Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (101. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.106
Cevap
122
Favori
83.899
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
57 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 99100101102103
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aynı anakart bende de var Patriot 7000 Mhz. CL34 dual ram kullanıyorum. Son resmi BIOS update ile Açılışta sıklıkla gelen mavi ekran sorunu tamamen yok oldu gibi...

Herşeyi Auto default ayarlarda MSI center ile kontrol ettiğimde Ram 7000 Mhz. Görünüyor ama gerçekte nasıl bilmiyorum ?

Eski i7 7700k zamanından kalma Windows 10 üzerine gelen Windows 11 kullanıyorum. Eskiden aldığım mavi ekranları artık almıyorum.

Benide sorunuza eklendim , basit olarak neler yapmalıyım.

Bu arada GTA V senaryo modun birkaö dakika içinde çöküyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • emrahcey E kullanıcısına yanıt

Normalde bellek zamanlamalarını düşürebilirsiniz ama bilmiyorsanız sorun olabilir belki bilgisayar açılmaz ve cmos reset gerekir vs. daha önce bu tip şeylerle uğraşmadıysanız çok angarya gelebilir. Mevcut zamanlamalarda bellek hızını 6000 mhz'e ayarlayıp fclk'yı da 2000 mhz yapabilirsiniz. Daha sonra UCLK=MCLK yapmayı deneyebilirsiniz. İlk mesajdaki zamanlamaları da deneyebilirsiniz. Test yapmanız gerekir sistemin stabil olup olmadığını anlamak için, o da ilk mesajda var.

• Merhaba, 6000mhz cl30 ram kullanıcam 7800x3D ile fakat overclock,timing vs hiçbişeyle oynamak istemiyorum sadece: "FCLK" default değeri 2000mhz mi, bu ayar autodamı defaultta mı kalmalı yoksa 2000mhz mi seçmeliyim bunu merak ettim?

• genelde 4-5 saat oyun oynadıktan sonra bazen de opera vs açıkken random sistem kitleniyor oyundayken ekran kitlendiği anın görüntüsüyle öyle donup kalıyor masaüstüne dönebiliyorum pc i restart a tıklıyorum bazen restart ediyor bazen etmiyor ama eninde sonunda sistem kitlendikten sonra yapmaya çalıştığım işlem sayısı arttıkça sistem komple kitleniyor (daha açıklayıcı bir şekilde öncesinde sistem %90 kitleniyorsa 3-5 işlem yapmaya çalıştıktan sonra %100 kitleniyor. (örn. operadaki açık sekmeyi kaydetmeye çalışmak, görev yöneticisi veya olay görüntüleyicisine açmaya çalışmak vs))

kitlendikten sonra sistemdeki bütün ışıklar yanmaya devam ediyor yalnızca sıvı sogutmanın anakarttaki usb2.0 pininden güc alıp custom ayarlanabilen lcd ekranı kapanıyor.

sistemin cpu occt testini yaptım, voltaj hayli hayli yetecek şekilde ayarlı. sıcaklık maks 65derece. ramlerde timing ve 400mhz oc var. ram testlerini uzun sürüyor diye müsait olmayınca yapmadım.

kitlenme ile alakalı mı bilmilyorum ama daha öncesinde farkettiğim bir sıkıntı daha var bios ekranındayken sistem birkaç saniyede bir anlık 0.5snlik stuttere giriyor, bu stutter sıvı sogutucunun ekranındaki default görselin döngüsüyle eş zamanlı ( default görselin 10snlik loop süresi var 10sn de bir takılmalar oluyor biosta) biostaki stutteri acaba sıvı sogutucu mu tetikliyor diye anakarta bağlı usb2.0 pinin kablosunu çıkardım yine aynı şekilde stutterler devam ediyor.

hem bu sistemin kitlenmesi hem de biostaki stutterin sebebi ne olabilir sizce ? ssd mi yapıyor diye düşünüyorum ama onuda sistemle birlikte sıfır aldım.

• Winter Is Coming kullanıcısına yanıt
    İşlemci Co kaç verdiniz, Opera'da sekmelerde gezerken bunu yapıyorsa oyunda da muhakkak mavi ekran verir.

Önce CO ayarını -5 diğerlerinde düşürerek deneyin, işlemcidenmi yapıyor onu bi anlayın işlemci değilse Ram Mhz düşürüp deneyin o da olmazsa timingler ile oyanyacaksınız artık.

