Şimdi Ara

amfinin dc karçırdıgını nasıl anlarım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar AIWA P22 amfim 2 tane pıoneer TS-6985 bozdu.ilk tweterler bozuldu.bi arkadas dc kaçırıyor
    olabilir dedi. nerden anlayabilirim kaçırıp kaçırmadıgını?
    AMFİNİN ÖZELLLİKLERİ

4 OHM
    2*60 WATT
    2 ÇIKIS

• Ölçü aletini "DC" konuma alıp ölçerek. Fakat bunun da bir sınırı vardı Untayk dostum yazmışı ama hatırlayamadım şimdi.
  • önce tweeter ların bozulması daha ziyede DC kaçağından çok , aşırı sürülmeyi ifade ediyor bana göre. Muhtemelen ampli bu çifte fazla geliyor.
    Bir amplinin DC kaçırıp kaçırmadığını , girişte sinyal ve çıkışta yük yokken bir DC voltmetre ile görebilirsiniz. Taa ki bu ampli çalışma anında yamukluk yapıyorsa , bunu görebilmek ciddi bir laboratuar gerektirir ki ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Genelde boşta iken DC vermeyen bir ampli , çalışırken DC kaçırıyorsa kısa sürede yanar. burada bu ampideki bir aktif devre elemanının ani bir yüksek akım veya voltaj karşısında darbe yemiş olma olasılı vardır zaten.
    Saygılar.
  • Hazır konu varken bir şey sorayım. Eğer bir amplinin sesi çok açıldığında çıkışında ses kesik kesik geliyorsa bu neden olabilir? Amplinin girişinde 470 uF'lik bir filtre kapasitörü var. Bunu yerine takınca bu olay başlıyor çıkarınca düzeliyor ama tabii ki ses de cızırtılı oluyor. Bir yerde güç kaynağı yeterli akım veremiyor ondan ses kesiliyor diye bir şey okudum ama tam emin değilim. Cevap verebilecek varsa şimdiden çok teşekkür ederim..
  • merhaba.
    buna sebep olabilecek birkaç ihtimal aklıma geliyor.
    1. Şayet oto teybinin ya da kaynak olan cihazın hoparlör çıkışı köprü / bridge ise , çıkışın hoparlöre bağlanan 2 ucu da şaseden bağımsızdır ve ampli katının besleme voltajının yarısı DC olarak çıkışta vardır. bu , ampli girişine bir DC uygulanmasına sebep olur. bu durumda bir kondansatörden geçersek DC geçmez ama ses sinyali geçer. Şayet kondansatörün değeri büyükçe ve elektrolik ise ( ki bu kısmı tecrübelerime dayanarak yazıyorum ! ) bir süre sonra kondansatör dolar ve artık ses de geçmemeye ya da kondansatörün üzerindeki voltaj gerek sızıntı ile gerekse kuple edildiği kattaki dirençler vasıtası ile boşaldıkça ses geçer. yani kesik kesik geçer. Çaresi ise mesela 1-4.7 uF arası küçük değerli bir kondansatör kullanmak ve kondansatörün çıkış ucundan şaseye de bir adet mesela 15k gibi bir direnç bağlamaktır. Ya da ampliye direkt olarak olarak RCA/Tos denilen fişlerle ve preampli seviyesinde girilmeli ki mantıklı ve olması gereken de aslında budur.
    2. Adaptör ile çalıştırılıyor ise ampli , adaptörün gücü aşıldıkça ses kesikliği çok normaldir. ya adaptör korumaya giderek voltajı kısar , ya da çökerek voltajı düşürür ve düşen ya da sürekli değişen voltaj da amplinin çalışma karakteristiğini bozar.
    3. Şayet ampli kaliteli ise ve mesela CLIP , PROTECT gibi kırpılma ve koruma sistemlerine sahip ise yüksek sinyal girişi , düşük yük empedansı veya aşırı yüklenme nedeni ile bu koruma devrelerini çalıştırıyor olabilir.
    Sizin bahsettiğiniz kondansatörden bu olay etkilendiğine göre benim tahminim köprü çıkışlı bir amplinin çıkışını , muhtemelen girişinde bir adet de trafo içeren bir oto amplisine girdiğinizi gösteriyor. en iyi çare ise bence o trafolu giriş kısmını atlayıp preampli girişinden giriş yapmanız. Şayet bahsettiğiniz sistem böyle bir sistem ise , ses kalitsindeki fark eminim hoşunuza gidecektir.
    Saygılar.

• Ampli köprü değil. Koruma devresi de yok basit bir devre yani. Güç kaynağı yeterli olmayabilir fikri ilk başlarda aklıma yattı çünkü trafosu 9V veriyor ve ampli de 8V ile besleniyor ama kapasitörü çıkartınca bu olayın kesilmesi güç kaynağının aslında yeterli olduğunu göstermez mi? Dediğiniz gibi 470 uF yi söküp 2.2 uF bağlıyorum ama sadece bu kesintilerin sıklığı artıyor. Yanına 10k direnç bağladım onun da bir etkisi olmadı. Artık başka bir güç kaynağıyla deneyeceğim bakalım yine aynı olay olacak mı. Tekrar teşekkürler..

---------------

Şimdi trafonun 18V'luk sarımını bağladım ve sorun düzeldi. Ses kalitesinde de belirgin bir düzelme oldu. Yardımlarınız için tekrar çok teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 29 Ekim 2006; 22:47:54 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu amfi nasıl
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.