Şimdi Ara

Amfi tamiri hakkında yardım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
65
Cevap
2
Favori
7.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arabada severek kullandığım 4 kanal AB sınıfı amfim birden bire sustu.
    Sigortalarına felan baktım sağlam.
    Amfinin kapağını açtım baktım hiçbir problem görünmüyor.

Komple kartı sökeyim belki arkada yol felan yanmıştır diye tam sökerken iki tane diyotun ayaklarının komple kopmuş olduğu farkettim.
    Kopan diyotlar bunlar.Problemim ise hangisini nerden söktüğümü hatırlamıyor olmam.
    Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.
    Amfi tamiri hakkında yardım.Amfi tamiri hakkında yardım.
    Hangisini nerden söktüğümü bilsem yenisini alıp lehimleyebilirim ama dikkat etmedim maalesef.
    Buda arka tarafı.Amfi tamiri hakkında yardım.
    Buada amfinin içi..

• Bacaklarından kopmuş olan ortak anot ve ortak katod diot . ortak katot olanın orta bacağı + dır ,ortak anod olan diotun orta bacağı - dir .
    regüle devresi üzerinde buluan smps nin bir parçasıdır . fotoğraftan size yardım etmem demek hiç bir sorumluluğu üzerime almayacağım anlamına gelir .
    ortak katod diotun orta ayağı kondansatörün + sına gider . diğeri ortak anod da - gider .
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektürükçü

Bacaklarından kopmuş olan ortak anot ve ortak katod diot . ortak katot olanın orta bacağı + dır ,ortak anod olan diotun orta bacağı - dir .
    regüle devresi üzerinde buluan smps nin bir parçasıdır . fotoğraftan size yardım etmem demek hiç bir sorumluluğu üzerime almayacağım anlamına gelir .
    ortak katod diotun orta ayağı kondansatörün + sına gider . diğeri ortak anod da - gider .

Hocam cevap için çok teşekkür ederim.
    Kondanstörün artı sına gideni buldum.Tamam.Hangisi anod hangisi katot olan hocam birde "02n"mi"02C"mi ?
    Fakar orta bacağı - olan cihazın şase si ile ortak değil sanırım ölçü aleti ile baktım ama ?

Cevaplar için çok teşekkür ederim şimdiden.
    Tabiki hiçbir sorumluluk size ait deil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YAZICIOĞLU -- 2 Haziran 2017; 17:40:34 >

• YAZICIOĞLU kullanıcısına yanıt
    Simetrik besleme olduğu için ortak anotların - si şase olamaz . yani devre + şase - olarak çalışmakta .
    diotların +- çıkışlarına bağlı çift elektrolitik kondansatör vardır bunlar - + ve buna seri gibi bağlı -+ vardır işte +- ortak olduğu yer şasedir . diğer uçlar - ve + sıdır .
    bilmiyorum ne kadar açıklayıcı oldu

• belki bu size yardımcı olur ..
  • quote:

Simetrik besleme olduğu için ortak anotların - si şase olamaz . yani devre + şase - olarak çalışmakta .
    diotların +- çıkışlarına bağlı çift elektrolitik kondansatör vardır bunlar - + ve buna seri gibi bağlı -+ vardır işte +- ortak olduğu yer şasedir . diğer uçlar - ve + sıdır .
    bilmiyorum ne kadar açıklayıcı oldu

Anladım hocam şimdi diyotlardan 1 tanesinin yolunu devre üzerinde takip ederek kondansatörün artı ucunu bağlı olduğunu gördüm.

Şimdi benim anlamak istediğim 2tane farklı diyot hangisini ne tarafa bağlıyacam.
    Yani sizin değiminiz ile ortak katot olanın orta bacağı kondansatörün artısına gider demişsiniz.
    Ortak katot olan ı nasıl tespit edebilirim.
    02n mi 02c mi ?

• diodların üzerinde işaretleri vardır . Yinede ölçü aleti ile ölçün , ters basılana denk geldim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    subwoofer konusunda yardım
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ortak katod böyle işareti vardır üzerinde .

• Ayrıca mutlaka izolatör ve boncuk ayrıca termal macun kullanın
  • Hocam bendeki diyotlar bunlar.İşaretlerden felan anlamam çok.
    Daha doğrusu şöyle söyliim.Siz üni de dekan ben tamircinin çırağı okadar anlarım yanı.
    Ona göre yardımcı olursanız çok sevinirim.mesela şu diyotun şu ayağı kondansatörün artısına denk geliyo derseniz işlem tamamdır.

