Şimdi Ara

Acemilik dönemi için şirket adına araç kiralamak mı araç satın almak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.094
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ehliyetimi iki hafta önce aldım. Acemilik olayını halletmek için ucuz yollu araç alma-satma işiyle uğraşmak yerine şirketim adına araç kiralamak bana daha mantıklı geliyor (aylık , ya da sadece haftasonları).

Kendime ait bir şirketim var (şirket 3. yılını doldurdu, %99 bana ait ve genel müdür de benim). Şirketim kar ettiği için ortalama %40-45 civarında bir avantaj söz konusu (kdv+ gelir vergisi + gelir vergisi sonrası kar dağıtımı için ödenen stopaj hesaplandığında).

Araç kiralama firmalarında 2 yıllık ehliyet şartı yazıyor fakat şirket adına olunca da bu şart geçerli mi? Mantık olarak büyük çaplı şirketlerde bir aracı birçok kişi kullanabilir ve herkesin 2 yıllık ehliyeti olmayabilir.

Araç almaya karar verirsem de düşündüğüm araçlar B ve C serisi HB araçlar. 15-20 bin TL bütçeli, çabuk satılabilecek türde piyasa araçları. Araba alırsam da şirket adına alıcam.

Bu arada araba benim için ihtiyaç değil, ev ve işyeri Beşiktaş'da, herhangi bir vasıta kullanmıyorum. Ayrıca Beşiktaş çarşı içinde olduğum için her tarafa yakın, müşterilere genelde taksi ile gidiyorum ve çok sık gitmiyorum ayda 3-5'i geçmez. Ayrıca otopark yok, aylık kira ödeyeceğim.

Ehliyet almadan önce astra ve mondeo ile birkaç saatlik araba kullanma deneyimim olmuştu. Ayrıca ehliyet almış olmanın verdiği özgüvenle, bayram tatilinde bir gün mondeo, bir gün astra kullandım. Mondeo'da kuzenim vardı yanımda sürekli. Astra'yı yalnız kullandım, iki kez de gece kullandım. Astra ideal bir araç gibi geliyor bana, özgüveni konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
    2001 Astra CD 1.6 LPG Otomatik
    2005 Mondeo 2.0 Dizel Otomatik

Kiralarsam da lüks araç düşünmüyorum, B,C segment dizel ekonomik HB araçlar, C4 veya C3 olabilir. Ya da Punto, Astra, vb.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doraemon -- 30 Ekim 2012; 0:56:31 >

• Sınırlarını tutabileceğine inanıyor ve kendini tanıyorsan acemiliği atman için sana kesinlikle 2.0 Ford Taunus öneririm. Bu arabaya hakim olmayı becerdikten sonra otobüse kadar yolu var. Kara düzenden başlamak en iyisidir.

Boş zamanlarında dolaşırsın araçta yaşayacağın sorunlarda sana tecrübe olarak kalır ve özgüvenin olur.

Ben araba vurdurmayı. Bujiler benzinden ıslandığında vitesi 2 ye takıp marş+yarım debriyaj ile araba çalıştırmayı. Lastik değiştirmeyi. Saçma sapan yağ ve su sorunlarını. Bir motorun dili nasıl anlaşılır gibi sorunları hep bu arabada öğrendim. Ve şu an iyikide öyle yapmışım diyorum. Acemeliğini avrupa araçlarda atan arkadaşlar bazen yanımda komik durumlara düşüyorlar...

En fazla beş bine maal olur, anladığım kadarı ile çöpe atsan bile sana dokunmaz

Tabi sadece tavsiye...

Düzenleme Sebebi: Ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi think of idea -- 30 Ekim 2012; 1:06:23 >

• Kiralamada 2 yıl tecrübe olayı bildiğim kadarıyla aracın kaskosu ile ilgili oluyor bu yüzden en ufak bir olayda bile başınız ağrıyabilir sigorta şirketleriyle, bu yüzden kiralama yerine satın alma yoluna gitmenizi öneririm. Seçeceğiniz arabaya gelince ; 3 kriteriniz olmalı ilki güvenlik ikincisi dayanıklılık ve son olarak başına birşey gelirse üzülmeyeceğiniz bir araba olması bu açıdan bakınca punto tarzı bir araçla 1 yıl deneyim kazanıp sonra zevk alabileceğiniz bir araca geçmeniz mantıklı olabilir.
  • Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

Araç kiralama sanırım pek mümkün görünmüyor, kurumsal firmaların çoğunda 2 yıl süre olayı mevcut. Ayrıca bugün Sixt'i aradım, şirket adına kiralayınca da bu sınır varmış, farketmiyormuş.

Dolayısıyla satın almam gerekiyor.

