Şimdi Ara

aküden çekilen enerji miktarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar, sitede yeni sayılırım o yüzden bir yanlışım olursa kusura bakmayın. Benim küçük bir sorum olacak. 12V 7A motorsiklet aküsü(jel) ile telefonumu sarj etmek istiyorum, telefonumun üzerinde yazan değerler 5V 2A. Fakat aküyü bitirme yada ömrünü azaltma ihtimalinden çekiniyorum.Sorum ise 2 amper akın veren bir çakmaklık yada voltaj regülatörü ile 2 saatlik süre zarfında aküden kaç watt enerji çekmiş olurum, akünün doluluk oranı % kaça düşer ve aküyü tekrar şarj edebilmek için motorsikletin kaç dakika rolantide çalışması lazım, enerji hesaplamaları nasıl yapışır? yardım ederseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

• Merhaba , çok kaba bir şekilde tarif edeyim. Bu arada hoş geldiniz .

12 v 7 amper akü = 84 watt güce tekabül eder ama bizim güçle işimiz yok.

Elinizde 5v 2 amper çakmaklık var , 2 saat tam yükte kullandınız .
    Aküden çekilecek toplam akım 4 amper olur , yani akünün kapasitesinin yarısından biraz fazla. % olarak ise %57'sini kullanmış olursunuz.
    Akününde %43 doluluk kalır. Kaba tabir ile.

Akünün kaç saatte dolacağını bilemeyiz , alternatörün ne kadar akım verdiğine bağlı . Öğrenirsek onu da hesaplarız.
  • hoş bulduk hocam teşekkür ederim ilgilendiğiniz için,alternatör için bir değer bulamadım internetten onun için bir şey diyemeyeceğim.ben bu işlerde acemi olduğum için kafamda tam canlanmıyor,internette biraz öğrenmeye çalışıyorum.size başka sorularım daha olacak.İlk olarak sizce bu % 43 lük değer jel akü için kötü birşey mi yani deşarj oranının altında bir değer mi, internette jel aküler için bu değer %80 diyor tabi teoride uygulama arası farklılık nasıldır bilmiyorum.kısaca aküyü haftada bir yada iki kere %40-50 arasına kadar boşaltmak aküye çok zarar verir mi? Diğer sorum ise yaptığınız hesaplamayı nerden öğrenebilirim, genel olarak lise elektrik hesaplama bilgim var daha doğrusu çok yabancı değilim fakat bu akü için hesap yaparken kesin bir sonuca varamadım, dedim ki akünün 84 watt enerjisinden telefon için 10watt(5V X 2a) çekerim geriye 74 watt kalır, voltaj regülatöründe ne kadar enerji harcar bilemem dedim orada bıraktım.bu akü hesaplama olsun, güneş paneli kaba hesabı olsun, inverter yada regülatör ile alakalı örneklerde temel enerji hesabını nerden nasıl öğrenebilirim.
    ders notu
    bu tarz ders notları çok mu teorik çok mu yetersiz bu konular için ? uzun oldu ama cevaplarsanız çok makbule geçer.

• Haftada birkaç kez kullanmak aküye zarar vermez , hesap kolay aslında.

Çekilecek akım Totalde ne kadar ilk önce bunu bulun. 2amper * 2 saatten = 4 amper toplamda. Akü kaç amper ? 7 amper ,,, 7-4 = 3 amper kalır aküde.
  • Anladım hocam ben watt hesabı olmaması kafamı karıştırmıştı onun için. sizden önce başka bir arkadaşa sormuştum başa bir platformda o da şu şekilde yapmış. " 4.500mAh*1,5/2000=3.375 saat te dolar her saat 5v*2amper=10 watt harcarsın yani 3.375*10=33.75 watt harcarsın telefonu tam şarj edene kadar. elindeki akü 12v*7a=84 watt.bundan harcadığını çıkar 84-33.75 =50.25 watt kalır yani akünün yüzde 40 ını harcamış olursun. " ben ona 45000mAh demiştim bataryanın kapasitesinden için. Sizce bu hesap nasıl doğru mu yanlış mı size göre ?
  • voltajlar aynı olsa yukardaki arkadaşın dediği gibi gider amperi çıkarsan yeter ama voltajlar farklı o yüzden sana mantığını anlatıyorum. Wh denen bir kavram var Wh u bulabilmek için volaj ile Ah yi çarpıyorsun senin durumunda akün 12v 7Ah çarp ikisini sonuç 84Wh yapar.

