Şimdi Ara

AMPLİ USTALARI YARDIM!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
12.388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şemadaki ampliyi yaptım fakat bazı transistörleri bulamadım,onların yerine muadilleri kullandım beslemeyi verdim fakat ampliden henüz ses alamadım, gerçi input a sinyal bağlamadım ama en azından girişe elimi değdiğimde hoperlörlerde distorsiyon yapması gerekmezmiydi... ampli için + - 60 volt kullandım,ampli uzmanı arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.

AMPLİ USTALARI YARDIM!!

• Şema bu arkadaşlar..
  • hocam yandaki reklam yüzünden yazının tamamını okuyamadım kusura bakma
    hangi transistörler yerine hangilerini kullandın acaba yazarsanda memnun olurum
  • quote:

Orjinalden alıntı: madmax

Şemadaki ampliyi yaptım fakat bazı transistörleri bulamadım,onların yerine muadilleri kullandım beslemeyi verdim fakat ampliden henüz ses alamadım, gerçi input a sinyal bağlamadım ama en azından girişe elimi değdiğimde hoperlörlerde distorsiyon yapması gerekmezmiydi... ampli için + - 60 volt kullandım,ampli uzmanı arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.

AMPLİ USTALARI YARDIM!!

görünmüyordu reklam yüzünden yaa sinir oluyorum reklama

• Sayfanın üzerinde "Dallanan Mesajlar" var. Oraya tıkla reklamsız görürsün.
  • BF469 yerine D668 ,BF470 yerine MJE350 ,2SA1084 yerine A965 ,MJE15031 yerine TIP42C ,MJE15030 yerine TIP41C kullandım, Çıkış transistörleri olarak ta MJ 15003 ve MJ15004 kullanmayı düşünüyorum şimdilik deneme yapmak üzere çıkış transistörleri yerine 2 şer adet D45 ve D44 bağladım.

AMPLİ USTALARI YARDIM!!
  • devre akım çekiyormu veya muadil olarak aldığın elemaların pinlerine dikkat ederkmi bağladın. muadiller bazen farklı pin dizilişerine sahip olabiliyor...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    subwoofer konusunda yardım
    19 yıl önce açıldı
    SUBWOOFER YARDIM ?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 2SA1084 bacakları ve civarına parmakla dokunduğumda hoperlör cartlama yapıyor ve akım çekiyor,ayrıca input a bağladığım sinyal (müzik) duyulmaya başlıyor sanki o bölgedeki transistörler iş yapmıyor gibi..transistörleride o kadar datasheetlerine bakarak bağladım.
  • Arkadaşlar transistörlerin tam muadillerini buldum taktım fakat,hoperlörde akım kaçağı var gibi devre çalışıyor dediğim gibi hoperlörde sıssss sesi var fakat hoperlör konu içeriye doğru çekiyor ve hoperlöre akım gidiyor biraz fazla tutarsam hoperlörü yakacak.
  • Selamlar...

1. çıkışı bir adet mesela 1000uF gibi bir kondansatörden
    geçerek hoparlörü bağlayın. Bu , hop. e DC gidip bozulmasını
    önleyecektir.

2. verdiğiniz transistörlerin hiçbiri birebir muadil değil.
    bazıları düşük gürültülü ( ra diye geçer katalogda ! ) ,
    bazılarının akımları az mesela TIP42C gibi ve yine
    bazılarının da voltajları az veya video sürücü yerine
    genel amaçlı orta güç transistörleri...

3. sürücü ve çıkış transistörleri , özellikle audio
    uygulamaları için üretilmiş , eşlenik ve kazançları birbirine
    çok yakın olarak üretilmiş transistörlerdir.sizin kullandıklarınız birebir
    eşlenik transistörler olduğundan , orjinal listedeki
    malzemelerle kurulduğu kadar kararlı olmayacaktır.
    çok yüksek bir ihtimal ile , çıkışta bir DC voltaj olacak
    ve sinüsün üst veya alt kısmı diğerinden önce çökecektir.

