Merhaba arkadaşlar bu sene ilçeme Mühendislik Fak. açılmış ve ilk Makine Müh. öğrencilerini almış. Bu ilçede yaşamış biri olarak burada okuyan öğrencilere yardım etmek istedim. Biraz geç oldu ama umarım yardımım dokunur. Çünkü bende bir ilçede mühendislik okumuştum ve aşağıda anlattığım çoğu şey yoktu bu yüzden zorluklarını bilirim.
YOLCULUK-ULAŞIM
Öncelikle Ceyhan, Adanamın merkez ilçeler dışında ki en büyük ilçesi olsa da (buraya gelmeden önce wiki'de araştıranlar okumuşlardır) merkezi olarak küçük bir yerleşim yeridir. Adana il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Diğer ilçelerle kıyasladığınızda bu iyi bir uzaklıktır. İlçeden merkeze her 10-15 dk.da bir Ceyhan Koop.'lar gitmektedir. Yaklaşık 1 saat sürer. Hemen Adana merkez girişinde, metronun önünde, Optimum AVM'ye yürüyüş mesafesinde inersiniz. Bu yönden avantajlısınızdır. Çünkü Ceyhandan tek vasıtayla Optimum AVM'ye gidebilirsiniz. Büyükşehir içinde dolmuşla bir yere gitmek gibi düşünebilirsiniz. Ki ben bile Adana merkezden Real'e otobüsle 45 dakikada gidiyorum. Bu yüzden yol uzun gelmesin size. Ayrıca Yumurtalık ilçesinden gelip Adana merkeze giden büyükşehir belediye otobüslerimiz var. Sanırsam Fakültenin önünden geçiyordur. Bu yüzden bir kent kart sahibi olmanızı öneririm. Fakülte önünde bin otobüse Adana merkezde in. Ceyhan Koop için çarşıya gitmene gerek kalmaz. Ayrıca Ceyhan Koop 6 TL'dir. Sivil öğrenci fark etmez. B.şehir otobüsü ise kent kartınızda 4 TL alır. Öğrencisiniz sonuçta gidiş-gelişi 8 TL'ye getirmek varken 12 TL vermeyin. Ceyhan içinde bir yere gitmek için şehir içi dolmuşlarını kullanabilirsiniz ama bunlarla nereye giderim derseniz gezilecek pek bir yerimiz yok maalesef. Fakülteden binersiniz (en son bildiğim öğrenci 1.25 TL idi) hastahaneye, çarşıya, otogara gitmek için kullanırsınız. Bunun haricinde ''Yahu binim de şöyle bir şehir turu yapayım'' derseniz hüsrana uğrarsınız. Dolmuşlar döndürür durdurur sizi görüp göreceğiniz yerler evler olur sadece.
Uzak memleketlerden gelenler için Ceyhan Otogarı bildiğim kadarıyla Karadenizde Samsuna kadar gidiyor. Kamil Koç ile birlikte Trabzona da başladı sefer galiba. Otogardan çoğu yere otobüs var. Çünkü Lider Adana ve Yeni Adana firmalarının seferleri Ceyhandan da başlar. Tren sabahları iki adet olmak üzere Adana-Mersin yönüne gider. Tavsiyem bir haftasonu trene binip Mersine gelmeniz. (Ceyhan-Mersin öğrenci 7.25 TL) Yine aynı günün akşamına Mersinden -Ceyhana trenle dönebilirsiniz.(Bu trenler aynı zamanda Ceyhandan Islahiyeye ve Silifkeye de giderler.)
Eğer memleketenize Ceyhandan geçen trenlerle ulaşamıyorsanız binin Ceyhan Koop.a merkeze gelip metronun önünde inin. Metroya binip (kent kartınız yoksa tek binişlik kart almanız gerekir her seferinde) VİLAYET İSTASYONUNDA inersiniz. Adana Merkez Tren Garında inmiş olursunuz. Adanadan da zaten Konya, Kayseri, Ankara trenleri mevcut.
