Şimdi Ara

AMD açıkladı: AM5 soketi ne kadar süre desteklenecek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD açıkladı: AM5 soketi ne kadar süre desteklenecek?
    Bildiğiniz gibi Ağustos 2022'de tanıtılan Ryzen 7000 işlemciler, yeni nesil AM5 platformuyla birlikte geliyor. Bu bağlamda yeni soket, Ryzen 7000 ve sonrasını desteklemek için tasarlanmış durumda ve desteğin ne kadar süreceği büyük oranda merak ediliyor. Son olarak AMD, bu tarihe açıklık getirdi. 

AM5 desteği 2025 ve sonrasına kadar sürecek

Kaçıranlar için AM5 standardı, yeni anakartlar ve DDR5 bellek standardı nedeniyle beklenenden daha yavaş benimsendi. Bu konuda AMD, AM5 platformun AM4'e benzer şekilde uzun süreler kullanıcılacağını doğrulamıştı. Yakın tarihte OverClockersUK'ye konuşan AMD'nin kurumsal başkan yardımcısı ve müşteri kanalı müdürü David McAfee ise, bu süreyi şöyle açıkladı; 

AM4'ün uzun ömürlü olmasının en büyük nedenlerinden biri Ryzen'ın başarısıydı. Dolayısıyla 2025 ve sonrasını düşündüğümüzde, bir sonraki adıma geçme kararı aldık. Soket nesli gerçekten çok dikkatli bir şekilde düşünülmesi gereken bir nesildir. Bu nedenle yeni bir sokete geçmenin getireceğini etkiyi biliyoruz ve mümkün olduğu kadar AM5'te kalmak istiyoruz. 2025 ve sonrasına sıkı sıkıya bağlıyız ve bu sözümüzün 2025 sonrasında ne kadar süreceğini göreceğiz.

Buna göre AMD, 2025'e girerken AM5 platformu için muhtemelen en az bir aileyi daha piyasaya sürecek ve platformda daha uzun süre kalıp kalmayacağını veya Ryzen CPU'ları için tamamen yeni bir yuvaya mı geçeceğini araştırmaya başlayacak. Bunun nedeni ise yeni özelliklerin entegre edilip edilemeceği. Niketim AM5'in en büyük özelliği DDR5 ve PCIe Gen 5 uyumluluğuydu ve bunlar için yeni bir soket türü gerekliydi.

Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 7 8700G APU’dan ilk performans bilgileri geldi

Daha önce AMD'nin 2025 yılına işaret ettiğinden zaten bahsetmiştik. Ancak iyi haber şu ki, bu destek planlanandan daha da öteye gidecek gibi görünüyor. Niketim mevcut söylentiler, önümüzdeki yıl AM4'e yönelik yeni 5000X3D ve 5000GT işlemcilerin tanıtılacağı yönünde. Kısaca AM4 yelpazesinin halen genişlediğini söylebiliriz. Dolayısıyla 6 ila 7 yıla uzanan bir destek sunulabilir.

[youtube=https://youtu.be/19ar-tN-M8I?si=CVYu6oHFq0GKhUK1&t=1065]

Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-commits-to-staying-on-am5-socket-for-as-long-as-possible-reaffirming-support-for-the-platform-through-2025

• Merhaba.

Bende şunu anlamıyorum yeni sistem topladım kendime toplamadan foruma bir konu açayım dedim yanlış birşey yapmiyim diye.

Gelen önerilerin %90 AMD al neden diye sorunca 2027 kadar soket desteği var dediler iyide arkadaş ben alınca 7 yıl dan aşağı sistem değiştirmiyorumki verse ne vermese ne destek intel içinde geçerli yazdıklarım AMD içinde.

Amd phenom 965 ten intel i7 4790K ve şuanda intel i7 14700K geçtim işlemci ve anakart değiştirmem için en az %50 fark atması lazım elimdeki sisteme yeni çıkan bileşenlerin okadar fark olmasıda en az 5 yıl bulur tahminen.

