Şimdi Ara

Açık kaynak kod ile milyar dolarlar kazanan şirket: Red Hat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Açık kaynak kod ile milyar dolarlar kazanan şirket: Red Hat

Genelde açık kaynak yazılımlar ücretsiz sunulması ile bilinir. Örneğin uzun yıllar ücretli Windows işletim sistemlerine nazaran, farklı Linux dağıtımları ücretsiz olarak sunuldu ve ilgi gördü. Ücretsiz sunulmasına karşın, açık kaynak yazılımlardan büyük gelirler elde eden firmalar da mevcut. Red Hat bunlardan birisi.

Red Hat Hikayesi 

1993 yılında kurulan Red Hat, açık kaynaklı ve Linux tabanlı profesyonel yazılım şirketlerinin en büyüklerinden biri olarak kabul ediliyor. Geliştirdiği Red Hat Linux, dünya çapındaki sunucuların bir çoğunda tercih ediliyor. Bu da, şirketi milyarderler listesine sokmaya yetti.

Uber veya Lyft gibi pek çok girişim, aldıkları devasa yatırımlar sonucunda kısa sürede dolar milyarderi firmalar arasındaki yerini aldı. Red Hat ise, 20 yıldan fazla bir süredir hizmet satışı ile gelir elde ediyor. Bu bakımdan, kazandığı başarı dikkat çekici. 

Firma tarafından yapılan açıklamada, 2015 yılı toplam gelirlerin 2 milyar doları geçtiği ifade edildi. Red Hat böylece, multi dolar milyarderi olan ilk açık kaynak yazılım firması oldu. 4 yıl önce firma ilk kez 1 milyar dolar sınırını geçen açık kaynak firma ünvanını da almıştı. Yani başarı tesadüf değil.

Ayrıca Bkz.Kendisi küçük performansı büyük: iPhone SE

Dünya çapında, Red Hat firmasının bulut tabanlı altyapı ve açık kaynak teknolojilerini tercih eden firmaların sayısı hızla artıyor. Firmanın bu yıl 2.4 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. 

• Linux mu yoksa linuxdan farklımı ben ilk defa duyuyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Nalimali

Linux mu yoksa linuxdan farklımı ben ilk defa duyuyorum

Linux hocam, Fedora'yı duymuşsunuzdur onu geliştiren şirket Fedora kişisel kullanıcılar için ücretsiz dağıtıyorlar, Redhat Linux ise sunucular için geliştirilen ücretli bir işletim sistemi.

• Red Hat fiyatlarının Windows'tan aşağı kalır yanı yok.Hatta daha pahalı desem yeridir.

• Son kullanıcı centos, mageia veya fedora deneyebilir tabi ama red hat'ın bahsedilen özellikleri ile alakasız. Red Hat, Debian ve Slackware ile birlikte linux dağıtımlarının babaları olarak görülür. Belki yanına popülerliğe göre arch ve Gentoo (yeni enoch) eklenebilir.

Özelikle merak eden kullanıcılar bu kök sürümler yerine son kullanıcı odaklı dağıtımlarla başlasalar daha iyi olur.

Örneğin Slackware yerine opensuse gibi yada debian yerine ubuntu veya mint gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 24 Mart 2016; 16:44:14 >
  • Tamamen acik kaynak degildir ve ucretli satilir

• Arkadaşlar güzel şeyler yazmış benimde tuzum olsun;

Özetle: Redhat firması Linux çekirdeğine en fazla kod eklemesi yapan firmadır. Ekledikleri kod linux main line kernel'a eklenir ve açıktır(okuyabilir kullanabilirsiniz). Fedora, Redhat tarafından geliştirilir, hedefinde yazılım geliştirme işi ile uğraşan insanlar, universiteler, vakıflar, kısaca masaüstü ortamı vardır (netbook laptop vs) Ücretsizce kurup kullanabilir ve güncelleyebilirsiniz.

RHEL ise Red Hat Enterprise Linux, ücretsizce kurabilir ve kullanabilirsiniz. Ancak güncelleme alamaz yada Red Hat firmasından destek alamazsınız. Red Hat işletim sistemi satmaz, abonelik satar. Firmanızda 100 red hat enterprise linux kurulu ama 10 tanesinde abonelik var diğerlerinde yok ise, red hat size yine destek vermez, sistemlerinizin tamamının aboneliği olması gerekir. Abonelik olmadan güncellemede alamazsınız, sistemlerinize redhat reposundan paketde kuramazsınız. Parası olan şirketler, destek satın alabilmek için Red Hat Linux Enterprise tercih ederler, ve üzerinde mission ciritical uygulamalar (oracle, jboss, sap vb ) koştururlar.