@think of idea
    Ford Taunus konusunda; aslında neden böyle bir araç tavsiye ettiğinizi anlıyorum. Ben de bir çok konuda öğrenme sürecinde adım adım gittiğim oldu. Ayrıca şuan bir Taunus ile Beşiktaş'da dolaşırsam sanırım Mini Cooper tarzı bir araçdan daha fazla ilgi çekeceğimi tahmin ediyorum. Fakat işlerim yoğun, aracı sanayiye götürmek takip etmek bile benim açımdan külfet, vakit ve nakit kaybı.

Bu arada parayı kolay kazanmıyorum, ama son zamanlarda Allah'a şükür işlerim yoluna girdi. Babam da memur emeklisi, okurken allah razı olsun elinden geleni yaptı, fakat işimle ilgili maddi bir katkısı yoktur. Zaten ailede araç olmadığı için bu zamana kadar ne ehliyet ne de araba merakım oldu. Şuan 30 yaşındayım.

@Uluj333
    Suzuki Grand Vitara; aslında ben de daha önce sahibinden.com da araç bakarken, bu şekilde fiyatları uygun olan jipler gördüm. Hatta benim mentorumda eski bir Grand Chrooke vardı tüplü ama gemi gibi bir araçtı. Bu araçları da satın alma listeme ekleyip inceleyeceğim, teşekkürler.

@n_mert
    Haklısınız ama sanırım şuan satın alma öncesi bir liste oluşturup karşılaştırmalar yapmam gerekiyor. Punto da tip olarak beğendiğim, ve benim için önemli bir kıstas olan ikincielde satışı konusunda da sıkıntı yapmıyacak bir araç.

Ayrıca bugün Caddebostan tarafına geçip arkadaşımın aile aracında deneme sürüşü yaptım. Araç Mitsubishi Carisma 2001-2003 Manuel Vites 2.0 motorlu ve 200 bin km yi devirmiş, her tarafından bilimum sesler gelen bir araçtı. Bu ilk benzinli manuel vites deneyimim oldu. Kursta sadece bir kez araç kullandım, o da dizel fiat B segment bir araçtı ama modelini hatırlamıyorum. Bu Mitsubishi, sanırım bu zamana kadar kullandığım araçların içinde en serisiydi (bu diğerlerinin otomatik oluşundan ya da dizelle ya da motorla ilgili olabilir bilemiyorum). Epey bir dur kalk, ani fren, geri geri kullanma, park etme, yokuşta kalkış denemesi yaptım. 2 saat kadar kullandım, trafiğe girmedik. Debriyaj dur kalk vs yi epey geliştirdim 2 saat sonunda. Arabayı manuel vites almayı düşünüyorum, en azından daha sonra manuel bir araç kullanmak zorunda kalırsam sıkıntı yaşamam. Önümüzdeki hafta da bir gün tekrarlıyacağız. Sanırım bu bir iki hafta da kendime bir araç listesi oluşturduktan sonra fikir almam daha mantıklı olacak.

Yanıtlarınız için tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doraemon -- 31 Ekim 2012; 0:22:05 >

• Arkadaşlar merhaba benzer durumda olanlar için şuanki durumumu yazayım.

Bir tanıdık referansıyla normalde filo kiralama yapan bir şirketten şirket adına bir aylık araç kiraladım. Ne açık senet ne başka bir saçmalık yok, filo kiralarkenki anlaşma şartları geçerli, fiyatı da piyasaya göre 50-100 tl uygun oldu. Şirket çalışanı olan herkes kullanabilir şekilde bir anlaşma, genelde filo kiralama şirketleri uzun dönem ve sadece şirketlerle çalıştıkları için ehliyet yaşı felan bakmıyor, sözleşmeye yazmıyorlar bile. Daha önce başka büyük bir filo kiralama firmasını aramıştım, onlar da ehliyetiniz olması yeterli demişti.

Araç ise Hyundai Accent Era 1.5 Dizel

Bugün hisarüstüne gittim geldim, ilk defa şehir trafiğinde manuel araç kullandım. İlk başta kırmızı ışık ve yokuşlar hep sıkıntı oldu ama alıştım biraz kullanarak. Bir ay içinde iyice alışırım sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doraemon -- 30 Kasım 2012; 0:22:15 >
  • Genelde şirketler kiralama tercih ediyor daha karlı sanırım. Çelik motorda linea'lar aylık 750 tl idi. Baska markalarda var. Az yaksın iştersenız linea önermem ama cok yakıyor linea
  • Çelikfilo'yu da aramıştım. Citroen C4 kampanyaları için, ama o segmentte tek araç vermiyoruz, lüks araçlarda tek araç kiralıyoruz demişlerdi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • acemiliği atmak üzere 1 aylığına fiat albea kiraladım. hiç bir sorun yaşamadım, sürtme veya kaza. sonra araba satın aldım onda kaza yaptım, ne zaman işi öğrendim tamamdır dediysem o zaman kaza yapmıştım. bu işte öğrenme diye birşey yok, bu iş tamamen dikkat istiyor, gözler hep aynalarda yandan arkadan gelen var mı, talihi yollara yavaş temkinli girdiğiniz sürece sorun yoktur.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaklaşık iki hafta oldu, epey farketti araç kullanmam. Bir de ufak kaza yaptım geçen hafta, park yerinden çıkarken fotoğraf makinamı koltuğun yanındaki gözlere koyarken duvara sürttüm sağ ön tarafı. İşle ilgili İzmit'e üç gez gidip geldim, otoyol sıkıntı olmadı fakat bir seferinde hem gece hem de fırtına gibi yoğun yağışa denk geldim. Epey tırstım, görüş mesafesi çok azalmıştı, şeridi tutturmak felan baya bi pür dikkat oldum. Bunun dışında ufak tefek tecrübeler de oldu, stop ettirme olayı epey azaldı. Kırmızı ışık, bayır vs sıkıntım da kalmadı. İyi oldu bu kiralama işi, tavsiye ederim.

