Şimdi Ara

Acer Aspire Ekran Karti Guncelleme Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Duzenleme: Nibitor ve hex kisimlarina resimler eklendi.

Merhaba arkadaslar. Mxm-II slotu kullanan Acer Aspire 5710g icin Nvidia 9600m GT grafik karti guncellestirmesini basardim. Baskalarinin da faydalanmasi acisindan buraya yaptigim olayi aciklama gereksinmi duydum. 5710g kullanmayanlar da bu dokumandan faydalanabilirler. Siz de bilgisayar acilisinda MXM structure ile baslayan bir hata alkiyorsaniz burada anlatilanlari uygulayarak ekran katinizdan tam performans alabilirsiniz.

Daha once Alos_21 nickli arkadasimiza ozel mesaj yoluyla tek tek anlattim yaptiklarimi. Kendisi de anlattigim yolla ekran kartini calistirmayi basardi.

T2450 coreduo islemciyi ise T7200 core2duo islemci ile degistirdim.
    Cihaz onceden windows 7 derecelendirme sisteminden 2.7 alirken simdi 4.9 almakta.

Bu performansla guncel oyunlarin cogunu oynatabilir seviyeye geldi.
    Bu resim de ekran kartinin yaptigim duzenlenmis bios ile degistirildikten sonra performansini gosteriyor:

Ekran kartini almadan once ingilazcamla laptopvideo2go sitesinde bir konu acmistim ama sanirim forumun pek aktif olmamasindan kaynaklaniyor, cevap gelmedi.
    Neyse konunun linkini koyuyorum hic degilse oradaki resimleri gorebilirsiniz. Kaydettigim ilerlemeleri o konuya yazmistim.
    https://forums.laptopvideo2go.com/topic/28682-acer-aspire-5710g-4650hd9600m-gt-upgrade/

Ozel mesajlari yazmadan once bir kac bilgi vermeliyim.
    Ekran kartinin bilgisayarinizda calismasi icin hem fiziksel hemde yazilimsal olarak uymasi gerekiyor.
    Kart mxm2, slot mxm2 tamam fakat 5710g'nin sogutucusu 9600m GT'nin DC bobinine degiyordu. Oncelikle bu sorunu asmamiz gerekiyordu.
    Ben de aldim elime taslamayi sogutucu blogunun bobine degen kismini kestim.

Resimlerde de gordugunuz gibi cok zor bir is degil. Elimdeki taslama buyuk oldugu icin pek ince bir is cikaramadim ne yazik ki. Fakat sogutucu gorevini goruyor.

Fiziksel olarak uyum sorununu astik simdi de yazilimsal sorunu asmamiz gerekiyor.
    Ekran kartinin bios'u anakartin bios'u ile uyusmadigi icin acilista asagidaki uyuz hatayi aliyoruz. Uyuz diyorum cunku 30 saniye boyunca her saniyede billgisayardan bipleme sesi geliyor. Iptal etmenin de yolu yok. 30 saniye dolduktan sonra bilgisayar normal bir sekilde aciliyor.
    "ERROR: MXM Structure not found or invalid.
    Reflash MXM ROM or add MXM Structure and associated callbacks to SBIOS!
    POST will be halted for 30 seconds and performance will be limited to
    balanced performance mode until this is resolved..."

Bilgisayar aciliyor surucuyu kuruyorsunuz cok da guzel bir sekilde Aero'nun calistigini goruyorsunuz. Her sey mukemmel fakat oyuna girdiginizde bir seyin yanlis oldugunu anliyorsunuz.
    Anladim ki 4 adet moda sahip olan ekran kartimiz bu hatayi algiladiginda otomatik olarak Extra ve 3D modlarini kapatiyor. Ve kart sadece 2D ve thrtl modlarinda calisiyor. Thrtl modunda ekran kartinin calisma hizi 200 Mhz'ler seviyesinde. Yani kartin tam performansindan oldukca dusuk.
    Bizim yapacagimiz ise bu thrtl modunun saat hizlarinin extra saat hizlariyla degistirerek GPU'nun 3D uygulamalarda tam hizda calismasini saglamak. Ayrica acilistaki su 30 saniyelik zirvadan kurtulmak.

Ozel mesajda oncelikle 30 saniyelik hatanin nasil kapatildigini anlatiyorum. Daha sonra ise saat hizlariyla oynamayi.

Cok fazla zamanim olmadigi icin Alos_21'e attigim ozel mesajlari direk(birkac kucuk duzenlemeyle) buraya koyuyorum. Her bir aciklamayi resimli olarak yapmak isterdim fakat su siralarda pek zamanim yok. Zaten dediklerime harfiyen uyarsaniz bir problem cikacagini sanmiyorum.
    Imla hatalarini lutfen affedin sonucta ozel mesaj :) Dedigim gibi duzeltmek icin zamanim su anda pek yok.

