Şimdi Ara

ADSL ve QoS, ADSL hizmetinin limitlerini zorlamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
3
Favori
24.761
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Türk Telekom, QoS ile internet bağlantımızı bir nevi olsun sıraya koyarak hızlandırmaya çalışıyor, aslında bu QoS hizmeti ücretlendirmeye tabidir ama ben evimdeki ADSL modemde denedim ve sorunsuz bir şekilde internete bağlandım. Tek yapmamız gereken, ADSL modemimiz içerisinden birkaç ufak ayar yapmak.

ATM QoS tipi: VBR-nRT / VBR / CBR bu seçeneklerden birisi sizin bölgenizdeki hizmet veren cihazlar için uygun olacak yoksa internet bağlantısı sağlanamaz zaten büyük olasıkla. Ben CBR denediğimde internete bağlanamamış hatta IP bile alamamıştım. Benim bölgem için VBR-nRT geçerliydi.

Zirve Hücre Oranı: 512 (peak cell rate (PCR) diye geçebilir)
    Hücre Oranı Sürdürme: 512 (sustained cell rate (SCR) diye geçebilir)
    Maksimum Patlama Boyutu :33 (maximum burst size (MBS) diye geçebilir)

Bu Cell oranları aslında hıza göre ayarlanmalı, en mükemmel değerleri ayarlamak isteyenler kaynakçaya bakabilir.

Kaynakça:
    http://www.cisco.com/en/US/tech/tk39/tk51/technologies_tech_note09186a0080102a42.shtml
    http://www.turktelekomburada.com/turk_telekom_ATM.html
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Qos

Not: Modeminiz üzerinden değiştirdiğiniz ayarları aklınızda tutarsanız iyi olur, internet bağlantısında bir sorun yaşarsanız eğer ayarları kolaylıkla eski haline alabilmeniz için fayda sağlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laptopcu -- 12 Ağustos 2010; 4:54:25 >

• QoS nedir bilgim yok. biraz araştırdım ama ne yapacağımı bilmiyorum

Büyük Halde

ADSL ve QoS, ADSL hizmetinin limitlerini zorlamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M_aTRa_X -- 12 Ağustos 2010; 9:44:39 >
  • Merhaba,
    Bir yanlış anlaşılma olmuş galiba, kendi ağımız içerisinde bir QoS değil benim bahsettiğim Telekom ile kendi ADSL modemimiz arasında bir ATM QoS'dan bahsediyorum bu yüzden benim bahsettiğim ayarlar ADSL modemimize kullanıcı adı ve şifre girdiğimiz yerde bulunur veya yine şifre girdiğimiz yerde gelişmiş ayarlar, diğer ayarlar diye bir buton bulunur oradan ayarlanır. Bendeki modem Zyxel olduğu için, Ağ / Geniş Alan ağı oradanda Gelişmiş Kurulum düğmesinden bu ayarlar çıkıyor.

özetle, Adsl kullanıcı adı ve şifre girdiğiniz yerde ATM QoS arayın genelde "UBR" seçilir bu kelimelere dikkat edin gerisi çorap söküğü gibi gelir.
  • keske devam etseymiş bu konu.
    deneyen oldumu?bi sonuc varmı?işimize yarar mı?ne gibi artısı vs vs vs vs...
    ögrenmiş olurduk.
  • ne gibi bi katkısı olucak bunun ? Bilgilendirirsen seviniriz
  • bu türden konuları acarken daha dikkatli olmak zorundayız. çünki az paraya çok köfte isteyen dünya üzerinde çok insan var. Ama az paraya çok köfte dünyanın hiçbir yerinde yok. hayatın gerçekliğinde yok zaten. ADSL modeminizden yapacağınız herhangi bir şey size ekstra katkı sağlamayacaktır. Heleki bilmediğiniz ayarlarla oynamak size pahalıya malolabilir. forumda bu konularla ilgili çok şey yazılıyor. konuları bilmeden yazanların piyasada ki cinci üfürükçülerden hiçbir farkı yok. binlerce kişi okuyor. dikkat etmke lazım.
  • hiç bir şey olmadı .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • laptoptum dostum dediğin iyapmaya çalışıyorum ancak 512 yazamıyorum sustained cell rate'e. diyorki sustained cell rate peak cell rate den düşük olmak zorundadır diyor. ikisi 512 olmuyor yani :(

8 mbit bağlantım var. ne değerleri lazım blimiyorum yardımcı olursan sevinirm..

teşekkürler,
  • aydindril yardımcı olmasını istedigin arkadas agustos 2010 dan beridir foruma ugramamis. ayrica yukarı da yazdım sahsen bu ayarlar ile oynamamanı tavsiye ederim.
  • Açılan konuyu dikkatlice okudum.

Telekomun Telekom ATM Ücretlendirmeleri sayfasında yaptığı ücret tarifelerini incelemenizi tavsiye ederim.

Telekomun ilgili sayfasındaki VBR açıklamasından bir kısım şöyle

quote:

VBR
    Değişken bit hızlarına sahip uygulamalar için tasarlanmışır. Alıcı cihazın yeterli büyüklükte tampon belleği var ise, sabit bit akışı zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

ATM hizmeti hem fiber optik hem de bakır kablo üzerinden verilebilir. Bakır kablo üzerinden en fazla 2 Mbps hızına kadar devre alınabilir. Yüksek bant genişliği ve yüksek hızlarda ATM hizmeti alınmak istenildiğinde Fiber ve SDH yatırımı yapılması gerekir.

Kıssadan hisse bu iş farutanıza tuz ve biber olarak dönebilir.

