Şimdi Ara

AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
2.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben bu intel fanını aylar öncesinden bloklamıştım her amd konusunda bik bik intel demeye devam ediyor dimi? kafam rahat buna tek kelime dahi edilmez. Kıskanıyor içten içe bizim Türk milleti amd tercih ediyor diye

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslanım 7800x3d beee iyi ki almışım seni :D l3 önbelleklerin çok daha artacağı işlemciler gelecek gibi görünüyor.

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Şu mavisine hasta olduğun, uğruna kurşun atıp füze yediğin Intelciğini savunduğun mesajlarına alıntı yapacaktım ki mesajları silmişsin AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor 

İş/zaman olarak çok verimliliğini savunduğun 13600k'nin dahil olduğu 13. Ve 14. Nesil intellerde mikrokod güncellemesi ile fazla voltaj çekmesini çözdüklerini, bu yüzden bozulmamış işlemcilerin hatasının giderilecegini, bozulanların degistirilecegini söylemişler.

Mavisine hasta olduğun Inteli savunmaya devam edebilirsin. Kırmızı ile bizi yalnız bırak AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Ya hadi birader hadi yol al. Sayfalar dolu yazı yazıp araya yalan yanlış bilgiler ekliyorsun. Kendini çok bilmiş göstermeye çalışıyorsun. Sen makine mühendisliği okudun ben endüstriyel otomasyon. Mesleği elektronik olan kişiyi bilgisizlik ile suçluyorsun. Gelmiş Tom's Hardware sitesinden çeviri yapıp uzman edası veriyor. Kaynak ne İntel Ceo su Pat Gelsinger. La bu İntel Ceo su tükürdüğünü yalamakla meşhur ne dediyse tam tersi çıktı. Kılavuzu İntel Ceo su olan kişi tarafsızım, bilgiliyim, süperim diye ergen muhabbetleri yapıyor. İntel bu sene sonu çıkması beklenen Arrow Lake-S ve Lunar Lake işlemcilerini TSMC ye ürettiriyor. N3 süreci ile. TSMC üretimi 3 nm işlemcileri İntel kendi üretiyor diye millete yedirmeye çalışıyorsun algıcı sahtekar seni. Doğru bilgi ver millete her şeyi çorba yapıp milletin aklını bulandırarak haklı çıkmaya, İntel 3 nm üretim sürecine sahipmiş gibi göstermeye çalışma. İntel CEO su dalga geçtiği TSMC ye niye 3 nm ürettiriyor, çünkü tükürdüğünü yalamakla, atıp tutmalarını geri almasıyla meşhur. Çok konuşan ama boş konuşan bir adam. İntel 3 nm fabrikasını ABD Teksas Eyaleti, Austin kentine kuruyor. Gelişmiş High-NA cihazının ilk partisinin kurulum çalışmaları devam ediyor. 2025 yılında fabrika üretime geçmeyi planlıyor kesin olmamakla birlikte. Gecikme olabilir. Yani neymiş İntel 3 nm hele ki senin dediğin gibi 2 nm üretim hiç yapmamış ve yapamıyor. Dünyada 2 nm üretim yok henüz. TSMC yakın tarihte 2 nm için test üretimleri yapacağını açıkladı ama başlamadı. Dünyada mevcut en düşük nm üretimi hali hazırda TSMC N3E sadece apple için yapılıyor, başka hiçbir markaya o üretim süreci verilmedi. Apple parayla kapattı ikinci nesil 3 nm üretim sürecini. Yazık sana yazık TSMC ye ürettirilen N3 ( ilk nesil 3 nm üretim süreci ) işlemcileri İntel üretiyor gibi yedirmeye çalışıyorsun millete. Sen İngilizce çeviri haberleri millete işlemci mühendisi gibi konuşarak yedirmeye çalış. Seni gidi kolpacı makina öğrencisi seni.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kaynağın Tom's Hardware. Haberin yazarı Paul Alcorn. Haber yazarının kaynağı İntel Ceo'su Pat Gelsinger. Haberi neye göre yazmış İntel patronunun konferans görüşmesinden. Kaynağın İntel patronunun iddiaları yani. Borsaya kote bir şirketin patronunun her şey harika cümlesinden başka bir cümle beklemek saçmalık. Tarafsız olmayacağı kesin. Tıpkı Amd Ceo'su Liza Su demeçlerini doğru kabul etmeyeceğimiz gibi. Sitenin genel yayın yönetmeni yazmış haberi. Paul Alcorn denen adamın LinkedIn profiline bir bak ya çok bilmiş araştırmacı seni. Google var diyorsun ya tek kaynağın olmasın ama ona bak en azından. Adam teknoloji sitesi genel yayın yönetmeni, böyle bir yazı yazıyor ama AMD şirketini takip bile etmiyor. Kaç para almış İntel'den böyle ısmarlama bir haber için. Eski mesleği mekanik ahahahhaha senin meslektaş. Siz rulmanlar hakkında yorum yapsanız bizde mesleğimiz elektronik üzerine konuşsak daha iyi olmaz mı Boşnak Böreğim? Haber kaynaklarını tekrar oku saçmalık dolu. İddia ediliyor, yapacak, satacak, edecek kem kümlü Borsa endeksli umut pompalama.
    AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 25 Temmuz 2024; 16:38:2 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Çaresizlikten bana hakaret etmeye çalışıyor bunun için de beni mesajının başında (bu nasıl bir hakaretse artık) makina mühendisi ilan ediyor. Yazının sonunda ilginç şekilde fikir değiştirip beni makine öğrencisi yapıyor. Yazının başı ile sonu ile arasında bile fikir değiştiriyor. O kadar kızmış o kadar panik halinde o kadar çaresiz. 