MXM hatasinin kaldirilmasi

quote:

Simdi hocam oncelikle cok sansliyiz bu Mxm hatasinin cikmasi dolayisiyla. Bircok Acer laptopta default olarak ayarli olan goruntu birimi siralamasi hdmi-vga-DahiliLcd. Anladigim kadariyla bu mxm hatasi nedeniyle bizim bios ekran kartina ulasamiyor ve dahili lcdyi goremiyor dolayisiyla cogu kiside ekran kartini taktiginda goruntu gelmiyor ekrana. Ama bizde dahili lcd ilk sirada kontrol edildigi icin bizde goruntu var.

Birkac sorunumuz var simdi.
    Oncelikle bu baslangictaki 30 saniye beepleme cok sinir bozucu.
    Bunu halledelim.

oncelikle yeni aldigin kart takiliyken gpu-z programini indir bilgisayarina calistir ve "bios version" yazan kisimdaki simgeye tiklayip "save to file" diyip ekran kartinin su anda varolan vbios'unu bilgisayara kopyalayalim. Bu dosyanin 1 yedegini o bilgisayar disinda cok guzel bir yerde sakla.

Daha sonra bir hex editor kullanarak dosyayi ac.
    Kullandigin herhangibir hex editoru ile halledebilirsin yada benim kullandigim da isini gorecektir.
    https://www.4shared.com/file/121848138/df9f051e/WinHex_145.html

Bunu indir ve vbios'u bu programla ac.

Search-> search hex value gibi bir secenek var oraya gir programdan dosya acikken ve oraya
    017447B01E
    yazip arat.

Cikan buldugu yerde enson 1E olan kismi 01 yap.
    Sakina yanlis yeri yapma tamamen bozulabilir kart.
    yani yaptiktan sonra o kisim
    017447B001 olacak.

Daha sonra yine ayni yerden E661 degerini arat.
    2 adet birbirine cok yakin yerlerde bulacak.

onlarin ikisini de 9090 yap.
    ve daha sonra dosyayi farkli kaydet
    vbios.rom isimiyle

yeni bir pm yaziyorum...

quote:

Simdi sira geldi hex editorle kaydettigimiz dosyanin Crc checksum'ini hesaplayip duzenlemeye.
    Bunu NiBiTor programi bizim yerimize yapiyor.
    Google'da aratirsan bulursun bu programi cok kolay. Son versiyonunu indir(bendeki 6.03)

programi calistir ve File->Open BIOS'tan az once kaydettigin vbios.rom dosyasini ac

actiginda integrity bolumu sari yanacak. yani crc hesaplamasi yanlis su anda bios dosyasinin.

Simdi, File-> Save BIOS butonuna tikla ve biosu yeniden kaydet.
    Artik program dosyanin crcsini duzeltti.
    Kontrol etmek icin dosyayi programla yeniden acip integrity kisminin yesil yanip yanmadigina bak.

Yesil yaniyorsa artik romu ekran kartina yukleyebiliriz.

Bunun icin bir flash bellege ihtiyacin olacak.

Oncelikle "Hp Usb Disk Storage Format Tool" programini indir.
    Google'da aratarak bulabilirsin.
    bilgisayarina kur.
    Daha sonra bu dosyayi indir bilgisayarina
    http://rapid--share.com/files/112382778/bootme.zip

ve bu dosyayi C:/bootme olacak sekilde bilgisayarina cikart. yani o bootme klasorunun icinde direk dosyalar olacak sekilde.

daha sonra flashbellegini tak bilgisayara ve hpnin programini calistir.
    Programdan formatlanacak flash bellegini sec. dosya sistemini fat32 yap ve create a DOS startup disk'i isaretleyip "..." butonuna bas. gelen pencereden c:/bootme klasorunu sectir.

Start'a bas. uyari falan gelecek. Dikkatli ol baska bir harddiski falan formatlama. flash bellegini formatlayacaksin :)

Sonrasi bir dahaki pmde..

quote:

Flash bellegi formatladin. icinde 3 tane dosyayi eger bilgisayarinda gizli klasorler gorunur halde ise gorebilmen gerekiyor.

Neyse simdiye kadar flash bellegimizi boot edilebilir hale getirdik ve icerisine Windows Me cekirdegini kurduk.

Simdi flash belleginin icine yedegini aldigin biosunun bir kopyasini at. Ama adini biosorj.rom yap. uzantisi .rom olmak zorunda.

Nibitor ile yeni yaptigin bios dosyasini da flash belleginin icine koy. Onun da adini modvbios.rom yap

simdi nvflash programini indir. Google'dan arat bulursun.

Zip dosyasinin icerisinde nvflash.exe ve CWSDPMI.EXE olmasi lazim.
    Bbu iki dosyayi da flash belleginin ana dizinine at.

Her sey tamam artik kader ani...

Simdi bilgisayarini yeniden baslatarak flash bellek ile boot et. Windows Me baslikli bir komut satirina duseceksin. oraya aynen dedigim komutu yaz.

nvflash.exe modvbios.rom -4 -5 -6 -A

bilgsiayarinin ekrani kararabilir bu sure icerisinde.

bu kisim gercekten cok onemli bilgisayarinin fisi prize takili olsun bataryasi da full dolu olsun. elektrik kesintisinde ekran kartin calismaz hale gelecektir yoksa.