Arkadışmda ryzen 5600 var onu satıp ryzen 5600x almış birde seviniyor dedim ne fark edecek daha iyi bu diyor bir diğer arkadaşımda 3100 den 5600 geçmiş yav arkadaş maceramı arıyorsunuz.

Ben insanlara bakıyorum topladıkları sistemlere elindeki kulanmakta olduğu sisteme bakıyorum ya paraları çok yada macera arıyorlar.

İphone 14 var adamın elinde kanka 15 çıkıyormuş hemen gidip alıyor ne vaad ediyor bir sonraki çıkan model bana ben ona bakarım elimdeki kulabmış olduğum şuanda yazdığım telefonum bile 7 yıl olmuştur rahat gülen gülsün umurumda değil.

Lenovo vibe P1 pro ile yazıyorum şuanda diyeceğim bukadar herkes istediğini almakla özgür kimin ne aldığıda umurumda değil.

İyi forumlar herkese.

🙂

• o sırada intel 4. soketi değiştirdi bile

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 2025e kadar usb drop voltaj hataları ve şişerek patlayan 3dx işlemci sorunu çözülür ozmn

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 24 Aralık 2023; 0:7:53 >
  • Sonraki sokete kadar AM4'ü bırakmayacağım sanırım.

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Merhaba.

Bende şunu anlamıyorum yeni sistem topladım kendime toplamadan foruma bir konu açayım dedim yanlış birşey yapmiyim diye.

Gelen önerilerin %90 AMD al neden diye sorunca 2027 kadar soket desteği var dediler iyide arkadaş ben alınca 7 yıl dan aşağı sistem değiştirmiyorumki verse ne vermese ne destek intel içinde geçerli yazdıklarım AMD içinde.

Amd phenom 965 ten intel i7 4790K ve şuanda intel i7 14700K geçtim işlemci ve anakart değiştirmem için en az %50 fark atması lazım elimdeki sisteme yeni çıkan bileşenlerin okadar fark olmasıda en az 5 yıl bulur tahminen.

Arkadışmda ryzen 5600 var onu satıp ryzen 5600x almış birde seviniyor dedim ne fark edecek daha iyi bu diyor bir diğer arkadaşımda 3100 den 5600 geçmiş yav arkadaş maceramı arıyorsunuz.

Ben insanlara bakıyorum topladıkları sistemlere elindeki kulanmakta olduğu sisteme bakıyorum ya paraları çok yada macera arıyorlar.

İphone 14 var adamın elinde kanka 15 çıkıyormuş hemen gidip alıyor ne vaad ediyor bir sonraki çıkan model bana ben ona bakarım elimdeki kulabmış olduğum şuanda yazdığım telefonum bile 7 yıl olmuştur rahat gülen gülsün umurumda değil.

Lenovo vibe P1 pro ile yazıyorum şuanda diyeceğim bukadar herkes istediğini almakla özgür kimin ne aldığıda umurumda değil.

İyi forumlar herkese.

🙂

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 24 Aralık 2023; 11:35:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• am4 desteği 6 nesille (bazı a serisi işlemciler(a8-9600 vs.), bazı athlon x4 serisinde(bristol ridge), zen, zen+ zen 2 ve zen 3) 2016'dan 2023'e kadar sürdü.

am5 desteği ise minimum 2030'a kadar sürecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeoNesil2025 -- 24 Aralık 2023; 15:37:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bosnak Aga niye boyle yapıyorsun anlamıyorum.Sanki Intel kendi sirketinmis ya da en buyuk hissedarıymıssın gibi yorumlar yapıyorsun.

13 ile 14 nesil tamamen birebir aynı ve arada fark varmıs gibi gostermek icin OC uygulaması cıkarıp 12-13 nesillerde calısmasın diyor.

Soket 1700 olmus.Soket 1851 cıkacak ve insanlar yine yeni Anakart alacak.20 kagıt verip Z790 ace alan yarın 30 kagıt verip Z890 Ace alacak.

AMD hala AM4 e yatırım yapıyor.6 yıllık Sokete hala yatırım var.Ryzen 5700 cıktı ve 55003D cıkacak deniyor.B350,X370 Saglam Board ile 5800X3D kullanıyorsun.