Benimle ilgili en ufak bir tanışıklığı yada bilgisi var mı?

Yok

Ne yapıyor?

Kafasında bir hayal kurup üfürüyor. 

İntel uzun süredir 3nm basıyor, 2nm basıyor diyoruz teknik sebebiyle açıklıyoruz beğenmiyor. 144 çekirdekli intel Sierra Forest sunucu işlemcileri 4 hazirandan beri satışta, fiyatları da şu şu, incelemesi de şu diyoruz ne diyor?

AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor

İntel 3nm üretemiyor diyor. İnanmıyorum diyor. CEO yalan söylüyor diyor.

Dediği şey ile ilgili en ufak bir kaynağı bilgisi var mı? 

Yok. 

Ne yapıyor?

Üfürüyor.

Kaynak kaynak diye arkamızdan dolanıyor. Bak bunlar bunlar kaynak diyoruz bu konuda uzmanlaşmış yılların sitesini beğenmiyor. Büyük bir özgüvenle kendinden emin şekilde büyük resmi görüp komplo teorisi yazıp CEO'nun yalan söylediğini söylüyor.

İntel'in borsaya kote olduğundan muhtemelen habersiz, Amerika'da SEC denen kurumun böyle devasa bir şirketin (ve diğer her şirketin) CEO'sunun resmi yıllık yatırımcı toplantısında şirketin ortakları yani yatırımcılarının gözünün içine baka baka yalan söylenmesinin ardından SEC'in o firmaya ne yapabileceğinden haberi var mı?

Yok.

CEO yalan söylüyor, herkes yalan söylüyor büyük resmi ben gördüm diyor.

Üfürüyor. 

İntel gibi dev bir firmanın 3nm üretemediği halde üretiyorum, şu şu 3nm işlemcileri ben üretiyorum demesinin ortaya çıkmamasına imkan var mı?

Yok.

Bu ne yapıyor.

İntel yalan söylüyor, CEO yalancı, 3nm intel üretim yok diyor.

Üfürüyor.

Bizden ha bire kaynak isterken kendi söylediği ile ilgili en ufak bir belge sunuyor mu?

Yok.

Ne yapıyor?

Kendi hayalini, açık bilgilere rağmen kafasında kurgulayıp inandığı kendi komplo teorisini bize üfürüyor

Bizim de bu zırvaya bu büyük resme inanmamızı bekliyor. kendi hayaline inanmayanı yalancılıkla sahtekârlıkla suçluyor büyük bir cesaretle.

