Şimdi Ara

Acemiyim uzun yola çıkacağım tavsiyeleriniz nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
66
Cevap
0
Favori
3.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, 1-2 hafta içinde Şanlıurfa’dan İstanbul’a (sanırım yaklaşık 1350-1400 km) uzun yola çıkacağım 1 aydır araç kullanıyorum aracım 2012 Clio Grandtour otomatik vites benzin+lpg sizlerden hem uzun yol yapan arkadaşlardan tavsiye istiyorum (yanıma almam gereken, mutlaka yapılması gerekenler) hem de bu yolu kullanan olduysa bilgi istiyorum nerelerde mola vermeli ne yapmalı ne etmeli tahmini yol gideri ne olur vs. Yola eşim ve 1 buçuk yaşına kızımla çıkacağım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1 aylık şoförsünüz, tecrübeniz çok çok az ve aracı henüz tanımıyorsunuz kayma vb. durumlarda araç nasıl tepki verecek bilmiyorsunuz(başınıza gelmediğini varsayıyorum). Şehir içinde yapılan hatalar aşırı bir sürat olmadığı sürece maddi hasarla atlatılır ancak, maalesef uzun yolda böyle değil. Zorunlu bir yolculuk değilse yola çıkmanızı tavsiye etmem ama mecbur gitmem lazım diyorsanız yukarıda arkadaşlar zaten yazmış uykunuzu alın, en az 4 kez mola verin.
    uzun yola çıkmadan önce yapman gereken öncelikle iyice dinlenmek. yolda elbette mola vermelisin . yol bitmez uzar ama önemli olan sağ salim varmak.
    --yola çıkmadan önce sağlam uyku çek işe gitmiceksen mümkünse erken yat iyice uyu.
    --- aracın lastiklerini içten dıştan kontrol et yarık yırtık varmı havaları tammı. silecek suyu motor suyu . fren lambaların farların hepsi aktifmi kontrol et yanıp yanmadığını.
    --- yolda mutlaka mola ver
    -- yanına muz al elma al kahve veyahut asitli içecek al ve meyveleri kenara çektiğinde atıştır sürerken riske girme. boğazına falan kaçabilir ani hareketlerde

--- yolda kliman çalışasada sık sık 2 cam aç içeriyi havalandır hem uykunu açar hem havayı tazeler.

--- güzel bir mp3 listesi hazırla slow parçalar baygın baygın müzikler olmasın

---rahat giyin popon koltuga yapışak .terleyince yada üşüdüğünde seyir halindeyken üstündekini çıkarmayla yada birşey giymekle ugraşma..

---yol çok boş olunca aracın hızlandığını farketmiyosun gözün alışıyor sana normal geliyor ancak normal olmadığını unutma ve hızını koru 110 nu geçmemeye çalış 90 idealdir

--- yol üstünde heryerde yemek yeme mideyi bozarsın bilindik yerleri tercih et

--- acemisin gece çıkmamaya gayret göster.mümkünse erken saatte çık
    Öncelikle 120yi pek geçmemeye çalışın. Zaten çok çok hızlı gitmediğiniz sürece zamandan öyle dişe değer bir kazancınız olmuyor. Hızlı gideceğim derken daha diken üstünde olduğunuzdan daha çok yoruluyorsunuz bir de.
    Mutlaka yol boş da olsa sinyal vererek sollamalara çıkın ve dönüş yapın. Yorgunlukla birlikte kör noktada kalan araçlar olabiliyor. Maksimum 350 kmde bir mola verin. Güzerhahı bilmiyorum ama iyi tesisler dışında opetler uzun yolda dinlenmek için durduğum yerlerdir. Diğer benzinliklere göre bariz temiz oluyor.
  • En az iki kere mola verin. Uyuyun molada.
    Gözleriniz ağırlaşır, ileride durur uyurum diye yola devam etmeyin sakın. Uyuduğunun farkına bile varmıyor insan! Ben uyandıktan sonra fark ettim uyuduğumu, tırın altına doğru yandan yandan giriyordum tır kornası ile uyandım.

Uykusuz kullanmayın.

