Şimdi Ara

AMD'nin bir zamanlar Nvidia'yı satın almak istediği ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD'nin bir zamanlar Nvidia'yı satın almak istediği ortaya çıktı
    Yapay zeka alanına yaptığı yatırımlarla dünyanın en büyük şirketleri arasına giren ve 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan Nvidia'yı bir zamanlar AMD'nin satın almayı düşündüğü ortaya çıktı.

Eski bir AMD çalışanının iddiasına göre, 2000'li yıllarda ATI'yi satın alarak GPU piyasasına giren AMD, Nvidia'yı satın almak istedi, ancak Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang'ın CEO olarak kalma ısrarı bu satın almayı engelledi. Kaderin bir cilvesi olarak bugün Nvidia, AMD ve Intel'in toplamından kat kat daha değerli bir şirket haline geldi.

Eski AMD çalışanı olan Hemant Mohapatra, AMD'nin kişisel bilgisayar endüstrisindeki tek rakibinin Intel olduğu 2000'li yıllarda firmada geçirdiği döneme ilişkin ayrıntıları paylaştı. Hisseleri 40 dolardan işlem görürken AMD'ye katılan mühendis, o dönemde AMD'nin ilk büyük kazancını Intel'den daha iyi bir tasarıma sahip 64 bit işlemciyi piyasaya sürerek elde ettiğini belirtiyor. Ancak AMD'nin saf çift çekirdekli yonga tasarımına çok fazla odaklanarak hata yaptığını da sözlerine ekliyor. 

Ayrıca Bkz.Sony’nin PS4 konsolu AMD’yi iflastan kurtardı

Mohapatra, AMD'nin nihayet "gerçek" bir çift çekirdekli işlemciyi piyasaya sürdüğünde artık çok geç olduğunu, çünkü Intel çoktan piyasada hakim duruma geldiğini söylüyor. AMD'nin dört çekirdekli bir işlemci piyasaya sürerek bunu telafi etmeye çalıştığını ancak Intel'in stratejileri ve pazarlama becerileriyle pazara ilk giren olarak tüketicilerin ilgisini çektiğini belirtiyor. 

AMD'nin GPU pazarına girme isteğinden de bahseden Mohapatra, şirketin 2006 yılında grafik kartı üreticisi ATI'yi 5,4 milyar dolar karşılığında satın alma sürecini de anlatıyor. Eski çalışana göre ATI'yi satın alma kararı AMD mühendisleri tarafından pek hoş karşılanmadı. Mohapatra, geriye dönüp bakıldığında AMD'nin ATI yerine Nvidia'yı satın alması gerektiğine inanıyor. AMD, Nvidia'nın CUDA yazılımının niş bir pazara yönelik olmasına ve çoğu geliştiricinin bunun yerine OpenGL'ye odaklanmasına rağmen Nvidia'yı satın almayı denediğini söylüyor.

Nvidia'nın kurucusu ve CEO'su Jensen Huang'ın çok uzun vadeli düşüncesini takdir eden Mohapatra, bu süre zarfında AMD'nin de Nvidia'yı satın almaya çalıştığını belirtti. Huang, CUDA mimarisi ve Nvidia çipleri aracılığıyla "donanım ve yazılıma kilitlenme" stratejisine uyum sağlamak için ortak şirketin CEO'su yapılmadığı sürece satmayı reddetti. AMD de bu talebe göz yumdu.

Mohapatra, şirkette çalıştığı süre boyunca AMD'nin Nvidia'yı hiçbir zaman ARM veya Intel ile aynı ligde görmediğini söylüyor. Mühendis, Huang'un engellerle karşılaşmasına rağmen ileriyi zorlama eğiliminin Nvidia'nın şu anki başarısının sebebi olduğuna inanıyor.

Kaynak:https://wccftech.com/nvidia-ceo-huang-nearly-sold-his-firm-to-amd-in-the-2000s-reveals-insider/

• Ben de unutuldu diye korkmuştum. Her 2-3 yılda bir bu haber gündeme gelmezse olmuyor. Sebebi de Nvidia'nın durdurulamayan yükselişi sanırım. İşin enteresan olan kısmı, bu olay olurken bu kadar haber olmamış. Ben mesela yıllar sonra duydum. Ama ne hikmetse tekrar tekrar duydum. Çünkü haber bulamayınca birileri gündeme getiriyor bunu.

