Şimdi Ara

AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (354. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7.480
Cevap
121
Favori
294.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 352353354355356
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Sızıntılar doğru çıkarsa amd sonraki seride ccd başına core sayısını 8 den 16 a çıkaracak.Yani 7k ve 9k serisindeki 2ccd yapılı cpu lar çöpe dönecek kıssadan hisse.Bu senaryo olmasa bile oyun için almak yukarda dediğim gibi parayı çöpe atmaktır.Hatta birçok oyunda daha kötü performans alacağınız için 2.ci ccd yi kapatmak zorundasınız.Bu şekilde anca tek ccd li performansa ulaşıyorsunuz.Yapılan ayarların tek ccd ile kıyasla artı hiçbir getirisi yok.

• Tyler Durden kullanıcısına yanıt

Bence sorun işlemci de değilde. Onu kullanabilecek işletim sisteminde. Denediği videoyu atarsanız bir ara bakabilirim.

7950x3d'nin 7800x3d'yi geçtiği oyunlara baktım. İlk incelemelerde bir iki oyunda hafif gecsede güncel incelemelerde kayda değer bir fark yaptığı oyun bulamadım. Hep geride.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilmediğimden soruyorum; x670 ile x870 arasında ne fark var ? yani x670e anakart kullanıyorum bios update sonrası 9. nesil de takabiliyorum. Neden yükseltmem gerekli ya da gerekli mi ?

• JayzTwoCentsyoutube
    AMD Core-Parking problems FIXED once and for all!
    https://www.youtube.com/watch?si=KWDPiwJcrX9f8YeF&v=4wdQpVcL_a4&feature=youtu.be

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Urzais100 kullanıcısına yanıt

Elinde zaten 670 iyi bir model olan birisinin geçmesi için ciddi bir neden yok.Elindeki anakartla zaten am5 destekli tüm cpu ları kullanabilecek.Kabaca farklarını merak edenler:

• Urzais100 kullanıcısına yanıt

Bende tam bilmiyorum ama insanlar 9000 serisi işlemciler ile daha uyumlu daha az sorunlu ve daha güncel olduğu icin yeni anakartı almayı düşünüyorlar galiba. Hali hazırda sıkıntısız bir x670e anakarti olan icin hic gereklilik yok.

• Core Parking ve Çift CCD ile ilgili iki kelam da ben etmek isterim.

Aslında 7800x3d en iyi oyun işlemcisi olarak geçiyor fakat onun bu kadar iyi olmasının nedeni 7900x3d ve 7950x3d'nin çift CCD olmasından ziyade yazılım optimizasyonunun kötü olması.
    Çünkü bu tasarım dili EPYC işlemcilerden geliyor ve orada çoklu CCD'ye sahip işlemci serileri var.

Önemli olan CCD sayısının 2 3 4 olması değil yazılımın buna göre yapılmış olması. Windows ve AMD ile oyun geliştiricisi bunun üstüne düşerse 7800x3d ile aradaki farkın kapanacağına inanıyorum.

Yeni nesil işlemcilerin hepsi artık chiplet tasarımına ve modüllere göre üretiliyor. 5000 serisinde x3d'ler gelmeden oyun performansı kötü müydü? Hayır.

X3d tasarımı ile büyük önbellek avantajı geldi ve önbelleğin daha fazla veriyi çok hızlı işleyebilmesi ile fps sayısı arttırıldı. Yani bir bakıma yüksek ghz frekanstan ziyade yüksek ve hızlı önbelleğe yöneldi AMD. Ki işe yaradı da bu.

7900x3d ve 7950x3d'de ise bu en son chipset sürücüsü ile core parking olayını daha da düzeltip iyi hale getiriyor. Ben kendi 7900x3d işlemcim ile Tomb Raider, Civilization, God of War, Tom Clayns, Age of Empires IV, Doom Eternal gibi oyunlarda Ryzen master ile kontrol edip baktım oyundaki çekirdek kullanımını CCD1'den CCD0'a alıyor ve X3d olan çekirdeklere bunu yönlendiriyor. Normal windowsta ise CCD1'e yönlendirip frekans çekirdeklerinin kullanımını önceliklendiriyor. Bunu önceden pek yapamıyordu bu sorunu çözmüşler. FPS'ler yükseldi kısaca.

7800x3d önceki testlerde tek CCD olduğu için 10-15 fps fazla veriyordu. bazı oyunlarda bu fark kapanmış olabilir. 7900x3d ve 7950x3d'nin bu iyileştirmesi ile.

X3d işlemcilerin hiç biri zaten kötü bir durumda değiller. Artık çoğu kişi 2k 4k oynadığı için 1080p'deki gibi işlemciye yük binme durumu da iyice azaldı.