• Aynı yolu senede 3 -4 defa kullanıyorum. Şanlıurfa'da öğretmenim. Ben genelde Urfa'dan çıkışta pozantiya kadar mola vermiyorum. Tekiri çıkınca Toros tesisleri var. Genelde orda durup bı çay icerim. Oradan Aksaray'a kadar yine molasız gidiyorum. Köfteci yusuf açılmış yeni. Orda bi mola verip birşeyler yiyebilirsiniz. Ankara otobanina girdiğinizde 30-40 km sonra güzel bi dinlenme tesisi daha var. Genellikle birde orada duruyorum. Sapancaya geldiğinizde de Berceste tesisleri var orası da dinlenip soluklanmak için iyidir.
    Yol çok uzun olduğu için çok fazla durmanızı tavsiye etmiyorum yoksa yol bitmiyor. Keyfi duraklamaları kastediyorum tabi ki. Sabah saatlerinde çıkmanızı öneririm. Gün döndüğü zaman gerçekten çok yorucu oluyor. Aksaray Şebinkarahisar arası otoban yok ama yolu güzeldir. Uzun yolda kullanmanın şehir içi surusten zorlu bir yanı yok. Yorulursaniz kenara çekip dinlenmek ten çekinmeyin. Hava durumunu kontrol edin. 1-2 hafta sonra havalar ısınır mi bilmiyorum ama şu anda baya bir yerde hala kar var. O yüzden lastik önemli bır detay. Tahminen 15 saat sürüyor. Şimdiden kolay gelsin

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Nescafe express alın 2-3 tane yol boyunca için. Ben budapeşteden sofyaya kadar sürmüştüm tek seferde, yaklaşık 1100-1200 km yol. Yol sadece dümdüz otoban olmasına ve yüksek süratli gitmeme rağmen 800 km sonra iyice yorgunluk artıyor. Yorgun olduğunuzu anladığınız anda hiç düşünmeden anında bir dinlenme yerine çekip mola verin. Gerekirse birkaç saat uyuyun. Güvenli sürüşler dilerim.

• Otobandan gidecekseniz tünel giriş ve çıkışlarında, viyadüklerde direksiyonu sıkı tutun, araba yan rüzgardan dolayı şerit değiştirmesin.
    Hava sıcak olursa klima açsanız bile uyku hali olur. Sağa çekin, arabanın etrafında iki tur atın, zıplayın biraz kan akışı olsun.

• Öncelikle 120yi pek geçmemeye çalışın. Zaten çok çok hızlı gitmediğiniz sürece zamandan öyle dişe değer bir kazancınız olmuyor. Hızlı gideceğim derken daha diken üstünde olduğunuzdan daha çok yoruluyorsunuz bir de.
    Mutlaka yol boş da olsa sinyal vererek sollamalara çıkın ve dönüş yapın. Yorgunlukla birlikte kör noktada kalan araçlar olabiliyor. Maksimum 350 kmde bir mola verin. Güzerhahı bilmiyorum ama iyi tesisler dışında opetler uzun yolda dinlenmek için durduğum yerlerdir. Diğer benzinliklere göre bariz temiz oluyor.

• cikma
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • uzun yola çıkmadan önce yapman gereken öncelikle iyice dinlenmek. yolda elbette mola vermelisin . yol bitmez uzar ama önemli olan sağ salim varmak.
    --yola çıkmadan önce sağlam uyku çek işe gitmiceksen mümkünse erken yat iyice uyu.
    --- aracın lastiklerini içten dıştan kontrol et yarık yırtık varmı havaları tammı. silecek suyu motor suyu . fren lambaların farların hepsi aktifmi kontrol et yanıp yanmadığını.
    --- yolda mutlaka mola ver
    -- yanına muz al elma al kahve veyahut asitli içecek al ve meyveleri kenara çektiğinde atıştır sürerken riske girme. boğazına falan kaçabilir ani hareketlerde

--- yolda kliman çalışasada sık sık 2 cam aç içeriyi havalandır hem uykunu açar hem havayı tazeler.

--- güzel bir mp3 listesi hazırla slow parçalar baygın baygın müzikler olmasın

---rahat giyin popon koltuga yapışak .terleyince yada üşüdüğünde seyir halindeyken üstündekini çıkarmayla yada birşey giymekle ugraşma..

---yol çok boş olunca aracın hızlandığını farketmiyosun gözün alışıyor sana normal geliyor ancak normal olmadığını unutma ve hızını koru 110 nu geçmemeye çalış 90 idealdir

--- yol üstünde heryerde yemek yeme mideyi bozarsın bilindik yerleri tercih et

--- acemisin gece çıkmamaya gayret göster.mümkünse erken saatte çık

• Kızınız için oto koltuğu ayarlamadan çıkmayın.

