Şimdi Ara

AMD x2 6000 ve ekran kartı darboğazı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şu an sistemimde AMD x2 6000 (3ghz) cpu, 2x2GB OCZ DDR2 800 mhz ram ve Zotac 8800GT AMP! 512 MB ekran kartı kullanıyorum. Biliyorum sistem biraz eskidi ama bu konfigürasyona en uygun (VGA-CPU darboğazı yaratmayacak) ve benim için kayda deger bir performans artışı yaratacak hangi ekran kartını tavsiye edersiniz? Görüşlerinizi bekliyorum..Şimdiden teşekkürler..

• gtx260^2 derim
  • quote:

Orijinalden alıntı: barisdragon

gtx260^2 derim
    hd5770 daha iyi bir seçim olacaktır watt/performans ve özellik bakımından.
    işlemciniz nedeniyle gtx260 ile aralarında performans farkı da kalmayacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lethian

Alıntıları Göster
    5770 alabilirsin....
  • peki 5770ler için hangi markayı önerirsiniz sanırım bazı kullanıcıların fan gürültüsüyle ilgili problemleri olmuştu. HIS bu modelde en mantıklı seçim gibi geliyor.Kartı kulanan ya da kullanmış olanlar cevap verirlerse sevinirim :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nocturnale

peki 5770ler için hangi markayı önerirsiniz sanırım bazı kullanıcıların fan gürültüsüyle ilgili problemleri olmuştu. HIS bu modelde en mantıklı seçim gibi geliyor.Kartı kulanan ya da kullanmış olanlar cevap verirlerse sevinirim :)
    O islemci 8800gt'ye bile darboğaz yapar(oc'siz hali).Bence ilk değistrimeniz gereken islemciniz olsun. 8800gt su anda orta-ust seviyede yeterli bir ekran kartıdır.Alıcağınız hıc bir ekran kartından o islemci ile memnun kalmıyacaksınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: t3

O islemci 8800gt'ye bile darboğaz yapar(oc'siz hali).Bence ilk değistrimeniz gereken islemciniz olsun. 8800gt su anda orta-ust seviyede yeterli bir ekran kartıdır.Alıcağınız hıc bir ekran kartından o islemci ile memnun kalmıyacaksınız.

Alıntıları Göster
    AMD islemcilerde ekran kartina Intel islemcilerdekine gore daha az darbogaz yapar(Core i7 ve i5 islemcileri saymiyorum.).. heleki 3ghz 6000 nerdeyse hic darbogaz yapmaz o ekran kartina cunku yaklasik olarak ayni zamanda uretilmis donanimlar..

x2 3600+ ile Crysis oynanabiliyor...
    Bir cok oyunda 4800+ ile 8800GTX Ultra ile yapilan testlerde en yuksek Intel islemcisinden maksimum 20fps dusuk oldugu ama 25fps ile bir cok oyunu oynatabildigi Guru3D sitesinde goruntulendi... en yuksek ayarlarda QX9770 29fps ile Crysis v1,2 oynatirken ayni ekran karti ile 4850+E 26fps ile oyun oynatti..

http://www.guru3d.com/article/cpu-scaling-in-games-with-quad-core-processors/9

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 11 Ocak 2010; 13:17:59 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Towarscke

AMD islemcilerde ekran kartina Intel islemcilerdekine gore daha az darbogaz yapar(Core i7 ve i5 islemcileri saymiyorum.).. heleki 3ghz 6000 nerdeyse hic darbogaz yapmaz o ekran kartina cunku yaklasik olarak ayni zamanda uretilmis donanimlar..

Bir cok oyunda 4800+ ile 8800GTX Ultra ile yapilan testlerde en yuksek Intel islemcisinden maksimum 20fps dusuk oldugu ama 25fps ile bir cok oyunu oynatabildigi Guru3D sitesinde goruntulendi... en yuksek ayarlarda QX9770 29fps ile Crysis v1,2 oynatirken ayni ekran karti ile 4850+E 26fps ile oyun oynatti..

http://www.guru3d.com/article/cpu-scaling-in-games-with-quad-core-processors/9

Alıntıları Göster
    hd5770 derim bende..

• quote:

Orijinalden alıntı: Trecc11

hd5770 derim bende..

