Şimdi Ara

ACPI driver NEDİR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
22.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ANAKART DRIVER ICERISDNE BULUNAN BU DRIVER NEDIR NE ISE YARAR

• Yapay Zekanın Yanıtı

ACPI Driver Nedir?

ACPI (Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arayüzü), bilgisayar donanımını işletim sistemi ile iletişim kurmasını sağlayan önemli bir standarttır. ACPI driver, bu iletişimi kolaylaştıran yazılım bileşenidir.

ACPI Driver'ın Rolü

ACPI driver, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görevlerden sorumludur:

• Donanım aygıtlarını işletim sistemine tanıtmak
    • Bilgisayarı uyku moduna almak ve uyandırmak
    • Batarya gücü tüketimini yönetmek
    • Donanım hatası algılama ve bildirme

Microsoft ACPI Uyumlu Sistem Üstünde Driver

"Microsoft ACPI Uyumlu Sistem Üstünde Driver" ifadesi, Microsoft tarafından geliştirilen ve ACPI standartlarına uygun olan belirli bir ACPI driver'ını ifade eder. Bu driver, genellikle Windows işletim sistemlerinde kullanılır.

ACPI Bridge ve Embedded Controller

"ACPI Bridge" ve "Microsoft ACPI-Uyumlu Katıştırılmış Denetleyici Üstünde", donanım aygıtlarını ana bilgisayara bağlamada rol oynayan diğer ACPI bileşenleridir.

ACPI Driver'ın Önemi

ACPI driver, bilgisayarının düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir. Sorunlu bir ACPI driver, sistem kararlılığı, güç yönetimi ve donanım performansı ile ilgili sorunlara neden olabilir.

ACPI Driver Güncellemeleri

Bilgisayarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için ACPI driver'larını düzenli olarak güncellemek önemlidir. Üreticinin web sitesinden veya Windows Update aracılığıyla en son driver'ları indirebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ACPI nedir?
    ACPI, anakart aygıtlarının özelliklerini yönetmek için işletim sistemi tarafından kullanılan donanım ve yazılım arabirimlerini tanımlar. ACPI, APM ve PnP'den iki temel özellik ile ayrılır:

BIOS tarafından sunulan destek kodu, saf assembly kodu yerine AML (ACPI Machine Language) ile yazılmıştır.
    BIOS, güç yönetimi ve kaynak yönetimi için kuralları ve gecikmeleri belirlemez.

ACPI neden önemli?

Advanced Power Management (APM) ve Plug and Play (PnP) yerine ACPI kullanmak, aşağıdakiler gibi bazı avantajlar sağlayacaktır:

Taşınabilir, masaüstü ve sunucu sistemlerdeki aygıtlar ve güç yönetimi için güçlü bir PnP ortamı
    ACPI'nin Microsoft'un olmayan işletim sistemlerinde de gelişmesine izin veren açık bir İşletim Sistemi Mimarisi. Bu mimari ayrıca ACPI uyumlu işletim sistemlerinin standart olmayan donanımla çalışması için de ortam sağlar.
    Yeni ürünler ortaya çıkması için yepyeni imkanlar
    ACPI dili kullanılarak geliştirici tarafından tanımlanan kontrol yöntemleri
    ACPI desteği; NT 5.0 (Windows 2000), Windows/PC 97 ve 98, Sunucu 97 ve 98 ve OnNow Sertifikası için gereklidir. NT'nin eski sürümleri, güç yönetimi desteği barındırmamaktadır. NT çalıştıran ACPI uyumlu sistemler, ACPI güç yönetiminin enerji tasarrufu avantajlarından yararlanamazlar.

Phoenix, Microsoft'taki NT 5.0 ve Win 98 geliştirme takımlarının aylardır kullandığı ACPI uyumlu bir BIOS'a sahiptir.

ACPI donanım arabirimi, işletim sistemine, önceden BIOS'da bulunan iki tip fonksiyonellik sunar:

System Management Interrupt (SMI) yerine System Control Interrupt (SCI) isimli normal bir kesme (interrupt) kullanan sistem kontrol olaylarının kontrol ve tesbiti
    Sistem güç durumunun kontrolü

APM ile ACPI arasındaki farklar nelerdir?

BIOS'a dayanan bu eski güç yönetimi, bir aygıtın güç kesilmesine gerek olacak kadar uzun süre işsiz kalıp kalmadığına karar verir. İşletim sisteminden konuyla ilgili bilgi gelmediğinden, enerji tasarrufu optimize edilemez. Microsoft, APM'yi duyurduğunda, işletim sistemi de, tam olmasa da, güç yönetimi kararlarına katılabilecek hale geldi.