Kaya gibi sağlamdır, ve çok uzun destek süresi içerir. Uygulama ve donanım desteği anlamında (Enterprise uygulamaları vs donanımları kast ediyorum) en fazla destek yine RHEL için vardır. İdeal kulllanım alanı sunuculardır. Red Hat firmasının burda sayamadığım daha bir çok ürünü vardır. Redhat aynı zamanda sınavlar ve eğitimler yolu ile sertifikasyonda yapar, sınavlar test yerine lab ortamında uygulamalı yapılır. Gerek ülkemizde gerek yurt dışında çok kabul gören sertifikaları olduğunuda belirtmek isterim. RHCSA RHCSE vb.

Cloud çözümlerinde firmanın lider olduğunuda belirtmek isterim. Centos linux, paket ve yazılım olarak RHEL'in birebir aynısıdır, ve Red hat tarafından desteklenir, kısacası rhel neyse centos O'dur, tek farkla; ücretsizdir, kurabilir güncelleyebilirsiniz. Ancak destek satın alamaz, gönüllülerden forum vs şekilde yardım alabilirsiniz.

Universiteler gibi kar amacı gütmeyen (gütmemesi gereken) kurumlarda Debian ve centos linux tercih edilir. Debian stable kanalı, stabilite anlamında RHEL ile aynı seviyededir, ancak arkasında kar amacı güden bir firma olmadığından kurumsal şirketlerde yer fazla bulmaz. Para ile destek satın alabileceğiniz bir şirket yoktur çübkü. Linux dünyasındaki en fazla yazılımın (paketin) debian için bulunduğunu, bir çok farklı dağıtımın debian'ı temel aldığınıda belirtmek isterim.( ubuntu mint pardus backtrack vb) Yazılım ve çekirdek sürümü güncelliği olarak RHEL sürümlerine göre daha günce olduğunu belirtmek isterim. Dünyadaki Web serverların bir çoğunda debian koşmasıda bir tesadüf değildir.

RHEL'in aksine masaüstü ortamından tutunda raspberry pi ye kadar her yerde koşar ve dünyadaki en fazla işlemciyi destekler. (x86 powerpc sparc arm mips vb) Adı üzerinde evrensel işletim sistemidir ( Debian Universal Operating System)

Biraz dağınık oldu ama bu zamansızlıkta lütfen mazur görün.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: AKTeknisyen

Red Hat fiyatlarının Windowstan aşağı kalır yanı yok.Hatta daha pahalı desem yeridir.

Şimdi orada dur bakalım. MS serisi hırsız serisi (mac den fikir çalıntılığından bahsediyorum) iken. Vista ve 8.1 vakası var iken, sen bul bakalım rhel de öyle bir sorun? SuSe 8.1 de kullandım bundan 13 sene önce ki red hat 3'ü de kullandım. Halen çalışan mail suncularım var.

Ben 13 yaşımdan beri linux ile oynuyorum ve o sıkıcı pencere sisteminden de bıktım bu "pencerelerin".

RHEL in bir kere desteğini kullan sonra windows ile karşılaştırma yaparsın.

Ve ekstradan SQL ve I.E. olaylarını eklemiyorum.
    1) RHEL "fanı" değilim. Sadece linux u sırf "kod" tabanlı olduğu için bizim Türk halkınında "tembelliği" yüzünden uğraşmadığına inanıyorum.
    2) Ben de windows kullanıyorum. Ama sizin gibi Bill Gates'e tapmıyorum.

Gir Red Hat in sitesine 60 günlük trailler var. İndir deskop sürmünü kurcala orasını burasını. Sonra MS ile kaşılaştır.

EKSTRA: RHEL mühendis çalıştırdığı için bu kadar etkili sunucu tarafından.