AM5 de de muhtemeşen aynısı olacak.Son 10 yılda 11,12,13 dısında yeni bir islemcisi olmayan buna ragmen 6-14 diye adeta yeni nesil islemci cıkarmıs gibi bol

keseden su nesil diyor.Aynı islemciye Z170,Z370,B460,Z490 Anakart aldıran aynı Boardda calısmasın diye bios vermeyen,pin arttıran Intel i olumune savunuyorsun.

Su an bunları yazdıgım Makinada Z690 Carbon ile 13500 var.Intel Musteri Memnuniyeti,Uzun Soket Omru,Musteriye verdigi onem de AMD nin tırnagı olamaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • enja kullanıcısına yanıt
    Ben de 2700x'ten 5700x'e geçtim. Nedeni de 3bin liranın upgrade için çok büyük bir para olmaması, daha iyi oyun performansı (özellikle min fps in çok daha yüksek olması) ve en önemlisi çok daha düşük güç tüketimi.

Kısaca soket müsade ettiği için 5 yıllık işlemcimi uygun fiyatla upgrade edebilmiş oldum. Güzel birşey bence.

• İntel çok enerji çekiyor. Neredeyse 2 katından daha fazla. Buna bağlı olarak çok ısınıyor. Verimlilikte geri düşüyor. Soket desteğine laf ediyorsunuz, hadi buna da edin.

• Bu gün AM5e yatırım yap, 7 yıl mı olur, 10 yıl mı olur işlemciyi değiştir bir 7 yıl daha sadece işlemci değiştirerek devam et.

Yada intele yatırım yap. 7 yıl sonra işlemci değiştir, anakart değiştir, ram değiştir.

Sen bilirsin yani ??

• huso kullanıcısına yanıt

13 nesil pekte eski sayılmaz bende size sorayım peki madem bukadar bilgilisiniz neden 13 nesil aldınız AMD alabilirdiniz hatamı yaptınız bir yerde alırken.

Ben şahsen kendim i7 4790k dan geçtim 14 nesil gayete memnunum soket işine gelince ben uzun süre kulandığım için umurumda değil her 2 firmanında ne çıkartacağı bundan sonra daha öncede belirtim bunu biraz yukarıda kimseyede lafım yok amd intel söyle intel böyle herkes istediğini alır sade e insanların ne düşündüklerini merak ediyorum.

Sizde şimdi AMD yazınca merak edip sormak istedim neden intel alındı...?

Şunuda belirtmek istiyorum arkadaşlar intel ısınıyor AMD ısınıyor evet her iki firmanında islemcileri yüksek ısı üretiyor ama en son donanimhaberde okumuştum yanlışım yoksa bir haber vardı özelikle AMD tarafından açıklama yapılmıştı.

AMD açıklaması şu şekildeydi kimse bundan sonra işlemcilerde düşük sıcaklık beklemesin hem intel hem AMD kısmında denilmiş zaten mantıklı söylenenler doğru ise eğer son çıkan işlemcilerin çalışma sıcaklıkları 100° kadar normal karşılanıyor elimdeki i7 14700K max risk değerler 115° olarak girilmiş oyunlarda zaten bu sıcaklıklara ulaşmıyor.

Render alan kişiler için bu durumlar geçerli değil 22 gün AİO kulandım R23 cinebenh testinde AİO ile 101° görmüştü kulandığım işlemci.

AİO iade edip Noctua NH-U12A aldım ondada durumlar farklı değil 99° ama sistemde undervolt yada başka bir ayar girmedim anlamadığım için R23 cinebench testi beni ilgilendirmiyor zaten sadece oyun oynadığım için.

Herkese iyi forumlar dilerim.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Merhaba hayırlı olsun yeni işlemciniz güle güle kulanın.

Bundan önceki işlemciniz ile oyunlarda nekadar performans alıyordunuz onuda belirtinki farkı görsün herkes ve önceki ekran kartıniz marka modelide yazın ekran kartınıda günceledinizmi yoksa ayni ekran kartı sadece işlemcimi değişti mümkünse fps değerlerini ekleyin.

