Şimdi Ara

Acil cevap lazım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Yukarıda ki resmi paint'te, konuya netlik kazandırması amacıyla çizdim.
    Şimdi elimizde bir kutu olduğunu düşünelim. Isı yalıtımı yapılmış bir kutu. Bunun içine iki lamba monte etmem gerekiyor. Ve bu lambaları bir sensör kontrol etmeli. Bu ısı sensörü içeride sıcaklık max 80w'lık bir sıcaklık oluşması halinde lambaları kapatmalı. Yani sıcaklık belli bir seviyeye ulaşıtığında lambaları kapatacak bir düzenek lazım
    Ayrıca bir de yine aynı kutuya fan sistemi kurmam lazım. Otomatik kontrolü, yani 10 dk bir çalış ya da dur demek için yazılım gerekiyor diye biliyorum, bu sebeple daha basit bir sistem de olabilir. Yani, dışarıdan kontrollü bir fan olmalı. Buton ya da anahtar ile kontrol edilebilir bir sistem.
    Daha iyi anlayabilmem için bana basitce çizerseniz çok iyi olur.
    Lamba ile sensör arasında ki bağlantıyı ve gerektiğinde kapanmasını nasıl sağlayabilirim?
    Fan'a dışarıdan kontrol amaçlı nasıl anahtar eklerim?
    Lamba kontrolü için sanırım bir devre lazım, bunu da açıklar ya da çizerseniz çok sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler.
     Acil cevap lazım

• Bu iş basit değil. Mikroişlemci ile anolog olarak sıcaklık sensöründen bilgi okuyacaksınız. Düğmeleriniz olacak ve set ısı seçeceksiniz.

Sonra işlemci kontrol yapacak. Şu sıcaklığın üstünde olursa fan çalışsın. Şu sıcaklığın altında olursa ısıtıcı çalışsın gibi. Site elektronikçi arkadaş çok.

Üç beş kuruş para verirseniz bi arkadaş yapar.
  • hasan_talha H kullanıcısına yanıt
    Fan bağımsız olabilir. Yani, sıcaklığa duyarlı olarak devreye girmesede olur. Tek istediğim, ısı yükseldiğinde sensörün bunu algılayıp lambaları söndürmesi. Düştüğünde ise yine otomatik olarak devreye alması.
    http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/sicaklik-olcum-ve-kontrol-devresi-50-c-110-c-183617443?gclid=CIeh9qyY4sgCFROeGwodUrQIGQ&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0
    Bu sitede satılıyor fakat ben almadan yapmak istiyorum. Buna benzer bir devre de işimi görür.

• Arkadaşım bak şu devre bi ısı kontrol devresi. Basit bi şekilde yapabilirsin.

İstersen rolenin kontağından 220v geçir lamba yak söndür. Oda mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasan_talha -- 27 Ekim 2015; 12:09:31 >
  • Bak bu resimde yapılmış hali. Potla istediğin sıcaklığa ayarlıyorsun. O sıcaklığa ulaşınca role kontak değiştiriyor. Sen bu kontaklara lambaları bağlarsan

belirlediğin ısıya göre lambalar devreye girip çıkar.
     Acil cevap lazım
  • quote:

Orijinalden alıntı: hasan_talha

Bak bu resimde yapılmış hali. Potla istediğin sıcaklığa ayarlıyorsun. O sıcaklığa ulaşınca role kontak değiştiriyor. Sen bu kontaklara lambaları bağlarsan

belirlediğin ısıya göre lambalar devreye girip çıkar.
     Acil cevap lazım

Merhaba,
    Öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim.
    Bu devre 80W'lık iki lambayı kontrol edebilir mi?
    Lambaları nasıl ve tam olarak nereye bağlayabilirim?

• Kuluçka makinesi mi yapacaksınız ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ACİL YARDIM GEREK :(
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • gergozen G kullanıcısına yanıt
    Hayır, mantığı aynı mı?
    Ben kurutma fırını yapmak istiyorum.
  • Devre şemesı yukarıda. Role kontağınıda böyle bağla çözersin
     Acil cevap lazım
  • hasan_talha H kullanıcısına yanıt
    merhaba,
    bu devre 80 derecede kontakları kapatıp, 70 derecede tekrar açabilir mi.
    derece aralığını nasıl ayarlayabilirim.
    kusura bakma, kolumun üstünde kedi uyuyor, tek elle yazdığım için büyük harfe ve soru işaretine vb dikkat edemiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aniya marek

Hayır, mantığı aynı mı?
    Ben kurutma fırını yapmak istiyorum.

Kuluçka makinası biraz daha komplike. Hem havalandırma olacak (fan), hem ısı hem de nem kontrol altında tutulacak. Yanlış hatırlamıyorsam 36C° de çalışıyor. Tabi yumurtanın cinsine göre değişiyor. Ayrıca arada bir de konum değiştiriyor yumurtaları taşıyan raflar.