Bunun dışında bence ZEN6 ile AMD yine çift CCD devam edecek ve belkide de 12 çekirdekten oluşan CCDye geçeceğini düşünüyorum. Direkt 16ya çıkarlarsa EPYC işlemcileri baltalayacağından 2x12 CCD olacaktır. Yani 24 çekirdek 48 izlek görebiliriz. 2x16 olur mu bilmem tabi.

7800x3d'nin yenisi ise muhtemelen 8 değil 12 çekirdek olarak gelir. 12/24 olur tahminimce.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orodruin -- 18 Ağustos 2024; 20:40:43 >

• Orodruin kullanıcısına yanıt

9800x3d 8 çekirdek gelir yine bence. Umarım dediğiniz gibi olur ama sanmıyorum. 9800x3d'den sonraki x3d işlemci olabilir ama dediğiniz gibi.

• Black_Wolf14 B kullanıcısına yanıt

Mevcut 9000 serisinde bence x3d'lerde daha çok belleğin erişim hızını geliştirecekler diye düşünüyorum. Çekirdek sayısı değişmez aynı gider.

9000 serisi 7000lerin biraz daha optimize edilip sıcaklık değerinin düzeltildiği, bir de bazı özel iş yükleri için performansın yükseldiği seri olmuş. Oyuna pek bi etkisi yok düz X modellerinin o yüzden. X3d'lerde de önbellek yeni nesil olur geliştirilir dediğim gibi. Çift CCD olanlarda gecikme çok daha az olur.

Zen6'da asıl gelişimi göreceğiz diye düşünüyorum

Uzun bir yazi olmus 🙂
    1080p'de ki gibi işlemciye yük binme durumu azaldı kısmı yanlış bir deyim aslında.
    İnsanların fps alma isteği arttı 500 hz'lik monitörleri konuşuyoruz. 8k lık mouse'lar var. Buda fps istegimizi arttırdı. 500 hz lık monitör icin en az 500 fps veren işlemci lazim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt

Bence zaman içerisinde işlemcinin grafik kısmındaki önemi giderek azalacak. 2004 yılında AGP'den PCIExpress veriyoluna geçilirken ileride GPU işlemciden tamamen bağımsız şekilde çalışacak, yani artık grafik işlerinde ona yük bindirmeyecek ve programlarda GPUyu kullanabilecekler tanımı yapılmıştı. 20 sene sonra o noktaya geldik. Mesela cuda işleri gibi. Ben GPU'ların zamanla artık tamamen ayrı bir birim olacağını düşünüyorum. Tıpkı laptoplara bağlanan ayrı Gpu üniteleri gibi. O yüzden işlemcinin bu işlerde artık bi öneminin kalmayacağına inanıyorum. Yani o 500fps'i 1000fps'i almak için tamamen gpuya bakacağız. Ki windows 12 ile yeni directx sürümünde işlemcinin artık önemini tamamen kenara bırakacak şekilde darboğaz olayının olmaması için bazı çalışmaların olduğuna dair makaleler okudum nette bi zaman önce.

Phsyx diye bir şey satin almıştı zamanında nvidia. O zamanda fizik hareketlerini buna yaptıracağım diyordu. Sonra unutuldu gitti. Hale yukluyoruz ama ise yarıyor mu bilmiyorum.

İşlemciler ekran kartlarına gore daha ucuzken bütün isi ekran kartının yapması bizim faydamiza mi olur bilemiyorum. Daha da pahalı satılıp zor duruma düşmeyiz inşallah

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Testler ortada iken 2 ccd yapılı cpu ları önermek oyunculara boşu boşuna masrafa sokmak demektir.2 ccd yapısında cpu alıyorsanız en azından 8 core lu olan modele yönelin.6 core lu model en kötüsü.parking olayında artış gözükmesinin nedeni zaten 2ccd yapısındaki sorundan dolayı düşük fps oranının 1 ccd yapısına denk gelmesidir.Ciddi threads kullanılan ender oyunlarda azda olsa 7950x3d misal 7800x3d i geçebilir.Bu oranda %5 civarıdır.Bunun içinde nerdeyse 2 kat fiyat vermekte aşırı mantıksız saçma bir hamle olur.Bu arada ayarlama her oyunda avantaj sağlamıyor.Kafanız rahat stabilite sorunu olmadan yarı fiyatına çözüm dururken karar sizin : )

• benim gibi günlük işler + oyun için 7800x3d bulunmaz hint kumaşıdır. Az yakar çok kaçar, bir nebze az sıcak çalışr (bebnde oyunlarda 70-80 diyeyim). 9xxx serisine göre fiyatı zaten fıstık gibi. Render alan evde iş yapanlar için belki 7900x3d ve 7950x3d olabilir.

Evet onu zamanla oyunlara entegre ettiler diye biliyorum. Biz pek kullanımını görmüyor olduk ama driver ile geliyor. Hatta phsyx kartları çıkmıştı ilk zamanlarda.