Alıntıları Göster
    aynı sistemi 2 sene kullandım ben de, i5'e geçince anladım ki işlemci kimi oyunlarda inanılmaz darboğaz yapıyormuş.wow, nba2k09 vb işlemciye yüklenen oyunlarda fps 3-4 katına ( evet abartmıyorum bariz 3-4 katı) çıktı. ki tahmin ediyorum yeni oyunlarda iyice geri kalmaya başlayacak işlemci. misal son zamanlarda çıkan star wars unleashed'de mesela işlemcisi kötü olan insanlar büyük sorunlar yaşıyorlar, ben 8800gt ile sabit 30 fpsde oynayabiliyorum(oyun 30 fpsye limitli), dolayısıyla ben olsam işlemciyi değiştirirdim. şu anda 8800 gt ile aa açmadan ayarların çoğu high'da bir çok oyunu oynayabiliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Trecc11

hd5770 derim bende..

Alıntıları Göster
    quote:

bazı oyunlarda işlemci büyük etken mesela bende 2.6 ghz de amd x2 işlemci var. j.task force da x1950-8800gt-4770 hepsi aynı fps yi veriyor..işlemci kesinlikle önemli..

• quote:

Orijinalden alıntı: groll

quote:

bazı oyunlarda işlemci büyük etken mesela bende 2.6 ghz de amd x2 işlemci var. j.task force da x1950-8800gt-4770 hepsi aynı fps yi veriyor..işlemci kesinlikle önemli..

Alıntıları Göster
    Ekran kartı derken şimdi de işlemci anakart masrafı çıktı desenize toptan yenileyeceğim bilgisayarı :)
    Archvile özellikle wow'da bu sistemle takılma yaşıyorum. Dalaran'da çektiğim sıkıntıyı çok iyi anlarsın :)

• quote:

külliyen yalan , AMD6000+ gtx260amp2 kullandım , şuan ise AMD6000+ 8800GT kullanıyorum büyük bir fark yok , amd6000+ darbogaz ın kralını yapıyor
  • quote:

Ekran kartı derken şimdi de işlemci anakart masrafı çıktı desenize toptan yenileyeceğim bilgisayarı :)
    Archvile özellikle wow'da bu sistemle takılma yaşıyorum. Dalaran'da çektiğim sıkıntıyı çok iyi anlarsın :)

işin kötüsü benim düşüncem şu tarzdaydı; yani wow 2004ün oyunu, işlemci 2007nin işlemcisi, hiçbir sorun yaratmaması lazım, herkes benim gibi oynuyodur heralde diyordum. sonra i5e geçince şok oldum resmen, oyunu deli gibi yavaş oynuyormuşum :) shadow hariç tüm ayarlar sonda dalaranda ortalama 40 fps alıyorum şu an
  • quote:

Orijinalden alıntı: archvile

quote:

işin kötüsü benim düşüncem şu tarzdaydı; yani wow 2004ün oyunu, işlemci 2007nin işlemcisi, hiçbir sorun yaratmaması lazım, herkes benim gibi oynuyodur heralde diyordum. sonra i5e geçince şok oldum resmen, oyunu deli gibi yavaş oynuyormuşum :) shadow hariç tüm ayarlar sonda dalaranda ortalama 40 fps alıyorum şu an

Alıntıları Göster
    WoW'un sorunu işlemcide değil.Dalaran problemli.O oyuna bakarak islemci değistirilmez ama x2 6000 gunumuz oyunları için yetersiz kalıyor.8800gt ise su an her oyunu orta-yuksek ayarlarda rahattlıkla kaldırıyor(Gerci benım ayar dusurdugum bir oyun çıkmadı daha ama)

Anakartının modeli nedir.Sadece islemci masrafi ile halledebilirsin.Yeni P2'ler çoğu eski anakart ile çalısıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi t3 -- 11 Ocak 2010; 14:17:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: SY34

quote:

külliyen yalan , AMD6000+ gtx260amp2 kullandım , şuan ise AMD6000+ 8800GT kullanıyorum büyük bir fark yok , amd6000+ darbogaz ın kralını yapıyor

o zaman QX9770'de darbogaz yapiyor. Ben Guru3D'nin testini koydum..Ben onlarin yalancisiyim..eger 4850E islemcisi ki, bu ekonomi sinifi 45watt bir islemcidir QX9770'den full cozunurlukte 10fps dusuk aliyorsa zaten darbogaz yapmistir... 6000+ ise bambaskadir.. Nitekim bir cok farkli testte 1den fazla ekran karti ile yapilan testlerde Intel Core 2 serisinin AMD'den daha kotu sonuc aldigini hatirlatirim... Nvidia'nin Core 2 Duo ve Quad serileri icin "yetersiz bant genisligi sunuyor" dedigini ve "islem gucunun ekran kartini doyurmuyor" diye sikayet ettigini de DonanimHaber'in sayfalarinda okudugumuz Nvidia haberlerinde gorduk..

