Şimdi Ara

AMD’nin Süper APU’su Greenland HPC Pazarını Vuracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2016 yılında Bulldozer mimarisini bırakıp yeni nesil X86 mimarisi Zen’e geçecek AMD, Greenland ile sınırları zorlayacak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz ay duyurulan Greenland APU’sunda 8 adete kadar Zen çekirdeği ve Arctic ısland kod adlı GCN 2.0 mimarili bir grafik biriminin yer alacağı açıklanmıştı. Öte yandan yeni gelen bilgiler HPC pazarına oldukça güçlü bir oyuncu geleceği yönünde. Chiphell kaynaklı iddialara göre AMD Greenland’ın üç farklı modeli geliştiriliyor. Bunlardan ilki 4 adet Zen çekirdeğine ve 1024 akış işlemcisine sahip GCN 2.0 mimarili bir APU. 4 GB HBM belleğe sahip APU daha çok giriş seviye profesyoneller ve ana akım kullanıcılarına hitap ederken serinin bir üst modelinde ise 6 adet Zen çekirdeği, 2048 akış işlemcili ve 16 GB HBM2 bellek yer alacak. Greenland’in amiral gemisi modelinde ise 8 adet Zen çekirdeği yer alırken, 4096 akış işlemcili GPU ve 32 GB HBM2 bellek yer alacak. 6 ve 8 çekirdekli modeller HPC sistemler için geliştirilirken LGA soket tipine sahip olacaklar. Greenland ailesinin tamamı HSA 2 desteğine sahip.

AMD’nin üretim ortağının kim olacağı hala resmileşmese de oklar 14nm FinFet tekniğini ve GloFo-Samsung ikilisini işaret ediyor. 14 nm FinFet tekniği sayesinde 28 nm’ye göre %70 daha düşük zar alanı kazanımı sağlanırken güç tüketimi ise %60-65 arası düşüyor. Aynı saat hızlarında ise performans artışı %45-50 mertebesine ulaşabiliyor. Glofo-Samsung şu an mobil platformlar için 14nm üretimine geçmiş durumdalar ve yaz sonunda X86 ve GPU gibi daha büyük zar alanına sahip çiplerin üretimi aşamasına geçiyorlar. Bu bakımdan 14 nm üretim takvimi AMD’nin takvimi ile örtüşür durumda.

İşlemci ve GPU’nun paralel çalışması prensibine dayalı HSA son yıllarda üreticiler tarafından oldukça büyük ilgiyle karşılanıyor. Qualcomm, Samsung ve daha bir çok dev firma kendi ürünlerinde HSA temelli yapılanmalara gidiyor. HPC alanında da CPGPU ve GPGPU oluşumlar büyük ilgi çekiyor. Eğer iddialarda bahsedilen türde bir APU beklenen başarımı sağlarsa AMD K-7 mimarisinden sonraki en büyük sıçramasını yapabilir.

AMD bu kez şeytanın bacağını kırabilecek mi çok merak ediyorum. Eğer bu kez de olmazsa firmanın ana akım PC pazarından çıkması kaçınılmaz görünüyor.
    K:http://www.donanimcibaba.com/2015/07/amdnin-super-apusu-greenland-hpc-pazarini-vuracak.html

• Şuan intel kullansamda AMD'yi seviyorum ve gelişmesini istiyorum. Zen ile söylediklerini gerçekleştirebilirlerse önümüzde ki yıllarda tekrar AMD'ye geçmeyi düşünürüm.
  • quote:

4096 akış işlemcili GPU ve 32 GB HBM2

gramını altın fiyatı gibi mi satmayı düşünüyorlarmış bu değerler bana baya abartı geldi.
  • Hocam 14 nm olacaksa hiç te imkansız değil. 28 nm'lik Figi GPU'sunu hiç değiştirmeden 14nm FinFet üretseniz çipin zar alanı %70 azalıyor ve güç tüketimi de en az yarı yarıya düşüyor. A10-7870k ile aynı zar alanına bu tip bir APU sokuşturmak gayet mümkün.

Aslında AMD yıllar önce Ati'yi sırf bu sebeple almıştı. CPU yanına GPU'yu entegre edip rakiplerinin ulaşamayacağı bir hesaplama ve esneklik avantajı elde etmeyi planlıyorlardı ama kötü yönetim, vs. yüzünden ancak şimdi tamamına erdirecekler gibi. Umarım başarabilirler yoksa bu kez garanti işleri biter.
  • "AMD’nin Süper APU’su Greenland HPC Pazarını Vuracak"
    HPC nedir? High Performance Computer. Bu bilgisayarlar güçlü hesaplamalar için kullanılıyor. Mesela IBM'in power işlemcileri veya Sun'ın sparc gibi mainframe ve farm için üretilen, son kullanıcı için satılmayan ürünlerdir.
    mainframe örneği olarak. Bitiyorum şu ürüne. (:
    http://www.theinquirer.net/IMG/892/308892/ibm-z13-mainframe-1.png

Evet altın kadar değerlidir. Mesela resimdeki ürün 75.000$ ile 2 milyon dolar arasında. Sadece 1 tanesi. Özel istek ile fiyat dahada artabilir.
    edit:ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evil.Morty -- 22 Temmuz 2015; 21:20:35 >

• AMD'nin Zen mimarisinden umutluyum. Zaten bunu da basaramassa toparlanmasi mumkun olmayabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rakiplerin eli armut toplamayacağı için hiç umutlanmıyorum şahsen. Sözde Kaveri de şahane olacaktı, carrizo olayı bitirecekti. En fazla biraz daha rekabetçi olur gözüyle bakıyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Foxbat

Hocam 14 nm olacaksa hiç te imkansız değil. 28 nm'lik Figi GPU'sunu hiç değiştirmeden 14nm FinFet üretseniz çipin zar alanı %70 azalıyor ve güç tüketimi de en az yarı yarıya düşüyor. A10-7870k ile aynı zar alanına bu tip bir APU sokuşturmak gayet mümkün.

