Şimdi Ara

AMD nin uyanıklığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
2
Favori
15.735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ÖN SÖZ: başlık biraz amiyane oldu doğrudur ama dikkat çeksin ve insanlar bilgi paylaşımına girmesini istememden başka amaç olamaz. bazı gergin fanboylar yanlış anlamasın lütfen. 2001 den beri çok insana amd aldırdım hemen her serisini kullandım. intel 2. el satışta gibi prim yapmayacağını bilsem bile bu konudan taviz veren biri olmadım, memnun kaldığım da oldu kalmadığımda, her neyse konu AMD karalama, milleti saçma sapan amd intel muhabbetine çekme konusu değildir. intelcilik yapan da amdcilik yapana da bu konuda ekmek çıkmaz.

Bu konu hakkında forumda bir çok bilgi var ama benim kendi araştırmam ve düşüncemi yazmak istedim. dünya da bir çok intel cpu +amd grafik işlemcili laptop kullanıcısı bunu araştırmış fakat yanıt bulamamış. biraz ileri düzey olan kullanıcılar kendince bir çözüm üretmeye çalışmış. bunun için bazı yazılımcılar modlanmış sürücüler yazmışlar ve kullanımdalar.

biliyorsunuz günümüz web tarayıcıları çok gelişti. videolar artık en kötü 1080p hatta çoğu artık 60p kara saniye çekilmekte. bu da bir çok düşük profil laptop cihazı kasmakta. tarayıcıların var olan gpu grafik işlemciyi kullanma ayarları da bunun için geliştirilmiş ama kullandığını laptop intel işlemcili amd grafik kartlı ise amd buna izin vermiyor.. AMD mobil sürücüleri web taryıcıların gpu kullanmasını kısıtlıyor. bunun için bazı mod lu sürücüler yazılmış ama ben ondan bile net bir çözüm alamadım.

AMD nin uyanıklığı

ekran görüntüsünde göründüğü gibi gpu load seçilmesine izin vermemekte

tarayıcının grafik yükünü amd grafik işlemci kabul etmemekte

intel işlemcinin kendi işini kendi görmesi, bir yardımlaşma çalışma olmaması için böyle bir yöntem seçildiğine karar verdim

benim laptop um HP probook modeli i5 3. nesil işlemci ve amd hd7650 128bit grafik işlemciye sahip, sanırım bu dönem ve bu yıllar da sunulan bir çok laptop da aynı durum söz konusu.. zaten intel in tümleşik ekran kartı olan 4000 ise 3d grafikler ile pek ilgili değil, onun görevi ekrana görüntü verip az enerji harcamak..

yeni cihazlarda ve intel amd anlaşmasından sonra durum nasıl oldu bilmiyorum

not: lütfen belirli seviyede donanım yazılım bilginiz yok ise.. "bende çalışıyor kardeşim" gibi cevaplar yazmayınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 18 Şubat 2018; 2:52:28 >

• ilk mesajınız çok açıklayıcı olmasada bunu görünce anladım ne demek istediğinizi, zamanında leshcat forumlarında çok vakit harcadım bu tür sıkıntılara özellikle switchable graphics problemlerine modlu driver yapıyor tester olarakta destek veriyorduk. 2016 itibariyle üreticilerin artık nvidia gpulara geçmesiyle ve amd nin r serisi mobil grafik kartlarına geçip eski kartlara driver desteğini kesmesiyle proje son destek veren driverı modlayarak bitirildi.