Intel gibi borsaya kote bir şirketin CEO'sunun gerçek olmadığı halde bu Sierra Forest işlemcilerini (şirketin bel kemiği ürünlerden biridir. cironun çok büyük kısmı bunan gelecek) 3nm biz bastık diyerek yatırımcıları akıl almaz bir şekilde ve çok büyük bir meselede aldatmasının mümkün olduğunu zannediyor. Böyle bir durumda ve özellikle bu konulara çok hassas Amerika gibi bir ülkede şirketin dava açan yatırımcılara mahkemeden "class action law suit" ile şirketi satsa ödeyemeyecek bir ceza geleceğini, CEO'nun hapse gireceğini biliyor mu?

Bilmiyor

CEO yalan söylüyor diyor. Komplo teorisi yazıyor. Büyük resmi görüyor. 

Üfürüyor.

Intel 3nm döküm Sierra Forest işlemcilerinin 3nm olmadığı ile ilgili elinde bir belge var mı? Yok. O zaman bu 3nm işlemcileri kim üretiyor diye sorsak ne cevap verecek? TSMC'den başka 3nm üretebilen yok dediği için TSMC diyecek mecbur. Peki piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan ve borsaya kote TSMC'nin, her ürettiğini açıklayan ve açıklamak zorunda olan TSMC'nin Sierra Foresti'i biz üretiyoruz gibi bir açıklaması var mı? İntel'in var mı? 

Yok.

Bu ne yapıyor. 

Hakkında zerre bilgi sahibi olmadığı bir konuda büyük bir cesaretle fikir beyan ediyor. Komplo teorisi yazıp büyük resim görüyor. 

Üfürüyor.

Zen5 işlemcilerinin node düşüşü ve yeni mimari sebebiyle otomatik olarak daha düşük enerji tüketeceğini iddia ediyor. Bu işi azıcık bilen herkes bilir ki node düşüşü ve yeni mimari enerji kullanım düşüşü getirebilir de getirmeyebilir de. Zen5 açısından henüz bu konu belirsiz. Bu ne yapıyor?

Düşecek diyor. Bilmeden üfürüyor zira işlemci mimarileri hakkında en ufak bir bilgisi yok.

O yüzden kendinden son dere emin şekilde üfürüyor.

Ben bundan 2 ay kadar önce bir konuda "Arrow lake 3nm ve 2nm gelecek" yazdığımda panikleyip şunu yazıyor bana:

"TSMC dışında 3nm üreten yok. Onu da Apple dışında kimse alamıyor. Bu sene intel'in 3nm işlemci getirmesi mümkün değil" diyor. Yazdığı tümüyle yanlış. Bu konu ile en ufak bir bilgisi var mı? Hangi şirketlerin TSMC 3nm bastırdığından haberi var mı? 

Yok.

Bu olaydan birkaç hafta sonra bugün beğenmediği reddettiği kanallarda ve burada bir sürü arrow lake 3nm 2nm haberi çıkınca olayı öğreniyor. Ve bilgisizce ama büyük bir cesaretle bana o mesajı yazan adam bugün bu mesajda bana şunu yazmış.

"İntel bu sene sonu çıkması beklenen Arrow Lake-S ve Lunar Lake işlemcilerini TSMC ye ürettiriyor. N3 süreci ile."

Yani öğreniyor Biraz geç de olsa öğrenip bizim ilk durduğumuz açıkladığımız en az 2 yıldır bildiğimiz noktaya geliyor. Vaziyeti bu olmasına rağmen büyük bir özgüvenle bana aynı mesajda şunu yazabiliyor:

"TSMC üretimi 3 nm işlemcileri İntel kendi üretiyor diye millete yedirmeye çalışıyorsun algıcı sahtekar seni."

Vaziyeti bu. Seviyesi bu. Şimdi Dell'i arasa intel 3nm döküm sierra forest işlemcinizden alacağım sunucu siparişi vereceğim seçenekleriniz nedir dese dell'den fiyat alacak ama hala intel 3nm üretim yok CEO yalan söylüyor diyor.

Birkaç aya bugün hakkında durmaksızın komplo teorisi ürettiği intel 3nm üretimi de kabul edecek...

Ama tüm bu yaşananlara rağmen bugün hala büyük bir cesaretle şunu yazabiliyor:

" Dünyada 2 nm üretim yok henüz."

Üfürüyor efendim... Bütün bunların üstüne hemen her mesajında çaresizlikten beni yalancılıkla itham ediyor büyük bir cesaretle.

Vallahi sen beni çok eğlendirdin ama bu arada ben sana değil ama senin çevrendeki insanlara acıdım idris.

