Şimdi Ara

Amazon Alexa ile akıllı ev kontrolü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
4
Favori
3.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sizlerle evde uyguladığım akıllı ev sistemini, özelliklerini paylaşacağım sorularınız olursa, ara ara cevaplamaya çalışırım;

6 adet philips hue e27 rgbw ampul
    4 adet philips hue play
    3 adet philips hue filament ampul
    1 adet philips hue led strip
    1 adet philips hue sensör
    1 adet philips hue v2 hub
    1 adet Philips hue hdmi sync box
    1 adet Philips hue gradient lightstrip
    1 adet logitech harmony hub
    2 adet osram akıllı priz
    1 adet ecovacs deebot 79s robot süpürge
    1 adet Amazon echo 4. gen
    1 adet amazon alexa echo dot 2nd gen
    1 adet wyze cam v2
    1 adet lg hs6 soundbar + subwoofer + 2 adet hs3 wifi hoparlör

Kurmuş olduğum sistemden şöyle bahsedeyim. Sistemi isterseniz google assistant ile yada amazon alexa ile sesli olarak kontrol edebiliyoruz. Google assistant olarak ayrı bir ürüne gerek kalmadan telefon yada tablet ile kullanabiliyoruz.

Alexa nın da telefon aplikasyonu var ancak bunu kullanmak için öncesinde bir adet alexa ürüne ihtiyaç var ben en ucuz olan echo dot ı tercih ettim sonradan ses kalitesi çok çok daha iyi olan echo 4. Nesil ekledim. Echo dot ı başka odaya koydum.

Sistem kablosuz ağ ile birbirine bağlı şekilde çalışıyor. Philips hue ürünleri ile osram akıllı prizleri ise hub ile zigbee protokolü üzerinden haberleşiyor. Hub ın kendisi ise modeme bağlı.

Sistemlerin cloud hesapları da olduğu için hem ev içinden hem de dış Ip üzerinden sisteme ulaşmak oldukça kolay.

Kısaca bahsetmek gerekirse; asistana verdiğiniz sesli komutlar ile herhangi tekil ışığı veya grubu açmak, kapatmak, kısmak, renk değiştirmek mümkün. Ancak en beğendiğim, hiçbir gecikme olmadan kullanabildiğim ambilight benzeri özelliği oldu.
    Hue play gradient lightstrip aydınlatmayı tv nin arkasına koydum böylece tv yi hue hdmi sync box ile ambilight benzeri özelliği ile kullanabiliyorum. Yani ekranda ne oynuyorsa görüntü veya sese göre ışık şiddeti veya rengi değişiyor. Philips tvlerde ambilight ile var olan bu özelliği başka marka tv ler ile bu şekilde kullanabiliyoruz. Bunu isterseniz hdmi sync box olmadan bağlı pc ve hue sync yazılımı ile de yapabilirsiniz.
    Diğer ampuller ise evin değişik kısımlarına hizmet ediyor.

Osram prizler de Philips hue hub ile birlikte çalışabildiği için bunları da aynı şekilde sesli komut ile açıp kapatabiliyoruz. Örneğin ben prizin birini çay makinesine bağladım eve gelmeden önce komutla çalıştırıp veya sabah kalkmadan önce zaman ayarlı olarak çayımı hazır bulabiliyorum. 16A kadar çıkış bağlanabiliyor.

Robot süpürge assistant ile direkt haberleşiyor. İstediğin zaman sesli komut ile çalıştırılıp durduralabilir yada zaman ayarlı belli gün veya saatte otomatik çalışmasını sağlayabiliyoruz. Robotun işi bitince eğer bir yere takılıp kalmaz ise otomatik olarak şarj yerine geri dönüyor.

Logitech harmony hub multimedya kontrolünde önemli bir cihaz. Bu cihaz assistant ile wifi üzerinden haberleşiyor ve sizin verdiğiniz komuta göre assistant dan aldığı bilgiyi infared IR üzerinden her türlü uzaktan kumandalı cihaza gönderebilir.
    Örneğin ben Tv, ses sistemi, dsmart ve hatta klimamı bu cihaz üzerinden sesli olarak kontrol edebiliyorum.
    Hub üzerinde 2 adet IR prop için çıkış mevcut ayrıca kendi üzerinden de IR çıkış veriyor. Dsmart ı hub üzerinden tv ve ses sistemini 1. prop, klimamı ise 2. prop çıkışı ile asistan vasıtasıyla sesli olarak kontrol edebiliyorum. Harmony Hub pc veya telefondan ayarlanabiliyor ancak sistemde ayarlaması en zor ürün de bu.