• Açık kaynak kod hakkındaki haberleri görmek güzel. Ama Ekrem71 haberleri köşe yazısı kıvamında bolca yorumlu oluyor. Orijinal kaynaktaki önemli bazı bilgileri de paylaşmamış. Red HAt'in gelir arttırmasında kurumsal firmaların giderek artan hızla hibrit bulut çözümlerine ve açık kaynak kodlu yazılımlara yönelmesi olduğunu, RED hat bulut çözümünün hiç olmadığı kadar çok talep aldığını ve gelirlerini 2016'da da arttırarak 2.38 ila 2.41 milyar dolar gelir beklediklerini belirtmemiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: demirparcasi

Açık kaynak kod hakkındaki haberleri görmek güzel. Ama Ekrem71 haberleri köşe yazısı kıvamında bolca yorumlu oluyor. Orijinal kaynaktaki önemli bazı bilgileri de paylaşmamış. Red HAt'in gelir arttırmasında kurumsal firmaların giderek artan hızla hibrit bulut çözümlerine ve açık kaynak kodlu yazılımlara yönelmesi olduğunu, RED hat bulut çözümünün hiç olmadığı kadar çok talep aldığını ve gelirlerini 2016'da da arttırarak 2.38 ila 2.41 milyar dolar gelir beklediklerini belirtmemiş.

Son kısımda biraz değindik o konulara.
  • ülkemizde de böyle şirketler kurulmalı.
    biliçli ellerde linux çok güvenli hatta
    umbrekable(kırılamaz ) olabilir.

• Türkiye de her kes işletim sitemi desteği veriyor. Format Atılır. 50 TL :)

• bir dönem kendini bilgisayar programlamacısı olarak gören
    ve MS a gireceğinin hayalini kuran bir nesil vardı !
    ama bir çoğu anca teknik serviste PC kasası taşıyan eleman olarak
    evrim geçirdiler :)

• redhat linux 2.4 ne kadar gereksiz bir sistem diyodum daha geçen ay system call ve schedule'la uğraşırken meğerse en büyük şirketlerden biriymiş redhat..

• quote:

Orijinalden alıntı: _ANKA_

quote:

Orijinalden alıntı: AKTeknisyenRed Hat fiyatlarının Windowstan aşağı kalır yanı yok.Hatta daha pahalı desem yeridir.
    Şimdi orada dur bakalım. MS serisi hırsız serisi (mac den fikir çalıntılığından bahsediyorum) iken. Vista ve 8.1 vakası var iken, sen bul bakalım rhel de öyle bir sorun? SuSe 8.1 de kullandım bundan 13 sene önce ki red hat 3ü de kullandım. Halen çalışan mail suncularım var.Ben 13 yaşımdan beri linux ile oynuyorum ve o sıkıcı pencere sisteminden de bıktım bu pencerelerin.RHEL in bir kere desteğini kullan sonra windows ile karşılaştırma yaparsın.Ve ekstradan SQL ve I.E. olaylarını eklemiyorum.1) RHEL fanı değilim. Sadece linux u sırf kod tabanlı olduğu için bizim Türk halkınında tembelliği yüzünden uğraşmadığına inanıyorum.2) Ben de windows kullanıyorum. Ama sizin gibi Bill Gatese tapmıyorum.Gir Red Hat in sitesine 60 günlük trailler var. İndir deskop sürmünü kurcala orasını burasını. Sonra MS ile kaşılaştır.EKSTRA: RHEL mühendis çalıştırdığı için bu kadar etkili sunucu tarafından.

Hocam iyimisin sen? Kaç yaşındasın bilmiyorum ama bu kadar heyecana kapılıp yalan yanlış şeyler yazmana gerek yok.Tavsiyem sakin ol.

Benim yazdığım cümlede sadece ama sadece yazan şey Red Hat fiyatlarının Windows fiyatından pahalı olduğu.Eğer bunu çürütecek bir idaan varsa yazarsın dahada iyisi kaynak gösterirsin.Okuyan herkeste bu kaynaklara bakarak kimin haklı kimin haksız olduğunu görür.

Bunun haricinde yazdığın her şey saçma sapan kişisel çıkarımlar olmuş.Herhangi bir cümlemde Linux ,Windowstan iyidir yorumu var ne windows sorunsuzdur yorumu var ne Bill Gatese övgü yada tapma ifadesi var ne desteklenen özelliklerde Windows üstündür diye bir ifade var v.s v.s..Ama sen tutmuş bunlara istinaden kendin çalıp kendin oynamış üstüne Bill Gatese tapmak gibi iğrenç bir iftira ile yazı döşemişsin.

