Bir kaç senedir takip ettiğimiz amoled ekranlardaki iz problemleri tamamen gözlemlere dayanan bilgilerdir. Çoğu kullanıcı tarafından ekranda yanma tabir edilen bir durum. Bir kaç sene önce internet üzerinden Note 2 serisi telefon sipariş vermiştim. arka arkaya gelen 2 üründe da özellikle beyaz ekranda herkesin çok net anlayamayacağı bir takım leke yada izler vardı. İkisini de geri iade etmiştim. Daha sonra mağaza ve iletişim bayilerinde bir çok ürünü baktığımda note 2 de gördüğüm izleri benzerine gene rastladım. Bazılarında belli belirsiz flu ama bazılarında belirgin idi. ikon şekilleri beyaz ekrana geçildiğinde leke şeklinde hayalet görüntüleri olanları da gördüm. Samsung kullanıcıları çok dikkatli ve sabırla özellikle beyaz ekran açıp baktığında bu leke yada hayalet görüntüleri görebilirler. Yukarıda söylediğim gibi bu bir gözlemdir ve tüm samsung telefonları bakmama imkan olamıyacağı için hepsi için geçerli değildir. Şu ana dek baktığım ve inceleyebildiğim sayıdaki tüm amoled ekranlarda mutlaka belli belirsiz hayalet görüntüleri yakaladım. Şimdi geçenlerde bir mağazada gene üst seviye bir modelin amoled ekranında bir resim görüntüsünün aksi ve izleri tamamen beyaz ekrana yerleşmişti. Bunu satıcı arkadaşa sorduğumuzda sürekli sarjda kaldığı için o şekil oldu dedi. Ayrıca amoled ekranlara ait bir özellik olduğunu söylerken bilimsel olmayan doğru yada yanlış bir cevapta bulundu. Tek o cihaz sürekli sarjda değildi yanındaki bir kaç model amoled ekranda bu durum yoktu ama inceleyip bakamadık belki gene o izler vardı. Sürekli sarj derken bu akıllı telefonlar tam anlamı ile kullanıldığında 1-1.5 gün de bir sarj yapıldığından ötürü satıcı belki mantıklı söylemiş olabilir. Ama hiç açılmamış bir telefonda dahi bu izleri görebildik. Burda durum biraz karışıyor. Bu izlerin neden olduğunu samsung firmasının araştırıp netleştirmesi gerekir. Daha yeni bir örnek bugün öğle üzeri s5 model kullanan bir arkadaşın telefonuna baktık. önce telefon sahibine bakmasını istedik ama o bir şey göremedi. Dikkatli bakıldığında ana sayfada en altta duran ikonların hayalet görüntülerinin beyaz ekrana çıktığını izledik. Yerini ona da gösterdik ve o da tespit etmiş oldu. Bu izler, lekeler daha çok düz renkli beyaz gibi sayfalarda belli oluyor ama telefon kullanımını etkileyecek bir durum olmamasına karşın ilerde daha büyük yanma yada leke görüntülere neden olabilir mi onu tam bilemeyiz. Ama bu kadar çok para değerindeki bir telefonda ben böyle iz ve lekenin olmasını kabul etmem ve almam.
Test etmek için telefon sayfasında sadece beyaz bir bölüm açın yada beyaz ekran görüntüsünün çok fazlaca baskın olduğu bir bölüm. Sabırla çok hassas bir şekilde ekrana bakın ama hemen bırakıp vazgeçmeyin. İlk anda hiç bir şey yokmuş gibi görünüyor ama sonra iz yada ikon hayelet görüntüsünü seçebiliyorsunuz. Şurda yanılgı olmasın. Eskiden kalan hepimizin bildiği bir göz algısı vardır Bir nesneye bakıp sonra düz bir duvar yada zemine baktığımızda o nesnenin kısa bir süre hayalet görüntüsünü görürüz. Burda da öyle olduğunu sanmayın bu farklıbir durum:)
ips panel ekranlarda bu şekilde bir kusur hiç gözlemedik. Zaten ekran netliği tartışılmaz bir gerçektir. Amoled ekranlar ips panel gibi net olamıyorlar. Netlik derken izlenen bir film yada fotoğrafı söylemiyorum. En çok kullanılan ve sürekli karşımızda duran ikon, yazılar ve diğer bazı elemanları anlatmak istiyoruım.
Doğrudur hocam benim note2 cihazımda da var ekranın alt ve üst kısımlarında. Yanma benzeri durum bence. Üstte pil vs. ikonların olduğu bölgede özellikle çok bariz goruluyor