şimdi çekeceğin akıma bakalım 5v ile 2A buda saat değeridir yani Amper saat değeri bunu Watt hour a çevirmemiz lazım yine aynı işlem 5 x 2 = 10Watt-hour dikkat ediyorsan hour yazıyor birimde yani bir saatte harcayacak bunu. kaç saat takılı bırakacaksan onunla çarpacaksın. 2 saat takarsan 2 ile çarp 10x2 = 20Wh yapar.

senin kapasite kaçtı 84Wh bunun 20Wh unu kullanmış olacaksın.

tabi unutulmaması gereken bir konu varki bu tarz araba akülerinde kapasitenin genelde yarısına dahi düşmemesi önerilir yoksa akü ömrü ciddi anlamda kısalır aklında bulunsun. Yani bu durumda hiç şarj etmeden 4 saat takarsan akünün yarısını harcamış olursun o noktadan fazla harcamasan iyi olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 23 Nisan 2020; 23:19:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

Haftada birkaç kez kullanmak aküye zarar vermez , hesap kolay aslında.

Çekilecek akım Totalde ne kadar ilk önce bunu bulun. 2amper * 2 saatten = 4 amper toplamda. Akü kaç amper ? 7 amper ,,, 7-4 = 3 amper kalır aküde.
    teoride temel eksikleriniz var. Voltaj ve amper hiç bir zaman birbirinden ayrılmaz hele ki 12v 5A = 5V 5A gibi birşey söz konusu bile olamaz. Aslında ilk mesajınızıda doğru gitmişsiniz önce watt a çevirmişsiniz ki çok doğru 1 saat içerisinde verebileceği elektriği bulmuşsunuz yani Watthour cinsinden. Voltajlar eşit olsaydı o zaman voltaji görmezden gelebilirdiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

teoride temel eksikleriniz var. Voltaj ve amper hiç bir zaman birbirinden ayrılmaz hele ki 12v 5A = 5V 5A gibi birşey söz konusu bile olamaz. Aslında ilk mesajınızıda doğru gitmişsiniz önce watt a çevirmişsiniz ki çok doğru 1 saat içerisinde verebileceği elektriği bulmuşsunuz yani Watthour cinsinden. Voltajlar eşit olsaydı o zaman voltaji görmezden gelebilirdiniz.

Alıntıları Göster
    Tamam size şunu sorayım o halde , 12v 5 amperi 5v 5 ampere dönüştürdüm mesela ? Yok olan 7 voltum nerde ? Size söyleyeyim , 5 volta düşürürken ısı olarak yok oldu.

• quote:

Tamam size şunu sorayım o halde , 12v 5 amperi 5v 5 ampere dönüştürdüm mesela ? Yok olan 7 voltum nerde ? Size söyleyeyim , 5 volta düşürürken ısı olarak yok oldu.

Alıntıları Göster
    yok olan birşey yok. havuz gibi düşünmeniz lazım, 12x5 Wh a çevirirsiniz yani 60Wh yapar birim olarak litre diyelim yani musluğu açık bıraksanız 60 litre bir saatte boşalır. sizin diğer musluk 5v5A 25wh yani yine litre diyelim 25litre yapar yani bir saatte 25 litre boşaltabilir. yapar yani aynı havuzu bu 5v muslukla boşaltmaya kalksanız 60/25=2.4 saate ihtiyacınız var. tabiki voltaj değişimi yapılırken regülatörün verimide önemli ama orda en fazla %10 gibi bir kayıp olur. Mesela bilgisayarlarda kullandığımız psu ların 80+ ratingleri bronze gold platinium yine bunu belirtmek içindir. onlarda 220V u alıp bizim bilgisayarlarda kullandığım 12v, 5v, 3.3v a çeviriyor. şimdi desek bilgisayarda kullandığımız 12v 20A sizce 220V 20A e eşit olabilirmi?