sorunu çözmek için (geçişli grafiklerde sorun yaşayanlar, oyunlarda amd gpu'sunu kullanamayanlar vs için );
    öncelikle driver intel işlemcisiyle birlikte amd 3xxx/4xxx/5xxx/6xxx/7xxx/8xxx serisi gpu barındıran notebooklar için.
    aynı zamanda notebook biosunda switchable graphics seçilebilir fixed/dynamic ayarı bulunmayan cihazlar için bu driver. bulunan cihazlar fixed seçip direk amd driverını yükleyip kullanabilirler. pilde intel prizde amd gpu kullanayım diyenlerin dynamic seçmesi gerekiyor ve sorun yaşıyorsa bu driverı kullanması gerekiyor.
    biosunuzda cpu power saving seçeneği var ise onu da disabled olarak seçin.
    başlata aygıt yazın, aygıt yükleme ayarlarına girin hiçbir zaman yükleme olarak seçin.
    mevcut driverlarınızı kaldırın
    ddu indirin pc kapatın açma tuşuna bastıktan sonra devamlı f8 basın çekin güvenli modu seçin girin ddu yu açın sağdan intel driverını seçin temizle ama yeniden başlatma seçin, done dediğinde intel seçtiğiniz kısımdan amd seçin temizle ve yeniden başlat seçin.https://nav.dl.sourceforge.net/project/leshcatlabs/AMD_UnifL/Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0.exe driverını indirin.
    setupı yönetici olarak açın. englishle devam edin. sertifika eksik kbxxxx güncellemesi yüklensinmi sorusu gelirse evet seçin. yükleme ekranı gelince optionsa girin, işlemciniz 1. nesil intel ise (3 haneli core i işlemcileri örnek i7 940) legacy seçin, 2. nesil intel ise (örnek i7 2670qm) modern seçin, 3. nesil intel ise (örnek i5 3230m) iris seçin, 4 / 5 / 6. nesil ise (örnek i5 4210u,i5 5200u, i5 6300hq) irispro/haswell/broadwell/skylake yazanı seçin. deploy deyin.
    çıkarttığı dosyalara erişmek için C:\Drivers\Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0 yolunu izleyin. intel klasörüne girin sürücü modeli ismindeki klasöre girin. win7 ve win81_win10 olarak 2 klasör gözükebilir işletim sisteminiz hangisiyse ona girerek devam edin. setupta winsat vs vs yazan yazıdaki işareti kaldırın next next yüklemeyi yapın intel driverını yüklemiş olacaksınız. yükleme bitince reset atın.
    C:\Drivers\Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0\AMD\16.2.1 dosya yolunu izleyin setupı çalıştırın yüklemenizi yapın tekrar reset atın.
    açılışta siyah ekranda bekleme yaşarsanız 5dk kadar müsade edin masaüstü gelecektir, 5 dk yı geçmesine rağmen siyah ekranda kaldıysanız laptop biosunuz driverı çalıştırmayı kısıtlıyor demektir. cihazı güç tuşuna basılı tutarak kapatıp f8 ile güvenli moda girip ddu ile driverları kaldırıp resetleyip notebook üreticinizin sunduğu kendi driverını yükleyerek cihazı eski haliyle kullanmaya devam edebilirsiniz.
    siyah ekranda kalmayan yada kaldıktan sonra atlayıp sıkıntısız şekilde masaüstünü görebilen arkadaşlar başlata ccc yada catalyst yazıp sürücü ayarlarına girin, yeni grafik kontrol paneli yüklendi ise radeon additional settingsten girmeniz gerek.
    powerplayde ve geçişli grafik genel ayarlarında prize takılıda yüksek performansı en üst düzeye getir seçin.
    yine tekrar ya powerplayde yada geçişli grafik genel ayarlarında olması gerek 'ek/ultra güç tasarrufuna izin ver' işaretini kaldırın. makinenizi resetleyin.
    ek/ultra güç tasarrufunu kapatma seçeneği yok ise başlata regedit yazın yönetici olarak çalıştırın. sol kutucukta bilgisayarın üzerine bir kez tıklayın ctrl + f yapın ulps yazıp aratın. EnableULPS parametresini bulacak çift tıklayın 0 yazın tamam deyin. EnableUlps_NA yazana kesinlikle dokunmayın. f3 e basın tekrar EnableULPS değeri bulursa onuda 0 yapın, sonuç bulmayana kadar f3 ile devam edin. bitince makinenizi resetleyin.
    geçişli grafik uygulama ayarlarında tarayıcı ve diğer yazılımlardaki güç tasarrufu kilitleri kalkmış olacak.
    aynı zamanda tarayıcı ayarlarınızdan donanım hızlandırmayı etkinleştir seçeneğinin işaretini kaldırın.
    bir diğer detay işletim sisteminiz windows 7 ise core parking açık olarak gelir cihazınızı güç tasarrufuna zorlar. güç ayarınızı yüksek performansa çekin. regedite girin 0cc5b647 değerini aratın. sonuç bulunca çıkan sonuç sayfasındaki attributes değerini 0 yapın. f3 basın aynı değer farklı kayıtlarda varsa bulmaya devam edecektir buldukça bitene kadar attributes parametresini 0 yapın.
    güç ayarlarınızda yüksek performansta gelişmiş güç seçeneklerine girince işlemci güç yönetimine tıklayınca işlemci performansı çekirdek güç yönetimi çekirdek park etme ayarı çıkacak onu %100 olarak ayarlayın tamam deyip çıkın.