SSE'nin etkisini de goze alarak konusursaniz sevinirim... Ben 5000+ ekran karti ve 3850 ekran karti ile bitirdim Crysis'i... 4000+ ile Crysis bitire forum uyemiz var... hatta yanlis hatirlamiyorsam forum yoneticisi demek daha dogru olacaktir..

• quote:

quote:

quote:

o zaman QX9770'de darbogaz yapiyor. Ben Guru3D'nin testini koydum..Ben onlarin yalancisiyim..eger 4850E islemcisi ki, bu ekonomi sinifi 45watt bir islemcidir QX9770'den full cozunurlukte 10fps dusuk aliyorsa zaten darbogaz yapmistir... 6000+ ise bambaskadir.. Nitekim bir cok farkli testte 1den fazla ekran karti ile yapilan testlerde Intel Core 2 serisinin AMD'den daha kotu sonuc aldigini hatirlatirim... Nvidia'nin Core 2 Duo ve Quad serileri icin "yetersiz bant genisligi sunuyor" dedigini ve "islem gucunun ekran kartini doyurmuyor" diye sikayet ettigini de DonanimHaber'in sayfalarinda okudugumuz Nvidia haberlerinde gorduk..

SSE'nin etkisini de goze alarak konusursaniz sevinirim... Ben 5000+ ekran karti ve 3850 ekran karti ile bitirdim Crysis'i... 4000+ ile Crysis bitire forum uyemiz var... hatta yanlis hatirlamiyorsam forum yoneticisi demek daha dogru olacaktir..

yalan derken sitenin testini kastedim , arkadasın amd x2 550 3.5 ile benim amd 6000+ arası görülmeye değer fark var günümüzde amd 6000+ yaşlı bir işlemci ama soracak olursanız parasının hakkını veriyor sonuçta ucuz bir işlemci , ben p4 2.6 cpu , fx5200 le oblivionu 5 - 10 fps lede bitrdgm günü bilyrm bunun bir marifet oldugunuda düşünmüyorm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donda -- 11 Ocak 2010; 14:35:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: donda

quote:

quote:

quote:

yalan derken sitenin testini kastedim , arkadasın amd x2 550 3.5 ile benim amd 6000+ arası görülmeye değer fark var günümüzde amd 6000+ yaşlı bir işlemci ama soracak olursanız parasının hakkını veriyor sonuçta ucuz bir işlemci , ben p4 2.6 cpu , fx5200 le oblivionu 5 - 10 fps lede bitrdgm günü bilyrm bunun bir marifet oldugunuda düşünmüyorm

Alıntıları Göster
    Konu darboğaz kavramının netleştirilmesiyle daha sağlıklı ilerleyebilir.

@Towarscke'nin verdiği Guru3D testi anlamlıdır. Tabii 8800 Ultra'ya olan bahsedilen etki, başka oyunlarla, hatta başka demo'larla ve ayarlarla da denenmeli; çünkü etkiyi bu da önemli ölçüde değiştirebilir. Bu ayrı konu.

@Towarscke yüksek çözünürlükte, ekran kartının ağırlık kazandığı durumdan örnek vermiş ki (4850E'li sonucun 2560x1600'e geçince birden düşmesine de dikkat ediniz. Daha önceki ayarlarda doğru düzgün bir fark yok. Tipik işlemci sınırlaması), buna "işlemciyi değiştirmiştim, çok fark olmuştu" diyerek cevap vermek, @Towarscke'nin söylemek istediği şey açısından, yanlış olacaktır.
    Öte yandan, konu başlığında "darboğaz" denilmesine bakıp meseleye sadece yüksek çözünürlüklü, "ekran kartının ağırlık kazandığı, işlemcinin karta etkisi" olarak bakmak da yanlış olacaktır.

"Darboğaz" kavramı, forumda, işlemcinin her türlü etkisini anlatmada kullanılıyor, genellikle. (Böyle kullanılması ne açıdan doğru, ne açıdan yanlış, tartışılır bir konu.)

Dolayısıyla, konuya verilecek cevap da buna göre olmalı.

İşlemci etkisi, oldukça değişken bir konudur. Ancak pek çok oyunda, hele düşündüğünüz HD 5770 gibi bir kartla ve mantıklı bir ayar seviyesinde, X2 6000+ önemli oranda sınırlayacaktır.
    8800 GT'yi yüksek çözünürlükte kullanan, 20 kareyle oynamayı bile dert etmeyen biriyseniz, tabii farklı yorum gerekebilir. Ama genele yaydığımızda, mantıklı düşündüğümüzde, durum üstteki cümlemde belirttiğim gibi.

