Merhabalar. kısa makale bilgileri tutan , C# ile access veritabanı üzerinden bir proje yazıyorum ekleme,silme güncelleme, arama yapabiliyor.
Problemin ise yeni bir kayıt eklediğimde bu, örneğin : " Bu isimde bir makale zaten mevcut" uyarısı vermesi. Yani eklenen veri daha önce eklendi mi diye kontrol etmesi.
Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Teşekkürler. 3 gündür çözüm bulamadım.
unique id
Burada hangi alanın tekrar etmemesi gerektiğini tespit etmelisiniz. Mesela forum donanımhabere üye olurken kullanıcı adı, ad ve soyad girdiğinizi varsayalım. Burada ad, soyad alanları başka bir kullanıcı ile aynı olabilir fakat kullanıcı adı olamaz. Buna bağlı olarak siz üyelik sayfasında kullanıcı adını, adınızı ve soyadınızı doldurduktan sonra kayıt ol butonuna bastığınızda kayıdı veritabanına eklemeden önce bir kontrol yapmalı. Bu kontrolde en basit yöntem olarak hemen bir select sorgusu ile o an formda girilen kullanıcı adını içeren kullanıcıları veritabanından select sorgusu ile çekip, dönen satır sayısını kontrol etmek gerekiyor. Eğer gelen satır sayısı 0 ise o isimde kullanıcı yok kayıt eklenebilir demektir. Eğer 1 ise o kullanıcı adında kayıt var, hata göster demektir. Eğer 1'den fazla kayıt gelirse veritabanında olmaması gereken bir olay veya sorun mevcut demektir.
Örneğin ben kayıt oluyorum bilgileri doldurdum;
Kullanıcı adı: Aliveli Ad: Ali Soyad: Veli
Kayıt ol butonuna bastığımda sistem veritabanından bir select işlemi gerçekleştirir. Yine en basitinden;
"select * from uyeler where kullaniciadi=Aliveli"
0 kayıt geri dönmüş ise demekki daha önce kimse Aliveli ismi ile kayıt olmamıştır, insert sorgusu çalıştırılarak kullanıcı kayıt edilir ve başarılı mesajı verilir. 1 kayıt geri dönmüş ise demekki daha önce Aliveli ismi ile kayıt olunmuş, hata mesajı verilmeli.
Bu mantık dahilinde eğer yapamazsanız kodunuzu paylaşırsanız direk kod üzerinden yardımcı olabilirim.