Şimdi ACPI ile, sistem aygıtlarının güç yönetimi, BIOS'tan donanım ve işletim sistemine aktarılıyor. ACPI, uyku durumu için 3 alt durumla birlikte, dört ana güç seviyesi sunar.

APM Durumları:
    Aktif
    Kullanıma Hazır (Stand By)
    Askıda (Suspend)
    Kapalı
    ACPI Durumları:
    S0=Açık
    S1-3=Uyku
    S4=Yazılımsal Kapalı
    S5=Kapalı
    ACPI BIOS tabloları, bu durumların her aygıt için ne anlama geldiğini tanımlar. İşletim sistemi de, ne zaman bir aygıtın ya da tüm sistemin bir durumdan diğer bir duruma geçeceğini belirler.

ACPI, Tak ve Çalıştır fonksiyonelliğini nasıl destekler?

Bir ACPI tanımlamasında, entegre BIOS, tam bir PnP (Plug and Play) ve bir ACPI BIOS gibi davranır. Sistem, boot anında, PnP modunda mı, yoksa ACPI modunda mı çalışacağını belirler. ACPI BIOS, donanımın spesifik konfigürasyonlarının ve özelliklerinin işletim sistemiyle nasıl haberleşeceği konusunda gerekli bilgiye sahiptir.

ACPI temel desteği aşağıdakileri içerir:

POST - Power on Self Test süresinde ACPI tablo kurulması/modifikasyonu
    MCD - Anakartın Konfigüre Edilebilir Aygıtlarının POST'u sırasında entegrasyon
    Çipset - ACPI'ye özel ek servisler
    SMM - OS Servisleri, Genel Kilit, Phoenix Servisleri, Disk'e Kayıt
    Build - İşlemi; ACPI tablolarını, yeni kuralları ve kurulabilir opsiyonları destekleyecek şekilde değiştirme
    Windows 95 ve diğer ACPI desteği bulunmayan platformları çalıştırmak için sistemler, eski Güç Yönetimi ve PnP fonksiyonelliğini desteklemelidir. Bu geriye uyumluluk, en az iki yıl daha gerekli olacaktır. BIOS için sadece ACPI desteği sunulmasına karşın, entegre ACPI/Geriye Uyumlu BIOS, birçok üreticinin uzun süre daha birinci seçimi olacaktır.

ACPI Desteği ve Logo Gereksinimleri

Microsoft, ACPI desteğine 1 Nisan 1998'den beri gereksinim duymaktadır. Asgari gereksinimler, ACPI Spesifikasyonu (Sürüm 1.0), Bölüm 1.7 - OSPM/ACPI Sistemler için Asgari Gereksinimler kısmında belirtilmiştir. Aşağıda parantez içerisinde gösterilen bölüm numaraları, ACPI Spesifikasyonu'nda ilgili özelliğin tanımlandığı bölümü belirtir.

Not: Yazılımsal gereksinimler yıldız (*) ile belirtilmiştir.

Güç yönetim zamanlayıcısı - 3.579 MHz (4.7.2.1)
    Güç veya uyku düğmesi (4.7.2.2)
    Gerçek zamanlı saat uyanma alarmı (4.7.2.4)
    En az bir uyku durumunun tanımlanması, S1-S3 ( 9.1) - Masaüstü sistemler sadece S1'i (*) tanımlayabilirler.
    SCI üreten kesme olaylarıNIN ve GP_STS (General Purpose Register Block_Status) registerlarının tanımlanması (4.7.4.3)
    BIOS'ta sunulan bir Açıklama Tablosu. (5.2)*
    Sistemi şartsız olarak tekrar başlatmak ya da kapatmak için kullanıcı tarafından ulaşılabilen kurtarma mekanizması.

Asgari Gereksinimler

PC '97 ve PC '98 Tasarım Kılavuzu kriterinde, asgari ACPI desteği gereklidir. Yukarıdaki listenin de belirttiği gibi, birkaç zorunlu ACPI gereksinimi bulunmaktadır. Bu özellikleri ve onların değişik PC platformlarında yarattıkları etkiyi anlamak gereklidir.