Evde Tv olarak lg55b7v oled tv mevcut bunu harmony üzerinden sesli kontrol edebiliyorum ayrıca tv nin kumandasında da kendi mikrofonu ve sesli kontrol özelliği mevcut ancak kontrol için kumandadaki tuşa basmak gerekiyor ona basana kadar normal tuşuna basmak mantıklı olacağı için genelde harmony hub üzerinden asistan ile kontrol daha mantıklı. Yeni model tvlerde ise amazon alexa entegrasyonu direkt mevcut geliyor.

Ses sistemi ise 1 soundbar, 1 subwoofer, 2 adet de ek hoparlörden oluşuyor. Bunlardan soundbar hem modeme bağlı hemde optikten tvye bağlı durumda. Soundbar ile diğer hoparlörler kendi aralarında mesh network ile wifi dan haberleşiyor. Tv den gelen ses ise gruplandırırsanız tüm hoparlörlerden 5+1 şeklinde dağılıyor. Yada her hoparlörde başka şey çalabiliyoruz. Sistemin google cast özelliği mevcut yani assistant ile spotify yada deezer üzerinden istediğimiz kanalı yada parçayı açabiliyoruz.

Bir de güvenlik gereği alexa entegrasyonlu Ip kamera aldım. Bu cihazda pan ptz kontrol mevcut yani sağ, sol, yukarı, aşağı dönebilir, dijital zoom yapabilir. Yine cloud yada sd kart kayıt özelliği var. Ayrıca üzerinde karbonmonoksit duman ve ses/hareket sensörü mevcut. Herhangi alarm durumunda veya sürekli kayıt yapabiliyor ve istenirse alarmı haber veriyor. Çift yönlü ses iletim özelliği de mevcut yani uzaktan kamera üzerinden evdekilerle konuşabiliriz.

Bunun dışında pc yi de asistanla sesli komut ile çalıştırabiliyorum onun için telefonumda ek bir program çalışıyor. Ancak bir IR usb ile harmony hub üzerinden de bunu yapmak mümkün.

Birkaç senaryo oluşturdum. Eve akşam geldiğimde "Alexa, I am here" dediğimde Alexa dan "welcome home" diye dönüş geliyor, salon ve tv arkası ışıkları açılıyor, Amazon echo ses sistemine bağlanıyor ve spotifydan müzik listem çalmaya başlıyor. "Alexa, good night" dediğimde Alexa "good night" vb benzeri şekilde cevap veriyor, tüm elektrikli cihazlar ve ışıklar kapanıyor, yatak odası ışıkları kısılıyor. "it is movie time" dediğimde Alexa cevaplıyor, salon ve tv arkası ışıkları kısılıp, tv ve netflix açılıyor. Bu senaryolar direkt alexa nın telefon aplikasyonu üzerinden yapılabiliyor.

Sonuca gelecek olursak evdeki neredeyse tüm elektrikli cihazları sesli veya telefon üzerinden kontrol ve kumanda etmek bu şekilde mümkün. Ancak şuan itibariyle asistanlar şimdilik Türkçe dilinden henüz anlamıyorlar. Yakın tarihte google home veya mini nin Türkçe dil desteği vermesini bekliyoruz. Ben İngilizce tercih ettiğim için bir problem yaşamadım ancak sistem kurulumu kullanıcı dostu olduğu halde yeterli İngilizce bilmeyen son kullanıcı için halen karışık.

Eğer telaffuzunuz pek doğru değil yada konuşurken ortamda başka ses varsa assistant doğru anlamayabiliyor.

Edit: sistemi biraz genişlettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tornavida -- 23 Ocak 2021; 22:17:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hayırlı olsun güzel bir sistem kurmuşsun.

Bende xiaomi nin sistemini (mi Home) evime kurdum. Ama "GOOGLE ASSITANT" ile kontrolünü yapamadım.

Sen nasıl yaptın.

Bendeki sistem özetle;

2 adet human dedektör

1 adet kapı desektörü

3 adet akıllı lamba

4 adet switc buton

1 adet kablosuz ikili anahtar

1 adet sıva altı kablolu anahtar ( henüz eve kurmadım)

2 adet akıllı tekli priz

1 adet akıllı çoklu priz

1 adet akıllı kumanda ( henüz kurulumunu yapmadım)

2 adet yeelight şerit led.

2 adet human dedektör ü doğru konumlandırdığımda koridor aydınlatma çalışıyor.

Aynı zamanda dış kapıya kapı dedektörü ile alarm kurdum.

