Şimdi Ara

Acil yardımcı olur musunuz. Sigortasız işçi ve ücret

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, konu arkadaşım ile ilgili ve acil desteğinize ihtiyacımız var konuyu öne çıkarır ve destek olursanız sevinirim. Çok uzun biliyorum

11 gün süre ile sigortasız bir şekilde hazır giyim firmasının mağazasında çalıştırıldı. Tarafına herhangi bir sigorta işlemi uygulanmadı, maaş ödemek amacıyla herhangi bir banka belirlenmedi ve "iş sözleşmesi" yapılmadı.(Kimlik fotokopisi dahi istenilmedi talep etmesine rağmen) 11 gün sonunda şirket kararı gereği işine son verildiği söylendi.

Akabinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bağlı alo 170 üzerinden ihbarda bulunuldu. Sigortasız işçi çalıştırma ve mobbing uygulama ile ilgili. Alo 170 tarafından hizmet tespit davası açmamız için yönlendirildik. Aynı zamanda taraflar arasında iş sözleşmesi yok ise "14 günlük ihbar" suresinin olduğunun bilgilendirmesini aldık.

Ertesi gün işveren tarafındaki ilk amir ile görüşme sağlayarak,
    11 gün süre ile çalışıldığını, sigorta yapılmadığını yazılı iletişim olan mesajlaşma ile yaparak kayıt altına aldık.

Sonrasında bu durum için ne kadar ödeme alacağımızı görüştük ve ilk amir 11 günlük süre + satış primi + 11 günlük sigorta(elden) alacağımızı söyledi,

Biz ise 11 günlük brüt ücret, "iş sözleşmesi" olmamasından ihbar tazminatı için 14 günlük brüt ücret ve 11 günlük sigorta masraflarını talep ederek ödemenin banka aracılığıyla yapılmasının uygun olduğunu gelir bildiriminde bulunmak istediğimizi söyledik (o yuzden brüt ücret talep ettik)

85.28 tl asgari günlük brüt ücret
    25x85.28 = 2132tl
    11 günlük sigorta masrafı 164tl

Toplam 2296 tl ödemeyi banka aracılığıyla "maaş ve ihbar tazminatı" açıklamasıyla alarak direkt olarak uzlaşmak istediğimizi söyledik.

İlk amir öfkeli konuşmalar ve yalanla bertaraf etmek isteyince direkt olarak uzlaşma sağlamak istediğimizi, talebimizin belirli süre ile geçerli olduğunu belirttik, bizi bir sonraki amire yönlendirdi.

Firmanın muhasebecisi konumunda olduğunu ifade eden şahıs ile aynı konuları görüştük ve tarafımıza 1000tl ödemeyi elden yapabileceğini beyan etti. Kabul etmediğimizi sigortasız işçi çalıştırmanin vergi kaçırmanın suç olduğunu söyledik ve görüşme sonuçlanmadı.

Devamında firmanın mali işlerinden sorumlu olduğunu beyan eden başka bir şahıs aradı ve perşembe gününe randevu vererek "arabulucu nezdinde" yüz yüze gelerek anlaşma sağlamak istediğini söyledi.

Şimdi bizim bilgimiz
    sigortalı çalışan değiliz, arabulucu nezdinde görüşme olayı bildiğim kadarıyla sigortalı çalışanları kapsıyor. Bizim hizmet tespit davası açmamız gerekiyor. Firma yetkilisi şahıs arabulucu diyerek yalan veya yetkisiz kişi ile bir araya gelmek istiyor anladığım kadarıyla

Konu ile ilgili arabulucu, hizmet tespit davası, şuana kadar olan durum ve devamında izlememiz gereken yollar hakkında acil bilgilendirmeye ihtiyacımız var

Lütfen öne çıkaralım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Asgari ücretin maaliyeti 3000 tl. 11 gün çalışmışsın. 1100 TL iste parayı al hocam. Devlete vergi verince başınız göğe ermeyecek. Önce zenginlerden toplasın devlet.