• huso kullanıcısına yanıt

Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum 13/14 nesil ayni sadece 200 mhz artış 4 de çekirdek ekle devam ben alırken bunları inceledim bilerek aldım arkadaşım bana dedi hatta 13 nesil al daha ucuz dedim ayni fiyata geliyor.

Ha birde Apo yazılımı çıkacaktı oda çıktı metro ve rainbow oyunlarında kulanabiliyoruz sadece intel den gelen açıklamaya göre steam da olan tüm oyunları destekleyecek hepsi hikaye apo ile filan işim yok verdiği fps farkı 10 15 kim oğraşır onunla he belki kim öle kim kala sistem bir 5/7 yıl sonra tökezlemeye başlarsa ozaman kurar bakarız tadına şimdiki aldığım fps değerli ile hiç gerek yok.

Cs go 2 oynadığım birkaç arkadaş var sonuçları merak ediyorlardı kurduğum sistemle ben ayarları full açıyorum sonuna kadar max 392 399 yer yer 350 fps kadar düşüyor değerler bana diyorlar abi bu sistemin en az 700 fps alması lazım başka sistemlere bakıyoruz 700fps de oynuyor adamlar dediler başka sistemlerde adamlar ayarları mid yada lle yapıyor oda benim hoşuma gitmiyor 700 ile 300 yada 400 arasında bir fark göremedim ben monitorum 144 hz bende dikey eşitleme açıp 144 fps sabitlenyo gayete yeterli.

RTX3060'tan RTX4080'e geçmek için işlemciyi yeniledim aslında. Direkt kıyaslama yapamıyorum, zira ekran kartını işlemci montajindan sonra taktım. Ancak 130W'lara çıkan tdp şu an 65W seviyelerinde. Şu video belki performans karşılaştırması için referans olabilir:
    TheSpyHoodyoutube
    Ryzen 7 5700X vs Ryzen 7 3700X vs Ryzen 7 2700X vs Ryzen 7 1700X | PC Gameplay Tested
    https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=5EOjbc-mr48

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 25 Aralık 2023; 20:7:30 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Bu intel sık soket değiştiriyor geyiği de bir bitmedi gitti. İsterse altı ayda bir çıkarsın, güncel bir işlemcisi olan neden soket değiştirme gereği duysun? İşini görmediği zaman değiştirirsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bence de bu konu kullanım amacına göre değişir, pratikte bana da hiçbir faydası yok. Şu an AM5 anakartlı sistem toplasam sonraki işlemcimi aldığımda her türlü AM6 ve DDR6 çıkmış olacak.

Her sene işlemci değişenler için uzun süre soket desteği avantaj ama ben 4-5 senede bir amiral gemisi(i9/r9) alıp geçiyorum uğraşmıyorum çok fazla.

9900k işlemcim daha yeni eskimeye başladı, o da BF gibi 128 kişi multiplayer oyunlarda ve iş amaçlı build alırken yavaş kalıyor. Başka herhangi bir oyunda darboğaz vs. yok 3080ti ile.

Ben şimdi anakart alsam her türlü DDR5 desteği, PCIE5 desteği lazım zaten. Bu durumdda Intel her sene soket de değişse umrumda olmuyor, zaten uzun aralıkta

her türlü yeni anakart almak istiyorsun, PCI sürümü, DDR sürümü, USB'ler falan hepsi eskiyor. Bana marka da farketmez, lazım olduğunda hangisinin performansı öndeyse onu alırım.

Şu an yenilemek için beklentim Intel olsun AMD olsun PCIE6 destekli bir anakartın/platformun çıkması, o çıktıktan sonra sistemi toplarım yine uzun süre kullanırım.

O da neden denirse ekran kartını yenilediğimde ve SSD alırken hep PCI sürümüm bir nesil geride kalıyor, o yüzden maksimum verim için PCI sürümü çıktığı tarihte yenilemek en mantıklısı gibi.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.