Düzeltme: Uzun yolda araç kullanmak daha kolay ancak daha tehlikelidir. 1 ay çok kısa bir süre. Biraz daha tecrübe kazanmadan çıkmayım derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fırat.ç. -- 23 Mart 2020; 2:32:36 >
  • duruma göre en az 2 hatta 3 mola ver ben 500-550km'den sonra boyun felci geçiriyorum. rahatsız olduğun an en yakın tesise gir. sabah erken saatlerde çıkmaya çalışın akşama az bir yol kalsın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba iyi yolculuklar.

1-mola vermeye özen gösterin. en az 2 mola verin. aile bireylerinden biri mola vermek istediğinde siz dinç olsanız bile verin.

2-uykuyu almak için çok fazla uyumayın. daha yorgun oluyor insan. normal saatinizde çıkın. (ben bi kere giderken gözüm açık yol önümde fakat uyumuşum haberim yok. bakıyorum yola ama görmüyorum. emniyet şeridinde tırtıklı yerlere girince zıplamışım yerimden. o olmasa şuan belki bu yanıtı yazmıyor olabilirdim.)

3-sabah ışıklarına doğru çıkın. yolculuğunuz max 15 saat sürer. 5 gibi çıksanız 20 de ordasınız.

4-müzik eşliğinde gidebilirsiniz fakat uyku getirecek tarza sakin dinlendirici kısık müzik tercih etmeyin. normal tarzda dinleyin. rap-pop-bass zaten baba olarak tercih etmekte tenezzül bile etmeyeceğiniz müzik oldukları için yazmıyorum.

5-hız kurallarına uyun. genel olarak 120 üzeri yapmamanızı tercih ederim. özellikle tır sollarken neredeyse 1 tır daha fark varken sol şeride geçin, bi selektör atıp yerinizi belli edin. dorseye kadar drafting yapıp bi anda sola yanaşıp kapatmayın.

6-makas atan şerefsizler denk gelebilir. solunuzda veya sağınızda bi araç giderken mümkün oldugu kadar mesafe tutun. aranızdan geçerken sıkıntı çıkarmasınlar.

7-dikkatli olun. iyi yolculuk

• Bende sizin gibi 1 aydır araba kullaniyordum. Daha önce hiç tecrübem olmamişti . 1 aylık olmama rağmen tunceli -eskişehir gitmek istedim. 1100 km . Açikcasi kendime çok güvenmiyordum . Tunceliden kayseriye kadar gittim 600 km . 1 gece orada kaldim konakladim. Ertesi günde 500 km yol gittim . Ara ara mola verdim hiç riske girmek istemedim. 1100 km yaklaşik 13 saat civari yapiyor. Tek başina tek şöför molalar ile girlikte 15 saat yapar tek seferde gitmemin münkünati yoktu . Size tavsiyem hiç riske atmayin 600. Km 1 gece konaklayin

• emir.ksk kullanıcısına yanıt
    Uzun yolda uykum gelmez ya da fazla yorgunluk hissetmem ama boynum çok fena ağrıyor. Sadece bende değilmiş demekki

• quote:

Orijinalden alıntı: dreamofyou

Bende sizin gibi 1 aydır araba kullaniyordum. Daha önce hiç tecrübem olmamişti . 1 aylık olmama rağmen tunceli -eskişehir gitmek istedim. 1100 km . Açikcasi kendime çok güvenmiyordum . Tunceliden kayseriye kadar gittim 600 km . 1 gece orada kaldim konakladim. Ertesi günde 500 km yol gittim . Ara ara mola verdim hiç riske girmek istemedim. 1100 km yaklaşik 13 saat civari yapiyor. Tek başina tek şöför molalar ile girlikte 15 saat yapar tek seferde gitmemin münkünati yoktu . Size tavsiyem hiç riske atmayin 600. Km 1 gece konaklayin
    haci abi naptın sende 1 gece konaklama nedir
  • Uykunuzun geldiğini hissettiğiniz an mola verin direk arada camı açıp aracı havalandırın. Sürekli cam açık olmasın ama klimanın sadece havalandırma kısmı açık olsun.