YEME-İÇME
''Yahu Adanaya geldik şöyle bir Adana Kebap yiyelim'' derseniz size Adana Merkezi öneririm. Çünkü Ceyhanda daha çok ocakbaşı dediğimiz kebapçılar var. Ve bu ocakbaşı restorantların giriş ve tabelalarında Adana Kebap yazıları filan göremezsiniz. Ama sakın içlerinde Kebap yok diye düşünmeyin. Yine pek ala söyleyebilirsiniz Adananızı. Kebap için tavsiye ettiğim tek yer PRENSES OCAKBAŞI'dır. Ucuz ve lezzetlidir. Bir kebap söyle yanında 4 çeşit salata getirirler. (CRT binası nerde diye gösterdikleri yerde PRENSES OCAKBAŞINI sorun hemen görürsünüz)
Param çok şöyle farklı bir yemek yiyeyim derseniz SARAY PİZZA vardır. Zaten Çamlıyolda gezeceğiniz için hep görürsünüz. Orda dünya yemekleri ve pizzalar mevcuttur. Pişman olacağınızı sanmam. Lezzetli ve elit bir mekandır. Ayrıca Tren Hattının ilerisinde KÖSE Tatlıcısı vardır. TATLICI yazısına kanmayın yemekler de mevcuttur. Ayrıca Adanada da meşhur bir tatlıcıdır. Merkezde de görebilirsiniz. Tatlısını pastasını yiyebilirsiniz. Yine Çamlıyolda Venedik Patisseri vardır. Pasta, tatlı ve kahveler bulabilirsiniz. Sabahları taze poğaçalar çıkar. Ama kahveyi Venedikte içmek yerine hemen karşısına yeni açılan Kahveland ve Tren Hattının ilerisindeki KÖSE TATLICISININ karşına yine yeni açılan GÖNÜL KAHVESİnde içebilirsiniz. Çamlıyolda buluna YEŞİL CAFE'de de güzel yemekler çıkar. Nargile içebilirsiniz ayrıca. Hastane kavşağının orada bulunan GÜLAY FIRINDAN yine sürekli taze çıkan tatlılardan ayak üstü yiyebilirsiniz. Adana sonuçta her yerde tatlıcılarımız çoktur. Yine GÜLAY FIRININ yanında GÜLAY VİTAMİN CAFE'de taze sıkılmış meyve sularını içebilirsiniz. Arkadaşınızın doğum gününü kutlamak isterseniz GÜLAY FIRINdan pasta alarak GÜLAY CAFEde bedava kutlama yapabilirsiniz. Ayrıca GÜLAY CAFEde waffle da vardı en son. Hala varsa yiyebilirsiniz ama çok şey beklemeyin. Yemesenizde olabilir. Sadece taze vitaminleri depolamanız yeterli. Tren Hattını takip eden otogar yolu üzerinde ELİT PARK 322 yer alır. Ben gittim profiterol istedim nutella getirdiler. Üstelik çok pahalıydı. Gemi gibi görünüşüne aldanıp gitmeyin derim. Pahalı bir memnuniyetsizlik alırsınız. (Eğer düzelttilerse kendilerini bilemem) Döner yeriz aga biz öğrenciyiz derseniz her yer dönerci zaten. Ama içlerinde en çok MİS DÖNERi duyabilirsiniz. Bunda bir tavsiye vermiycem. Siz her birini dener favorinize karar verirsiniz. Yine Çamlıyolda bir kaç tane yemek yerleri var onlara hiç gitmediğim için bir şey diyemiycem.
