İğnelememin sebebi, diretip durman. İngilizcen varsa, aç oku: Ryzen 7 5700X3D Temperatures : r/pcmasterrace Question - Ryzen 7 5700x3d temps | Tom's Hardware Forum Sana böyle 50 tane daha içerik atarım. 5000 serisi X3D'lerin ciğerine kadar biliyorum. Denemediğim ayar, kullanmadığım koşul, uygulamadığım termal macun ve soğutucu kalmadı. Bak ben sana gözüm kapalı bir şekilde sıcaklık değeri veriyorum. Yukarıda yorum yazan arkadaştan tut, şu yukarıdaki linklere kadar herkesin dilinde ortalama 60-65C sıcaklık var. Hayır, kırıcı konuşmak istemiyorum ama o dandik soğutucuyu yıllarca kullandım. Ne olduğunu da biliyorum. Israrla aksini konuşmaya devam ediyorsun. Demek ki işlemcine undervolt çekip durmuşsun veya farklı değişkenler var. Programı açıp, yanına HWINFO64 ss'i paylaşmakla bir şey kanıtlamış olmuyorsun. Kanıtlama da zaten, ben seni sorguya suale çekmiyorum. Haddime de değil. Sadece somut bir gerçeği inkar etmene tilt oluyorum. Arkadaş, bahsettiğin işlemcinin boşta çalışması, -CO ile dahi ortalama 40C zaten. Oyuna girince, yük altında ortalama 46C falan sana inandırıcı geliyor mu? 4K - 30 FPS oyun falan mı oynuyorsun acaba? Bu değeri oyunun ana menüsünde mi alıyorsun? Kasa içi sıcaklığın hiç mi yükselmiyor? Odan -5 derece falan mı? 5800X3D ile 5700X3D arasında ortalama 3C oynuyor. Farklı konfigürasyonlarda, farklı soğutucularla iki ayrı 5800X3D kullanıyorum. Kullandığım anakartlar X570. Soğutucular top tier 360mm AIO. Birinde Arctic MX-6, diğerinde Thermal Grizzly Kryonaut macun var. Söylediklerinin, "normal koşullarda" imkânı yok. Üşenmedim, Cinebench R23 ile multi-core testi yaptım. Fanları kasıtlı olarak düşük tuttum. Sıvı soğutucu: 850 RPM, kasa fanları (3x 140mm) : 600 RPM. Maksimum sıcaklık 81C'yi gördü. Sonrasında, kasa fanlarını ve CPU fanlarını %100'e getirdim. 2-3 dakika soğutma yaptım. Fanlar test süresince de %100'deydi. Maksimum sıcaklık 80C'yi gördü. Kaldı ki bu değerler, all core -20 CO olmasına rağmen böyle. İşlemci biraz daha -CO yese, olsun olsun 75C olsun. 5000 serisi X3D işlemcilerin çalışma şekli bu. 7000 ve 9000'leri mesai harcayıp da incelemedim, onlar adına bir şey diyemem ama X3D işlemcilerin mantığını düşünürsek, onlar da X işlemcilere kıyasla aynı çalışma mantığını gösteriyordur. Sonuç olarak, bir cihazın harcayacağı enerji ve buna bağlı açığa çıkacak olan sıcaklık değeri bellidir. Üşenmeyip diğer PC'de de aynı testi yapacağım ama bir şey değişmeyecek. İşlemcinin HWINFO64'te çıktığı max güç tüketimi 97W olmuş. Normalde 5700X3D ile 5800X3D'nin güç tüketimi default olarak 105W ama max tüketim bundan fazla olur. Mesela R23 testinde 119W'a çıkmışım. Prime95'te bu 130W'ları bulur. Böyle bir işlemci ailesi için yükte 46C demek bu noktada komedi oluyor işte. İki seçenek var. Ya işlemcini nerfleyip kediye çevirdin ya da sana ultra dehşet bir silikon denk gelmiş. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 11 Ocak 2025; 18:41:52 > |
AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU] (745. sayfa)
AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU]
(En Son Oy Tarihi: 17.1.2025)
-
-
Kardeş hic okumadım yazını isterse işlemci 100 derecede çalışsın mesele islemci degil senin yalancı muamelesi yapman kapat konuyu yazma.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Aferin, böyle kabullen gerçekleri. İyi forumlar.
-
Bu arkadaşa test atıyoruz cinebench e bunun geçerliliği yok diyor utanmaz birde engellemiş:) ama yarın akşam oyun sıcaklığını atıcam buraya
All core -15 var başka bir islem yok resim attigimdada neden boyle çalışıyor desem onunda gecerliligi yok sen 5 dk girmişsin falanda diyebilir hayir düşük soylememin hicbir seyide bende diyorum o zaman neden böyle çalışıyor tutulmuş 60 65 dereceye
İstediğin her yerin fotosunuda atabilirim ama ondada birşeyler yazar bu şahıs
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 11 Ocak 2025; 20:36:0 >
Hwinfoda değerler ile oynayabiliyorsunuz. Ayarlarken unutulmuş olabilir.
Bakın benim işlemcide 4 derecede çalışıyor
-
5900x ile 280 veriyonunu kullanıyorum. Ses konusunda gayet memnunum, 1 sene sonra biraz sızmadan dolayı arada su sesi yapıyor ama oda ön tarafa monte ettiğim için. Yukarıya monte ederseniz bozulana kadar sessiz sessiz çalışır.
