Şimdi Ara

Airties 5760 1600 Mbps Wireless Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Daha yeni Airties 5760 1600 Mbps VDSL2 modem edindim. Deneyimleriniz referans olarak, forumda bu konuda açılmış bazı konuları da inceledim. 135 m2 evde gayet iyi bir wireless performansı olduğu söyleniyor. Modem Standart yani TTNET değil.

Modemde genel olarak bir sorun yaşamadım. Disk paylaşım hızı yavaş olması hariç. Ama bu da pek sorun olmuyor benim için. Bir de alacak arkadaşlar var ise, modem standart ayar olarak, kendi kendine firmware güncelliyor. Gelen güncellemenin stabil olup olmadığını bilmeden güncellemek istemeyen arkadaşlar, modem kurulumu sırasında otomatik firmware güncellemeyi kapatsalar iyi olur. Ben bilmediğimden gündelledi firmware'i kendi kendine.

Benim sorunum. Elektrik priz problemi yüzünden modemi merkezi bir konuma yerleştiremiyorum. Bu durumda yine de 130 m2 bir evde, wireless'in iyi çekiyor olması gerekir diye düşünüyorum.

Uç odalarda kullanmak amacıyla (802.11 b/g - n için) tp-link repeater kullanıyorum. Ama yine de ciddi hız düşmeleri yaşıyorum. Youtube videoları takılıyor. Bazen donuyor ve sayfayı yenilemeden geri gelmiyor.

802.11ac ise uç odada tek çizgi çekiyor. Ve o daha çok takılıyor. Hatta sayfalar dahi açılmıyor. 802.11 ac kapsama alanı icin bana bu biraz tuhaf geldi.

802.11 b/g - n bağlantı için Wifi analyzer kullanarak uygun kanalı da seçtim. Etrafta çok fazla modem var. Kaliteli kanala sabitlmek için modemden kanal ayarı da yaptım.

Repeater ile karışma veya direk modemden bağlanmamak için repeater'ı yeni bir SSID yayınlayacak şekilde ayarladım. Nereden bağlandığımı da biliyorum. Şu an biraz daha(!) iyi. Bu arada evdeki masaüstü ethernet ile bağlı. Onda hiç sorun yaşamıyorum (doğal olarak). Bu arada konfigürasyonu hem repeater ile hem de repeater kullanmadan denedim.

Bu wireless durumu normal midir sizce? Çünkü bir çok yerde repeater bile olmadan çok daha iyi çalışan Wireless bağlantılar biliyorum. Not olarak, client cihazların wireless'ları kötü olabilir diye düşüdüm fakat tp-link wireless-n 2x(5db) antenli 300 Mbps usb receiver (TL-WN8200ND) ile bile denedim. Hem repeater üzerinden hem de direk modeme bağlanarak... Sonuç yine aynı. Evde kablosuz telefon yok. ("Telekomun ilk sorduğu soru" buraya da yazayım dedim. :) ).

Bu modemin wireless yayın gücü ile ilgili deneyimi olan arkadaşlar, paylaşırlar ise sevinirim.

Veya bu problemi kablo kanalları ve priz taşıma vs gibi yöntemler hariç çözebileceğim başka bir yol var mdıır? Veya modemi o kadar uğraşıp merkezi bir yere taşısam, aynı sorunları yaşar mıyım? O kadar uğraşıp bir de üstüne aynı sorunları yaşamak istemem.

Yanlış anlaşılma olmasın diye dipnot: Modemin bulunduğu odada her şey gayet iyi durumda. Sorun odanan çıktığımda başlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafayatagan -- 13 Mayıs 2016; 18:11:46 >

• Dostum bendede 5760 var geçen ay Vatandan aldım ondan önce zyxel adsl hf seridi kullanıyordum hattımı vdsl ye çevirmek için aldım vdsl destekliyormuş ama stabil mb hızı veremiyor altyapı telekomun.Taahütüm biteli 3 ay oldu taahütsüz kullanıyorum eskisi gibi hızda düşmeler olmuyor fibere geçemesemde idare ediyorum yani 5760 ı boşa 400 tl ye almışım gibi hissediyorum.

Geçenlerde hatta kopmalar olduğundan modemi alt katın giriş tarafına koydum hem hat kablosu uzaması kısaldı yukarı katlara kablo çektim pimapenleri deldim.