Yazdığı konularda bilgisi yok, bilmediğini de haliyle bilmiyor dolayısı ile büyük bir cesaretle fikir beyan ediyor. Fikrinin yanlışlığı gösterilince komplo teorisi yazmaya başlıyor, çaresizce hakarete başvuruyor, 50 tane birbiriyle alakasız terimi arka arkaya yazıp bir şeyleri bildiğini bana ispatlamaya çalışıyor. Buna mecbur zira içten içe durumunun o da farkında. En güzel en eğlenceli kısmı da bu zaten.

Teknik terimleri arka arkaya sıralayarak kendini bana ispat etmeye çabalıyor zira içten içe ikimizin arasındaki devasa farkın farkında.

Bayıldım senin şu haline idris. En keyif aldığım olaydır bu. Ellerin ayakların titrediğini görmek. Kızgınlıktan çaresizlikten yanıtsızlıktan makine gibi kişisel saldırıya ve hakarete başvurulduğunu görmek. Çaresizlikten arka arkaya mesaj yazdığını görmek. Akşam uyku da tutmamıştır şimdi seni AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor 

Bana AMDciler ile niye uğraşıyorsun dediklerinde bunların halini açık etmek bunların bilgi düzeylerini göstermek, bunların üfürdüğü yorumları göstermek bu topluma bir borçtur diyorum. Gördüğün gibi haksız da değilim. 

Ne yazmış?

"Kendini çok bilmiş göstermeye çalışıyorsun."

"Sen İngilizce çeviri haberleri millete işlemci mühendisi gibi konuşarak yedirmeye çalış. Seni gidi kolpacı makina öğrencisi seni."

Bak burada haklısın. Ben mühendis değilim. Kaynakçı kalfasıyım. Ama en iyisinden idris. Yakında usta olmayı planlıyorum. Bak kaynakçı kalfası olmama rağmen ben sana bir iyilik yapayım.

Şimdi google'a gir. İşlemci nasıl çalışır yaz. Google sonuçlarını parselleyen gazete linklerini geç ve ikinci sayfaya gel. Orada benim bu forumda açtığım konumu bulacaksın.

"İşlemci nasıl çalışır, modern CPU mimarisinin temelleri nedir."

Bu konuyu 2021 de senin deyiminle "kolpacı ve yalancı ve sahtekar biri olarak" yazmışım idris. 

Senin deyiminle "Sen İngilizce çeviri haberleri millete işlemci mühendisi gibi konuşarak yedirmeye çalış. Seni gidi kolpacı makina öğrencisi seni." olan ben bile bu halimle şu konuyu bilmeyenler 3-5 şey öğrensin diye açmışım idris.

Şimdi bu konuyu sindirerek defalarca oku. Anladım dersen sana ekstra kaynaklar vereyim. Bu şekilde 5 sene piş. Peşimden ayrılma. Anlamadığını sor idris. Çekinme asla. Beni takip et. Öğren. Sonraki 3 sene boyunca yazdıklarıma ufak ufak yanıt vermeye başla. 10 çileli senenin sonunda benim çeyreğim kadar öğrenmiş olacaksın muhakkak. Sana güvenim tam idris.

Başarabilirssin idris.

• Alıntı

metni:
    İntel uzun süredir 3nm basıyor, 2nm basıyor diyoruz teknik sebebiyle açıklıyoruz beğenmiyor. 144 çekirdekli intel Sierra Forest sunucu işlemcileri 4 hazirandan beri satışta, fiyatları da şu şu, incelemesi de şu diyoruz ne diyor?

@Boşnak Ağa

Hayal mi görüyorsun anlamadım nerede 3nm?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VETERINARY -- 26 Temmuz 2024; 18:45:59 >

• "nm" sidik yarışına bodoslama dalalım:

Sierra Forest işlemciler 2 nm değil 3. 3 nm yazmadım çünkü "3 nm" denmemiş, "Intel 3" denmiş.

İşin komik tarafı, bu tartışmalar aslında kuru gürültü!