• Elektronik cihazlarda kompenantlar birbirne bağlıdır . bacakları kopmuş diot !!! ? . nasıl kopar anlamadım ,siz sökerkenmi koptu yoksa ,kopukmuydu . Kopacak kadar güç ancak tahminim ciddi kısa devre oluşmasından kaynaklanır .
    Yani domino taşı etkisi . regülatör diot durduk yere kopmaz . yeni takacağınız diotta aynı akıbete uğrayacağı kesindir .
    Elektronik bilgi ve tecrübe isteyen özellikle dikkat isteyen bir iştir . sigorta atmış tel bağla gibi değil . sigorta bile sebepsiz açık devre olmaz .
    kusura bakmayın ama ortak diotların anodunu katodunu bilmeden bu işlere kalkışmanız ,olacak daha büyük arızalara sebep olur ,ayrıca 12 V araba aküsünü yüksek voltaja çıkaran devre vardır ,canınız bile yanabilir .
    yukarıdaki açıklamalar basite indirgenmiş açıklamalar ,daha basit şekilde anlatımını ben bilmiyorum . üstelik fotoğraflar paylaştım .
    saygılar kardeşim .
  • Hocam bütün ünvanlar sıfatlar sizin olsun 2 diyot bağlayıp usta elektronikçi olucak ego yaşlarını geçtik..
    Bütün sorumluluk ta bana ait olsun.

Size resimler ile gösterdim bu diyotun neresi anot neresi katot diye sadece bunu bana söylemenizi rica etmiştim.

Neyse sağlıcakla.

Artık deneme yanılma yolu ile bulmaya çalışacağım.
  • Yukarıdaki açıklamalarım gayet açık ve net , sıfır bilgi ile yapılan işlerle uğraşıyorsunuz .
    https://hakanbasargan.wordpress.com/2014/03/29/elektronik-devre-elemanlari-diyot/
  • quote:

Yukarıdaki açıklamalarım gayet açık ve net , sıfır bilgi ile yapılan işlerle uğraşıyorsunuz .
    https://hakanbasargan.wordpress.com/2014/03/29/elektronik-devre-elemanlari-diyot/

Teşekkür ederim yardımlarınız için hocam.
  • quote:

Ayrıca mutlaka izolatör ve boncuk ayrıca termal macun kullanın

Hocam bütün transistör ve diyotların soğutucuya temas eden kısımlarında termal pad vardı.
    Termal pad aynı zamanda izolatör görevi görürmü ?
    Kesinlikle termal izolatör olması şart ,zira diot ve transistör ,mosfet neyse soğutucuya bağlı olan yüzeyi iletkendir ,termal izolatör olmazsa kısa devre olur .Elektronik malzeme satanlarda bulunur , Bilgisayar içinde kullanılan kalın termal pad ile karıştırmayın . bu izolatörler çok incedir hatta kağıt inceliğindedir . ölçü aletiniz varsa ohm kademesinde bir probu soğutucuya diğer probu tüm yarıiletkenlerin bacaklarına dokundurarak asla direnç göstermemesi gerekir . Bu husus çok önemlidir !.
  • quote:

Kesinlikle termal izolatör olması şart ,zira diot ve transistör ,mosfet neyse soğutucuya bağlı olan yüzeyi iletkendir ,termal izolatör olmazsa kısa devre olur .Elektronik malzeme satanlarda bulunur , Bilgisayar içinde kullanılan kalın termal pad ile karıştırmayın . bu izolatörler çok incedir hatta kağıt inceliğindedir . ölçü aletiniz varsa ohm kademesinde bir probu soğutucuya diğer probu tüm yarıiletkenlerin bacaklarına dokundurarak asla direnç göstermemesi gerekir . Bu husus çok önemlidir !.

Anladım hocam çok teşekkür ederim.
    Çok iyi bir noktaya deyindiniz ben sökerken termal pad e çok benzettim çunki
    Bunu koyduğumuzda termal macuna kullanmamıza gerek varmıdır.