Sadece montesi biraz zor ve her anakarta uymuyor veya zorlama uyuyor.
-
Benim sistemdeki b550 tomahawkla büyük ihtimalle olmayacak çünkü hayvan gibi vrm soğutma bloğu var i/o kısmında
Aslında oyunlarda hiçbir sıkıntısı yok. Sistemimle ilk yazımı geçirdiğimde biraz agresif radyatör fanı eğrisiyle oyunlarda 68-69 bandında gezinmişti. Yer yer 72-73 lere peek yapıp düşüyordu oda YAZ için normal. Şuan kış şartlarında 61-67 arası geziyor 70 hiç görmüyor oyunlarda.
Ama yazın 65 den aşağı çalışması mümkün değil agresif fan eğrisine rağmen. 70 bandında gezmesini çok normal karşılıyorum 240mm olmasına rağmen. 75 derecelere çıktığında 4.4250 takılıyo. 75den sonra malesef 4.375 lerde 4.350 gibi geziniyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Şu programla o kadar mesaim var. Bu hinliği hiç keşfetmemiştim. Bu arada hâlâ iyi niyetli olmaya çalışıyorum. Dün, Hell Let Loose'u indireyim dedim ve oyuna girdim. Egzoz fanı hariç (750 RPM) tüm kasa fanları ve AIO fanları 1000 RPM'de, ortalama 56C gördüm. Bugün ise sistemi yeni açtım ve tekrardan denedim. Ortalama 53C falandı. Gerçi bu oyun gördüğüm kadarıyla optimizasyon olarak kötü ve işlemciye çok yük bindirmiyor. Muhtemelen arkadaş böyle bir senaryoda test etti. Bir de 5700X3D'nin, 5800X3D'den yaklaşık 3C daha serin çalışması ve -CO benzeri ayarlar da eklenince, ortam sıcaklığının da etkisiyle o değerleri görmüş olabilir ama sistemi tam kapasitede kullanan oyunlarda, söz konusu sentetik testlerde o değerleri görmek tamamen masaldan ibaret. Mesela Hell Let Loose'da, işlemci ortalama 65W ile çalışıyor, düşün. Normal şartlarda 105W'lık, 130W'a kadar çıkan bir işlemciden bahsediyoruz.
Güzel bir noktada bizi aydınlattığın için teşekkürler hocam. HWINFO64'ün bu durumunu kenara not ettim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 12 Ocak 2025; 13:23:33 >
-
Sızma nereye oluyor hocam?
-
-
permeation'dan bahsediyorum, zamanla içindeki sıvılar borulardan buharlaşıp gidiyor ya o durum.
Ön tarafa takmasam oda zaten 10 yıl geçse sorun olmaz şu anda da devamlı gurul gurul etmiyor zaten sadece ilk çalışmada biraz olabiliyor.
@MeGaDave06 Bir bakın internetten, hiç takamadım diyen duymadım ama mesela bende bazı komponentlere değmek zorunda kaldı. şu ana kadar bir sorun yaşamadım ama genede tedirgin ediyor.
-
-
Sistem detayı nedir hangi soğutucu hangi macun kullaniliyor.bilhi verirmisiniz
Üstte yazdım hocam dark freezer x124 krynaout extreme macun stok fan ayarı birde all core -15 şeklinde cpt foley denen arkadaş yalan söylüyorum muamelesi yaptıda oyunlarda işlemci 50 dereceyi geçmiyor diyorum yok imkansız 60-65 olması lazım diye tutturdu
-
Valla bendede durum aynı 5700x3d sycthe fuma2 mx6 all core -30 ile 60/61 oynuyor. Kendi orjinal fanlarını sokup argb kasa fanlarindan takmıştım. Orjinale dönüp tekrar deniycem birde macunu mastergel maker Nano ile degistircem. Çarşamba günü
Hatta occt tam yükte 80 leri görüyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi by_chiko -- 12 Ocak 2025; 14:37:0 >
ben anlamadım zaten gerçekten all core -15 dedim başka birşey yapmadım işlemciye bendeki anormal soğukmu çalışıyor anlamadım gitti ben 60 ları cinebench lerde görüyorum oyunlarda böyle sıcaklıklar.
occt ilede cinebenchlerlede aslında işim yok şahsen günlük kullanım ve oyunlarda kullanıyorum bilgisayarı sıcaklıklar bende gerçekten düşük çıkıyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 12 Ocak 2025; 14:40:16 > -
Çok şanslısın :)) Ha 60/65 ler kafaya takilcak sicakliklar değil ama. Yinede daha düşüğüne uğraşıyor insan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi by_chiko -- 12 Ocak 2025; 14:40:55 >
öyle biliyorum 5600 x ten geçtim sadece çok şaşırdım performans arttı zaten normal olarakta hem watt hem sıcaklık beklentimi çok aştı çok iyi çalışıyor silikon kalitesimi iyi çıktı bilmiyorum hiç hatta şuan denedim boşta bilgisayara dokunmassam sıcaklık 27-28 oluyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 12 Ocak 2025; 14:55:21 > -
Hocam, kafana takma. Gördüğün değerler olması gereken değerler zaten. Ha, belki top tier Dark Freezer X124 soğutucuyu takarsan 45C'ye falan düşebilir. Dene bir istersen :D
-
Denemelik bişey yok arkadaşa sağlam işlemci denk gelmiş detaylı resimli atmış .
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X