme almayı düşünüyorum ama almadan önce voltaj vermeden işlemciyi ne kadar oc yapabilceğimi test etmek istedim. Eğer beklediğime yakın değerler vermezse boşuna işlemci soğutucusuna yatırım yapmak istemiyorum. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: errass

İlgilenip cevapladığınız için teşekkürler. Kafama takılan birkaç soru var yardımcı olabilirseniz dedikleriniz uygulamayı düşünüyorum.

1- Beta biosun anakart veya diğer bileşenler konusunda herhangi zararı var mı ?

2- fsb/ram oranın auto olarak bırakıyorum değil mi ? 800 mhz olarak ayarladıktan sonra 1:1 olarak ayarlamama gerek yok sanırım.

3- 2 tane 6cm lik fanı birbirine silikonlayıp NB ve ramlerin üzerinde gelcek şekilde yerleştirdim. Pc overclocksuz durumda NB everest 35 derece olarak, işlemcide boşta real temp programında 35-36 olarak gözüküyor. Bu sıcaklıklar sizce iyimi ?

4- İşlemcinin stabilite testi için sizin önereceğiniz bir program varmı ?? Yoksa orthos yada prime ile test etmeye devam mı edeyim ?

Başka bir forumda E6750 nin 3.6ghz daki test sonuçlarını gördüm. Bende Sunbeam Tuniq Tower 120 Extreme almayı düşünüyorum ama almadan önce voltaj vermeden işlemciyi ne kadar oc yapabilceğimi test etmek istedim. Eğer beklediğime yakın değerler vermezse boşuna işlemci soğutucusuna yatırım yapmak istemiyorum. Teşekkürler.

Öncelikle beta biosun bu anakarta hiç bir zararı yoktur, tam tersi bir çok düzeltmeler yapılmıştır, 18 inci beta biosun 16 biostan farkı daha geniş donanım yelpazesine hitap ediyor fakat tam olarak geliştirilememiş. keşke abit in kadrosu bu işi tamamlayıpta kapatsaydı mevzuyu, bu biosta 470 Fsb vaadi var, tabi işlemcisine göre 3 aşagı 5 yukarı iş değişir.

ram fsb oranını autoda bırakırsan fsb artınca ramdede yükselme olacak, bu sefer ramler yukarı tırmanamayıp oc başarısız olacak, sen rami kendi mhzsi ne yakın bir yerde sabitle mesala 800 5-5-5-15 de çalışıyorsa 2.10 vt vererek 850 mhz gibi bir değerde sabitleyebilirsin, eğer ramlerin oem birşeyse kendi mhz sine en yakın veya 30-40 mhz aşağı biryerde sabitle, autoda değil manuel ayarlama yap.
    bu analartı tam manası ile kullanmak istiyorsan kuzey köprüsüne 1.58 vt vererek çok rahat fsbyi 450 mhz ye çıkarabilirsin vtt 1,46 volt, ram 2.10 volt işlemci 1.40 volt diğerleri auto kalsın, refarans volt flan... bu ayarlarda birlikte ram in frekansını 750-850 arasında sabitlersen verim alacağına inanıyorum,

bunu yapmadan önce o bahsettiğin soğutucuyu mutlaka kullanmanı tavsiye ederim, extreme bir soğutucu şart, ramlerin üzerindeki fandan ziyada kuzey köprüsünün pasif soğutucusunu tam ortadan hizalayarak bir adet 6 mm fan takarsan çok iyi olur, ramlerin üzerinede bir veya yanyana 2 adet 6 mm fan iyi olur, kuzey köp 35-40 derece arasında seyrediyorsa problem yok, şahsen benimki 1.58 vt da 36 derece üzerinde noctua nc-u6 ve 6 mm fan var,

işlemci stabilite testi olarak prime95 tavsiye ederim. istersen oc yapıp 1 kaç hafta öle kullan mavi ekran reset flan yoksa problem yok diyebiliriz, veya everesette default olarak Cpu Queen testi al işlemcin 8000 P aldı diyelim oc li hali 13000 aldıysa oc kararlı olmuş ve performansta artış var demektir, işte bu durumda pc yi 1-2 hafta bu şekilde kullanıp durumu gözlemle, eğer cpu hızında 1000 mhz artış olmuş ve işlemci default değere yakın veya daha aşşağı bir puan alıyorsa pc stabil değil demektiri buda en kolay yoldan stabilite testidir, ama tam manası ile bir test ile mukayese edilemez,

son olarak voltajsız oc bence gereksiz birşey, ve verimsiz bir yöntem %10 15 gibi bir performans alırsın, bunun içinde bence o kadar kafa patlatmaya değmez, bende e8400 var default 3.0 oc li 4.3 7/24 stabil performasnta %35-40 artış var daha aşağısı ile okadar vakit kaybetmem ve uğraşmazdım birazda işin zevki böyle çıkıyor diyelim,

oc doğru yapıldığında fiyat-performansı yakalama metodudur, aynı zaman bir heves olduğu gibi ego ve zevk tatmin kaynağıdır. onun için gözünle göremeyeceğin performans performans değildir. uzun lafın kısası yukarda belirttiğim voltaj ve frekans değerleri ile şansını bir dene ben bu anakartta vdroop mod yapmadan 475 FSB yi görmüş biri olarak sadece yardımcı olmak istiyoruım, sonuçları birlikte değerlendiririz iyi foruımlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mgedik06 -- 6 Mayıs 2010; 1:14:54 >

• Tekrar selam.. Aradan baya zaman geçti ama soğutucuyu anca alabildim.