Alt kattan odadan çıkınca sinyal anında düşüyor 5760 üst kattayken wifi daha iyi çekiyordu çoğu odada şu anda modemi yukarı kata alamam fakat bi accses point almayı düşünüyorum üst kata fakat Air modemler dağıtıcı seçiyormuş diyorlar baktım zyxel yada air marka bir acces point almayı düşünüyorum fakat sinyal yükselirmi ne kadar verimli olur bilemem.Ama bildiğim şu ki modemler alt katta hep zayıf kalıyorlar en verimli olduğu orta katlardır çok denedim.Anten seviyesi yukarda olması olumlu sonuçlar veriyor.
    Torrent kulanmıyorum yani deneyerek bulunması gereken bir sorun.

Asıl sorun 2.4 ghz veya 5 ghz deki hız aslında bütün modemlerde 5 ghz nin üzerinde sinyal vermesi radyasyon oranını yükselttiği için sinyal zayıflamasına 5 ghz oranında kota koymaları sağlık açısından iyi olur diye düşünmüşler.

800-900 mb modemleri Türkiyede 50 yıl bile geçse kullanamayacağımız aşikardır.
    Bu proje tamamen Türkiyenin kısıtlanma ping darlığı kota vs vs hüsrana uğratılması hep geri kalması açısından planlanmıştır.

Adamlar google serverleri 1500 mb hızında bütün avupanın çoğu bölgeleri.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Teşekkkürler.

Aslında ben de öyle düşünmüştüm. Çünkü bildiğim kadarıyla 802.11ac yeni bir teknoloji değil, 802.11!in en eskilerinden biri. Yalnızca 5 GHz bandında geniş dış alanlarda kullanılıyordu. Ve kapsama alanı da oldukça genişti. Tabi teknoloji ilerleyince küçültüp modeme sığdırmışlar anladığım kadarıyla. Fakat senin dediğin gibi de 5GHz cidden yüksek bir frekans. Sınırlamaları iyi olmuş.

Ben sorunumu kablolma yolu ile çözdüm. Modemi merkezi bir alana talışıdım. Ve yüksek bir yere yerleştirdim. Şu anda en uzak köşede bile gayet güzel çekiyor. Hazır telefon kablosunu çekmişken bir de cat5 döşedim. Masaüstü kablo ile bağlanıyor.

Modemin kutusunda, yeni ??? teknolojisi sayesinde duvarları ortadan kaldırır diyor ama... Bizim duvarlardan kaynaklı herhalde. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafayatagan -- 11 Haziran 2016; 18:09:00 >
  • 802.11 ac yeni bir teknoloji.802.11 a eski bir teknoloji.5 ghz de kapsama alanı 2.4 e göre çok düşüyor. Avrupa bölgesinde 2.4 ghz 20db 5 ghz de 24 de ile sınırlı. Dolayısıyla kapsama alanı düşüyor. Dışarıda iletim için kullanılan teknoloji bu değildi.5 ghz hiç kullanılmadı outdoor için. Kullanılan standartlar tdma sdma düşük frekans aralıkları 5 mhz gibi 10 mhz gibi.frekans atlama ile daha geniş kapsama alanı daha az interferans etkileşimi falan.5ghz de duvarların sonumlemesi çok fazla.bu neden le 2.4 ghz in neredeyse 4 katı az kapsama alanı. Ayrıca alıcı cihazın geri gönderimi de yeterli güçte değilse modemin haberi bile olmuyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanal seçimini hem 2.4 de hemde 5 ghz de auto da bırakın analiz programları sadece boş kanalları gösterir. Fakat diğer cihazların yayın gücü yüksekse örneğin 1. Kanalda 6 kanal atta 11. Kanalı dahi interferans a ugratabiliyorlar.modem bazen en güçlü kanalla aynı kanalı seçiyor o kanalı baskilamak için. Dolayısıyla kanaldaki veri akış yoğunluğunu da modem hesap ediyor.bu durumda en iyi marka modelleri seçin.örneğin linksys asus tplink netgear dlink gibi. Son model olan modemler de routerler da wifi chiplerde son dönem algoritmalar var.bu algoritmalar hem wifi interferans olayını daha iyi analiz ediyor.hemde yayın sırasında daha optimal yayın sağlıyor. Modemi veri akışı düşük olduğu zamanlarda yeniden başlatın. Tekrar interferans analiz eder ve uygun kanalı seçer. Ev tipi routerler real time interferans analizi yapamıyorlar. Bussiness tip Access pointler tercih ederseniz hem real time interferans analizı yaparlar.hem rouge Access pointler yeniden başlatma özellikleri vardır. Hemde chipsetleri daha satabilir. Roaming özellikleri daha stabildir. Türkiye'de ki dect telefonlar wifi ile aynı bandı kullanmazlar.bir zamanlar abd de dertler 2.4 ghz ı kullanırdı onlarda 1900mhz ye geçtiler. Turkiye dekilerde 1900mhz kullanıyor artık.