QoS başlığı altında bulunan (ek olarak da VPI ve VCI kısaltmaları da dahil) bazı kısaltmaların ne anlama geldiğini aşağıda vereyim. Kaynak : Bilgi, Sayfa No : 69

VPI : Sanal Yön Belirleyici. Bildiğim kadarıyla TR standardı : 8

VCI: Sanal Kanal Belirleyici. VCI, VPI ile birlikte bir hücrenin ATM anahtarından geçerken yeni hedefini belirlemek için kullanılır. Bildiğim kadarıyla TR standardı : 35

QoS : Sunucu Kalitesi, ag üzerindeki bir kaynak yöneticisinden hedef yöneticiye, bir mesajın ya da verinin ne kadar hızlı ve yanlıssız gönderildigini ölçen bir veri transferi özelligidir. Bildiğim kadarıyla modemlerde default olarak UBR seçili -ttnetten alınsın yada alınmasın...

Dört QoS seçenegi:

−UBR : (Belirlenmemis Bit Hızı): UBR seçildiginde, SCR ve MBS alanları devre dısıdır.

−CBR : (Sabit Bit Hızı): CBR seçildiginde, SCR ve MBS alanları devre dısıdır.

−nrt-VBR : (gerçek olmayan zaman Degisken Bit Hızı): nrt-VBR seçildiginde, SCR ve MBS alanları etkinlestirilir.

−rt-VBR : (gerçek zaman Degisken Bit Hızı): rt-VBR seçildiginde, SCR ve MBS alanları etkinlestirilir. PCR Uç Hücre Hızı, cells/sn. ile ölçülür, kaynagın belki hiç ulasamayacagı hücre hızıdır.

SCR : Sürekli Hücre Hızı, cells/sn. ile ölçülür.,baglantı süresince elde edilen ortalama hücre hızıdır.

MBS : Maksimum Iletim Büyüklügü, uç hücre hızında transfer edilebilecek maksimum hücre sayısını gösteren bir trafik parametresidir.

Son olarak...
    İyice araştırılmadan hele ki ücretlendirmeye neden olabilicek bir konu hakkındaysa bu, forumda direkt şunu yapın şeklinde mesajların olmaması gerektiği kanısındayım. sagacity arkadaşıma katılıyorum bu konuda.

Saygılarımla,

• quote:

Orijinalden alıntı: palhex
    Son olarak...
    İyice araştırılmadan hele ki ücretlendirmeye neden olabilicek bir konu hakkındaysa bu, forumda direkt şunu yapın şeklinde mesajların olmaması gerektiği kanısındayım. sagacity arkadaşıma katılıyorum bu konuda.
    Saygılarımla,

tesekkurler palhex
  • İsteyen ince ayarlarını buradan yapabilir.
    Yukarında bahsi geçen Turk Telekomun ATM hizmeti için geçerli şartlar. Biz TTNET'ten ADSL hizmeti almaktayız. Tamam kabul ADSL de atm alt yapısını kullanıyor ama hizmet isimlendirmleri farklı. Ben linkte anlatıldığı şekilde şuan ayarlarımı yaptım. bakalım ne olacak. Skype ta görüntü kesilmeleri ses gitmelerinin önüne geçebilecek miyiz...

Benim hattm 14333 Kbps, bu hız doğrultusunda da,
    modemimin rapor sayfasından şu bilgiye ulaştım: Peak Cell Rate 1865 cells per sec

PCR değerini 1865 hücre/saniye, SCR değerini 1860 hücre/saniye, MBS değerini 1900 hücre, ve CDVT değerini de 90000 microsaniye (90 milisaniye) yaptım.

Linkteki hesap yapılınca PCR değeri için 33800 küsür çıkıyor ama airties rt-205 modemimin rapor sayfasında PCR için 1865 yazınca ben de kullanıcı adı şifre sayfasında VBR-nrt QoS modeli için PCR değerini 1865 girdim.

Açıklamalar:

PCR: peak cell rate -anlık en fazla hücre hızı (sayısı)-{hat hızının ortalama olarak el verdiği en fazla}
    SCR: sustained cell rate -sürekli hücre hızı (sayısı)-
    MBS: maximum burst size -patlam şeklinde gelen en fazla hücre sayısı-
    Cdvt: cell delay variation tolerance -hücre gecikme varyasyon toleransı- {gecikmelere karşı tolere edilebilecek max süre de denilebilir.}

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi puraqa -- 27 Şubat 2013; 16:44:34 >

• ALLAH HERŞEYİNİ ALTIN ETSİN ARKADAŞIM

SANA BU MESAJİ YOOLAMAK İÇİN ÜYE OLDUM ÇOK SAOL HEM İNTERNETEM HIZLANDI HEMDE MODEM KENDİNİ HEP YENİLİYODU TAM ARADIĞIM ŞEYDİ

ÇOOOOOOOOOOOKKKKKKKKKK SAOOOOOOOLLLLLL

• Merhaba, acaba değerlerin hesaplanması nasıl bir matematikle oluyor?
    İnternette biraz aradım hiçbir formüle rastlamadım ne yazık ki :(
    Şimdilik -puraqa- adlı arkadaşın verdiği değerleri kullanıyorum zira benim de internetim 16Mbit ama 16.383-Kbps geliyor o yüzden daha verimli sayıların peşindeyim...

Edit: Modemimde herhangi bir raporlama özelliği bulunmuyor, uygun sayıları o yüzden kendim hesaplamalıyım. (airties 5443)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cihan09k -- 30 Kasım 2016; 4:24:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.