|
AMD, Samsung'un 3nm üretim sürecini kullanabilir
-
-
AMD sahipleri yeni Chipgate lere hazir olsun ...
Samsung icin fiyaskoydu aradan yillar gecti Apple sutten agzi yanan yogurdu ufleyerek yer misali en uzak duran da Apple olmustur olmaktadir da ...
Samsung bir seye odaklanip cok iyi olmaktansa farkli alanlarda hatta sektorlere odaklanmasi ile casting dokum isini bir TSMC gibi baska bir uzmanligi odaklanmisligi yoktur. TSMC in dedikeligi / tahsislikte adanmisligi hicbirinde yoktur. TSMC den olmayan bir Snapdragon nasil problemli ise S22 Ultra larda da gorduk aynisi halen devam etmektedir. Samsung uretimli casting mi ? Aman aman !
-
AMD nin işlemci ve ekran kartlarını 2. Nesil 3 nm ile üretmesi ilginç olabilir. Samsung üretimi olgunlaştırmışsa İntel ve Nvidia AMD ürünlerine karşı ecel teri dökebilir. Telefon işlemcileri alan dar olduğu için ısınıyordu, bilgisayar işlemcilerinde soğutma daha iyi olacağı için Samsung üretimi çok sıkıntı olur mu bilen arkadaşlar bilgi paylaşırsa güzel olur. 2. Nesil 3 nm Samsung üretimi AMD ürünleri ısınma vb problem yaşar mı?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Samsung çip üretim piyasasına avantajlı girdi ama bahtı bir türlü düzelmedi
Örneğin arkadaşın bahsettiği Chipgate olayı Samsung u derinden etkiledi
Burada insanlar suçu Samsung a attı ama olay temelde farklıydı. Samsung ve TSMC çipset arasındaki fark Samsung un çipsetinin daha küçük 96mm vs 104.5 mm olup daha küçük bir alana daha fazla yoğunlukta transistor sığdırması oldu, bu devasa bir performans farkı sunmasa da Samsung çipsetleri daha fazla güç tüketimine neden oluyordu ama insanlar performansa değil pil ömrüne önem verdiği için Apple bu noktadan sonra Samsung dan koptu
Samsung un durumu tam düzelmiş derken bu sefer de S22U (8G1) olayı patlak verdi, herkes suçu Samsung a atarken, aylar sonra gelen araştırma raporunda suçlu ARM çıktı, çünkü aynı çipset TSMC tarafından üretilmeye başlandığında aynı durum yaşandı. ARM geliştiricileri mimarilerini İPhone için optimize ederken bunu yıllardır Android için yapmamış. Üretim bandı küçüldükçe sıcaklık daha da artmış.
“The application processors have been designed by ARM, the same problems have been confirmed in both of those manufactured by Samsung Electronics and TSMC, and thus it can be said that the cause is not the manufacturers but the designer”
Şimdi gelelim genel bir kıyaslamaya, doğruya doğru Samsung un üretim bandı genel anlamda TSMC ye kıyasla genelde geride kalıyordu buda Samsung u herkesin çekindiği çocuk haline getirdi ama işler 3nm için bambaşka halde
3nm üretimlerini inceleyelim
Transistör Türü
Samsung GAAFET
finFET e göre daha az akım kullanır ve daha verimlidir, sızıntılar minimum düzeydedir
finFET e göre boyutlandırma daha verimli gerçekleşir bu da daha fazla transistör yani dolaylı olarak daha fazla performans sunar
finFET e göre enerji dağılımı daha iyidir buda ölü bölgeleri engelleyerek daha fazla transistorün çalışmasına olanak sağlar
TSMC finFET
finFET in GAAFET e göre bir avantajı yok, finFET in teknolojik sınırı 4nm dir ve yapısı gereği 4 nm altına tam inme finFET ile mümkün değildir çünkü kuantum tünelleme yapar bu da transistörlerin doğru çalışmasını engeller bu yüzden Samsung Node 3nm iken, TSMC Node 3.5 nm dir yani gerçek 3nm değildir. Enerji dağılımı en verimli şekilde yapılsa bile belirli bir oranda transistör ölü bölgeye maruz kalır buda transistörlerin talep ettiği miktarı elde edememesinden kaynaklanır. TSMC GAAFET e 2nm de geçecek tabi ertelenmezse çünkü 2025 in 2. yarısından sonra 1. nesil üretime başlanması bekleniyor.
Öte yandan Samsung un 2. nesil 3nm üretim süreci hazır ve ilk kullanılması beklendiği çipsetler Galaxy Watch 7 olması bekleniyor
Raporlara göre Samsung 3GAP, TSMC N3E den daha iyi.
Peki daha iyi ise firmalar neden TSMC yi tercih ediyor?