Bu arada haberde doğrular ve yanlışlar var. Her seferinde tekrar edildiği üzere Nvidia'nın CEO'su, olası bir birleşmede AMD'nin başına geçmek istiyor. AMD bunu kabul etmiyor, doğru. Birleşememelerinin esas sebebinin bu olduğu söylenegeldi hep. Ayrıca AMD'nin ATI'yi değil, Nvidia'yı almak istediği de doğru. Önce Nvidia'ya gittikleri söylenir. Nvidia ile anlaşamayınca ATI'ye yöneldikleri, hatta ATI'nin de ederinden fazla paraya satıldığı/alındığı iddia edilir. Ve hatta AMD'nin yıllarca kendini toparlayamamasının sebebi olarak da ATI'nin hatalı şekilde alımı ve hatalı şekilde kullanılması şeklinde görüldü. Haberdeki yanlışlık ise, AMD, Nvidia ile 2005'te görüşmüş olması. O sırada ne G80 gpusu ne de CUDA var.

Aslında AMD, gpu işine erken uyanmış diyebiliriz ama onların öngörüsü farklıydı. Çünkü Fusion diye bir vizyonları vardı ve ortaya çıkacak APU ile hem CPU, hem de GPU işlemleri tek bir paket içinde yapılabilecekti. İstenen seviyeye gelmedi. Anca konsolların içine girdi. Yine fena değil tabi ama o büyük hedef gerçekleşmedi. Intel ise bu işlere hiç bulaşmadan kendi gpusunu geliştirmeye çalıştı. O da G80 ve CUDA'dan sonra uyandı bu işlere. 2007 gibi Larrabee projesine başladı, 2009'da vazgeçti. Yıllar sonra Arc serisi ile harici gpu sunabildi, ancak rakiplerinin çok gerisinde kalmıştı. Zaten gpu işinden adam akıllı ekmek yiyen Nvidia oldu. Hem de bunu fabrikasız yaptı. :)

Son olarak Nvidia CEO'su Jensen Huang, eski bir AMD çalışanı ve söylenene göre AMD'de çalıştığı dönemde bile dünyanın en büyük teknoloji firmasına sahip olmayı (yönetmeyi) hedefliyormuş. :) Hırslı adammış vesselam. Geçtiğimiz günlerde bu hayalini gerçekleştirdi kendisi.
  • Nvidia CEO'sundaki vizyon her seferinde beni daha çok etkilemeyi başarıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Adam akıl küpü mübarek tebrik etmek lazım.

• Ben de unutuldu diye korkmuştum. Her 2-3 yılda bir bu haber gündeme gelmezse olmuyor. Sebebi de Nvidia'nın durdurulamayan yükselişi sanırım. İşin enteresan olan kısmı, bu olay olurken bu kadar haber olmamış. Ben mesela yıllar sonra duydum. Ama ne hikmetse tekrar tekrar duydum. Çünkü haber bulamayınca birileri gündeme getiriyor bunu.

Bu arada haberde doğrular ve yanlışlar var. Her seferinde tekrar edildiği üzere Nvidia'nın CEO'su, olası bir birleşmede AMD'nin başına geçmek istiyor. AMD bunu kabul etmiyor, doğru. Birleşememelerinin esas sebebinin bu olduğu söylenegeldi hep. Ayrıca AMD'nin ATI'yi değil, Nvidia'yı almak istediği de doğru. Önce Nvidia'ya gittikleri söylenir. Nvidia ile anlaşamayınca ATI'ye yöneldikleri, hatta ATI'nin de ederinden fazla paraya satıldığı/alındığı iddia edilir. Ve hatta AMD'nin yıllarca kendini toparlayamamasının sebebi olarak da ATI'nin hatalı şekilde alımı ve hatalı şekilde kullanılması şeklinde görüldü. Haberdeki yanlışlık ise, AMD, Nvidia ile 2005'te görüşmüş olması. O sırada ne G80 gpusu ne de CUDA var.