Ve 1 adet butonlada hem alarmı aktif / Pasif ediyorum hemde koridoru manüel yakıyorum.

Ama GOOGLE ASSISTANT ile bu sistemi nasıl kontrol edeceğim. Sen nasıl "GOOGLE ASSISTANT" ile kontrol sağladın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EFE_ -- 8 Aralık 2018; 17:21:10 >

• _EFE_ _ kullanıcısına yanıt
    Sizin sisteminiz de hayırlı olsun. Google asistan için önce telefonun dilini İngilizce yapıyorsun. Sonra asistan ayarlarından home control seçeneğine gelip, devices kısmında alttaki + butonundan servis eklemen lazım. Burada Mi home servisini google asistana dahil etmen gerekiyor. Senden Mi home kullanıcı adı ve şifresini ister. Onu girip bağlantıyı kurabilirsin.

Amazon tarafında ise bunun için skill seçenekleri var. Google da linked services, Alexa da da skill olarak geçiyor.

Amazon Alexa ile akıllı ev kontrolü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tornavida -- 8 Aralık 2018; 22:35:42 >

• Öncelikle cevabın için teşekkür ederim.

Mesala show tv 14. kanal olduğunu varsayalım.

Ir remote veye benzeri başka bir cihaz aracılığı ile,

Google Home show tv dediğimde dediğimde IR remottan 14 nolu tuşu aktif etmek mümkün mü?

Evet bunu logitech harmony hub ile yapabilirsiniz.

• Harmony hub in modelleri var mı? Varsa model fark eder mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EFE_ -- 16 Aralık 2018; 16:28:33 >
  • Logitech harmony uzaktan kumandaları da var hub ile beraber satılan ancak en uygun fiyatlı olanı sadece hub almak onun dışında broadlink markasının bir ürünü de var aynı mantıkla çalışan ancak ben onu kullanmadığım için bilemiyorum aynı özelliklere sahip mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hub modelleri arasında O-R0004 modeli sanırım ev otomasyonu içğn uygun değilmiş.

reddit
    r/homeautomation - I have a harmony home hub already - can I just buy the remote somewhere?
    https://www.google.com/amp/s/amp.reddit.com/r/homeautomation/comments/5qs9te/i_have_a_harmony_home_hub_already_can_i_just_buy/#ampf=undefined

Şöyle bir yazı buldum ama açıkçası Türk çeye tam çeviremedim. O yüzden emin olamadım.

• Bendeki ürün bu aşağıdaki linkteki üründür ve asistan ile sesli kontrolde tek başına yeterlidir, istersen yanında kumandalı versiyonları da var ancak daha pahalı olur.

https://www.amazon.de/Logitech-Harmony-Smart-Home-TV-Hub-funktioniert-Amazon-Alexa-schwarz-Schwarz/dp/B014GXQ9YW/

• Dayanamadım 😁 dün gece aşağıdaki gibi bir ürün sipariş verdim

Sanırım xiaomi ir remote boşa çıkacak

• Merhaba Logitech Harmony hub'a sesli komutu nasıl veriyorsunuz acaba? Kumandayı telefonumdan kullanabiliyorum ancak SIRI'ye henüz sesli komut uygulayamıyorum?
  • Kızıl Baron kullanıcısına yanıt
    Merhaba öncelikle, harmony huba direkt sesli komut veremezsin. Önce asistan ile harmony i birbiriyle eşleştirmen lazım. Siri hiç kullanmadım ancak Google asistanda ve Amazon Alexa nın kendi arayüzündeki ayarlar içerisinde hesap paylaşıp birbirine bağlayacağın kısım mevcut. Siri nin ayarları içinden bakman gerekecektir.

• Merhaba, sisteminiz hoşmuş. Bende şu an Hue sistemi var, 3 adet E27 ampul ve 1 adet E14 ampul. Ayrıca 3 adet Yeelight ampul ve 1 adet şeridim var, ilk önce onlarla başlamıştım ama sonra aklım Hue'ya kaydı, kenarda duruyor 3 ampul de. 1 adet daha Hue E14 ampul aldıktan sonra sistemi bir akıllı hoparlör ile tamamlamak istiyorum. Aklımda da Google Home Mini var. Sanırım siz hoparlör olarak Alexa tercih ettiniz, bunun nedeni nedir acaba? Google'dan daha iyi mi çalışıyor? Ben Alexa 3. nesil Echo Dot modelini beğendim, fakat Alexa'nın işlevselliğinin Türkiye'de ne kadar iyi olup olmadığını bilemiyorum. Hali hazırda Google Assistant'a alışkınım. Sizce bir kaybım olur mu Google Home Mini tercih ederek?