• quote:

yok olan birşey yok. havuz gibi düşünmeniz lazım, 12x5 Wh a çevirirsiniz yani 60Wh yapar birim olarak litre diyelim yani musluğu açık bıraksanız 60 litre bir saatte boşalır. sizin diğer musluk 5v5A 25wh yani yine litre diyelim 25litre yapar yani bir saatte 25 litre boşaltabilir. yapar yani aynı havuzu bu 5v muslukla boşaltmaya kalksanız 60/25=2.4 saate ihtiyacınız var. tabiki voltaj değişimi yapılırken regülatörün verimide önemli ama orda en fazla %10 gibi bir kayıp olur. Mesela bilgisayarlarda kullandığımız psu ların 80+ ratingleri bronze gold platinium yine bunu belirtmek içindir. onlarda 220V u alıp bizim bilgisayarlarda kullandığım 12v, 5v, 3.3v a çeviriyor. şimdi desek bilgisayarda kullandığımız 12v 20A sizce 220V 20A e eşit olabilirmi?

Alıntıları Göster
    Tamam hocam , o zaman bana 12 v 1 amperi 1v 12 ampere çeviren devre paylaşabilir misiniz ? Hadi kayıp da olsun diyelim 1v 10 amper olsun. 12 watt enerji girecek , 10 watt enerji çıkacak , 2 watt da verimlilik kaybı olsun diyelim.

• dfk24 kullanıcısına yanıt
    biraz teori okuyarak daha iyi anlayabilirsiniz. en büyük eksiğiniz voltaj ve amperi biribirinden ayırmanız konu depolama ise tamam ben ampere bakarım diye birşey yok :) daha iyi anlamanız için şurayı okuyabilirsiniz bu konunun tartışılacak bir yanı dahi yok.
    BuildingGreen
    What is a Watt, Anyway? Understanding Energy and Power Metrics
    https://www.buildinggreen.com/news-article/what-watt-anyway-understanding-energy-and-power-metrics

• orhanyor kullanıcısına yanıt
    Okumasaydım 3000 mesaj yazmazdim hocam bu foruma. Ben tecrübeliyim bilgiliyim bu iş benden sorulur demiyorum hiçbir zaman , sizden küçük bir devre istedim sadece. Bana
    gerilimi akıma çeviren bir devre paylaşın ? Akım gerilime dönüşebilir , en basit örneği elektroşok cihazları. 3-5 voltu binlerce volta çıkarabilirsiniz. Ama akımdan feragat ederek.

Ama gerilimin akıma dönüştüğünü de sizden öğrendim , buyrun devreyi bekliyorum. 12 v 1 amperlik modem adaptöründen 5v 2 amper almak istiyorum
  • Rahmetli Georg Simon Ohm'a sormak lazım :)
  • Şaka bir yana, wattı baz almak doğrusudur ama sadece o yetmez. Voltaj dönüştürülürken yaşanan kayıplar ile de aşağı yukarı yakın bir hesap tutar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

Şaka bir yana, wattı baz almak doğrusudur ama sadece o yetmez. Voltaj dönüştürülürken yaşanan kayıplar ile de aşağı yukarı yakın bir hesap tutar.
    tabiki kayıp muhakkak yaşanır mesela eve güneş sistemleri kurulurkende evin günlük kW harcamasına göre DC ye çevrilirken %20-%30 daha büyük 12V yada 24V daha büyük bir batarya ayarlanır çünkü her noktada ufak tefek kayıplar var ama tartışılan mesele o değil teorik olarak konuşuyorduk verimliliğin %100 oldu bir ortam. şu formulu görmezden gelmek yani ne bileyim P(W) = I(A) × V(V) ayrı bir formül varsa yani bende bilmek isterim. Bu formülden beni amper ilgilendiriyor deyip watt i da silemezsin volt uda silemezsin :)
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    ŞArj cihazlarında anahtarlamalı regülatör vardır o kadar ısı kaybı olmaz olsaydı çok ısınırdı yani mümkün değil kayıp 1 watt civarı olur
  • quote:

Okumasaydım 3000 mesaj yazmazdim hocam bu foruma. Ben tecrübeliyim bilgiliyim bu iş benden sorulur demiyorum hiçbir zaman , sizden küçük bir devre istedim sadece. Bana
    gerilimi akıma çeviren bir devre paylaşın ? Akım gerilime dönüşebilir , en basit örneği elektroşok cihazları. 3-5 voltu binlerce volta çıkarabilirsiniz. Ama akımdan feragat ederek.

