Şimdi Ara

Trafonun Güç Harcaması Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
5.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar silisli saç trafoların primer güç harcaması nasıl bulunur ?
    Elimde resimdeki gibi değerleri olan gücünü bilmediğim bir trafo var.

Trafo çıkışı yaklaşık 9.5-10 VAC civarı.Köprü diyot bağladıktan sonra çıkış 8 VDC oluyor ve çıkış ölçü aletine direk bağlandığında 1.02 gibi bir max akım verebiliyor.Eğer çıkışa paralel kondansatör bağlanırsa çıkış voltajı
    13.1 gibi bir seviyeye çıkıyor.Buraya kadar sorun yok.

Ancak yakın doğrulukta enerji harcamasının hesaplaması yapmak istiyorum.
    Yani çıkışta köprü diyot ve kondansatör olduğunu farzedelim.Çıkış voltajı 13 VDC olsun.
    Ben bu çıkıştan 300 mA akım çeksem toplam güç harcaması
    13x0.3=3.9 Watt mı olur ?
    Yoksa daha fazla mı olur ?Çünkü trafonun verimi %100 değil bir kere.
    Yani ben gücü hesaplarken primerden mi yoksa sekonderden mi hesaplamalıyım ?
    Şu şekilde.
    220xIgiriş mi yoksa 13x0.3 mü ?

Tabi giriş akımı da belli değil.
    Giriş akımını bulmak için bir formül var mı ?

Amacım bu trafo ile beyaz LED yakmak.Mümkün olduğunca az güç harcamasını istiyorum.
    O yüzden hesaplamak istiyorum.
    Şekildeki devrede 15 tane LED var.Her kol 30 mA akım çekiyor.5 kol var.Birde dirençler var.İnternette LED sayısına diğer verilere göre nasl bağlandığını gösteren bir site var.Orada hesaplamaları çıkıyor.Hatta kaç Watt direnç kullanılması gerektiğini bile söylüyor.Gerçi bu devrede ISIS simülasyonda her koldan 25 mA geçiyor amaolsun.
    http://led.linear1.org/led.wiz

Buradaki hesaplamaya göre her direnç 90 mW harcıyor.Toplam dirençler ise 450 mW harcıyor.
    Toplam LED 1530 mW harcıyor.
    Devre tümüyle 1980 mW arcıyor.Biz ona 2 W diyelim.

Şimdi bu devre yukarıdaki trafonun çıkışına bağlandığında da 2 W mı harcar ?Yoksa daha çok mu harcar ?
    Tabi köprü diyotlarda var.

Birde sekonder yüksüz yani boşta iken bu trafonun primeri güç harcar mı ve ne kadar ?

Biraz çok oldu ama idare edin.

Teşekkürler.İyi Çalışmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 17 Aralık 2006; 17:28:44 >

• silicoo kardeş, trafolardaki verim kullanılan malzeme kalitesine de bağlı olarak %90...%99 arasında olur. Hesapladığın gibi devrende 2w gibi bir güç harcaması var . sistemde harcanan güç= kullanılan+trafo kayıpları
    olarak alınır. buradan da max 2.2w lık bir harcama olarak görünüyor.. kolay gelsin.
  • Yani çıkışta köprü diyot ve kondansatör olduğunu farzedelim.Çıkış voltajı 13 VDC olsun.
    Ben bu çıkıştan 300 mA akım çeksem toplam güç harcaması
    13x0.3=3.9 Watt mı olur ?
    Yoksa daha fazla mı olur ?Çünkü trafonun verimi %100 değil bir kere.
    Yani ben gücü hesaplarken primerden mi yoksa sekonderden mi hesaplamalıyım ?
    Şu şekilde.
    220xIgiriş mi yoksa 13x0.3 mü ?
    CEVABIM:
    1.Güç harcaması 13x0,3=3,9 Watt olmaz daha büyük olur...
    2.Primer akım hesabı yapılabilir . Sekonder akımı biliniyorsa.

K= U1/U2 = N1/N2 = I2/I1 BURADAN PRİMER AKIMI HESAPLANIR.
    TRANSFORMATÖRLERDE KAYIPLAR SEBEBİ İLE senin hesabın gibi olmaz Yani 13x0,3= 3,9 Watt çekmez...
    Şebekeden daha büyük bir güç çeker... Bu Transformatörün Verimine göre değişir. Bunada Silisli saçların kalitesi ,Presleme kuvveti ,Bakır kalitesi gibi sebepler etkiler.

