Hibe/bağış yoluyla devirde tapu harcı %7, satış yoluyla devirde tapu harcı %4 olduğu için satış ile arsayı bana devretmeyi düşünüyoruz. a) Satış işlemi olduğu için alınan bu harç haricinde herhangi bir gelir vergisi vs. ekstra bir masraf oluşur mu? b) Arsa sahibi seyahat edemeyeceği için satış için bana vekalet verse, ben bu vekaletle tapu müdürlüğüne arsa sahibi gelmeden tek başıma 'kendime' satış işlemi yapabilir miyim? Yani vekaletin verdiği yetkiyle hem alan hem satan taraf ben olacağım buna göre imza atacağım. Bir engel var mıdır? Lütfen tahmin yazmayın. Bilen tapucu/emlakçı/hukukçu arkadaş varsa bilgisini sunsun. Teşekkürler. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Böcekli sümük -- 5 Aralık 2020; 21:44:58 > |
Aile içi gayrımenkul satışı. Harç/Vekalet meselesi
-
-
Selamlar hocam...
Tapusu devredilecek gayrimenkul'ün rayiç bedel üzerinden %4 + tapu harç ücreti var.Ortalama 200-300 tl kadar tutar diye düşünüyorum.Tapu da gayrimenkul'ün fiyatını soracaktır.Eğer rayiç bedel üzerinden gösterirsen çok fazla vergi çıkmaz.Ancak piyasa değeri kadar rakam verirsen yüksek vergi çıkacaktır.Burada benm tavsiyem gerçek değerinde yazdırman yönünde olacaktır.
Diğer husus'a gelirsek;Gayrimenkul sahibi farklı şehirde olması yeni gelişen teknoloji ile artık sorun olmakdan çıktı.Farklı şehirlerden de tapu devir işlemi yapılabilir.
Eğer bu işler konusunda şüpheniz varsa tapu müd. çevresinde tapu takip işleri yapan kişilerden ücret karşılığı tapu devir işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.Ortalama 150 200 tl kadar bir ücret alıyorlar.
Aydınlatıcı bir video tavsiye ederim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Antalya.GayrimenkulSelamlar hocam...
Tapusu devredilecek gayrimenkul'ün rayiç bedel üzerinden %4 + tapu harç ücreti var.Ortalama 200-300 tl kadar tutar diye düşünüyorum.Tapu da gayrimenkul'ün fiyatını soracaktır.Eğer rayiç bedel üzerinden gösterirsen çok fazla vergi çıkmaz.Ancak piyasa değeri kadar rakam verirsen yüksek vergi çıkacaktır.Burada benm tavsiyem gerçek değerinde yazdırman yönünde olacaktır.
Diğer husus'a gelirsek;Gayrimenkul sahibi farklı şehirde olması yeni gelişen teknoloji ile artık sorun olmakdan çıktı.Farklı şehirlerden de tapu devir işlemi yapılabilir.
Eğer bu işler konusunda şüpheniz varsa tapu müd. çevresinde tapu takip işleri yapan kişilerden ücret karşılığı tapu devir işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.Ortalama 150 200 tl kadar bir ücret alıyorlar.
Aydınlatıcı bir video tavsiye ederim.
Teşekkür ederim hocam. Rayiç bedel üzerinden satmanın ne sakıncası olabilir?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Rica ederim hocam.Normal koşullarda şikayet veya kontrol olmadığı taktirde rayiç bedel kadar göstermek problem pek fazla olmuyor.Burada siz aile için anlaşağınz için ilerde karşılacağınız aile içi problemde rayiç bedeli konusunda problem olabiliyor.Siz normal satış gibi yapacağınız için aile içi yada diğer hissedar adayları(varsa) size karşı dava açarsa ve haklı çıkarsalar evin değerini size iade ederek daireyi elinizden alma durumu doğabilir.Bu durumda rayiç bedeli düşük olursa rayiç bedel kadar rakamı size öderler ve daireyi elinizden alabilirler.Ancak piyasa değerini yazarsanız piyasa değeri kadar size ödeme yapmadan tapu devrini alamayacakları için karşı tarafa karşı bu bedel caydırıcı olacaktır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X