Ama gerilimin akıma dönüştüğünü de sizden öğrendim , buyrun devreyi bekliyorum. 12 v 1 amperlik modem adaptöründen 5v 2 amper almak istiyorum
    yahu ben elektrik devresi mi tasarlıyorum ne devresi takıldınız devreye, anlaşamıyoruz. şöyle yapalım tüm dünyanın üzerine kurulu olduğu teori ve formüller üzerinden gidelim ben çeviriyi yaparken kullandığım formülü yazıyorum buraya: P(W) = I(A) × V(V) soruyu soran ilk arkadaşın cevabınıda bu formül üzerinden yanıtladım. siz cevabı verirken hangi formülü kullandınız?

• orhanyor kullanıcısına yanıt
    Kızma hocam :) Aynı fikirdeyiz zaten. Temel alınan watt. Sadece ekleme yaptım. Teori tabi ki de öyle. Çok step down veya step up devresi kullandım. Güç kaynaklarına çevirdim. Her zaman sabit bir kaynaktan gerilim düşürülürken çekilebilecek akım artar veya tam tersi olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

Kızma hocam :) Aynı fikirdeyiz zaten. Temel alınan watt. Sadece ekleme yaptım. Teori tabi ki de öyle. Çok step down veya step up devresi kullandım. Güç kaynaklarına çevirdim. Her zaman sabit bir kaynaktan gerilim düşürülürken çekilebilecek akım artar veya tam tersi olur.
    yok ne kızması zaten fikir falanda yokki yani kafa yorulacak bir durumda yok ortada elektriğin en temel formülü o yukarda yazdığım herkeste bilir. step up deyince aklıma geldi güzel bir power supply aldım aliexpressten bu corona muhabbetine 1.5 ay oldu gelmedi :(
    aliexpress.com
    US $30.58 |DPS8005 programmable constant voltage current Step down power supply module Voltmeter Ammeter buck converter 80V 5A|Voltage Meters|Tools - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/4000100007242.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dubWdCC

onuda şu step up ile besleyecektim.
    aliexpress.com
    US $6.43 10% OFF|Professional DC 20A 1200W DC DC Step Up Boost Converter Power Supply 8 60V 12V Step Up to 12 83V 24V 48V With Heat Sink|Transformers|Home Improvement - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/32846541249.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dubWdCC

elimde güzel bir 12V 192W adaptör var bununla stepup i besleyecektim kutu dizaynını bile yaptım hazır.. yeri gelmişken hemen formüle koyalım :) W = I × V yani 192= I x 12 yani 192/12 = 16A

• quote:

yok ne kızması zaten fikir falanda yokki yani kafa yorulacak bir durumda yok ortada elektriğin en temel formülü o yukarda yazdığım herkeste bilir. step up deyince aklıma geldi güzel bir power supply aldım aliexpressten bu corona muhabbetine 1.5 ay oldu gelmedi :(
    aliexpress.com
    US $30.58 |DPS8005 programmable constant voltage current Step down power supply module Voltmeter Ammeter buck converter 80V 5A|Voltage Meters|Tools - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/4000100007242.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dubWdCC

onuda şu step up ile besleyecektim.
    aliexpress.com
    US $6.43 10% OFF|Professional DC 20A 1200W DC DC Step Up Boost Converter Power Supply 8 60V 12V Step Up to 12 83V 24V 48V With Heat Sink|Transformers|Home Improvement - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/32846541249.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dubWdCC

elimde güzel bir 12V 192W adaptör var bununla stepup i besleyecektim kutu dizaynını bile yaptım hazır.. yeri gelmişken hemen formüle koyalım :) W = I × V yani 192= I x 12 yani 192/12 = 16A

Alıntıları Göster
    Benim kargolar da gelmez oldu. Hep süre uzatımina gitmeye başladılar. Hava yollari iyice azaldığından kargolar gecikecek demisti bir satıcı. Benim de 1.5 ay olanlar var hala gelmedi.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.