Önceki mesajlarınızda yazdığınız gibi bios u m624b_18 versionuna upgrade ettim.

Cpu-z de 6.00PG
    10/03/2008 olarak gözüküyor. Umarım bir hata yoktur.

Daha önce vermiş olduğunuz bios değerlerini denedim. Aldığım sonuçları paylaşıyım.

fsb 1600 Cpu boşta 37-38
    cpu 1.375 Nb boşta 38 Windows sorunsuz açıldı.Firefox açtım ve sistem kitlendi.
    nb 1.5
    cpu vtt 1.43
    ddr2 2.0

fsb 1600 Cpu boşta 37-38 Windows sorunsuz açıldı.Everestte sistem kararlılık testi açtım 10 sn içinde kitlendi.
    cpu 1.4 Nb boşta 38
    nb 1.5
    cpu vtt 1.43
    ddr2 2.0

fsb 1600
    cpu 1.4 Biosta kitlendi direk sistem açılmadı.
    nb 1.5
    cpu vtt 1.43
    ddr 2.10

Bu arada birkaç denememde daha biosta bilgisayar kitlendi. Biosu resetlememe karşın makina açılmadı 2-3 kere.Daha önceki denemelerde everest te 38 derece demesine karşın Nb yi elle kontrol ettiğimde elle tutulamayacak durumda olduğunu gördüm. Biraz soğumaya bıraktım. Tekrar resetledim biosu ve sistem şuanda normal hızında (2.66) açtım ve sizle paylaşıyım istedim. Bir yerde hatamı yaptım yardımcı olabilirseniz sevirim.

• nb voltu 1.58 yap dicem fakat stock soğutucu ile 1.50 nin üzeri sürekli çalışmada donmalar yaşayabilirsin, boarda zararda verebilirsin
    nvidia chipset çok ısınır ve ve yüksek voltajlarda aşırı ısınma yapması çok normal, bu anakartı 1900 fsb ye son biosla çıkardım ve 7/24 full stabildi nvidia chipsetinde soğutma çok önemli ben 1900 fsbye NOCTUA NC-U6 ve thermaltake IFX 10 kullanarak çıktım, 2 sine 150 lira verdim boardı satsan 70-80 lira anca eder, bu iş böyle bişey işte,

NB 1.50
    Vtt 1.46
    cpu 1.45 yap ve dene olmadı, bence bırak olduğu gibi kullan ben overclcok uğruna elimdeki abit fp-in9 u sattım ve yerine Dfi p45 t2rs plus aldım, ama şuanda çok pişmanım... anakartı geri alabilmem söz konusuda değil, bırak öle kullan derim...
  • Birşey daha sormak istiyorum.. Anakart üzerinde molex giriş varya bitane anakartın kitapcığında oc yaparken takın falan gibilerinden bişey vardı.. Sende o ek besleme takılımıydı ??? Bende takılı değil şuanda besleme konusunda bir sorun yaşıyo olabilirmiyim ??
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Q6600 ve Asus P5K-SE ile overclock
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hayır bende molex takılı değildi, takılı olmasına gerek yok, o giriş pci ve pci-ex veri yollarını besliyor... ekran kartına oc yaparken işini görür... burada bütün olay kuzey köprüsünü ve işlemciyi yüksek voltajda serin tutmak... serin tutamadığın için yüksek voltaj veremiyosun... problem orda...
  • http://www.clunk.org.uk/reviews/xigmatek-porter-cn881-chipset-heatsink-review.html

Vatan bilgisayarda aynı chipset soğutucu var 21 tl gibi bir fiyatı var sizce iş görcek bişeye benziyor mu?? Madem bu kadar sorun oldu zaten 3.6 ya cıkmak gibi amacım yoktu en azından bir 3.2 görsem bana yeterli olcak :D
  • evet bu soğutucu işini görür üzerine 6 mm fan takarsın canavar gibi olur, sonra 1.58 vt NB, 1.46 vt vtt, işlemciye 1.45 ver dene bakalım büyük ihtimal olumlu bir sonuç alırsın fakat soğutucuyu chipsete takarken çok dikkat et kuzey köprüsü çok çabuk zarar görecek bir yapıya sahip...
  • mugo66 gereken herşeyi soylemiş nerdeyse
    ramlerinizi 4 slottan iki slota indirip 2gb ile bi deneme yaptınızmı
    işlemci ve koprulerin sıcaklıklarını kontrol edin, mumkunse denemeler yaparken kuzey koprusu ve ramlere hava ufleyecek geçici bir fan yerleştirin.
  • Çarpan x8 fsb 1600 ( 400 ) ramler 667 mhz olarak sabitken

cpu core 1.40v core 1 : 36-57
    cpu vtt 1.43v core 2 : 37-57
    NB 1.50v nb : 39

Windows açıldı. Everestte 16 dk sistem kararlılık testi yaptım bi sorunla karşılaşmadım. Denemek için oyuna girdim 5 dk sonra sistem kitlendi.

Bu sefer ramlerden sorun olmuş olabilir diye baştan başlattım ramleri 800 mhz alıp 2.0 olan normal voltajını verdim. Biosu kaydedip çıktım. Bilgisayar açılırken bios ekranı bile gelmedi.

Benim sorunum sanırım sıcaklılkla alakalı değil. Everestte sistem kararlılık testinden sorun çıkmayıp oyunda kitlenmesi normal mi ?? Eksik bişey var mı dikkatinizi çeken ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.