7 nm, 5 nm, 3 nm vd. sayıların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor.

quote:

The term "3 nanometer" has no direct relation to any actual physical feature (such as gate length, metal pitch or gate pitch) of the transistors. According to the projections contained in the 2021 update of the International Roadmap for Devices and Systems published by IEEE Standards Association Industry Connection, a "3 nm" node is expected to have a contacted gate pitch of 48 nanometers, and a tightest metal pitch of 24 nanometers.[12]

However, in real world commercial practice, "3 nm" is used primarily as a marketing term by individual microchip manufacturers (foundries) to refer to a new, improved generation of silicon semiconductor chips in terms of increased transistor density (i.e. a higher degree of miniaturization), increased speed and reduced power consumption.[13][14] There is no industry-wide agreement among different manufacturers about what numbers would define a "3 nm" node.[15] Typically the chip manufacturer refers to its own previous process node (in this case the "5 nm" node) for comparison. For example, TSMC has stated that its "3 nm" FinFET chips will reduce power consumption by 25–30% at the same speed, increase speed by 10–15% at the same amount of power and increase transistor density by about 33% compared to its previous "5 nm" FinFET chips.[16][17] On the other hand, Samsung has stated that its "3 nm" process will reduce power consumption by 45%, improve performance by 23%, and decrease surface area by 16% compared to its previous "5 nm" process.[18] EUV lithography faces new challenges at 3 nm which lead to the required use of multipatterning.[19]

en.m.wikipedia.org
    Sierra Forest - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sierra_Forest

en.m.wikipedia.org
    3 nm process - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/3_nm_process

Benim için çekilme vakti geldi.

Durmak yok sidik yarıştırmaya devam!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• VETERINARY kullanıcısına yanıt

Şimdi şu nm olayını biraz özet geçelim de fırsat bu fırsat bu işle ilgili kardeşlerimiz genel tabloyu görsünler:

Biliyorsun uzun süredir on milyonlarca 4nm üretilmiş meteor lake işlemcili laptop satıldı satılıyor. Hah bak buradaki 4nm ile 3nm arasında çok cüzi bir fark var. (bunu 2 yıldır yazıyorum tekrar girdiyse affola) İntel açısından ha 4nm üretilmişsin milyonlarca ha 3nm üretmişsin fark yok. Sebebi şu:

İntel 7nm sonrası kendine 3nm'yi ve ondan sonra 1.8 nm'yi hedef belirledi. Şimdi geçmişten ağızları yandığı için 3nm spesifikasyonlarını bir tık genişletip 4nm diye bir node çıkardılar. Bunun da sebebi nodu önce 4nm basıp gecikme olmamasını herhangi bir aksama olmamasını garanti etmekti. Aynı stratejiyle ana hedef olan 1,8nm nodunu da bir tık rahatlatılmışı olarak bir node tasarladılar ve buna da 2nm dediler.

3nm'de mesela 4'e göre yüksek performans kütüphaneleri var ekstra olarak. Bu sayede 4nm'ye göre aynı güç tüketiminde daha fazla performans veriyor.

Aşırı özet geçiyorum vaktim yok. Kısaca: Milyonlarca 4nm meteor lake basan intel için 3nm basmak oldukça kolay. Eskiden beri biliyoruz bu bilgi var ilgili çevrelerde.

Ben şimdi tüm durumu (yıllardır yazdığım haliyle özetliyorum)

İntel'in elinde yeterli EUV makinası olmadığı için yeni nodelar yanında (eski fabların da çalışır durumda kalması ve firmanın iflas etmemesi için) bolca intel 7 nodlu işlemci göreceğiz farklı adlar altında. Bu cepte. Mesela 1700 anakartlar için geldiği ve 10 ve 12P çekirdekli olacağı idda edilen "Bartlett Lake" işlemcileri gerçekse tam da bu amaca hizmet edecek. İntel DUV dolu fabları çalışır tutmak zorunda iflas etmemek için zira fabda çalışan ve çoğu çok tecrübeli 70.000 kişiye her ay maaş vermek zorunda. EUV yeterli olmadığı için de DUV ile intel 7 basacak bolca bu fablar.

Bunu yazdım çünkü gör bak kısa süre sonra AMDciler yeniden adlandırılmış ve mecburen çıkartılmış "yeni" intel 7 döküm işlemcileri görünce 70 tane komplo teorisi yazıp büyük resim görüp bize intel'in ne kadar kötü kalpli bir firma olduğu ile ilgili üfürecekler 7/24. Gerçek ise yukarıda yazdığım gibi olacak. İntel iflas etmemek için mecbur yapacak bu hareketi.

