Şimdi Ara

ağ destekli depolama birimi için hangi donanımlar ve ayarlamalar gerekli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar hepinize merhaba. Evde 2 laptop ve 1 masaüstü bilgisayar var. Ben bir tanede normal masaüstü bileşenlerinden oluşan bilgisayar toplamak istiyorum fakat evdeki depolama birimi olarak kullanmak istiyorum. yani dizüstü bilgisayarımı açtığımda o depolama birmine dizüstünün kablosuz ağını kullanarak erişebilmeliyim. İçinden müzik video yada diğer dosyaları istediğim gibi yönetebilmeliyim. Ancak sistem ayarlarını kapanıp açılmasını yönetmesemde olur. İstediğim şeyi tam anlatamamış olabilirim bu konularda fazla bilgim yok ama bu sistemi nasıl kurabilirim?

ağ destekli depolama birimi için hangi donanımlar ve ayarlamalar gerekli

• ben evde böyle bir sistem kullanıyorum ve çok rahat emin olabilirsin.mesela dışardan laptop ile gelen arkadaşların bile ağına bağlanıp (senin şifre koruması ile izin verdiğin düzeyde)ağından müzik film resim alabiliyorlar.öncelikle yeni kuracağın masaüstü bilgisayara iyi kapasite bir disk almalısın.sanırım 320 veya 500 gb işini görecektir.yaklaşık bi 40 gb windows için ayırmalısın.diğer kalan bölümü ise dosyalar için kullanabilirsin.sistem üzerine windows server 2003 veya server 2008 kurabilirsin.bilgisayarının teknik donanımına bağlı olarak seçmelisin bunu.mesela ben evde p3 128ram bi pc var eski,ona server2003 kurdum çatır çatır çalışyor arada çöküyo çünkü diskim bozuk ama eski sistem olduğu için diskte almıorum değiştiricem çünkü.neyse,bu şekilde sunucuyu kurduktan sonra gerekli klasörleri ve dosyalarını yüklersin.sunucu üzerinde kullanıcılar oluşutursun.mesela kendine admin hesabı açar ve bütün paylaşım klasörleri üzerinde tam denetim verirsin.diğer ev pc leri için ev adında bi hesap açar ve örneğin sadece müzik klasörüne erişmelerini ve ordakiler dinlemelerini sağlayabilirsin.ve birde dışardan gelen arkadaşların için bir hesap açarsın.user dersin mesela onlara daha da az bir yetki verirsin.tabi ki bu ağ üzerinden hem dosya aktarımı hem de internet kullanılacağı için paralel bir yavaşlama görebilirsin.ancak bunun çözümü kaliteli cihazlar,güzel bir kablolama ve virüs olmayan bir network sistemidir.örnek verirsek,benim evimde 2 laptop 2 masaüstü var.masaüstü lerden biri sunucu.zyxel bir switch,usrobotics bi kablosuz modem kullanıyorum.modemde tek çıkış olduğu için modem değiştirmek yerine switch ekledim ben.makinalar üzerinde antivirüs yazılımları güncel,tüm updateler açık(sunucu dahil en önemlisi o)sunucuya gerekli ayarlar ile uzak masaüstü ile bağlanıyorum.ayrıca ip üzerinden internet ortamından da bağlanabiliyorum.ve işin aslında pek bakılmayan ama en can alısı noktalarından biri kablolama.kaliteli ethernet kabloları size uzun ömür ve hız sağlayacaktır.ve tabiki kabloların elektrik kabloları ile karışmaması da önemli.sizde bu şekilde bir home network kurabilirsiniz. eğer takılıdığınız bir nokta olur ise her sorunuza bilgim dahilinde yardım edebilirim. iyi çalışmalar kolay gelsin

• çok teşekkür ederim. Bende şu anda hali hazırda airties tek portlu kablosuz modem var. yanlış anlamadıysam bana ağ için switch ve kablolama içinde dikkat etmeliyim öyle mi? Peki bir sorum var. Bu kablosuz modemle sunucuya laptoplardan erişim sağlarken modem ayarlarında birşey yapmam gerekecek mi yoksa sadece server üzerinde ayarlar yaparak bunu sağlayabilirmiyim? Bir sorum daha var çok sordum sanırım server bilgisayarın yüksek koruma altında olması için antivirüsler yetmiyor bildiğiniz üzere ve serverın sürekli virüslerden etkilenmesini istemiyorum. Çünkü ben özgürce internetin verdiğini nimetlerden faydalanan birisiyim. Başka ne gibi yöntemler uygulayabilirim?
    ilginize teşekkürler.
  • eğer sunucuya erişmekten kastınız dosya ve klasörleri görmek ise local ağ içinde içinde modem üzerine bi ayar yapmanıza gerek yok.doğru yapılandırılmış bir server(tabiki statik ip vericeksiniz sunucuya local olarak 192.168.1.1 modem olduğunu düşünürsek sunucu için en ideali 192.168.1.2 dir.)bu ip ile sunucu klasörlerine ve uzak masaüstü bağlantısı ile sunucuya tam deneyim sağlıyabilirsin.fakat sunucuya internet ile de bağlanıyım dersen,üzerine bi ftp server kurar ve o şekilde dosyalarını görürsün.bunun içinde modem ayarlarından 21 numaralı portu server a yönlendirir ve sunucu üzerinden de 21 nolu portu açarsın.eğer aynı zamanda internet üzerinden remote desktop kulanmak isterse,windowsun uzak masaüstü bağlantı sihirbazı bu işi çok iyi yapıyor extra bişy kullanmana gerek yok.modem üzerinden 3389 numaralı portu sunucuya yönlendirir ve sunucu üzerinde uzak masaüstü