Islem bitince tekrar komut satirina duseceksin, daha sonra bilgisayarini ctrl alt del kombinasyonuyla yeniden baslatabilirsin.
    Ve tada artik 30 saniye sure ve bipleme yok :D

quote:

...
    Neyse nasil hallettigimi anlattim.
    Baslangictaki 30 saniyelik sureyi 1 saniye yapiyoruz ve beepleme sesini kapatiyoruz bu sayede acilista 30 saniye yerine 1 saniye bekliyorsun.

Ayrica soyle bir sorun var.su anda muhtemelen ekran kartin 3d ve extra modlarina gecemiyor dogru mudur?

2d ve thtrl modunda calisiyordur muhtemelen. Benimki de bu sekildeydi.
    Norlamde 500core, 800ram, 1250shader hizlari olan kart ortalama 200'lerde calisiyordu.
    Nibitor programiyla thtrl modunu core500' ram800' shader 1250 olarak kaydettim. Artik 3d uygulama vs acildiginda thtrl moduna geciyor tam hizda.
    Hicbir uygulama acik degilken 2d de calisiyor kart onun hizlari 100 Mhz seviyesinde.
    TDU2 denedim kartla akici bir sekilde calisiyor.

Ekran kartinin isisi yuk altinda 74 dereceye cikti. oda sicakligi 30 dereceyi geciyor ama.
    Yaptigim sogutucu modunun etkisi buyuk tabi bunda :D

Ekran kartinin altina termal macun srmeyi de unutma sakina :D

quote:

Yalniz anlattiklarimi yaparken su cok onemli;
    Senin kart 8600m gt idi degilmi?
    Cunku Nvidia icin bu anlattiklarim.
    Ayrica ilk basta video biosunun yedegini alman cok cok onem arzediyor. Zira ben yanlis duzenlemistim bios'u bilgisayar acilirken renkler birbirine girdi Allahtan orijinal bios da vardi flashta direk onu yukledim ekran kartina calisti.

Aman dikkat..

Saat hizlarini degistirme
    quote:

Islemci su anda 2d ve thrtl modunda calisiyor. GPU gucu gerektiren uygulamalarda sansimiza 2d modundan thrtl moduna geciyor. Biz de bunu kullanarak 2 seviyeli saat hizlarina sahip bir kart yapmis oluyoruz.
    Nibibitor programini ac ve en son duzenledigin vbios.rom dosyasini ac.
    Tools-->perf. Table Entries -->Show Entries'e tikla.

Entry4 icerisindeki herseyi kopyala ve 2 icerisindekileri sildikten sonra 2 icerisine yapistir.
    Dikkat et eksik yada fazla kopyalama.

Daha sonra apply butonuna bas ve pencereyi kapat.
    Simdi Nibitor programinin clockrates sekmesinde extra ile thrtl saat hizlarinin ayni oldugunu gormen lazim. Ayni degilse farkli bir entry kopyalamak gerekiyor.
    Extra ile thrtl ayni hizda olana kadar entryleri kopyala.

En son File--> Save BIOS de ve daha once anlattigim sekilde yeni biosu ekran kartina yukle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 7 Ağustos 2013; 16:15:21 >

• bayağı emek vermişsiniz, umarım bu bilgiler ilgilenenlere yardımcı olur...
  • eline sağlık üstadım. 9600gt ile çok iyi bir seçim yapmışız. ama yardımların olmasa performanslı bir şekilde kullanamazdım bu kartı. tekrar teşekkür ediyorum buradan
  • güzel başlık eline sağlık
  • alos ve özellikle manyak52 arkadaş çok çok teşekkürler beni yeni bilgisayar almaktan kurtardınz.. manyak52 emek verip anlatmışsın herşey için tekrardan saol inan büyük sevap kazandın... :)
  • arkadaşlar konu eski ama önemli olduğu için yazıyorum ekran kartı bios yazdırmak riskli iştir.bence gerek yok.makina 30 saniye geçtikten sonra açıyor fakat ekran kartını yükleyemiyorsunuz çözüm aygıt yöneticisi üzerinden driver yüklerseniz.sorun olmadan ekran kartının özelliklerinden full faydalanırsınız.ancak windowsda ekran kartının ara yüzleri yüklenmemiş oluyor.oda bence sorun değil.yüklemeyi yaparken vga ekran kartını sürücü değiştir deyin daha sonra sürücünüz nividia veya herneyse onu seçin bakın nasıl ekran kartı kullanılıyor.
  • 5520G de MXM2 slotu 9600GT yi aynı yolu izleyerek 5520G ye Takabilirmiyiz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar elimde beko marka leptop var ve tam olarak ekran kartı yanmış durumda bende başka bir ekran kartı taktım slot aynı bir tek sorun var harici monitöre ekran veriyor ama kendi ekranında görüntü yok. mxm structure not found or invalid bu hatayı veriyor ve 20 saniye sonra açıyor vga çıkışı monitörden yardım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.