ALIŞVERİŞ-GİYİNME
Girişimler sonucu ilçeye LC WAIKIKI ve DE FACTO mağazaları açılmıştır. Hemen Kaymakamlık binasının karşısında. Orda bir PİCASSO AVM görürsünüz. AVM yazısına bakıp içine girerseniz ''bu ne lan'' diyebilirsiniz. Sadece halıydı,koltuktu,aynaydı,dolaptı filancasına şeyler satılan büyük bir dükkan sadece. İlçede bir adet MİGROS ve GROSERİ (Adana bölgesinin önde gelen market zincirlerindendir.) marketleri bulunmaktadır. GROSERİDE kurupastadan alkole kadar herşey satılır. Fakat diğer yerel marketler olan TEMİZLER ve AKYOL MARKETte alkol bulamazsınız. (Bunları yazıyorum çünkü benim okuduğum ilçede MİGROS yoktu ve çok şaşırmıştım) Yine kızılayda GİZEM GİYİM vardır. Maviden Poloya ünlü markaların kıyafetlerini bulabilirsiniz. Aynı yol üzerinde AYDO SPOR vardır. Nike,Adidas türü spor ekipmanlarını alabilirsiniz.
DİĞER
-Ev kiraları hakkında pek bir bilgim yok açıkcası onun için bir şey diyemem. -Bilgisayarınız bozulursa Çamlıyolda CASPER BİLGİSAYAR vardır. Ucuza ve sağlam yapar. Bir çok kez ona gittim ve memnun kaldım. -Elektronik cihazlarınız bozulursa Migrosun arka tarafında Üçgen Parkın orda İLKER ELEKTRONİK vardır. Temiz işçiliği vardır adamın.Pazarlık yapabilirsiniz rahatlıkla.İndirim yapar. -Devlet Hastanemiz diğer devlet hastaneleri gibi.Doktorları genellikle iyidir.Çoğu Adana Merkezden gelir.Ama ben güatvenmem derseniz ÖZEL ÇINAR HASTANESİ de var. -ATMler bir çok yerde mevcuttur. -Bir çok esnaf malı pahalıya satar sakın ilk denilen fiyata evet demeyin.Hemen hemen hepsiyle pazarlık yapılabilir. -Yazları sıcaktan bunalırsanız Adananın denizi olan Yumurtalık ilçesine koop.larla gidebilirsiniz.(Yaklaşık 35 km.) Denize girer gelirsiniz.Zaten Fakülte Ceyhan-Yumurtalık yolu üzerinde olduğu için ulaşımınız kolay olur önünüzden geçer minibüsler. -Köprübaşından stadyuma doğru işiniz yok sizin. Genellikle doğudan göç eden insanlar yaşadığından pek bir şey bulamazsınız.Yerli insanlar Çamlıyol ve ilerisinde yaşarlar. -Geçen sene kadınlar basketbol 1.liginde Ceyhan Belediyespor vardı fakat bu sene düştü. GS, FB maçlarına gidebilirdiniz ama bu sene olmayacak. -Azerbaycan Parkında bulunan BAKÜ KAFE ve Belediye Binasının önünde ki Ceyhan Nehri manzaralı KIBRIS KAFE'de oturup arkadaşlarınızla bir şeyler içip sohbet edebilirsiniz. -Adanamızın meşhur BİCİ BİCİSİNİ KIBRIS KAFEDE yemenizi öneririm. Ayrıca Fal baktırmak isteyenler burda fal bakılır. -Ceyhan Nehri karşısındaki parkta Go Kart bulunur. Küçük bir Lunapark vardır. Ama şaşırmayın çünkü koskoca Adananın merkez lunaparkı bile öyle çok büyük değildir. -Memlekete giderken ne götüreyim derseniz ŞALGAMCIlardan litreyle şalgam götürebilirsiniz. Karpuz götüremezsiniz zati. -Havuza gitmek isteyenler ELİT PARK kapalı havuzdur. Ayrıca AĞAÇPINAR köyünde dağdan gelen suyla havuza girebilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım geç de olsa Ceyhan'da okuyan arkadaşlara yardımım dokunur. Ayrıca MERSİN-ADANA VE Ceyhan hakkında sormak istediğiniz sorunuz, sıkıntınız olursa bana mesaj atabilir. Şimdiden herkese hayırlı okumalar...