gayet sade bir dille detaylıca anlatmaya çalıştım sıkıntı yaşadığınız yerde yada aklınıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.

2022 edit: linkteki driverın kontrol panelinde sıkıntı yaşayan olursa birde bununla test etsin:https://master.dl.sourceforge.net/project/leshcatlabs/AMD_UnifL/Catalyst_15.7_WHQL_UnifL_v1.2.exe?viasf=1

Linux kullanirsaniz bu durumun onune gecebilirsiniz cunku suruculer ve yapabilecekleri ile oymayabiliyorsunuz. Mesela windowsda irq dagilimi tek core uzerinden yapilirken linux kernelinda bunu dagitabilirsiniz tum corelara gpuyu veya sata controlcuyu var olan corelara dagitip performansi arttirabilirsiniz senelerce amd sata kontrolculeri rezilde rezil diye dolandim forumda megersem irq tek core uzerinden haberlestigi icinmis linuxda yapistir alayina fark kalkiyor ortadan buyuk oranda. Cok merak eden “cat /proc/interrupts” komutu ile var olan donaniminin core dagilimlarini izleyip buna nasil mudahele edecegini arastirabilir lakin zor ve ciddi arastirma isteyen bir istir 20tane 1tb samsung proyu raid0 vs yapmiyorsaniz benim gibi pekte ugrasmaya deger bir eglem degil :)
  • NVIDIA Developer
    NVIDIA Optimus Programming Guide
    http://www.nvidia.com.tr/object/optimus-technology-tr.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: kingocd

NVIDIA Developer
    NVIDIA Optimus Programming Guide
    http://www.nvidia.com.tr/object/optimus-technology-tr.html

Konu altına reklam almıyorum kardeşim

• geçişli grafik mevzusu amd icin genel anlamda sıkıntı var (guncel r serisini bilmiyorum)

8570m ve i5 3230m icin boyle diyebilirim.

zaten amd de genel anlamda suruculerde hep oturmayan bir kisim var. crimson da relieve de ayni adrenalin de ayni.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun Windows ile ilgili bir durum olmadığı kesin mi?
    Daha güçlü işlemci ile az fps, aynı şekilde grafik biriminde de geçerli.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nerd Miner

geçişli grafik mevzusu amd icin genel anlamda sıkıntı var (guncel r serisini bilmiyorum)

8570m ve i5 3230m icin boyle diyebilirim.

zaten amd de genel anlamda suruculerde hep oturmayan bir kisim var. crimson da relieve de ayni adrenalin de ayni.

masaüstü bilgisayarımda sorun yok fx8320 + r9 280 ile tüm işlemler güzel paylşım oluyor işlemci intel olsa da sorun olmuyor masaüstünde.

ama diğer konuda haklısın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 16 Şubat 2018; 19:18:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: forvet09

Bunun Windows ile ilgili bir durum olmadığı kesin mi?
    Daha güçlü işlemci ile az fps, aynı şekilde grafik biriminde de geçerli.