Ayrıca lpg araç demişsiniz atmosferikse küçük motorluysa dik yokuşlarda arkanız boş değilse tamamen sol şeridi işgal etmeyin. Şimdilik tavsiyem bunlar. Aklıma gelmişken köpeklere filan dikkat edin eğer uzakta yol kenarında köpek görürseniz yavaşlayın veya aniden önünüze atlarsa direksiyonu kırıp daha kötü kazaya sebep olmayın.

• Herkes en az 2 kere demiş.en az demiş ucu açık ,lakin 1 aylık şoför o yolu en az 4 molada almalı.

Bu molalarin birinde kesin uyumalı.

• 1-Tecrübelerim sonucu diyebilirim ki Nescafe Xpress sanki sadece uzun yol için üretilmiş, enerji içeceklerine göre daha çok etki ediyor.
    2-Çocuğa,telefona 2-3 saniye bakmanız gerekirse yola dikkat edin anlamazsınız şerit değiştirdiğinizi.
    3-Yola tok çıkmak daha iyi olur.
    4-Lastik havalarını kontrol edin.
    5-Üstte yazıldığı gibi yüksek hızda gitmek daha çok yorar.
    6-Koltuk ayarı önemli.
    7-Öndeki aracın dibine girmeyin.

• Teksen veya tek değilsen bile yanindakiler illaki uyuyacak sen kendine seni oyalayacak biseyler bul. Mesela cips olur fındık fistik olur yavaş yavas tek tek ye uykuya ve dikkate acaip etkisi oluyor.
    Ben 10 dk da bir durup kafamı yıkadım ise yaramadı
    Elime bi cips aldım uyku muyku kaydoldu

• Geçen hafta perşembe günü boludan yola çıktım salı günü öğlen geri boluya döndüm. Düzce- adapazarı-izmit-burda-balıkesir-manisa-izmir-aydın-muğla-denizli-Afyon-kütahya-eskişehir-adapazarı-düzce-bolu Toplamda 2350 km yol yaptım araçta tek başımaydım. Dinlediğim müzikleri her telden seçtim ve karışık şekilde sıraladım. Sakinleştirecek müzik de vardı uyku açacak kafa dağıtacak müzik de. Sesi biraz yüksekte dinledim hep. Hızım sabit 110 km’de ama galiba 250 km’lik bi kısmı 170-200 ile geldim. Canım ne zaman durmak istediyse genellikle shell istasyonlarında çay-kahve sigara molasına durdum. Otoban haricinde hız sınırlarına uymanı tavsiye ederim çok saçma sapan yerlerde radarlar gördüm ceza yeme bol yere. Eğer yolda giderken yol bitmiyor dediğin an olursa çek hemen ilk gördüğün tesise otur zaman geçir biraz. Uzun bir yol gittin akşama kaldıysan ve enerjinin bittiğini biteceğini can sıkıntın var ise devam etme. Sabah erken çıkıp akşama kadar sürdüysen arabayı hava kararınca karanlıkta gözlerin muhtemelen yorulacaktır dahasını gitme uyu. (Muğlada erken kalkıp gündüz 400-500 km gezip akşam da yola çıkıp denizliye gitmeyi kalmayı planladım. Yolun çok kötülüğü de vardı genel kısmının karanlığı da vardı ama yolda ekstradan ışık olsun istemeye başlamıştım. Uzunları yerine göre yaktım sürekli ama sisleri de dahil ettim aydınlatmaya). Ne kadar takip edersin hakimsin bilmem ama yolda kesinlikle yakıt durumunu hiçe sayma. Yakıt göstergesinde şu seviyenin altına düşmeyecem diye bişey belirle hep doldur depoyu. 1 aydır araba kullanıyorum demişsin atlama bunu

• 1 aylık şoförsünüz, tecrübeniz çok çok az ve aracı henüz tanımıyorsunuz kayma vb. durumlarda araç nasıl tepki verecek bilmiyorsunuz(başınıza gelmediğini varsayıyorum). Şehir içinde yapılan hatalar aşırı bir sürat olmadığı sürece maddi hasarla atlatılır ancak, maalesef uzun yolda böyle değil. Zorunlu bir yolculuk değilse yola çıkmanızı tavsiye etmem ama mecbur gitmem lazım diyorsanız yukarıda arkadaşlar zaten yazmış uykunuzu alın, en az 4 kez mola verin.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.