İşlemcinin ana amacı gpu işi yapmak değil zaten. Gpu başlı başına bi ünite oldu. Hatta gücü öylesine artmaya basladı ki yakında kendi basına bi kasa olmazsa iyi.

• Dark matter D kullanıcısına yanıt

Şu an için önermek değil zaten onları daha çok hem oyun oynayan hem de içerik üreten iş yapanlar alıyor :)

Ama şöyle de bi yanılgı var sanki bunlar çok kötü arada yüz fps fark varmış gibi lanse edercesine konuşanlar da var. Halbuki hepsi mevcut bütün 7000x modellerinden zaten iyi. Aynı şekilde intelden de iyi durumdalar. O yüzden en tepede olması yada ikinci üçüncü olması çok önemli değil görece zaten güçlüler oldukça.

Asıl olay bence AMD Ryzen 9'ları Üçlü ya da Dörtlü CCD yapısına çevirip, Ryzen7'leri Çift CCD yaparsa ne olacak? O zaman bu 7800x3d gibi tekli yapılar Ryzen 5 olurlarsa nasıl performans göreceğiz?

Çünkü zamanla CCD'deki çekirdek sayısı yetmeyebilir. Genel performansı yükseltmek için yapıyı Epyc'teki gibi çoğaltabilirler zamanla. Hem Ryzen 7deki çekirdek ile 9daki çekirdek aynı silikon değil. R9lara iyilerini koyup r7lere daha düşük frekansta çalışan silikonları seçiyorlar. Atıyorum bir gün 3-4 CCD'li çok fazla çekirdekli bi Ryzen 9, Sadece tek CCD'li 8 çekirdek Ryzen 5 görebiliriz. O zaman bu tek CCD oyun için en iyisidir argümanı ortadan kalkabilir. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orodruin -- 18 Ağustos 2024; 22:51:54 >

Ccd başına core sayısı sonraki seride büyük ihtimal artış olacak.Yani tek ccd yapısında core sayısı en üst seviyede 12-16 core olarak 2 e katlanacak.Sızıntılara göre bu şekilde olması bekleniyor.Bu core ların yarısı daha küçük core yapısı olabilir.Zen4c den bahsediyorum.Sonuçta nasıl zamanında uzun yıllar boyunca 4 core yeterli gelip bir süre sonra sıkıntı yarattı ise tabiki 8 core da aynı kaderi paylaşacak.Bu durum başlangıcını en az 2 nesil sonra görmeye başlarız.O zamana kadarda zaten hem işletim sistemi hemde oyunlarda çoklu ccd ve core sayısına daha optimize olacaktır.Ayrıca core başına ipc artışıda olacak muhakkak.O nedenle bu süreçte faydasını görmediğimiz cpu ya yatırım yapmak mantıksız.anlatılmak istenen mevzu bu.En başta dediğin içerik üreten render vb bu konuyu zaten en başından beri hariç tutuyoruz.Bu kesimde zaten azınlık kalıyor.O nedenle her seferinde altını çizerek ''gamer'' olarak belirtiyoruz.

2010-11 civarında PhysX kullanan oyunlar vardı. Arkham serisi örneğin. Mafia 2 de kullanabiliyordu diye hatırlıyorum. Eski ekran kartlarını yeninin yanına takıp PhysX kartı olarak kullananlar vardı. 105 derece gördüğüm GXT480 üzerinde yumurta pişirirken arada PhysX oyun oynardım. :)

• Herkese merhaba, şu an sistemimde 10900k ve RTX 4090 kullanıyorum. Bazı oyunlarda işlemci darboğazına takıldığımı düşünüyorum. İşlemci şu an 4.9Ghz’de çalışıyor, sıcaklık değerleri oyundan oyuna değişmekle beraber 70-90 derece arası gidip geliyor. Ancak bazı yüksek FPS gerektiren oyunlarda (BF2042,COD MW3 vs.) çok fazla drop yaşıyorum. Bunun sebebinin işlemci olduğunu düşünüyorum. Sistemde 3000Mhz 4x8Gb Corsair Vengeance ram var. Benzer bir sisteme sahip kimse var mıdır? Varsa performans değerleri genel olarak nasıl? 13 ve 14.nesil Intel fiyaskosundan sonra AMD tarafına geçiş yapmayı düşünüyorum ciddi ciddi. Bu tarafta önereceğiniz işlemci + anakart + ram üçlüsü nedir? Bu üçlü için maks. bütçe 40k. Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

• odogru77 kullanıcısına yanıt

7800x3d, b650e veya x670e anakart bir de 32 - 64 gb 6000 mhz cl30 bellek uygundur 4090'a. Tavsiyem belleği dörtlü kit olarak almayın ikili kit olsun.

• 
Sayfa: önceki 352353354355356
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.