Örneğin ben MP olarak UT3 oynarım sık sık. Kalabalık çatışmalarda veya botlarla olan kalabalık çatışmalarda, 3.8'de çalışan Q9550'yle 30'lu kareler oldukça sıradandır. İşlemci böyle sınırlamaktadır (UT3 için not olsun: XP'de, Vista ve 7'ye göre, işlemci sınırı kare/sn'si bariz daha yüksek olabilmekte).
    3.0'da çalışan X2 6000+ ise, genelde, 2.4'te çalışan E6600'ünkiyle benzer seviyede sınırlar. Pek çok zaman böyledir.
    Yani 2.4 yerine 3.8'de çalışan, U3 motorunun 3 çekirdek civarı kullanım yapması nedeniyle çekirdek sayısı avantajı da UT3'te ciddi getiri sağlayan ve üstüne l2 vs. avantajı da olan Q9550'de durum buyken, X2 6000+ ile neler olur anlamak için, sanırım ille denemek gerekmez.

Ya da GTA4, gene bu tarz oyunlardan.

Gene UT3 için: 4.0 gibi çalışan Q9550, işlemcimiz olsun. Ayarlar 1920x1080 - 4x MSAA gibi yüksek denebilecek seviyede olsun. Kart da GTX 260. Böyle bir durumda, GTX 260'ı değiştirince veya hız aşırtınca göreceğiniz, 60 altı karelerde olan kazanımlar, ekran kartına yüklenen birkaç kullanıcı yapımı haritadan ve diğer haritalardaysa, ekranın dibinde oluşan patlama gibi istisna durumlardan ibaret olacak. Geri kalan genel durumda, hep işlemci, üstelik 30'lu seviyelere düşebilen karelerde sınırlayacak. Yeri geldiğinde sunuculara 36 kişi bile girebiliyor ve UT gibi sürekli yoğun çatışma yaşanan bir oyunda neler oluyor, hiç sormayın.
    Yüksek çözünürlükle, yüksek AA ile ekran kartınız sonucu belirlemye başlayabilir, ama 30'lu kareler ve altında :) O 30'lu kareleri görmemek için işlemcinizi de değiştirmek zorundasınız.

UT3, Q9550 vb., söyleyeceğim şeyi düzgün anlatabilmek ve gelebilecek itirazları elimdeki pek çok veri nedeniyle düzgün cevaplayabileceğim için kullandığım örneklerdi.

Elinizdeki donanımlarla yapacağınız testler de, alacağınız yeni donanımların getirisini tahmin etmenizi sağlayacaktır. Örneğin AA kapatınca kare/sn yükselmedi veya az mı yükseldi? İşlemci sınırlamasından şüphelenin (tabii vsync, kare/sn sınırı veya bir sorunun etkilemediğini varsayıyoruz). Veya ekran kartı saat hızlarındaki değişim tepki yaratmadı mı? Gene işlemciden şüphelenin.

Çoğu zaman, ayar farkıyla düşük oranda etkilense de, bir işlemci sınırı seviyesi vardır (bazı istisnalarda, ekran kartının durumu bu sınırı doğrudan etkileyebilir). Yapacağınız şey, bunu tespit etmektir. Ekran kartı veya m. işlemci olsun, alacağınız donanımın getirisini buna göre tahmin edersiniz ve sonradan hayal kırıklığına uğramazsınız. Tabii işlemci kaynaklı bazı tekleme gibi ek durumlar olabiliyor. Onlar için tahminde bulunmak zordur. Her oyunu da deneyemiyorsunuz ve çeşitli durumlar oluyor. Her şey her zaman yolunda gitmeyebiliyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 11 Ocak 2010; 16:25:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: donda

quote:

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    esasen Core i7 ve i5 islemcileri cikmasaydi marifet olacakti... Su anda bile AMD en yuksek bant genisliginde i7 sinifi islemcilerin ust siniflari ile yarisiyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: tvardar

ben bunu anlamıyorum "fark olmaması " nasıl oluyor acaba
    iyi kart alınca 4x aa actıgın yerde 8x aa acarsın,daha fazla af açarsın.. islemci nedeniyle aynı fpsde oynarsın belki ama daha iyi grafiklerde oynarsın daha fazla detay açarsın
    haksız mıyım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fod

quote:

Orijinalden alıntı: tvardar

ben bunu anlamıyorum "fark olmaması " nasıl oluyor acaba
    iyi kart alınca 4x aa actıgın yerde 8x aa acarsın,daha fazla af açarsın.. islemci nedeniyle aynı fpsde oynarsın belki ama daha iyi grafiklerde oynarsın daha fazla detay açarsın
    haksız mıyım?

Alıntıları Göster

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.