Gördüğün gibi AMDcilerin kafasındaki dünya başka gerçek dünya bambaşka.

4nm nodu meteor lake'e ait. Deneme nodu.

3nm nodu çoğunlukla Sierra Forest ve ardılına ait. Yine 3nm nodu PDK (product design kit) kitleri dış müşterilere de verildi. İsteyene basacaklar. 4nm dışarıya kapalı. PDK yayınlanmadı.

Bunun yanında 2nm üretim bahardan beri başladı. Geçen sene pre-production modundayıdı bu node. Arrow lake işlemcilerinin 6+8 çekirdekli zarları şu anda bu 2nm nodu ile intel tarafından basılıyor. Stok yapılıyor sonbahar lansmanı için

İntel bundan 2 sene önce kendi nodundan ve yetiştirip yetiştiremeyeceğinden emin olmadığı için bir önceki CEO bob swan garanti olsun diye TSMC'ye milyarlarca dolar ön ödeme yaparak ciddi bir TSMC N3B nodu rezerve etti taa o zamandan.

Şimdi bizim 2 seneden beri bildiğimiz bu haber üzerine bu sene başından beri TSMC intel arrow lake işlemcilerine ait 8+16 zarları TSMC'de basıyor.

Biz 1 senedir 2024 sonbaharda arrow lake geldiğinde 6+8 zarlar intel 2nm, 8+16 zarlar TSMC üretimi olacak derken bunu söylüyoruz. Kaynak sormayın. Ben Boşnak Ağayım. Bilirim. Sonbaharda görülecek zaten.

Lunar lake yine TSMC 3nm. 1 senedir biliyoruz.

Bir de arrow lake alt segmentleri var laptop için. Arrow lake-U gibi. Alt segment. Burada da durum şu. İntel meteor lake zarını aldı 4nm'den intel 3nm'ye port etti. Şu anda sierra forest ile birlikte bu intel 3 üretim zarları üretilip stoklanıyor. Bir waferin fabrikaya girmesi ile çıkması arasında 3 aya kadar bir süre olabiliyor. Bu yüzden bizim yeni nesil diye satın aldığımız depoda onmilyonlarca satışa hazır işlemciler aylar önce basılmış oluyor. Bu zarları sonbaharda milyon milyon adetle Arrow lake U adı altında satacaklar.

Bu yazdığıma oldukça güvenilir (yıllara dayanır) bir kaynaktan kaynak ekleyeyim:

Gibi gibi. Uzun zamandır ciddi yerlerde yazılan şeydir bu. Bak o twit ocak 2024 tarihli. Intel 3nm'nin durumu vs taa o zamandan bilinen konuşulan şeyler.

Meteor lake, Arrow lake, Sierra Forest'in durumu bu. Ama aynen 4-->3 durumunda olduğu gibi intel 2 nodu da dışarıya kapalı ara node. Geçici. Onun da esası 1.8nm

Uzunca zamandır biliyoruz ki intel 1.8 deneme üretiminde. Hatta bundan aylar önce yatırımcılara panther lake zarı 1.8 olarak üretildi, zara güç verildi, sistem son derece güzel çalışıyor diye resmi açıklama yaptılar. Sonbahara doğru panther lake ve diğer 1.8 Xeon zarları ki aralarında çok efsane zarlar var initial production/düşük hacimli ön üretim'den yavaş yavaş HVM'ye (yüksek hacimli üretim) geçer.

İntel bu süre içinde EUV makinası teslim aldıkça üretim hacmini intel 7 den daha düşük nodlara taşıyacak.

High-NA EUV ise 1.6 ve özellikle 1.4nm için alındı. Oregon'da testleri ve yeni makinaların kabulleri yapılıyor.

Bu işler yüz milyarlarca doların döndüğü ciddi işlerdir. Komplo teorilerine burada yer yok.

Aşağıda da görüldüğü gibi intel'in 2023 yılında dahi 2nm üretim yaptığını biliyoruz. İnitial production dediğimiz şey bu. Verimi yükseltmenin yollarının denendiği ön üretim. Arrow lake 6+8 zarlı 2nm intel üretimi işlemci alan bazı kardeşlerimiz intel'in 2023 yılında bastığı kimi zarları kullanacak bilgisayarlarında.