durum donanımsal bir konu. donanımları yöneten sürücülerdir, neye izin verir ise windows onu yapabilir. sürücüler bilerek izin vermiyor. bu izah ettiğim konu da ama masaüstünde sorun yok. işlemci intel olsa bile (aynı windos10 pro)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 16 Şubat 2018; 19:32:10 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AMD nin uyanıklığı

alttaki listede görüldüğü gibi tarayıcı veya sp player gibi uygulamaları güç tasarrufunda kullandırıyor ve kilitli olduğu için değiştiremiyorsunuz. güç tasarrufe modu demek tümleşik intel gpu ile çalışması anlamında. amd grafik işlemciye bunları yükleyemiyorsunuz. furmark gibi uygulamalar ve oyunlar sadece amd grafik kartını ilgilendirdiği için onu dilediğiniz ekran kartına atayabiliyorsunuz.

bu kilidin açan modulu sürücüler var ama görsel olarak açıyor donanımsal olarak yine de işlemiyor.

kısaca amd diyor ben masaüstü işleme karışmam banane diyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 16 Şubat 2018; 19:30:55 >

• Olay sadece google Chrome la mi alakali yoksa diğer Browser larda da bu durum mevcutmu deneyebilir misiniz acaba.

• AMD ekran kartlı bir laptop demek baştan aşağı sorun demek.
  • honneur H kullanıcısına yanıt
    farketmiyor tüm tarayıcılar için geçerli. tarayıcı ve bazı programları amd ekran kartına atayamıyorsunuz..
  • quote:

Orijinalden alıntı: PatlıcanMusakso

AMD ekran kartlı bir laptop demek baştan aşağı sorun demek.

128bit ama inan 64bit gibi çalışıyor 7650m furmark da max 14fps alıyor :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: marantz

quote:

Orijinalden alıntı: PatlıcanMusakso

AMD ekran kartlı bir laptop demek baştan aşağı sorun demek.

128bit ama inan 64bit gibi çalışıyor 7650m furmark da max 14fps alıyor :D

Olay bit mevzusu değil hocam tamamen yazılım.
  • Masaüstü bilgisayarımda ki durum gayet olması gerektiği gibi

sistem
    AMD nin uyanıklığı

örnek olarak splash player çalışırken

AMD nin uyanıklığı

burada da google chrome 1080p 60p video oynatırken

AMD nin uyanıklığı

işletim sistemi aynı, yazılımlar aynı ama donanımlar farklı

kısacası laptopdan da bekletiğimiz bu ama maalesef olmuyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 16 Şubat 2018; 22:48:42 >

• Linux kullanirsaniz bu durumun onune gecebilirsiniz cunku suruculer ve yapabilecekleri ile oymayabiliyorsunuz. Mesela windowsda irq dagilimi tek core uzerinden yapilirken linux kernelinda bunu dagitabilirsiniz tum corelara gpuyu veya sata controlcuyu var olan corelara dagitip performansi arttirabilirsiniz senelerce amd sata kontrolculeri rezilde rezil diye dolandim forumda megersem irq tek core uzerinden haberlestigi icinmis linuxda yapistir alayina fark kalkiyor ortadan buyuk oranda. Cok merak eden “cat /proc/interrupts” komutu ile var olan donaniminin core dagilimlarini izleyip buna nasil mudahele edecegini arastirabilir lakin zor ve ciddi arastirma isteyen bir istir 20tane 1tb samsung proyu raid0 vs yapmiyorsaniz benim gibi pekte ugrasmaya deger bir eglem degil :)

• AMD'nin sürücü etkinliğine almasını istediğiniz programları, overdrive menüsünde yeni bir profile yazıyorsunuz. O program çalışınca ekran kartı belli ayarlara geliyor. Crimson çıkınca bunun adı gaming profiles oldu. O da olmazsa, kendiniz ekliyormuşsunuz. Yalnız, işletim sistemi programın yönetimine tek bir kaynakta çalışması için kilit vurduysa, yapamıyormuşsunuz ki deneyen onu da yapar 5 dakikalık aramada bu kadarını bulabiliyorsam.[Kaynak]
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