Asgari ACPI gereksinim seviyesinde çalışan dizüstü sistemler, birçok bilinen özellikten yoksun olacaklar. ACPI spesifikasyonunun asgari sistem gereksinimleri, kötü güç yönetimine sahip dizüstü bir PC yaratacak ve bazı aygıt desteğinden yoksun bırakarak sistemin esnekliğini azaltacaktır. Ek olarak, asgari gereksinimler, mevcut dizüstü sistemlerde bulunan, hafızaya ve diske kaydı desteklememektedir. Asgari ACPI gereksinimleri, birden çok bataryaya da destek vermemektedir.

Masaüstü ve sunucu piyasasında ise bu asgari gereksinimler daha gerçekçi. 1000$'ın altında satılan düşük fiyatlı PC'ler, bu özelliklerin ilk adayları olacak. Asgari güç yönetimi ve aygıt seviyesinde OS yönetimi, bu platformlar için tamamıyle kabul edilebilir. Sunucular da, dizüstüler kadar gelişmiş güç yönetimi ve tak-çalıştır fonksiyonelliğine ihtiyaç duymuyorlar. Asgari ACPI gereksinimleri desteğiyle sistem satan sistem üreticilerinden, sistem çeşitliliği de beklenmemektedir. Masaüstü ve sunucu ürünlerini, dizüstülerin gelişmiş güç yönetimi ve aygıt esnekliği seviyesine çıkarmak için, tasarımcılar daha fazla fonksiyonelliğe ihtiyaç duyacaklar.

LogoPlus ACPI

LogoPlus ACPI, güç yönetimi ve aygıt konfigürasyon yeteneklerine sahip ASL kodunu sunar. LogoPlus, aşağıdaki fonksiyonları destekler:

Güç yönetimi zamanlayıcısı
    Bir güç ve/veya bir uyku düğmesi
    Gerçek zamanlı saat uyanma alarmı
    Sistem uyku durumları: S1 ve S2
    BIOS'ta SCI ve GP_STS register desteği
    BIOS'ta DSDT desteği
    Sistemi kapatmak ya da baştan başlatmak için kurtarma mekanizması

Gelişmiş ACPI

Gelişmiş ACPI, LogoPlus'ın sunduğundan daha öte güç yönetimi ve aygıt konfigürasyon yeteneklerine sahip ASL kodunu destekler. Gelişmiş ACPI, aşağıdaki fonksiyonları destekler:

Güç yönetimi zamanlayıcısı
    Bir güç ve/veya bir uyku düğmesi
    Gerçek zamanlı saat uyanma alarmı
    Sistem uyku durumları: S1, S2, S3 ve S4
    BIOS'ta SCI ve GP_STS register desteği
    BIOS'ta DSDT desteği
    Sistemi kapatmak ya da baştan başlatmak için kurtarma mekanizması
    Aygıt güç yönetimi
    SMI yönetimi için Phoenix servisleri
    Aygıt konfigürasyonu (docking, PC Cards, swappable bays)
    ACPI gömülü kontrol aygıtı
    Termal alan yönetimi
    Çoklu CPU desteği
    Çoklu PCI veri yolu desteği
    Olay ile uyanma desteği - USB aygıt aktivitesi ve LAN/modem aktivitesi

ACPI Gömülü Kontrol Aygıtı Desteği

Gömülü Kontrol Aygıtı için en popüler iki yaklaşımlardan ilki, hem Gömülü Kontrol Aygıtı, hem de Klavye Kontrol Aygıtı (KBC) için çift portlu tek kontrol aygıtı kullanmaktır. Diğeri ise, birisi Klavye Kontrol Aygıtı için, birisi de ACPI için iki ayrı çip kullanmaya dayanır.

KBC ile Gömülü Kontrol Aygıtı - Tek Kontrol Aygıtı Çözümü

Avantajları:

Aynı platformda ACPI olan ve olmayan sistem yönetim özelliklerini desteklemek için asgari donanım modifikasyonu
    Enerjiden tasarruf
    Düşük maliyet
    Daha az yer
    Desteklenen Kontrol Aygıtları:

Mitsubishi 38813/38867/38869
    Hitachi H8/3434
    National Semiconductor PC87570
    Gömülü Kontrol Aygıtları için Ayrı Çipler - Çift Kontrol Aygıtı Çözümü

Avantajları:

Mevcut KBC aygıt yazılımını değiştirmeye gerek duymaması
    Ek sistem kontrol özellikleri için daha çok I/O portu
    Desteklenen Kontrol Aygıtları:

Mitsubishi 38813/38867/38869
    Hitachi H8/3434
    National Semiconductor PC87570

Not : Alıntıdır. (www.penta.com.tr)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.