He birde bu saatlik araç kiralama firmaları var, onlardan birtanesinin araç alım yeri bana yakın. Belki bir süre de saatlik kiralama yapabilirim. Çünkü araba dediğim gibi büyük bir ihtiyaç değil, etiler civarına gidip geliyorum haftada 4-5 kez yüzme havuzu için. Onun dışında müşteriye giderken araçla gitmiyorum, taksi daha kolay ve zahmetsiz. Zaten aracı 10dk yürüyüş mesafesinde bir yere bırakıyorum, Beşiktaş çarşı içinde park yeri sıkıntılı.

Özetle filo kiralama firmaları yeni ehliyet sormadığı için, herhangi bir sıkıntısız (kapora, kredi kartı bloke etme, senet vb.) araç kiralama yapılabiliyor, ayrıca bu saatlik kiralama işi yapan 3 firmadan 2 si, yeni ehliyetle kiralamaya izin veriyor. Benzer durumdaki kişilere tavsiye ederim. Tabii hergün araba kullanması gerekenler, satın alması daha mantıklı olabilir.

• Bugun araci teslim ettim. Bir ay doldu. Benim icin iyi bir tecrube oldu. Benzer durumdakilere tavsiye ederim. Olay kullandiginiz aracin huyunu suyunu bilmek, ilk acemilik zaten birkac gunluk bir olay. Sonra arabayi yurutmeyi ogrenseniz de hep dikkat etmek gerekiyor. Kullandikca hep dikkat etmeniz gerektigi akliniza tecrubelerle kaziniyor. Olayin ozeti bu. Birde bildigin yol ile bilmedigin yol olayi var, bilmedigin yolda daha dikkatli olmak gerekiyor, bildigin yolda zaten otomatige baglamis gibi oluyorsun bir sure sonra. Bir operasyon dolayisiyla bir ay kadar bu ise ara vericem, sonra bir kac ay saatlik araba kiralama ile havuza git gelle iyice pekistirip, sonra kafama gore bir araba alirim alirsam ya da almayabilirim dedigim gibi ihtiyac degil. Zaten biriktirdigim araba parasiyla arsa aldim gectigimiz ay :)
  • Araba kiralama derim ucuz hurda bi araba al ilk 5,6 ay acemiliğini at Arabaya kira vermektense kendi arabanı sürersin rahat rahat acemiliğini satmış olursun o arabayla işin bittiğinde kendine güzel bi araba alırsın o arabayla şöförlüğe devam ne olur ne olmaz kiralık arbayla acemilik atmak iyi değil bence.
  • Ee hocam sonuç?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TherafluForte kullanıcısına yanıt
    Sonucu aslında yazmışım yukarda. Şuan sanırım 5 yıldır ehliyetim var. Hiç araba satın almadım. İhtiyacım oldukça kiraladım. Bunun iki sebebi var, istanbulda çok merkezi bir yerde oturuyorum. Otopark problem, hem 10dk uzakta hem aylık ücret yüksek. Trafik problem. Vapur, minibüs,metro vs daha hızlı gidiyorum gideceğim yere. Genelde il dışına çıkacağım zaman ya da örneğin Gebze de bir köydeki bir fabrikaya gitmem gerektiğinde bir günlük araba kiralıyorum, ordan da başka işlerimi de hallediyorum böyle araba gereken, izmitte ailem var onlara uğruyorum vs.
    Bu zamana kadar kiraladığım arabalar:
    Ford Fiesta
    Ford Focus
    Citroen Elleyse
    Citroen C4
    Hyundai i20
    Hyundai i10
    Hyundai Accentblue
    Nissan Qashqai
    Nissan Micra
    Peugeot 3008
    Citroen C4
    Renault Megane
    Renault Clio
    VW Golf
    VW Polo
    BMW 1 Serisi
    BMW 4 Serisi
    Mercedes CLA
    Mercedes GLA
    Mercedes C serisi
    Mercedes A serisi

Epey fikir sahibi de oldum arabalar konusunda. Şirketiniz yoksa tabi çok avantajlı birşey değil. Benim kendi şartlarımda mantıklı oluyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.