Sisteminiz hayalimdeki sistem bu arada. Ama ben öğrenci olarak anca ışıklar ile yetinebiliyorum :D

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • SpesifikBrush S kullanıcısına yanıt
    Merhaba, öncelikle öğrenci olduğuz için yaşınızın daha genç olduğunu düşünüyorum dolayısıyla ilerleyen süreçte sisteminizi daha çok geliştirebilirsiniz bu biraz maddi olanaklarla alakalı.

Sorunuza gelince Google mini de kullandım ancak Alexa yı daha çok sevdim diyebilirim ikisinin de kendine göre artıları mevcut. Google asistan için illa bir cihaz almak zorunda değilsiniz. Telefonunuzu google mini gibi de kullanabilirsiniz. Ancak alexa için echo dot gibi bir cihaza sahip olmak gerekiyor.

Şu an Google assistanı Türkçe test ediyorum ancak komutlar Türkçe olduğunda ya doğru anlamıyor ya da sisteme cevap vermiyor. Dolayısıyla Türkçe arayüzün daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Amazon dan da kısa veya orta vadede Türkçe dil desteği sunmasını beklemiyorum. Bu konuda Google bir tık önde. Ayrıca Google ın yapay zekasının daha çok geliştiğini ve daha hızlı gelişeceğini söyleyebilirim.

Ancak daha çok Alexayı kullanmayı tercih ediyorum. Bilemiyorum belki de duygusal bir bağ oldu aramızda :p İngilizce olması benim için çok daha iyi böylece yabancı dilimi daha çok kullanma şansım oluyor. Alexa da 3. parti geliştiricilerin skill olarak sunduğu daha fazla özellik mevcut; oyun, eğitim vb. Google da daha çok donanım üzerinden bağlantılı servisler var.

Ayrıca Amazon dan uzunca bir süredir çokca alışveriş yaptığım için daha çok Alexa ve onunla bağlantılı ürünler tercih ettim.

Bir de google mini de sanırım audio jack çıkışı mevcut değildi diye hatırlıyorum. Ben kullanmıyorum ama Echo dot üzerinde ek bir çıkış var ki daha güçlü bir hoparlöre kablo ile bağlamak mümkün. Google mini de Amazon Echo da bluetooth üzerinden bağlantı sağlayabilir fakat bluetooth ses kalitesini düşürebilir, kablo bağlantısı kadar sağlıklı olmayacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tornavida -- 23 Aralık 2018; 2:14:38 >

• tornavida T kullanıcısına yanıt
    Açıkçası bende de o bağ Google Assistant ile oldu :D Zaten İngilizce kullanıyorum, ama bazı şeyleri anlamakta sıkıntı çekiyor. Açık açık white dememe rağmen light anlayıp duruyor, o yüzden ışıkları beyaz yapmamı zorlaştırıyor :D Ama öyle demek yerine artık scene'leri kullanıyorum, daha rahat oldu böyle. 1 tane Yeelight şeridim var, onda da aynı scene isimlerini oluşturunca onu da aktifleştiriyor. Ve zaten bir hoparlöre bağlamayı düşünmüyordum.

Sanırım Google Home Mini alacağım. Cevabınız içim teşekkür ederim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpesifikBrush -- 23 Aralık 2018; 14:28:8 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @tornavida ve diğer ilgili arkadaşlar. Alexa'ya mzik çalmasını istediğimde spotify premium istiyor yada Alexa diğer servislerin tamamına yakınının Türkiye'de desteklenmediğini söylüyor. Apple music sadece ücretli üyelik olduğu için denemeyedim ama diğerleri bu şekilde. Yok mu bunun çözümü? Youtube da sanırım normal yollardan desteklenmiyor.
  • Alexa ile spotify üzerinden belli bir müzik çalacaksa onun için premium üyelik şart ancak artık ücretsiz olarak da spotify daki çalma listelerini arada reklamları da dinleyerek çaldırabilirsiniz.

Edit:güncelleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tornavida -- 3 Ocak 2020; 7:48:17 >
  • Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Hocam harmony Hub ı Türkiye de desteklemediği için ne google home mini, nede echo dot a tanıtamadım.

Bunu sen nasıl yaptın?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EFE_ -- 3 Ocak 2020; 6:28:34 >
    Merhaba,
    Çok emin değilim ancak yaşadığım adresi veya bölgeyi USA seçmiş olabilirim. Öyle bir problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Amazon alexa nın aplikasyonunu yüklemek için de vpn kullandım. Veya apk dosyasını bulup da kullanılabilirsin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.