Benimde bir kaç defa başıma geldi benim işlemciden olduğunu anladım, per core'da sorun çıkaran çekirdeğe daha az değer vermiştim düzelmişti. Ama bu dediğim 6-7 ay önce, şimdi 64gb ram var ve hynix-m die olduğu için tekrardan stabil ayarlarımı buldum şu an işlemci -30'da all core çalışıyor hiçbir sıkıntı yok. Yani sizin donma sorunu bu saydıklarımdan biri, işlemcimi ile başlayın derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lion_Army -- 27 Eylül 2024; 9:6:20 >
  • Lion_Army kullanıcısına yanıt

bsod mavi ekran vermiyor. olay görüntüleyicisinde de kitlendiği zamana denk gelen bir uyarı bilgi hata vs yok. dün mesela fifadayken ekran kitlendiği anın karesiyle kitlendi mavi ekran vs vermedi. 10-15 dk sonra operada 3-4 sekme açıkken yine kitlendi. curveyi -5 düşüreceğim. sonra ramlerde direk manuel değilde expoyu açar denerim.

Konunun Başında yazan OCCT testini yaptınız mı?

Onu yapınca hata veriyor hangi çekirdek olduğu da anlaşılıyor. Hata da yazıyor zaten hangi core yüzünden hata verdiği.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

yaptım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Winter Is Coming

yaptım.

Sonuç? Hata vs. vermedi mi?

Bios'ta stutter benim Z490 sistemde oluyordu, güncelleme ile düzelmişti. Fifa'da ben de donma yaşadım, sorun bellekten çıktı. Belleği test edin etmediyseniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 28 Eylül 2024; 7:28:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

yok hocam testi geçti. all core -20 ile kullanıyordum. voltaj meselesi böyle olmasa düzeltebilsem per core 35-25-35-35-25-30-30-30-25 olarak testleri de geçti. ama voltaj meselesi yüzünden -20 ile kullanıyorum.

• belleği hala test etmedim. müsait değilim müsait zamanımda edeceğim. ramleri direk expo yaptım yine aynı şekilde kitlendi.

bios da zaten son sürüm hocam. sistemi yeni topladım 3 farklı bios sürümündede stutter oluyor.

Ben overclock yapmıştım, test programlarında da sıkıntı çıkmıyordu ama fifa kilitleniyordu. Daha sonra bellek frekansını düşürüp zamanlamalarla oynadım ve düzeldi. Bios'taki stutter saçma bir hata gerçekten.

• Hocam sizin sorun başka o zaman. Yani işlemci testi geçti diyorsunuz ram'i expo'ya aldım yine kilitlendi diyorsunuz. Böyle bir durumda OCCT'nin hata vermemesi çok ilginç.

Yani OCCT o kadar hassaski benim stabil dediğim saatlerce oyun oynadığım sistemde bile kilitlenme donma yapmazken OCCT hata veriyor. Yani sizin sistem masaüstünde bile kilitlenme donma yapıyorsa OCCT'den geçmesi çok garip.

Sizde sorun başka belliki, Psu kaynaklı olabilir işlemci soğumuyor olabilir ekran kartından dolayı sıkıntı olabilir. Sorunu başka yerde aramakta fayda var. Voltaj meselesi diyorsunuz ama Soc voltajı yüzünden bu denli sıkıntı çıkmaz. Zaten sistem Auto'da 1.3 veriyor, biz çok veriyor diye 1.25'e çekiyoruz sizin fikrinize göre sistem hiç açılmaz.

O kitlenmeler mavi ekran zaten. Chrome'da kitleniyordu bende de w11'den 10'a düştüm sadece kendi kurduğu driverlerle kullanıyorum 2 gündür kitlenme veya alt+f4 olayı olmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İbrahim Kaypakkaya -- 29 Eylül 2024; 19:13:2 >
  • Bugün ilk defa oyun oynarken (dead island 2) bilgisayar kapandı ve bir süre açılmadı.

Sonra bir baktım oyun oynarken bazı sahnelerde 90 dereceyi geçiyor CPU.

Oysa 80 derece sınırlaması var. 90 dereceyi neden sınırlamıyor anlamadım.

Cinema bench testinde mesela 80 derecede kalıyor ama bu oyunda nedense 80'de durmamakta.

• Altı üstü bir oyun oynanacak yahu atom mühendisi gibi ayarlara, hesaplamalara bak  

Dediğiniz testleri çok önceden yaptım hocam.

All Core -30 da kullanıyorum yılı geçmiştir.

SoC 1.20

High Effiency Mode Enabled (Tightest)

Hatta offset - dahi kullanıyorum daha da düşürüyorum dereceleri.

Ne versem yiyor meret

Sıfır problem maşallah  

Mobo : MSI x670e Carbon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professor X -- 30 Eylül 2024; 22:21:14 >

Hocam bu yazınıza istinaden bir şey soracaktım. SoC'u ne kadar düşük yedirebilirsek All Core Negative potansiyelide mi artıyor ? - 35 lerden bahsetmişsiniz. Birbirleriyle ilintili midir bu 2 si.?

• -35 yapmak çok zor. İyi bir anakart lazım. Ayrıca -35 yiyorsa piyasanın 5-10 bin arası fazlasına satarsınız.

• 
Sayfa: önceki 99100101102103
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.