• Hocam 85.28 tl yi neden 25 ile çarptınız? 11 gün çalışmamışmıydınız?
    Ayrıca banka üzerinden istemeniz gayet normal bi durum. Sanırım vergiden kaçırmak için reddediyorlar. Karşılıklı iş feshi olabilir 14 gün veya sözleşmede yazıyorsa 2 aya kadar ama bu süreç içerisinde maaşta kesinti yapılamaz diye biliyorum. Sigorta konusunda bilgim yok.
    Firmanın ismi nedir? Kurumsalsa sonuna kadar peşine düşün, hukuksuz bi yol izliyorlarsa sona kadar direticekler ama bilinçliyseniz haklarınız konusunda sonunda vazgeçiceklerdir.
    Ben ni işyerinde 1 gün çalışıp çıkmıştım ve 1 günlük maaşımı dahi banka hesabıma yatırmışlardı gerisini siz duşunun.

• Benimde çok calismisligim ve tecrubem var bu konuda. Şu arabuluculuk konusuyla ilgili adliyeye gideceğim sabah teşekkürler başka fikriniz varsa dinlerim.

11 gün çalışmış 14 gun ihbar ile beraber 25 gün.
    Günlük asgari ücret 85.28 tl

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daquied -- 25 Haziran 2019; 1:58:50 >
  • Bu sabah arabuluculuk bürosuna gittim.

Arabuluculuk yapacak şahıs size randevu verir ve size bir belge imzalatır, arabuluculuğunu kabul ettiğinize dair. Bu işveren ve arabulucu belirlenen randevu noktasında buluşmuş olabilir. O durumda da size önce o belgeyi imzalatır. Kişinin arabuluculuğunu kabul edip etmemekte özgürsünüz. (Bilgisi aldım)

Arabuluculuk Daire Başkanlığı sitesinden arabulucuyu sorgulayabilir fotoğraf ve siciline ulaşabilirsiniz,
    Arabulucu ile ortak görüşmede teklifi kabul etmeyebilir veya değerlendirmek için erteleyebilirsiniz,
    Arabulucu hüküm veremez ve taraf olamaz denildi.

Kesin ve net kanıt olarak vardiya shifti, firma tarafından yetkili atfedilen kişinin 11 günlük çalışmışlığı, eksiklik aksaklık olmadığını beyan ettiği, sigorta yapılmadığını beyan ettiği elektronik ortamda yazışmalar mevcut. Bir üst amir ile telefon görüşmesi mevcut. " evet aramızda sözleşme yok 11 gün çalıştınız " sözleri içeren. ayrıca uygulanan mobbing ile ilgili personellerin katılım sağladığı whatsapp grup görüşmeleri mevcut.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından sonra bugün maliyeye maaşların elden yatırıldığı ve işe giriş bildirgesi verilmediği gerekçesiyle ihbarda bulundum.

Edit: Eğer arabulucu diye gelen şahıs arabulucu değilse sicil kaydı yok ise o şahsıda şikayet edeceğinizi söyleyerek terk ediniz tekrar bize ulaşınız, hiç bir tehditten ve hakkınızı aramaktan çekinmeyin denildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daquied -- 25 Haziran 2019; 11:26:32 >

• hangi firma ismini söyleyebilirmisin hangi subesi

• cem1907 C kullanıcısına yanıt
    DOREANSE istiklal caddesi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • daquied kullanıcısına yanıt
    umarım en kisa zaman da ucretini alirsin sen mesai saatleri icersin de bi kaza gecirsen Allah göstermesin bunun hesabini kim verebilirdi zaten bizde calismadi deseler bile guvenlik kamerasin dan kayitlar vardir satici rumuzu verildiyse her turlu haklisin

• cem1907 C kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler desteğiniz yorumunuz için

• o kadar ödemeyi yapacaklarını düşünmüyorum, yaparlarsa ekran görüntüsü ekle. konuyu netten bulanlar ne yapacağını öğrenmiş olur.
  • Holy Templar kullanıcısına yanıt
    Bizim derdimiz 2k para değil edindikleri tutum. Onu burada yazmıyorum. Zaten devam edilmeyecekti ama afedersiniz insan yerine koyulmamak neymiş had hudut neymiş bilinsin.
    Teşekkürler.