AMD'nin sürücü etkinliğine almasını istediğiniz programları, overdrive menüsünde yeni bir profile yazıyorsunuz. O program çalışınca ekran kartı belli ayarlara geliyor. Crimson çıkınca bunun adı gaming profiles oldu. O da olmazsa, kendiniz ekliyormuşsunuz. Yalnız, işletim sistemi programın yönetimine tek bir kaynakta çalışması için kilit vurduysa, yapamıyormuşsunuz ki deneyen onu da yapar 5 dakikalık aramada bu kadarını bulabiliyorsam.[Kaynak]

bahsettiğiniz over drive menü mobilsürücüde de olmayan bir menü.

• focusrite kullanıcısına yanıt
    ilk mesajınız çok açıklayıcı olmasada bunu görünce anladım ne demek istediğinizi, zamanında leshcat forumlarında çok vakit harcadım bu tür sıkıntılara özellikle switchable graphics problemlerine modlu driver yapıyor tester olarakta destek veriyorduk. 2016 itibariyle üreticilerin artık nvidia gpulara geçmesiyle ve amd nin r serisi mobil grafik kartlarına geçip eski kartlara driver desteğini kesmesiyle proje son destek veren driverı modlayarak bitirildi.

sorunu çözmek için (geçişli grafiklerde sorun yaşayanlar, oyunlarda amd gpu'sunu kullanamayanlar vs için );
    öncelikle driver intel işlemcisiyle birlikte amd 3xxx/4xxx/5xxx/6xxx/7xxx/8xxx serisi gpu barındıran notebooklar için.
    aynı zamanda notebook biosunda switchable graphics seçilebilir fixed/dynamic ayarı bulunmayan cihazlar için bu driver. bulunan cihazlar fixed seçip direk amd driverını yükleyip kullanabilirler. pilde intel prizde amd gpu kullanayım diyenlerin dynamic seçmesi gerekiyor ve sorun yaşıyorsa bu driverı kullanması gerekiyor.
    biosunuzda cpu power saving seçeneği var ise onu da disabled olarak seçin.
    başlata aygıt yazın, aygıt yükleme ayarlarına girin hiçbir zaman yükleme olarak seçin.
    mevcut driverlarınızı kaldırın
    ddu indirin pc kapatın açma tuşuna bastıktan sonra devamlı f8 basın çekin güvenli modu seçin girin ddu yu açın sağdan intel driverını seçin temizle ama yeniden başlatma seçin, done dediğinde intel seçtiğiniz kısımdan amd seçin temizle ve yeniden başlat seçin.https://nav.dl.sourceforge.net/project/leshcatlabs/AMD_UnifL/Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0.exe driverını indirin.
    setupı yönetici olarak açın. englishle devam edin. sertifika eksik kbxxxx güncellemesi yüklensinmi sorusu gelirse evet seçin. yükleme ekranı gelince optionsa girin, işlemciniz 1. nesil intel ise (3 haneli core i işlemcileri örnek i7 940) legacy seçin, 2. nesil intel ise (örnek i7 2670qm) modern seçin, 3. nesil intel ise (örnek i5 3230m) iris seçin, 4 / 5 / 6. nesil ise (örnek i5 4210u,i5 5200u, i5 6300hq) irispro/haswell/broadwell/skylake yazanı seçin. deploy deyin.
    çıkarttığı dosyalara erişmek için C:\Drivers\Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0 yolunu izleyin. intel klasörüne girin sürücü modeli ismindeki klasöre girin. win7 ve win81_win10 olarak 2 klasör gözükebilir işletim sisteminiz hangisiyse ona girerek devam edin. setupta winsat vs vs yazan yazıdaki işareti kaldırın next next yüklemeyi yapın intel driverını yüklemiş olacaksınız. yükleme bitince reset atın.
    C:\Drivers\Catalyst_16.2.1_UnifL_v1.0\AMD\16.2.1 dosya yolunu izleyin setupı çalıştırın yüklemenizi yapın tekrar reset atın.