Transformatörlerde iki çeşit kayıp vardır:
    1.Demir kayıpları (Saç nüve) (a. Histeresiz kayıpları b. Fuko kayıpları) Bunlar sabittir boştada yüktede aynı kalır. (Bu kayıplar Boş Çalışma Deneyi ile bulunurlar.)
    2.Bakır kayıpları (Sargılarda) : Transformatörün Primer ve Sekonder sargılarından geçen akımın oluşturduğu (Sargı dirençlerinden dolayı) ısı şeklinde oluşan kayıplardır.

Primer ve sekonder sargı direncini Ohmmetre ile ölçebiliriz.
    Buna göre Bakır kayıpları
    Pcu: I1^2 x Rp + I2^2 x Rs = ..... Watt şeklinde hesaplanır

Rp: Primer sargı direnci Rs =Sekonder sargı direncidir

Verim bildiğimiz gibi Alınan gücün Verilen güce oranıdır
    Verim= Pa / Pv
    Pa Sekonderden aldığımız güç Pv ise Transformatörün şebekeden çektiği güçtür

Kayıplar Pk= Pcu + Pfe dir

Buna göre verim = Pa/ (Pa+Pk) olur
    Yani transformatör şebekeden ALINAN GÜÇ+KAYIPLAR kadar güç çekmektedir.

Bu arada Transformatörün gücü arttıkça verimi de artmaktadır. Küçük güçlü transformatörlerde verim %90 kadar iken yüksek güçlü Trafolarda % 98-99 kadar çıkabilmektedir.

• quote:

Orjinalden alıntı: ht2lgl

silicoo kardeş, trafolardaki verim kullanılan malzeme kalitesine de bağlı olarak %90...%99 arasında olur. Hesapladığın gibi devrende 2w gibi bir güç harcaması var . sistemde harcanan güç= kullanılan+trafo kayıpları
    olarak alınır. buradan da max 2.2w lık bir harcama olarak görünüyor.. kolay gelsin.

Çok kaliteli bir trafonun verimi maximum %80 civarlarında diye biliyorum...%90 - 99 verim çok iddialı bi rakam yanılıyo muyum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 18 Aralık 2006; 11:11:45 >
  • Biraz... Trafo deyince elektronikte kullnılan küçük güçlü trafolar değil yalnızca ... Geçenlerde 630 KVA
    (630 000 VA) Trafo bağlantısı yaptım... Trafo verimi %98,5 idi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ht2lgl

silicoo kardeş, trafolardaki verim kullanılan malzeme kalitesine de bağlı olarak %90...%99 arasında olur. Hesapladığın gibi devrende 2w gibi bir güç harcaması var . sistemde harcanan güç= kullanılan+trafo kayıpları

sen %99 verimli trafo bulda yanıma gel... süper iletkenle bile yapsan o verimi alamazsın. teorik olarak ispatlasan bile olmaz
  • Arkadaşlar bu trafo telefon şarj cihazının içinden çıktı.
    Cihazın üzerinde
    Giriş:230 VAC 50 Hz 30 mA
    Çıkış:4.8 VDC 350 mA yazıyor.

Şimdi bunun primeri yaklaşık 7 W civarı mı güç harcar ?
    Yoksa çıkıştan max akım çekilirse mi bu kadar harcar ?

Yani primer harcaması sekondere bağlı değil mi ?

Sekonderden 1 W almak ile 3 W almak arasında fark olmalı primer açısından.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Voltaj ve Direnç İlişkisi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Primeri değil Transformatörün tamamı Nominal çıkış akımında (Yani 350 mA de) şebekeden 7W güç çeker.
    Bu 7 Watt gücün bir kısmı Bakır Kaybı ,bir kısmı Histeresiz ve demir kaybı olarak harcanır .Kalan güç ise çıkışa bağlanacak Yük akımını karşılar.
  • küçük trafoları bilmiyorum ancak 5 farklı OG , 2,5MVA Trafolarda yaptığım ölçümlerde trafo verimi %98 ile %99 arasında çıkıyor. zaten max tolerans %2 olması gerekiyor aksi halde binlerce lira kayıplara gider, yazık olur..
  • trafo bir dönüştürücü olduğu için kayıpları dışında güç harcamaz. primerine gelen gücü olduğu gibi sekondere aktarır.(kayıplar çok düşük olduğu için dikkate almıyoruz. trafonun gücüde dönüştürebileceği limit değeridir. primer sargısının çektiği güç ise sekonder sargısına bağlı olan yükün harcadığı güce eşittir. giriş akımınıda aşağıdaki oranla hesapayabilirsin.

Up Is
    --=--
    Us Ip

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 18 Ocak 2010; 22:22:42 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.