Nasıl bir kafa ile bu tür yorumlara meylettin anlamış değilim ama yaptığın hoş değil.Son olarak ben yine idaamın arkasındayım ve alttada Red Hat fiyatını veren linki veriyorum.Eğer buna karşı söyleyecek bir şeyin varsa buyur ama bunun ötesinde lütfen tanımadığın insanlar hakkında gereksiz çıkarımlar yapma.Sen böyle önyargı ile haraket edersen Milletin Windows/mac karşısında Linux ön yargısına nasıl söz edeceksin?

Neyse uzatmayayım.Fiyat Linki aşağıda ve yine söylüyorum Windows'tan pahalı.Eder mi etmez mi bu kişiye ve istenilen özelliklere göre değişir.Kararı okuyanlar versin.

Link:https://www.redhat.com/wapps/store/catalog.html

• quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: AKTeknisyenRed Hat fiyatlarının Windowstan aşağı kalır yanı yok.Hatta daha pahalı desem yeridir.
    Şimdi orada dur bakalım. MS serisi hırsız serisi (mac den fikir çalıntılığından bahsediyorum) iken. Vista ve 8.1 vakası var iken, sen bul bakalım rhel de öyle bir sorun? SuSe 8.1 de kullandım bundan 13 sene önce ki red hat 3ü de kullandım. Halen çalışan mail suncularım var.Ben 13 yaşımdan beri linux ile oynuyorum ve o sıkıcı pencere sisteminden de bıktım bu pencerelerin.RHEL in bir kere desteğini kullan sonra windows ile karşılaştırma yaparsın.Ve ekstradan SQL ve I.E. olaylarını eklemiyorum.1) RHEL fanı değilim. Sadece linux u sırf kod tabanlı olduğu için bizim Türk halkınında tembelliği yüzünden uğraşmadığına inanıyorum.2) Ben de windows kullanıyorum. Ama sizin gibi Bill Gatese tapmıyorum.Gir Red Hat in sitesine 60 günlük trailler var. İndir deskop sürmünü kurcala orasını burasını. Sonra MS ile kaşılaştır.EKSTRA: RHEL mühendis çalıştırdığı için bu kadar etkili sunucu tarafından.
    Hocam iyimisin sen? Kaç yaşındasın bilmiyorum ama bu kadar heyecana kapılıp yalan yanlış şeyler yazmana gerek yok.Tavsiyem sakin ol.Benim yazdığım cümlede sadece ama sadece yazan şey Red Hat fiyatlarının Windows fiyatından pahalı olduğu.Eğer bunu çürütecek bir idaan varsa yazarsın dahada iyisi kaynak gösterirsin.Okuyan herkeste bu kaynaklara bakarak kimin haklı kimin haksız olduğunu görür.Bunun haricinde yazdığın her şey saçma sapan kişisel çıkarımlar olmuş.Herhangi bir cümlemde Linux ,Windowstan iyidir yorumu var ne windows sorunsuzdur yorumu var ne Bill Gatese övgü yada tapma ifadesi var ne desteklenen özelliklerde Windows üstündür diye bir ifade var v.s v.s..Ama sen tutmuş bunlara istinaden kendin çalıp kendin oynamış üstüne Bill Gatese tapmak gibi iğrenç bir iftira ile yazı döşemişsin.Nasıl bir kafa ile bu tür yorumlara meylettin anlamış değilim ama yaptığın hoş değil.Son olarak ben yine idaamın arkasındayım ve alttada Red Hat fiyatını veren linki veriyorum.Eğer buna karşı söyleyecek bir şeyin varsa buyur ama bunun ötesinde lütfen tanımadığın insanlar hakkında gereksiz çıkarımlar yapma.Sen böyle önyargı ile haraket edersen Milletin Windows/mac karşısında Linux ön yargısına nasıl söz edeceksin?Neyse uzatmayayım.Fiyat Linki aşağıda ve yine söylüyorum Windowstan pahalı.Eder mi etmez mi bu kişiye ve istenilen özelliklere göre değişir.Kararı okuyanlar versin.Link:https://www.redhat.com/wapps/store/catalog.html

Neye göre pahalı. Red Had Hizmet ücreti alıyor. Windows gibi Lisans satmıyor. Para kazanma yöntemleri birbirinden farklı o yüzden elma ile armutu karıştırmamak lazım.

