Şimdi Ara

Intel'in CEO'su Gelsinger: 18A teknolojimiz TSMC'nin N2'sinden 'bir miktar' iyi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel geride kaldığı yarı iletken üretim teknolojisinde son zamanda büyük atılımlar yapmaya başladı. Şirket dört yıl içinde beş yeni üretim düğümü planının son ayağı olan 20A (2nm) ve 18A (1.8nm) süreçlerine geçmeye hazırlanıyor. Intel'in CEO'su Pat Gelsinger, 2024'ün ikinci yarısında kullanılması planlanan Intel 18A teknolojisinin, 2025'in ikinci yarısında gelecek olan TSMC'nin N2 (2nm) teknolojisinden "bir miktar önde" olduğunu iddia ediyor.

Gelsinger, yeni bir röportajında, "İyi bir transistörüm var; harika bir güç dağıtımım var" dedi. "Sanırım TSMC'nin gelecek üretim teknolojisi N2'nin biraz ilerisindeyim." sözlerini sarfetti.

18A ile iki yeni teknoloji geliyor

Intel'in 20A ve 18A üretim süreçleri iki büyük yenilik getiriyor: gate-all-around (GAA) RibbonFET transistörleri ve PowerVia arka taraftan güç dağıtım ağı (BSPDN). 20A düğümü, Intel'in GAA ve BSPDN'nin tüm özelliklerini öğrenmesine olanak tanıyan nispeten kısa ömürlü bir düğüm olması bekleniyor. 18A düğümünde ise Intel, yarı iletken endüstrisinde liderliği yeniden ele geçirmek istiyor. Sonuç olarak şirket bu düğüme büyük umut bağladı.

Intel 18A düğümüyle üretimin 2024'ün ilk çeyreğinde başlayacağını söylüyor. İlk ürünlerin de 2024'ün ikinci yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Buna karşılık TSMC, N2 üretim sürecinde üreteceği çipleri 2025'in ikinci yarısında piyasaya sürülecek. Ek olarak, TSMC'nin N2'si nanosheet GAA transistörlere sahip olsa da hâlâ daha az performanslı geleneksel güç dağıtımını kullanıyor. Bunun yanında TSMC, 2024'te kullanıma sunulacak performansı arttırılmış N3P teknolojisinin Intel 18A ile benzer güç, performans ve transistör yoğunluğu sunacağını söylüyor. N2 düğümünün ise N3P ve 18A'dan daha iyi olacağını iddia ediyor.

Ayrıca Bkz.Intel, rakiplerinin önüne geçebilir: ASML'nin son teknoloji cihazının ilk müşterisi olacak

"Performans ve maliyet konusunda avantajlıyız"

Ancak Gelsinger, 18A'nın N2'ye göre, hem gelişmiş RibbonFET transistörleri, hem de arka taraftan güç sağlama teknolojisiyle özellikle performans konusunda önemli avantajlara sahip olacağını belirtiyor.

Gelsinger, "Sanırım herkes TSMC'nin N2'si ile bizim 18A transistörleri kıyaslıyor. Birinin diğerinden önemli ölçüde daha iyi olduğu net değil. Kimin en iyi olduğunu göreceğiz. Ancak herkes Intel'in arka taraftan güç dağıtımının ekstra puan kazandırdığını söylüyor. Bu teknoloji silikon için daha iyi alan verimliliği sağlıyor, bu da daha düşük maliyet anlamına geliyor. Daha iyi güç dağıtımı sağlıyor, bu da daha yüksek performans anlamına geliyor" açıklamalarında bulundu.

Gelsinger ayrıca, TSMC'nin N2'sinin çok pahalı bir üretim düğümü haline gelebileceğini, bunun da kurumsal kar marjlarına zarar vermeden daha yüksek maliyet verimliliği arayan müşterilerin Intel'in 20A ve 18A üretim süreçlerine yönelebileceğini ifade etti.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/intels-comeback-appears-on-track-ceo-gelsinger-says-18a-process-node-performance-is-a-little-bit-ahead-of-tsmcs-n2-but-intels-process-arrives-a-year-earlier-than-tsmcs

• Günün fıkrası geldi.
    Allah senden razı olsun :D

• Sonucu görmeden yorum yapmak doğru olmaz. Bekleyelim bakalım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Ben burada senden başka ağlayan göremedim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Önceden bizim 10nm onların 7nm'sinden iyi diye övünürlerdi. Şimdi 1.8nm olarak pazarlanan döküm süreci 2nm olandan iyi diye övünülüyor. Kaldı ki neye göre? Verimlilik mi, transistor yoğunluğu mu, güç tüketimi mi, hangisi?

• Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    hepside cayır cayır yanıyor. Eski seriler stok fan yeterliyken şimdiki iki firmanınkinede 240 lık sıvı soğutma kullanıyorlar yine ısınıyor. Nanomikronun gücü nerde kaldı şimdi.

• makine26 M kullanıcısına yanıt

Isınmayı etkileyen farklı etkenler de var ama güç tüketimi gayet somut test edilebilir bir şey ve bu konuda intel'in karnesi çok kötü. Sanki 10 yıl öncesine göre roller tersine dönmüş gibi. O zaman AMD üretim sürecinde gerideydi ve daha yüksek frekanslara çıkıp Intel'le rekabet etmeye çalışıyordu. Mesela o dönem AMD işlemciler çok bariz fazla güç tüketirken soğutma konuusnda Intel işkemcilere göre daha başarılılardı. Intel güç tüketiminde bariz avantajlıyken delid dediğimiz şey de o zaman haber değeri taşımaya başlamıştı.

Diğer taraftan söylediğiniz şey konusunda ben de muzdaribim ve bu kullanıcılar olarak hepimizin ortak kabahati. Örneği ekran kartlarından vereyim. 10 yıl önce yine devasa fanlı ekran kartları yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlamıştı ve gereği olmadığı halde kullanıcılar en büyük fanlı olanını tercih ediyordu. Bunun sonucu olarak belli modellerde bir tüketim alışkanlığı oluştu ve üreticiler de gelişen teknolojiyi düşük güç verimi olarak sunmak yerine tüketicilerin tercihi doğrultusunda gücü kökleme yoluna yoluna gitti.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.