• Teşekkürler arkadaşlar bilgilendirmeler için.

@gunhan Pek emin değildim zaten yazarken belli etmiştim sanırım. Teşekkür 802.11a bilgilendirmesi için.
  • Aslina bakarsaniz 5 ghz de unii1 unii2 unii2ext ve uni3 kanallar mevcut.avrupa dolayisiyla Turkiye de de unii3 kullanimi yasak.unii1 indoor da 24 db de unii2 yani 52,56,60,64 kanallari 24 db,unii2ext yanii 100 den sonraki kanallar 30db yayin gucunde.unii3 kanallar 36db.saglik acisindan bir supheniz olmasin.60 ghz den sonra insan vucuduna zarar vermeye basliyor wifi sinyalleri.repeater meselesinde 4 kez gonderim alim yapildigi icin baglandiginiz hizin yarisini alirsiniz.bu sistemin calisma prensibi.birde komsu wifi larin interferansi ile bu durum neredeyse 35 mbitle 72 mbit arasi gidip geliyor.tabi bu 40mhz band henisliginde degerlendirildiginde.simdi genel kural olarak komsu en yuksek yayin gucu olan kanal dan en uzak kanali secin.ayni kanali kullandiginiz wifi ile en az 20db lik fark olsun.ornegin -65db ile alim yapiyorsaniz ayni kanaldaki wifi en fazla -85db olmali.komsunuz 1.kanalda ise siz 6 ya da 11 e ya da 13 e gidin.interferance a girmek mecburi ise ayni kanal interferansi komsu kanal interferansindan her zaman daha iyidir fakat buda lag e neden olur.cunku ayni kanaldaki butun cihazlar kanal bant genisligi yani 20 mhz yi tam doldurmuslarsa veri alimi icin siraya girmek zorunda kalirlar.fakat komsu kanal sizin kanala guclu bir bindirme yapti ise bu parazite sebep olur ve hatta veri alisverisini tamamen durdurabilir.bunu su sekilde anlatayim iki radya kanalindan muzik dinledihinizi dusunun ayni frekansta yayin yaparlarsa kanallardan en guclu olani sizin radyonuz ceker onu dinlersiniz fakat arada diger kanal guclenirse onu duyarsiniz.ama dinlediginiz feekansin hemen yakin bir frekansinda baska bir radyo yayin yaparaa bi sefer dinlediginiz parazitlenir.cogu modem en yuksek yayin gucunu 6.kanalda verir.her kanalin yayin gucu farkli olacaktir.repeater kullaniminda ayni ssid yi kullanabilirsiniz.bu mobil cihazlarinizin roaming ozelligini daha rahat yapmasini saglayacaktir.cihazin ve repeaterin 802.11k,802.11r,80211v ozelliklerini destekledigine dikkat etmelisiniz.bu roamingin cok daha iyi ve kesintisiz olmasini saglar.bir diger yontem ise eger yayin gucunu kontrol edebiliyorsaniz modemden yayin gucunu dusurun.sonucta elinizdeki mobil cihaz en guclu ssid ye baglanacaktir.bu asamada 1-2 sn lik kimlik dogrulama gecikmesi olacaktir.repeateri en ideal noktaya koymalisiniz.ne modemden aldigi sinyal cok guclu ne de zayif olmali.eger repeateri modem e yakin konumlandirirsaniz modem ile repeater interferans yaparlar birbirlerine.uzak olursa zaten baglanti kotu olacagi icin sizinde hiziniz kotu olur.yine genel kural.cekmeyen bolge ile modem arasindaki orta noktaya repeater konmali.2.4 ghz 40 mhz bant genisligini secmeyin.zaten toplamda 60 mhz olan toplam bandin 3 de 2 si gitmis olur.baglanti cok kotu bir hal alir.5ghz de gonul rahatligiyla kullanabilirsiniz.zaten Turkiye de yayin gucu en dusukte tutuluyor ve bu zorunluluk.

• eski dandik modemimde 40-50 arası ping alırken bunda 80-110 arası ping alıyorum, nasıl oluyor bu arkadaşlar...
  • merhaba arkadaşlar bende 5760 kullanıyorum, wifiden bağlanan oğluma saat sınırlaması yapmak istiyorum, ayarlarda bulamadım bilen varsa yardımcı olabilirmi lütfen.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.