bağlantısına izin verir isen bir sorun kalmaz.fakat internet üzeri erişimlerde local ip ler doğal olarak çalışmaz,senin evdeki modeminin wan ip si ile girmek lazım.yani ttnet in sana internete çıkman için atadığı ip numarası.bu numara modemi aç kapa yaptğnda veya belirli bi zaman aralğnda değişir.ttnet ten statik ip talebi yapabilirsin ancak bence riskli bişy statik ip,birisi dadanır flan sonra uğraş.sana tavsiyem dyndns e üye ol.kendine bi host adı belirle ve dyndns programınını sunucuya kur.bu program senin ip numaran değişse bile aldığn host adının sabit kalmasını sağlıycak.mesela ben cihansoft.web...net tarzı bişey kullanıorum ve çok rahat.istedğm heryerden sunucuma erişebiliorum.

ikinci soruna gelirsek.server işletim sistemleri normal ev bilgisyarları için yapılmış antivirüs programlarını kullanamazlar.yüklemezler.serverlar için ayrı antivirüs programları vardır.ancak ben kullanmıorum server2003 de ve herhangi bir sorun yaşamadım.sizin gibi bende internette özgür olmayı sevenlerdenim ve şuana kadr herhangi bir sorun yaşamadım.ki o kadar yüklenirim sunucu üzerine bazen.fakat tek yapman gereken tüm updateler açık olsun ve tabiki güvenlik duvarı.gerisini server2003 2008 ne kullanırsan ona bırak

modemin tek çıkış ise switch almak daha mantıklı.aslında istersen sunucu üzerine iki ethernet kartı takar.birine modemden gelin ağ kablosunu takarsın.diğerine de bir cross kablo kullanır ve masaüstü pc ye bağlarsın.masaüstü pc internetini server üzerinden alır.ama yoğun sunucu çalışmalarından masaüstü pc nin interneti yavaşlayabilir.çünkü sunucu dosya aktarımı mı yapsın diğer pc ye internet mi versin.tek kablo üstünden.o yüzden switch mantıklı ve hızlı bir çözüm yolu.ben 8 port zyxel kullanıorum çok rahatım.hatta şimdi usb > ethernet print server alıcam ve usb yazıcımıda ağa dahil edicem.normalde sunucu üzerinde paylaşımlıydı ama disk yüzünden sunucu çöküo bazen ve yazıcıyı kurmak zor gelio pc ye

son olarak asla çok soru sorduğunu düşünme elimden geldiğince yardım ederim.için rahat olsun.

• benim amacım daha çok serverı internetten uzak tutmak yani diğer pc ler bağlansın ama serverda internet bağlantısı olmasın (çocukluktan beri medeniyetten uzak yetiştirilmiş bir çocuk gibi ) diğer pc ler interneti direk olarak modem üzerinden alabilirler mi? Öyle olursa sanırım daha sağlıklı olur gibi geliyor. Bu bahsettiğiniz modemden statik ip verme gibi ayarları sanırım yapabilirimde kafama takılan bişi var: Laptopumla yada masaüstümle internete girerken aynı anda serverımada girip sisteme tam hakimiyeti aynı anda gerçekleştirebilirmiyim?
    Ayrıca bu servera birkaç webcam tarzı kamera taksam bu kameralara diğer bilgisayarlardan erişebilirmiyim? (çokmu hayalci oldum ne . )
    çok sordum ama sizin için problem değilmiş zaten bu konuda teşekkür ederim , kendinize iyi bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6460740D9 -- 2 Mart 2009; 22:42:10 >

• modem üzerinden server ip sini internet için blocklarsınız ve iş biter...ne giriş ne çıkış

diğer pc ler interneti direk modem üzerinden alabilirler.dediğim gibi bir switch ekler masaüstü pc ve server a verirsiniz kablo ile.gerçi server net kullanmıcak ama data aktarımı olucak sonuçta.laptoplarda kablosuz kullanıcak zaten.

internete girer iken aynı anda server a giriş yapabilirsiniz herhangi birsorun olmaz.ben hem internete giriorum,hem server remote desktop kullanıorum,bi yandan da teamwiever ile hollandaya kuzenimn bilgisayarına bağlanıorum herhangi bi sorun yaşamadım.

servera bi kaç webcam ve en kolayından webcamxp programı kurabilirsiniz ve diğer pc lerden erişebilirsiniz.isterseniz sadece webcam için servera bi boşluk bırakıp internet üzerinde herhangi bir bilgisayardan ip adresinz ile bağlanıp kameralara göz atabilirsiniz.benim 2 tane kameram var ve çalışıyor sunucu üzerinde.internet olan her yerden kontrol de edebiliorum,normal ev içindeki pc ler ile de.sadece bana ait bir kullanıcı adım var onunla login oluorum.bu şekilde meraklı gözlerden de webcamlari korumuş oluoruz.

hayal değil gerçek teknolojide çareler tükenmez. soru sorabilirisiniz tabi,foruma bazen çabuk bakamıorum,ya görmüorum maili ya işim oluo,okul falan var dersler gecikmeden dolayı kusura bkma

• çok teşekkür ederim. Faydalı bilgiler oldu benim için. Sanırım artık kuruluma başlamadan daha fazla soru gelmeyecek.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kuruluma bir başlayın,takıldığınız bölümde yardımcı olmaya çalışırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.