• gelecek Linux tabanlı sistemlerde olacak bu yüzden Linux üzerine daha fazla eğitim verilmeli bugün nas cihazları router tv box cihazları ve daha pek çok cihaz kullanıyor bu sistemleri

• quote:

quote:

quote:

Hocam iyimisin sen? Kaç yaşındasın bilmiyorum ama bu kadar heyecana kapılıp yalan yanlış şeyler yazmana gerek yok.Tavsiyem sakin ol.

Benim yazdığım cümlede sadece ama sadece yazan şey Red Hat fiyatlarının Windows fiyatından pahalı olduğu.Eğer bunu çürütecek bir idaan varsa yazarsın dahada iyisi kaynak gösterirsin.Okuyan herkeste bu kaynaklara bakarak kimin haklı kimin haksız olduğunu görür.

Bunun haricinde yazdığın her şey saçma sapan kişisel çıkarımlar olmuş.Herhangi bir cümlemde Linux ,Windowstan iyidir yorumu var ne windows sorunsuzdur yorumu var ne Bill Gatese övgü yada tapma ifadesi var ne desteklenen özelliklerde Windows üstündür diye bir ifade var v.s v.s..Ama sen tutmuş bunlara istinaden kendin çalıp kendin oynamış üstüne Bill Gatese tapmak gibi iğrenç bir iftira ile yazı döşemişsin.

Nasıl bir kafa ile bu tür yorumlara meylettin anlamış değilim ama yaptığın hoş değil.Son olarak ben yine idaamın arkasındayım ve alttada Red Hat fiyatını veren linki veriyorum.Eğer buna karşı söyleyecek bir şeyin varsa buyur ama bunun ötesinde lütfen tanımadığın insanlar hakkında gereksiz çıkarımlar yapma.Sen böyle önyargı ile haraket edersen Milletin Windows/mac karşısında Linux ön yargısına nasıl söz edeceksin?

Neyse uzatmayayım.Fiyat Linki aşağıda ve yine söylüyorum Windows'tan pahalı.Eder mi etmez mi bu kişiye ve istenilen özelliklere göre değişir.Kararı okuyanlar versin.

RedHat işletim sistemi satmaz destek aboneliği satar. Windows Server 2016 fiyat listesine bri bak bakalım. Sadece bir Windows Server Standart lisansın fiyatı 1 yıllık RedHat destek fiyatına eşit. Microsoft 'tan destek isterseniz artık onu da siz düşünün.

Bakınızhttps://www.microsoft.com/tr-tr/cloud-platform/windows-server-pricing

• quote:

Orijinalden alıntı: Buubling

quote:

Orijinalden alıntı: Nalimali

Linux mu yoksa linuxdan farklımı ben ilk defa duyuyorum

Linux hocam, Fedora'yı duymuşsunuzdur onu geliştiren şirket Fedora kişisel kullanıcılar için ücretsiz dağıtıyorlar, Redhat Linux ise sunucular için geliştirilen ücretli bir işletim sistemi.

RedHat da bir Linux dağıtımıdır. Daha çok sunucu sistemlerine çalışır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xmer

quote:

quote:

quote:

RedHat işletim sistemi satmaz destek aboneliği satar. Windows Server 2016 fiyat listesine bri bak bakalım. Sadece bir Windows Server Standart lisansın fiyatı 1 yıllık RedHat destek fiyatına eşit. Microsoft 'tan destek isterseniz artık onu da siz düşünün.

Bakınızhttps://www.microsoft.com/tr-tr/cloud-platform/windows-server-pricing

:) Yazıyı yazdığımı bile unutmuştum.Bunca aydan sonra alıntı görünce şaşırdım.

Yalnız anlamadığım şey şu linkte ki :https://www.redhat.com/wapps/store/catalog.html listede ilk sırada olan sunucu yazılımı paralı mı paralı değil mi? Ben son kullanıcı olarak bu yazılımlara para veriyor muyum vermiyor muyum?

Ayrıca destek mevzusunda standart kullanıcı için ücretler hemen hemen aynı gibi gözüküyorken REDHAT'ı hayır müessesi sunmak (ilk alıntı yapan arkadaş için söylüyorum) doğru mu? Neticede hepsi verdikleri hizmetin karşılığını istiyorlar.Biri çok para isterken diğeri bedava yapıyor demek doğru değil bence.

Tabi bu niye para alıyorlar demek değil.Hizmet istiyorsan karşılığı mutlaka olacaktır zaten.Redhat terci ediyorsan ve hizmetinden yararlanıyorsan parasını vereceksin.Bu kadar basit.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.