AMI BIOS 7E51v1A1F 2024-12-13 Son biosu kullanıyorum.Şimdilik memnunum sorun yok. |
AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (375. sayfa)
-
-
Evet sonunda 6400mhz CL28 stabil olarak kullanabildiğim ayarları buldum.
vsoc 1.23v
mem vdd 1.5v
Dileyen deneyebilir. memtest hata vermiyor 4 gündür stabil kullanıyorum sorun yok.
7900X3D işlemcim, 5.825mhz gördüm tek çekirdekte. farklı iki çekirdekte de 5800mhz görüldü.
CB R23 Performansı 28K
-
CL28 Hangi MArka RAM Bu Üstad
-
Corsair Dominator Titanium 2x16GB 32GB 7200mhz (XMP)
Hynix A-Die
-
Selam, gdm off denediniz mi? A-die ise trfc için 120 ns'ye kadar yolunuz var. TM5 hatasız geçip karhu da takılan çok ram oc profilim oldu. ram oc lerimin cb r23 sonucuna etkisini ben göremedim hiç. Sadece vsoc düştükçe (işlemci ısısı da düşüyor) cb r23 bir kaç puan yükseliyor sadece. cb r23 ü daha çok pbo+co ayarları ve soğutma kabiliyeti etkiliyor. kullandığınız anakartın kalitesi de ram oc stabilitenizi ekstra etkiliyor. gerçi gdm enable açıksa bir çok anakartta bu profil zaten stabil gözükecektir. bir de vddio voltajını paylaşır mısınız?
edit: VDD MISC voltajı neyi etkiliyor? Bugüne kadar otomatik ayar olan 1,1v üstüne çıkan görmedim oc forumlarında. Siz 1,3 yapmışsınız. etkisi nedir?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikflatron -- 10 Ocak 2025; 8:24:46 > -
CL26 6000MHZ Mümkünmü :)
g.skıll ınternational enterprise co., ltd.G.SKILL Releases Low Latency DDR5-6000 CL26 & CL28 Memory Kits - G.SKILL International Enterprise Co., Ltd.https://www.gskill.com/community/1502239313/1735815659/G.SKILL-Releases-Low-Latency-DDR5-6000-CL26-CL28-Memory-Kits
-
Selam, GDM stabilite sorunu yaratıyor zaten 2200 fclk stabil çalışıyor o yüzden hiç elleme gereği duymadım bir getirisi olmayacaktır.
TRFC konusuna gelince 477 ile zaten 58.4ns gecikme süresi var hiç daha ellemeye gerek yok. muhtemelen daha düşürürsem sıkıntı olacaktır. 58ns çok iyi bir değer daha nereye kadar düşecek :)
CB R23 e pek etkisi yok dediğin gibi. o tarafta ram ile ilgili değil de benim CO değerlerim ile ilgili bir artışım oldu CPU undervolt...
VDD MISC voltaja gelince onu Gigabyte biosta (eski anakartımda) not olarak düşmüşlerdi Raphael işlemcilerin MISC Voltajını 1.1 üstü istediğini. o yüzden vermiştim. ama akşama deneyeceğim 1.1v de çalışırsa stabil olarak bir fark olmaz ise 1.1v ye çekeceğim. Açıkçası stabil olunca o voltajı düşürmeyi denemeyi unutmuşum kaldı öyle :D
-
quote:
Orijinalden alıntı: hasskabalSelam, GDM stabilite sorunu yaratıyor zaten 2200 fclk stabil çalışıyor o yüzden hiç elleme gereği duymadım bir getirisi olmayacaktır.
TRFC konusuna gelince 477 ile zaten 58.4ns gecikme süresi var hiç daha ellemeye gerek yok. muhtemelen daha düşürürsem sıkıntı olacaktır. 58ns çok iyi bir değer daha nereye kadar düşecek :)
CB R23 e pek etkisi yok dediğin gibi. o tarafta ram ile ilgili değil de benim CO değerlerim ile ilgili bir artışım oldu CPU undervolt...
VDD MISC voltaja gelince onu Gigabyte biosta (eski anakartımda) not olarak düşmüşlerdi Raphael işlemcilerin MISC Voltajını 1.1 üstü istediğini. o yüzden vermiştim. ama akşama deneyeceğim 1.1v de çalışırsa stabil olarak bir fark olmaz ise 1.1v ye çekeceğim. Açıkçası stabil olunca o voltajı düşürmeyi denemeyi unutmuşum kaldı öyle :D
Ramleri Uçuşa Geçirmişler
videocardz.comG.SKILL demos DDR5-10600 memory running on ASUS ROG APEX X870E - VideoCardz.comhttps://videocardz.com/press-release/g-skill-demos-ddr5-10600-memory-running-on-asus-rog-apex-x870e
-
Merhaba arkadaşlar. Msi x670 carbon ve 7950x3d ile ilginç bir sorun yaşmaya başladım, bilgisayar açıkken restart ettiğimde PC açılmıyor, anakarttaki debug ledleri 00'da kalıyor.
Güç düğmesinden kapatıp tekrar başlattığımda sorunsuz açılıyor ve Windows ortamında da sorunsuz çalışıyor. Benzer bir durumla karşılaştınız mı? Anakartta en son final bios yüklü.