Aslında AMD, gpu işine erken uyanmış diyebiliriz ama onların öngörüsü farklıydı. Çünkü Fusion diye bir vizyonları vardı ve ortaya çıkacak APU ile hem CPU, hem de GPU işlemleri tek bir paket içinde yapılabilecekti. İstenen seviyeye gelmedi. Anca konsolların içine girdi. Yine fena değil tabi ama o büyük hedef gerçekleşmedi. Intel ise bu işlere hiç bulaşmadan kendi gpusunu geliştirmeye çalıştı. O da G80 ve CUDA'dan sonra uyandı bu işlere. 2007 gibi Larrabee projesine başladı, 2009'da vazgeçti. Yıllar sonra Arc serisi ile harici gpu sunabildi, ancak rakiplerinin çok gerisinde kalmıştı. Zaten gpu işinden adam akıllı ekmek yiyen Nvidia oldu. Hem de bunu fabrikasız yaptı. :)

Son olarak Nvidia CEO'su Jensen Huang, eski bir AMD çalışanı ve söylenene göre AMD'de çalıştığı dönemde bile dünyanın en büyük teknoloji firmasına sahip olmayı (yönetmeyi) hedefliyormuş. :) Hırslı adammış vesselam. Geçtiğimiz günlerde bu hayalini gerçekleştirdi kendisi.

• "AMD de bu talebe göz yumdu" şeklinde değil, göz yummadı veya daha doğru kullanımla kabul etmedi yazmanız gerekir.

• Güzelim ATI yi bile ne hale getirdiler iyiki alamamış.

• AMD, Ryzen 5000 sonrası böyle yokuş aşağı gidiyor. Yok işlemci yanması, yok anakart yanması, yok voltaj kısıtlaması, yok ramlerdeki kararsızlık ve yüksek hıza çıkamama, çok az verilen performans artışı, yüksek fiyatlar, bozuk güncellemeler. Eskiden AMD için fiyat performans derdik, şimdi ondan da eser yok.

Mesela 2025 yılında RDNA4 mimarili RX 8000 serisi için sadece 2 model piyasaya sürecek deniliyor. Bunlar yakında GPU bölümünü iflas ettirir veya satar gider. Sadece işlemciye odaklanır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yıllar önce yazmıştım. Ne oldu da şimdi ortaya çıkmış gibi haber yapılıyor?
    Haber içeriğinde aslında en ilginç nokta son satırlar. Nvidia, şu an ki ABD hükümeti tarafından yapay olarak büyütüldü ve bu durumu da yine yıllar önce yazmıştım. Cerebras'a dikkat edin. Bir aksilik yaşanmadığı sürece büyük oyuncu geliyor.

• bykrm kullanıcısına yanıt
    Olaylar yaşanırken orada değilmişsin... Önce AMD/ATI doğru iş yapıp küçük çok çekirdek yaklaşımını benimsedi ve iyi de gidiyordu. nVidia ise büyük/güçlü ve az sayıda çekirdek yaklaşımı ile çok enerji tüketiyordu. Sonradan doğru fark edildi fakat AMD mali sorunlarla boğuştuğundan yeterince asılamadı. Mobil GPU kısmını da Qualcomm'a satmak zorunda kaldı. Ayrıca Fusion yaklaşımı isabetliydi ama şartlar elvermedi. Bkz: Apple Silicon M işlemciler

• AMD'nin ATI'yi satın almadan önce Nvidia'ya ilgi duymasının bir nedeni de döneminin en iyi AMD uyumlu anakart çipsetlerinin Nvidia tarafından üretilmiş olmasıdır. Hele nForce 4 serisi o zamanlarda adeta rakipsiz görülüyordu.

• İyi ki alamamış.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gamer4141 G kullanıcısına yanıt

Emin misiniz? Hiç duymadım anakart yanması, işlemci yanması? 7600X ve MSI X670E li sistem topladım arkadaşıma Ramazan ayında. Hala daha sorunsuz çalışıyor, çevremde yıllardır kullanan arkadaşlar var, onlarda da sorun yaşamadık. Ram konusunda evet Hem AMD hem Intel DDR5 de sorunlular. Tek taraflı değil, Zaten yeni bir nesil DDR5, ilk çıktıklarında sorun illaki oluyor. 2. Nesil, 3.Nesilden sonra düzeliyor. Şuanda da yeni Bellek kitleri ile bu durum düzeltilmiş gibi gözüküyor. Sene sonu X870 ve 9000X3D li sistem toplamay çalışıcam bende, Hala daha 4. nesil intel kullanıcıyım :D

• Teknoloji haber sitesinin kaynak seçiminde haber hazırlama yönteminde bir disiplin üzerinden hareket etmesi gerekiyor, kim bili kaç kez haberi yapılmış ve tekrarın tekrarı gibisinden şeyleri burada görmek hoş değil.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.