(credit: tomshardware.com)

Bir de dikkat ettiysen intel'in yıllık yatırımcı sunumunda yeni paylaştığı bu grafikte 4 ve 3nm'ler aynı renkte gösteriliyor. Tıpkı 2 ve 1,8'in aynı renkte gösterilmesi gibi. Bunun da sebebi 4 ile 3'ün özünde aynı olması. Yukarıda anlattığımız gibi. Dolayısı ile intel şu anda milyonlarca 4/3nm basma kapasitesine sahip. Hatta bu kapasiteyi beslemek için biri new mexico'da diğeri malezyada 2 yeni dev fevoros zarı üreten tesis açtılar yakın zamanda.

Vaziyet bundan ibarettir.

İsteyen geçmişe taklıp "intel 14+++++++++++++++++yeeeeaa node düşüremez yeaaa" kafasıyla yaşayıp kendine komplo teorilerinden, büyük resimlerden kurulu biz koza örüp onun içinde gelişmelere ve bilgiye kapalı biçimde yaşayabilir.

Sonuç olarak sonbaharda ve önümüzdeki sene bunların hepsini göreceğiz ve çok eğleneceğiz.

Bundan kaçış yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Temmuz 2024; 22:38:0 >

• Intel 3 3nm demek değil, intel 3 aslında 7nm+ intel'in gerçek anlamda 3nm cpu'larını tsmc üretiyor. Hatta TSMC 3nm tekniğinin intel'in 18a dediği 1.8nm üretiminden daha iyi olduğunu iddia ediyor, bunlar doğru ise lunar lake'de ciddi bir watt performans oranı görmemiz lazım.

• VETERINARY kullanıcısına yanıt

Beni bu forumda bilenler bu konuyu uzun uzadıya açıkladığımı bilirler.

İntel 7 = TSMC 7nm

Bütün karakteristikleri aynıdır.

İntel 3nm kabaca = TSMC 3nm

İntlel 1.8nm TSMC 2nm'den bir tık daha iyi olacak diye bekleniyor.

Uzun uzun açıklayacak değilim. İsteyen istediği gibi inanır. Zaten bu konuda kendine güvenen gider bir Sierra Forest işlemci alır. Sonra işlemcinin resmi intel sitesinde intel 3 yazısı ile resmini alıp mahkemeye koşar ve intel'i dava eder.

Bak bakalım bir şeyler bulsak da dava etsek de milyar dolar tazminat alsak da oradan 50% komisyon kessek de diye bekleyen sırf bu amaçla kurulmuş ve yapılanmış yüzlerce Amerikan hukuk firmasından biri bile bu işe kalkışabiliyor mu?

Kalkışamaz ve KALKIŞAMIYOR çünkü olay yazdığım gibi. Bak 4nm meteor lake milyonlar sattı. Tık var mı?

Kendine güvenen dava etsin. Ama sonra karşı dava sebebiyle iflas edince şaşırmasın. Dediğim gibi hocam bu işler yüz milyarlarca doların döndüğü ciddi işler. Komploya böyle büyük konularda bariz yalana yer yok burada. Komplo teorisyenleri büyük resimciler istediğine inanır. Onların zaten bilgi ile doğrular ile herhangi bir alakaları yok AMD Ryzen 9 9900X oyun performansında Ryzen 7 7800X3D'nin gerisinde kalıyor 

• İlk olarak da 9950x3d çıkarır 9800x3d'den önce. Tam olur. 7950x3d'de böyle yaptılar. Ocak, şubat gibi ancak gelir 9800x3d.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 28 Temmuz 2024; 11:46:56 >
  • Hem 2nm/3nm intel işlemciler gelince AMDciler çıldıracak diyorsunuz, hem de bir sonraki mesajınızda Arrow Lake işlemciler için kötü haberler geliyor diyorsunuz. Galiba sadece milleti kızdırıp eğlenmeye çalışıyorsunuz.

Arrow lake performans sızıntısına göre 250w işlemci ile 160w 9950X aynı sonucu almış Cinebench R23'te. İntel belli ki yine işlemciye voltajı dayayıp AMD ile performans yarışına girecek.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.