• Arkadaşlar 11 gün sigortasız ve sözleşmesiz çalışılmışlık olarak Doreanse Firmasından 2270 tl tutarındaki hakkımızı aldık. Fazla direnmediler bağlı bulundukları mali müşavir davette bulundu ibraname imzalandı talep ettiğimiz tutar soruldu hakkımız olan 2270 tlyi 1 tl yukarı aşağı olmadan bankaya transfer yaptılar.

Kanunlara göre deneme süresi sözleşmelerde belirtilmemişse belirsiz süreli sözleşmeler yapılmış ise yani sözleşmede belirtilmemişse 1 gün dahi çalışıp çıkarılsanız ihbar hakkınız var. Bunu alo 170 danışma hattından birebir olarak görüşerek de öğrenebilirsiniz, aşağıya kanunlarıda bırakıcam.

biz çalışılmış 11 gün için asgari ücretin günlük tutarını 11 ile çarparak 938 tl
    14 günlük ihbar tazminatı için asgari ücretin günlük tutarını 14 ile çarparak 1193 tl
    sigorta masrafları için yine aile, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının sitesindeki tablodaki 447 tl tutarı aya bölerek 11 günlük tutarı olan 164 tl

toplamda hakkımız olan 2295 tlyi 25 tl lik kesinti ile (kesinti yemek için verilen sodexo karttan fazla kullanım için kendimiz talep ettik) 2270 tl olarak talep ettik ve aldık.

işin açıkcası ben en başından beri hiç hesaplamayalım 4000 tl 3000 tl talep edelim dedim arkadaşım hakkım neyse onu istiyorum dedi 20 tl fazla harcamasına rağmen 25 tl kesintili olarak hesapladık ve 2270 tl tutarındaki hakkını aldı.

3 bin isteseydik alırdık çünkü köşeye fena sıkıştırdık adamları. Ki son noktada mali müşavir ile görüşmemizde bile bize teklif yapmadı ne istiyordunuz diye sordu sizce hakkımız ne hesaplayıp size iletmişlerdir dedik yok hesaplanmadı siz isteğinizi söyleyin ne istiyordunuz dedi 2270 tl dedim ve tamam gelin ibraname alıp takdim edelim dedi.

4857 sayılı iş kanunu 17. madde;

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;
    a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
    b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
    c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
    d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
    Feshedilmiş sayılır.
    Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
    Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
    İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi,
    bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz.
    18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.
    Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

Resmi Gazete Asgari Ücret Komisyon Kararı;http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181227-10.pdf

SGK Primleri;https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/istatistikler/calisma-hayati-istatistikleri/asgari-ucret/asgari-ucret-2019/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daquied -- 10 Temmuz 2019; 19:37:17 >

• hakkınızı alabilmişsiniz, ne güzel. konuya açıklama yapmanda iyi oldu, belki fazla cevap gelmeyecektir ama zamanla bu konudaki gibi durumda olan çoğu kişi açıp okuyacaktır.
  • helal olsun tebrikler

• Selam, hem geçmiş olsun hem de tebrik ederim. Hakkınız olanı almışsınız. Zaten ne demişler: hak verilmez, alınır. Merak ettiğim şu, diyelim ki büyük bir şirket sizinle mülakat yapıyor. 15 günlük deneme süresi veriyor. Ardından da sigorta ve girişinizin 15 gün sonunda yapılacağını, işten ayrılmanız ya da çıkartılmanız durumunda da hiçbir hak talep edemeyeceğinizi söylüyor. Bu sizce olası mı? Bu olay dün başıma geldi ve yarın işe başlamam gerekiyor.
  • Hiç kimse sizi sigortasız 1 gün bile çalıştıramaz. Buna siz imza atamazsınız atsanız bile sizde suçlu duruma düşebilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.