Tabi ups ve jeneratör de kullanabilir. Çünkü elektrik kesilirse yumurtalar bozulabilir.

quote:

merhaba,
    kusura bakma, kolumun üstünde kedi uyuyor, tek elle yazdığım için büyük harfe ve soru işaretine vb dikkat edemiyorum.

Hocam size bir termostat gerekiyor diye düşünüyorum.

İster elektronik , ister mekanik/analog (buzdolabı ve fırınlarda kullanılanlar gibi. Fırının ısısı belli bir değere gelince akım kesilir. Soğuyunca tekrar devreye girer. Oda termostatları da var ama onlar 30-35c° ye kadar ayarlanabiliyor sanırım).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 27 Ekim 2015; 17:43:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: gergozen

quote:

merhaba,

Sıcaklığı sürekli aynı derece tutmama gerek yok. 2 lamba zaten ortamı ısıtacak. Benim tek istediğim sıcaklık 80 dereceyi geçince lambalar sönsün, 70 derece altına inince tekrar yansın.
  • quote:

quote:

quote:

merhaba,

Sıcaklığı sürekli aynı derece tutmama gerek yok. 2 lamba zaten ortamı ısıtacak. Benim tek istediğim sıcaklık 80 dereceyi geçince lambalar sönsün, 70 derece altına inince tekrar yansın.

Fırın termostatları bildiğim kadarıyla -+5 derece hassaslığa sahiptir zaten (yani 75 dereceye ayarlayınca 74 derecede devreyi açıp 76 derecede kapatmaz). Belki dijital olanlar daha hassastır. Bilemiyorum. Tek sorun doğru konumlandırma ve hava dağıtımı. Eski fansız fırınların bazılarıda kekin yarısı yanar, yarısı hamur kalırdı.

İlk öncec sormamız gerekeni şimdi soralım; Sizin amacınız bu kutuyu yapmak mı, elektronik öğrenmek mi ? Bir de merak ettim; bu boya için mi, sebze için mi, yoksa kereste falan mı kurutacaksınız ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 27 Ekim 2015; 19:09:49 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

merhaba,

Fırın termostatları bildiğim kadarıyla -+5 derece hassaslığa sahiptir zaten (yani 75 dereceye ayarlayınca 74 derecede devreyi açıp 76 derecede kapatmaz). Belki dijital olanlar daha hassastır. Bilemiyorum. Tek sorun doğru konumlandırma ve hava dağıtımı. Eski fansız fırınların bazılarıda kekin yarısı yanar, yarısı hamur kalırdı.

İlk öncec sormamız gerekeni şimdi soralım; Sizin amacınız bu kutuyu yapmak mı, elektronik öğrenmek mi ? Bir de merak ettim; bu boya için mi, sebze için mi, yoksa kereste falan mı kurutacaksınız ?

Amacım bu kutuyu yapabilmek. Çalışıyorum ve iş için lazım. Benden istendi. Otomasyon teknikeriyim.
    Elektroniği öğrenmek de isterim fakat şu anda önceliğim bu kutu. Hiçbir şey öğrenmeden yapsamda sorun olmaz.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

merhaba,

Amacım bu kutuyu yapabilmek. Çalışıyorum ve iş için lazım. Benden istendi. Otomasyon teknikeriyim.
    Elektroniği öğrenmek de isterim fakat şu anda önceliğim bu kutu. Hiçbir şey öğrenmeden yapsamda sorun olmaz.

Alıntıları Göster
    Böyle bir termostat işinizi görebilir. Bir termometre ile içeride ölçüm yapar ve 75-80 dereceye gelince devreyi açacak (ışığı kaparacak) şekilde ayarlarsınız. Bence iş görür...

Acil cevap lazım

• gergozen G kullanıcısına yanıt
    Tam olarak çalışma prensibini anlamadım. Bu termostatı kutuya yerleştirdikten sonra 70 ve 80 dereceye nasıl ayarlayacağım? Ayrıca iki ampül olduğu için birbirine seri mi bağlamam gerekir? Bir de ortam sıcaklığına göre otomatik olarak yakıp söndürebilir değil mi?
    Bu arada şöyle bir devre buldum.
    Sizce işime yarar mı?
     Acil cevap lazım
  • quote:

Böyle bir termostat işinizi görebilir. Bir termometre ile içeride ölçüm yapar ve 75-80 dereceye gelince devreyi açacak (ışığı kaparacak) şekilde ayarlarsınız. Bence iş görür...

Acil cevap lazım

Gönderdiğim devrede ki ledler yerine röle, röleyede lamba bağlamayı düşünüyorum.
    Fakat sorun derece ayarlamasını nasıl yapacağım?
    O bilgiyi nasıl vereceğim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.