    açılışta siyah ekranda bekleme yaşarsanız 5dk kadar müsade edin masaüstü gelecektir, 5 dk yı geçmesine rağmen siyah ekranda kaldıysanız laptop biosunuz driverı çalıştırmayı kısıtlıyor demektir. cihazı güç tuşuna basılı tutarak kapatıp f8 ile güvenli moda girip ddu ile driverları kaldırıp resetleyip notebook üreticinizin sunduğu kendi driverını yükleyerek cihazı eski haliyle kullanmaya devam edebilirsiniz.
    siyah ekranda kalmayan yada kaldıktan sonra atlayıp sıkıntısız şekilde masaüstünü görebilen arkadaşlar başlata ccc yada catalyst yazıp sürücü ayarlarına girin, yeni grafik kontrol paneli yüklendi ise radeon additional settingsten girmeniz gerek.
    powerplayde ve geçişli grafik genel ayarlarında prize takılıda yüksek performansı en üst düzeye getir seçin.
    yine tekrar ya powerplayde yada geçişli grafik genel ayarlarında olması gerek 'ek/ultra güç tasarrufuna izin ver' işaretini kaldırın. makinenizi resetleyin.
    ek/ultra güç tasarrufunu kapatma seçeneği yok ise başlata regedit yazın yönetici olarak çalıştırın. sol kutucukta bilgisayarın üzerine bir kez tıklayın ctrl + f yapın ulps yazıp aratın. EnableULPS parametresini bulacak çift tıklayın 0 yazın tamam deyin. EnableUlps_NA yazana kesinlikle dokunmayın. f3 e basın tekrar EnableULPS değeri bulursa onuda 0 yapın, sonuç bulmayana kadar f3 ile devam edin. bitince makinenizi resetleyin.
    geçişli grafik uygulama ayarlarında tarayıcı ve diğer yazılımlardaki güç tasarrufu kilitleri kalkmış olacak.
    aynı zamanda tarayıcı ayarlarınızdan donanım hızlandırmayı etkinleştir seçeneğinin işaretini kaldırın.
    bir diğer detay işletim sisteminiz windows 7 ise core parking açık olarak gelir cihazınızı güç tasarrufuna zorlar. güç ayarınızı yüksek performansa çekin. regedite girin 0cc5b647 değerini aratın. sonuç bulunca çıkan sonuç sayfasındaki attributes değerini 0 yapın. f3 basın aynı değer farklı kayıtlarda varsa bulmaya devam edecektir buldukça bitene kadar attributes parametresini 0 yapın.
    güç ayarlarınızda yüksek performansta gelişmiş güç seçeneklerine girince işlemci güç yönetimine tıklayınca işlemci performansı çekirdek güç yönetimi çekirdek park etme ayarı çıkacak onu %100 olarak ayarlayın tamam deyip çıkın.

gayet sade bir dille detaylıca anlatmaya çalıştım sıkıntı yaşadığınız yerde yada aklınıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.

2022 edit: linkteki driverın kontrol panelinde sıkıntı yaşayan olursa birde bununla test etsin:https://master.dl.sourceforge.net/project/leshcatlabs/AMD_UnifL/Catalyst_15.7_WHQL_UnifL_v1.2.exe?viasf=1

AMD nin uyanıklığı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rogue Agent -- 25 Ağustos 2022; 21:32:10 >

• Eğer sadece youtube ve vp8-9'la problem yaşıyorsanız h264ify eklentisini kurup bi deneyin. Chrome ve firefox ikisi içinde var eklenti.
  • Arayın bulun, sizin beceriksizliğiniz beni ilgilendirmiyor.[Kaynak]

Yüksek performans modunda kullanmak istiyorsanız, biostaki grafik değiştirilebilir seçim ayarını sabite alıyormuşsunuz.[Kaynak]

Dedim ya, sürücüden değil işletim sisteminden dolayı durum böyle diye.
    AMD nin uyanıklığı

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.