Hocam bu arada devrede herhangi bir yerde kısa devre yanık vs görünmüyor.Cihazın sigortalarına da baktım"Hatta multimetre ile baktım"sağlam.
    Benim tahminimce amfi subwoofer kabınının arkasında montajlı.Ve olusşan sarsıntı ayakları bir şekilde kırmış olabilirmi diye düşünüyorum umuyorum.
    Çuknki devre kartını sökerken özellikle çok dikkat ettim abanma felan uygulamadım.
    Birde beni umutlandıran cihaz dan ne bir koku ne bir duman hiçbirşey çıkmaması.

İzolatör kullanınca termal macun kullanmanıza gerek yok ,silikon bazlı izolatörler ısı transferi sağlar ve elektriksel yalıtım sağlar .
    Sarsıntıdan olabileceğini sanmıyorum ,bilmiyorum anlam veremedim .
    amplifikatörün arıza yapmış olması mutlaka gözle fark edilebilir devre elemanın arıza yapmış olması anlamını taşımaz .
    açık devre olmuş yarıiletkenler bazen hiç bir gözle fark edilebilecek durum oluşmayabiliyor .
    siz bir regüle diotları değiştirin bakalım ,ne olacak !.
  • quote:

İzolatör kullanınca termal macun kullanmanıza gerek yok ,silikon bazlı izolatörler ısı transferi sağlar ve elektriksel yalıtım sağlar .
    Sarsıntıdan olabileceğini sanmıyorum ,bilmiyorum anlam veremedim .
    amplifikatörün arıza yapmış olması mutlaka gözle fark edilebilir devre elemanın arıza yapmış olması anlamını taşımaz .
    açık devre olmuş yarıiletkenler bazen hiç bir gözle fark edilebilecek durum oluşmayabiliyor .
    siz bir regüle diotları değiştirin bakalım ,ne olacak !.

Tekrar teşekkürler hocam yarın karaköy tarafına geçersem alıcam malzemeleri.
    Burdan bilgi veeririm.
    Tüm gereken bilgiler söylenmiş,, bende biraz yorum yapmak isterim,,,

Elektrükçü Usta ya katılıyorum, Söktüğünüz malzemenin üzerinde DİYOT simgesi var, diyotun ne olduğunu biliyorsunuzdurki, ölçü aletizde var,,, bu üzerindeki işaretleri görüp durumu çözememeniz, en basit yerden sormuşunuz, en zor yeri nasıl tahmin edebileceksiniz veya tamir,, ben orayı anlamadım...

Size diyotu kısaca anlatayım,, diyot tek yönde akım geçirir,,, ya artı, yada eksi, bakınız >>>
    http://diyot.net/wp-content/uploads/2015/04/diyot_yapisi.gif << anot ++ geçirir,,, katot eksi geçirir..
    Trafodan gelen uçları tahmin edemediğiniz için, veya kondasatöre giden uçları,,

Köprü diyotu biliyorsunuzdur,,
    http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/04/kopru-diyot-ic-yapi.jpg
    iki ucuna ac akım girer,, doğrultulup DC olarak + ve eksi çıkar..
    Köprü diyotun + ve eksi doğrultan , 2 şer adet diyotu ayrı ayrı düşünün,,,
    İşte elinizdeki birer adet, içinde 2 şer diyot resmi olan malzemeler onlar...

Şimdi elinizdekilere tekrar bakın

Birde şu resme bakın >>>

resimdeki yeşil uçlara güç trafosundan, saniyede örneğin 400 defa , artı ve eksi değişen voltaj geliyor,,, çikarken değişimsiz düz DC olarak orta bacaktan çıkıyor.. evdeki şebekemiz 50 hz dir, onunla karıştırmayın, anfi sitemindeki veya siwichmode elektronik besleme devrelerindeki frekans çok yüksektir,, şu an elinizdeki diyot ise hızlı diyottur, yerine her diyot olmaz,, hık der gider.

siz diyotun çıkılarının gittiği yerleri ölçün,, ilk önce kondansatörlerde voltaj kalmışmı ona bakın, ölçecem derken kısa devre olur çat , ufak bir transtör gider o arada anlamazsınız,,,, güç devrelerinde kısa devre varmı + ile eksi arasında,, + ve eksi ile şase (anfinin sacı) GND arasında.. ses transtörlerine bakın,, transtör çıkışlarındaki 5w drençler vardır, örneğin 0.22 ohm olabilir.
    Birtek bunlarla bitmez,, ton devreleri için 7812 7912 benzeri regilatör devresi olabilir, orası arıza vermiş olabilir... Takippppp , saat 5, yanlış telafuzum olduysa affola..

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.