-
Arkadaşlar 7600x işlemci var 9700x e geçmek mantıklı olur mu ? Ekran kartm 4070 süper
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Selam, GDM off stabilite sorunu yaratmaz aslında. GDM Enable yaptığınızda sorunlu ram ayarlarının üstünü örtersiniz. Bunu da vites düşürerek (1T yerine 2T olarak) yapar. Takip ettiğim oc forumlarında stabil tüm ram oc profilleri gdm disable olarak stabilite sağlarlar. GDM enable daha çok halı üstündeki pislikleri silkelemek yerine halının altına gizlemek gibi.
-
Biosu geçip win başlangıcında mı kalıyor, biosta mı kilitleniyor? Biosta kilitleniyorsa clear cmos yapıp default ayarlarla bir deneyin derim. Win başlarken oluyorsa varsa bir önceki sistem geri yükleme noktasına dönün.
-
ram timingleri için expo modunu devre dışı bırak.tüm timingleri manuel ayarla.
-
Windows'la bios arasında kalıyor. :) Windows'dan çıktıktan sonra biosa girmeden kalıyor. Shutdown edip başlatınca sorunsuz açılıyor.
@Dark matter Deneyeceğim teşekkürler.
-
Metaforla değilde tam olarak bu ayarın ne yaptıgını anlatsanız daha gzel olur aslında. Tek yaptıgı gerektiğinde vites dusermek mi? Bunu dinamik olarak mı yapıyor. Mesale bir oyuna girdik. Stabil değilse 2t'ye mi gecis yapıyor. Bununla ilgili teknik bir yazı vaarsa atabilir misiniz buraya.
Siz böyle söyleyince biraz test yaptım. GDM kapatınca 1.55v falan yapmam gerekti. trfc'yi 392'den 416'ya yükselttim. Cyberpunk ve Call of duty bo6 benchmark tools ile test yaptım. İslemci limitli olması icim 720p ve fsr ultra performans olarak ayarladım. Performans farkı sıfır. Benim icin manasız bir ayar.
Amacım daha iyi fps elde etmek. Diğer ayaralarımı 6 saat falan test ettim bir sorun yoktu.
-
Bununla ilgili bir yazı paylaşamam çünkü okumadım. Dinamik veya statik olup olmadığını da bilmiyorum. Bahsettiğim üzere oc forumlarında tek bir kullanıcı deneyimi değil bir çok kullanıcının ortak deneyimi ve paylaştığı bilgiye istinaden metafor ile anlattım. Herkes kendi sisteminin stabil ve performans ayarını deneme ve yanılma ile bulacaktır. Muhtemelen biliyorsunuzdur ve takip ediyorsunuzdur ama yine de paylaşayım. Aşağıdaki linkte birçok kullanıcı deneyimi mevcut (1215 sayfa mevcut). GDM kapatınca voltaj yükseltmek zorunda kalmanızın sebebi mevcut ayarlarınızın gdm desteği olmadan çalışamıyor olmasından olduğu aşikar. GDM açık veya kapalı iken performans değişip değişmemesi sistemden siteme ve ayarların stabil olup olmamasına gçre değişiyor. Benim gdm off stabil olduğunu bildiğim ayarlarda gecikme süresini etkiliyor (buna istinaden benim için bu ayarın statik olduğunu söyleyebilirim ama sizin deneyiminize göre etkisiz). Oyunlarda fps değişimi kontrol etmişsiniz. Stuttering de kontrol etmişsinizdir. Sizde performans farkı çıkarmamış şansınıza. Tebrik ederim. Herkes sizin kadar şanslı olmayabiliyor, zira verdiğim linkte birçok sayfada test sonuçlarını ve deneyimlerini paylaşan kullanıcıları göreceksinizdir. Her yönden silikon piyangosu vurmuş demekki size.
edit: linki vermemişim
edit2: Aynı ram ayarları ile gdm on ve gdm off farkı için de hemen küçük bir test paylaştım. benim için gdm statik bir ayar. her an devrede.
edit 3: karhu ile de çok kısa hemen performans farkını test ettim. GDM on ile ekran görüntüsü almadan yeniden başlattım ama Test speed 278 MB/S. Ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere gdm off 288 MB/S ... Benim için gdm on statik bir ayar ve performans etkiliyor.
edit 4: Eski anakartımla 6400 cl30 ayarlarımı da paylaşıyorum gdm off stabil.. Ancak tavsiye etmiyorum. 6200 daha verimli benim için. VDD 1,45
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikflatron -- 11 Ocak 2025; 19:37:17 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: QuasarFXWindows'la bios arasında kalıyor. :) Windows'dan çıktıktan sonra biosa girmeden kalıyor. Shutdown edip başlatınca sorunsuz açılıyor.
@Dark matter Deneyeceğim teşekkürler.
Son 3 bios'la birlikte artık sistemi kurcalamayı bırakmıştım. :) Bellek ayalarındaki Hynix 16 Gb profilini seçip manuel ayar yapmadan geçiyordum, şimdi bunu kaldırıp auto yapınca sorun kalmadı. İlk aldığım zamanlarda kendim 6000 mhz ve voltaj ayarları yapıyordum yine sorun olmuyordu.
-
düzeldiyse iyi güzel sevindim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark matter -- 13 Ocak 2025; 2:14:49 > -
Oynadığınız oyunlara göre testlerine bakabilirsiniz. Bence bunun bir üstü 3d işlemciler artık. Arada da uçurum fiyat var.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
9700x 105w da 7800x3d ye yakın performans verdiği söyleniyor. 7800x3d nin fiyatı da çok uçtu. 2k da incelediğim kadarıyla 7600x ve 9700x arasında fazla bir fark yok. 3d işlemcilerin fiyatının düşmesini bekleyeceğim artık 🙂
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X