Aslında AMD yıllar önce Ati'yi sırf bu sebeple almıştı. CPU yanına GPU'yu entegre edip rakiplerinin ulaşamayacağı bir hesaplama ve esneklik avantajı elde etmeyi planlıyorlardı ama kötü yönetim, vs. yüzünden ancak şimdi tamamına erdirecekler gibi. Umarım başarabilirler yoksa bu kez garanti işleri biter.

hocam tabii ki üretim olarak imkansız bir şey değildir ama hbm2 pahalı bir şey değil mi?süper apu yapacağız diye cebimizi yakacaklarsa çok da bir manası olmaz diye düşünüyorum daha ekran kartlarında telaffuz edilmiyor hbm2 32gb ram.

• O konuda içiniz rahat olsun çünkü Greenland 2017'den önce mainstream pazara girmiyor. Haberde bahsedilenler pro kullanıcı için ki o segmentte render/hesaplama hızı %10 artsın diye fazladan 10 bin dolar vermekten çekinmeyecek müşteriler var.

@mamad aklı olan da sürpriz beklemesin zaten. Öyle "Zen uçacak kaçacak" diyen çok ama aklı başında olanın beklentisi belli. Benim için Zen Skylake i5 ile denk olsun yeter. Varsın İ7-6700k'dan %10 yavaş olsun ama artık şu Bulldozer FX denen garabet yok olsun gitsin!
  • quote:

O konuda içiniz rahat olsun çünkü Greenland 2017'den önce mainstream pazara girmiyor. Haberde bahsedilenler pro kullanıcı için ki o segmentte render/hesaplama hızı %10 artsın diye fazladan 10 bin dolar vermekten çekinmeyecek müşteriler var.

@mamad aklı olan da sürpriz beklemesin zaten. Öyle "Zen uçacak kaçacak" diyen çok ama aklı başında olanın beklentisi belli. Benim için Zen Skylake i5 ile denk olsun yeter. Varsın İ7-6700k'dan %10 yavaş olsun ama artık şu Bulldozer FX denen garabet yok olsun gitsin!

olaya güzel bir açıklama getirdiniz konuyu okuyup da o ne be diyenler için.diyorsunuz ki o abartı modeller pro kullanıcılar yani etiket fiyatını önemsemeyenler için.normal kullanıcı için gelecek modeller daha alınabilir fiyatlarda olacak.peki konuyla alakalı mı bilmiyorum ama bu yeni apular ile sizce konsollarda güncellemeye giderler mi pek sanmasam bile sorayım hoş olurdu doğrusu.

• hadi hayırlısı ümitliyiz.
  • PS4 ve Xbox One için 20 n güncellemesi gündemdeydi. CPU ve GPu aynı kalacak sadece 28 nm yerine 20 nm üretilip ısınma ve güç tüketimi düşürülecekti ( Slim modellere geçiş için ). Şimdi o iş iptal edildi.Onun yerine 2016'da 14-16nm ile güncelleme yapacak AMD.

Yeni yonga yok ama yeni konsol var. Nintendo 2016'da NX kodlu yeni bir konsol çıkarıyor ve bu kez yonganın tamamı AMD tarafından geliştiriliyor. 8 adet Zen çekirdeği + 8 GB HBM+ Fury ayarında GPU ve 14 nm olsa süper olur ama Nintendo bu konularda çok sabıkalı. Bazı kaynaklar NX için PS4'ten daha güçlü olmayacak diyor ama bakacağız artık.
  • quote:

PS4 ve Xbox One için 20 n güncellemesi gündemdeydi. CPU ve GPu aynı kalacak sadece 28 nm yerine 20 nm üretilip ısınma ve güç tüketimi düşürülecekti ( Slim modellere geçiş için ). Şimdi o iş iptal edildi.Onun yerine 2016'da 14-16nm ile güncelleme yapacak AMD.

Yeni yonga yok ama yeni konsol var. Nintendo 2016'da NX kodlu yeni bir konsol çıkarıyor ve bu kez yonganın tamamı AMD tarafından geliştiriliyor. 8 adet Zen çekirdeği + 8 GB HBM+ Fury ayarında GPU ve 14 nm olsa süper olur ama Nintendo bu konularda çok sabıkalı. Bazı kaynaklar NX için PS4'ten daha güçlü olmayacak diyor ama bakacağız artık.

anladım hocam bilgiler için teşekkürler.
  • AMD'nin yapmış olduğu Sumatra testlerinde HSA ile 7850K'deki 512 gpu hesaplama birimi, aynı APU işlemcideki 4 çekirdek işlemciden 5 katı hızlı tarayabiliyordu metinlerdeki kelime sorgularını. Aynı bantgenişliğinde böyle performans verirken, HBM ile biraz daha gelişmesini bekleyebiliriz sanırım. Zen iyi de olsa kötü de olsa, HSA+HBM olacak. Ufku geniş bir APU olması, HPC hedefinden belli.
  • ana akım kullanıcısı
    akış işlemcisi
    hpc
    hsa

nedir

altına birde sözlük ekleseydin.

ayrıca apu da 4096 shader ve 32gb hbm bellek bana biraz sallamadyon gibi geldi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selmand -- 25 Temmuz 2015; 6:28:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiji gpusunun üstüne athlon x4 basıp satmasınlar da

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 25 Temmuz 2015; 7:41:01 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.