GAAFET muazzam bir teknoloji ama üretmesi bir o kadar pahalı, zor ve inanılmaz detaylı buda wafer verimliliğini etkiliyor
TSMC N3E wafer verimliliği %75 de bu ne demek? Atıyorum 1 wafer den 100 çipset çıkıyor ama bunların 25 si bozuk veya kusurlu olabilir demek
Samsung 3GAP wafer verimliliği %20, 2025 başı %60 a ulaşması bekleniyor
firmalar wafer için para ister bu da çipset isteyen şirketin bozuk ürünler için de para vereceği anlamına gelir
ama söz konusu başka bir durumda var, TSMC nin üretim sınırı var ve belirli bir oranda üretim istiyorsan bunu sana sunamayabilir ya da erteleyebilir örneğin geçen yıl tüm 3 nm üretim bandını Apple satın aldı, buda seni rekabette diğer firmalara nazaran dezavantajda bırakır
Samsung da wafer verimliliği düşük ama wafer ücreti de düşük (7600 $)
Öte yandan şuana kadar 3GAP kullanan firma yok çünkü geliştirme ve optimize etme süreci yeni sonlandı ve çoğu firma ilk defa üretileceği için riske atmaya korkuyor, öte yandan verimi fazla olmadığı için boşuna para harcamak istemiyor
Örneğin 150 çalışan çipset isteseydin
TSMC: $38000
Samsung: $57000
tutardı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkthepro -- 30 Mayıs 2024; 1:55:24 >
-
Eline sağlık çok değerli bilgiler paylaştın.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Samsung çip üretim piyasasına avantajlı girdi ama bahtı bir türlü düzelmedi Örneğin arkadaşın bahsettiği Chipgate olayı Samsung u derinden etkiledi Burada insanlar suçu Samsung a attı ama olay temelde farklıydı. Samsung ve TSMC çipset arasındaki fark Samsung un çipsetinin daha küçük 96mm vs 104.5 mm olup daha küçük bir alana daha fazla yoğunlukta transistor sığdırması oldu, bu devasa bir performans farkı sunmasa da Samsung çipsetleri daha fazla güç tüketimine neden oluyordu ama insanlar performansa değil pil ömrüne önem verdiği için Apple bu noktadan sonra Samsung dan koptu Samsung un durumu tam düzelmiş derken bu sefer de S22U (8G1) olayı patlak verdi, herkes suçu Samsung a atarken, aylar sonra gelen araştırma raporunda suçlu ARM çıktı, çünkü aynı çipset TSMC tarafından üretilmeye başlandığında aynı durum yaşandı. ARM geliştiricileri mimarilerini İPhone için optimize ederken bunu yıllardır Android için yapmamış. Üretim bandı küçüldükçe sıcaklık daha da artmış. “The application processors have been designed by ARM, the same problems have been confirmed in both of those manufactured by Samsung Electronics and TSMC, and thus it can be said that the cause is not the manufacturers but the designer” Şimdi gelelim genel bir kıyaslamaya, doğruya doğru Samsung un üretim bandı genel anlamda TSMC ye kıyasla genelde geride kalıyordu buda Samsung u herkesin çekindiği çocuk haline getirdi ama işler 3nm için bambaşka halde 3nm üretimlerini inceleyelim Transistör Türü Samsung GAAFET finFET e göre daha az akım kullanır ve daha verimlidir, sızıntılar minimum düzeydedir finFET e göre boyutlandırma daha verimli gerçekleşir bu da daha fazla transistör yani dolaylı olarak daha fazla performans sunar finFET e göre enerji dağılımı daha iyidir buda ölü bölgeleri engelleyerek daha fazla transistorün çalışmasına olanak sağlar TSMC finFET finFET in GAAFET e göre bir avantajı yok, finFET in teknolojik sınırı 4nm dir ve yapısı gereği 4 nm altına tam inme finFET ile mümkün değildir çünkü kuantum tünelleme yapar bu da transistörlerin doğru çalışmasını engeller bu yüzden Samsung Node 3nm iken, TSMC Node 3.5 nm dir yani gerçek 3nm değildir. Enerji dağılımı en verimli şekilde yapılsa bile belirli bir oranda transistör ölü bölgeye maruz kalır buda transistörlerin talep ettiği miktarı elde edememesinden kaynaklanır. TSMC GAAFET e 2nm de geçecek tabi ertelenmezse çünkü 2025 in 2. yarısından sonra 1. nesil üretime başlanması bekleniyor. Öte yandan Samsung un 2. nesil 3nm üretim süreci hazır ve ilk kullanılması beklendiği çipsetler Galaxy Watch 7 olması bekleniyor Raporlara göre Samsung 3GAP, TSMC N3E den daha iyi. Peki daha iyi ise firmalar neden TSMC yi tercih ediyor? GAAFET muazzam bir teknoloji ama üretmesi bir o kadar pahalı, zor ve inanılmaz detaylı buda wafer verimliliğini etkiliyor TSMC N3E wafer verimliliği %75 de bu ne demek? Atıyorum 1 wafer den 100 çipset çıkıyor ama bunların 25 si bozuk veya kusurlu olabilir demek Samsung 3GAP wafer verimliliği %20, 2025 başı %60 a ulaşması bekleniyor firmalar wafer için para ister bu da çipset isteyen şirketin bozuk ürünler için de para vereceği anlamına gelir ama söz konusu başka bir durumda var, TSMC nin üretim sınırı var ve belirli bir oranda üretim istiyorsan bunu sana sunamayabilir ya da erteleyebilir örneğin geçen yıl tüm 3 nm üretim bandını Apple satın aldı, buda seni rekabette diğer firmalara nazaran dezavantajda bırakır Samsung da wafer verimliliği düşük ama wafer ücreti de düşük (7600 $) Öte yandan şuana kadar 3GAP kullanan firma yok çünkü geliştirme ve optimize etme süreci yeni sonlandı ve çoğu firma ilk defa üretileceği için riske atmaya korkuyor, öte yandan verimi fazla olmadığı için boşuna para harcamak istemiyor Örneğin 150 çalışan çipset isteseydin TSMC: $38000 Samsung: $57000 tutardı |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X