ya arkadaslar multiplexer devresi kurcam.. bu devre için şema felan hazır elimde ancak lojik "not" kapısı gerekli ancak bulamıyorum.. simdi elektronikciye gidip not kapısı isteyince anlamıyo adamlar :S bana bi katalog bilgisi bulabilcek olan var mı ? acill :S
Bir aralar Değil kapısı vardı? Mantık kapılarından biriydi bu. Ona ne oldu, gören bilen var mı?
quote:
**** yerine **** gelecek
Olur böle kazalar..
quote:
Bir aralar Değil kapısı vardı? Mantık kapılarından biriydi bu. Ona ne oldu, gören bilen var mı?
Yaşa be.. Yeri gelmişken XOR kapılarıyla ilgili bişey diyeyim. Sanırım pek kimse bunun Türkçe'de çok güzel bir karşılığa sahip olduğunun farkında değil. Onlar öyle uyduruk XOR kısaltmalarıyla idare ediyorlar. Bize de "özel veya" diye dandik bir tercüme uydurmuşlar. Ama bizde "YA DA" diye bir deyim var! Ya da lafını kullanırken dikkat ederseniz bütün cümlenin doğru olması için ya birinci alt cümlenin -ya da- ikinci alt cümlenin doğru olması gerekir, ikisi aynı anda doğru ya da yalnış olursa bu yalnış bir cümledir, bu da tam olarak XOR mantığı. Hiç olmazsa kapı isimlerini Türkçe söyleyelim, dilimizi hor görüp ezmeyelim.
Offff kesinlikle harika bir noktaya temas ettin. Bak kaç dakikadır altın bulmuş gibi seviniyorum. Söylenişi de harika oldu. "X(+)Y: iks ya da ye"... "Veya"ya benziyor, hatta belki aynı şeyi tanımlıyordur diye bir an üzüldüm ama sanırım farklı.
...
Evet 1 saati geçti, araştırıyorum ve şu kanıya vardım ki "veya" ile "ya da" benzese de, bazen "ya da", "veya"nın yerine kullanılsa da elektronik kitaplarında hiçbir zaman
00 0 01 1 10 1 11 1
tablosuna karşılık gelen mantıksal işlemciye "ya da" denmediğini ve
00 0 01 1 10 1 11 0
tablosuna karşılık gelen mantıksal işlemciye "ya da" karşılığını uygun görenleri göz önüne alarak bundan sonra ben de bu işlemciye "ya da" diyorum.
Bu arada farkettim de her ne kadar bana "Değil kapısı" demek güzel gelse de sanırım "Evirici" demek daha doğru. Cümle kurarken daha iyi oluyor ve TDK.org'da da böyle belirtilmiş. "... tamam işte! O çıkışın da değilini alıp şuraya vereceksin..." yerine " ... tamam işte! O çıkışı da evirip şuraya vereceksin" demek çok daha iyi oturuyor.
Şöyle diyelim o zaman: Ç=A.B (Ç eşittir A ve B) Ç=A+B (Ç eşittir A veya B) Ç=A'B+B'A=A(+)B (Ç eşittir A değil B veya B değil A) (Ç eşittir A ya da B) Ç=A' (Ç eşittir A değil)
Mantık kapıları da Evirici (Evireç), Ve, Veya, YaDa olsun. (YaDa yazmamın sebebi tek kelimeyle belirtme gereğidir. YaDa veya Ya_Da olabilir.)