4. devrenin sükunet akımını ve çıkış DC ayarını dikkatlice
    ayarlamaya çalışın. devredeki 2 trimpotun ayarı çok
    önemli... birisi çıkış DC ofset ayarı , diğeri ise sükunet ayarıdır.
    hangisinin hangisi olduğunu tesbit edin. çıkıştan şaseye bir
    100Ohm gibi direnç atarak çıkış DC seviyesini sıfır VDC
    ye getirmeye çalışın. sonra da çıkış transistörlerinin
    Beyz-Emiter arasındaki voltajını 350-400mV gibi ayarlayın.
    Bu değerler çeşitli devrelere göre değişebilir ama
    350-400mV en azından sorun çıkarmaz. Bir de besleme voltajını
    biraz düşürme şansınız varsa mesela +-50VDC gibi , bu değerde bir
    çalıştırmayı deneyin. Voltajı düşük olan transistörlerden
    bazıları voltajı sızdırabilir. unutmayın devre +-70VDC yani 140V ile
    çalışıyor. TIP42C gibi bir transistör bu voltajda yamulabilir.
    özellikle de çıkışta yük ve girişta sinyal yokken !!!

5. Tavsiyem , On-semiconductors firmasının ürettiği
    bu çıkış ve sürücü transistörlerini bulmaya çalışmanız.

NOT: sıssss sesinin gelmesi , devrenin çalıştığını gösteriyor bence.
    Ayarlarınızı bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim...
    Saygılar.

• Selamlar...nerelerdesin hocam ya bu işi çözse çözse untayk hocam çözer diyodum sende epeydir forumda gözükmüyordun neyse işe el attığın için teşekkür ederim,hocam durum aynen böyle yanlız listedeki muadil transistörlerin büyük bir bölümünün bugün tam muadillerini buldum ve değiştirdim, değiştirdiklerim şunlar BF469 lar yerine BF459 buldum,2SA1084 ler yerine 2SA970 buldum,BF470 yerine aynısını buldum, sadece MJE15031 ve MJE15030 ları değiştirmedim onların yerinde TIP41C ve TIP42C LER var çıkış transistörleri yerine şimdilik denemek için 1 takım 1er adet MJ15003 ve MJ15004 taktım (devre çalışırsa montajda 8 adet bağlayacağım) ama işin garip tarafı beslemeyi verdiğimde gene aynı şeyi yaptı,dediğin gibi hoperlöre seri 22 ohm watlı direnç ve 2200mf kondansatör ilave etmeme rağmen hoperlör hala içeriye çekiyor hala bir dc yada ac kaçak söz konusu ve direnç bile ateş gibi oluyor .. yaa aslında düşünüyorumda acaba bu devrede bilinçli bir şekilde driver katında veya başka bir yerde bir hata yaptırılmış olabilirmi ,yani herkez yapamasın falan diye ne dersin hocam..

• quote:

yaa aslında düşünüyorumda acaba bu devrede bilinçli bir şekilde driver katında veya başka bir yerde bir hata yaptırılmış olabilirmi ,yani herkez yapamasın falan diye ne dersin hocam..

hiç zannetmiyorum hocam bu devreyi yapan çok kişi var.yardım almak istersenizwww.eproje.com sitesinde yapan arkadaşlar var oraya sorabilirsiniz. hatta tamircihasan diye aratırsanız google da ulaşabilirsiniz arkadaş bu devre üstünde biraz değişiklik yaptığını hatırlıyorum

• Sezer arkadaşım, bi yanlışın olmasın tamirci hasan ın bütün devrelerini inceledim ben,bu çeşit bi ampliye rastlayamadım.
  • hocam kendi sitesinde yayınlamıyor eproje sitesinde yayınladı. ama değişiklik yapmıştı ve bjt ye çevirmişti ısı sorununu çözdüm diye başlık açmıştı sanırım ben linkini bulursam buraya koyarım

ben biraz araştırayım hocam. o kadar incelememiştim bu amfiyi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sezerkıran -- 26 Eylül 2006; 18:36:05 >
  • İyide sezer arkadaşım.. bu ampli zaten bjt transistörlü bir ampli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madmax -- 26 Eylül 2006; 17:57:48 >
  • Ampli'ciler nerdesiniz?
  • hocam kusura bakma ben yanlış hatırlıyormuşum tamirci hasanın düzenlediği amfi başka bir amfiymiş
  • Bu devreyi bende yaptım. BF469 yerine BF471ve 2SA1084 yerinede BC640 kullandım. Digerleri aynı yalnızca çıkışlara MJ15003-04 ikilisini kullandım. +-45 v da bir dakika çalıştı sonra çıkışlar yandı. Çıkışları BD911-912 ile değiştirdim ve +-24v da çalıştırdım uzun süre çalıştı +- 45 v da 10 saniye içinde gitti. Tahminim devre aşırı sürülüyor bu yüzden 8 transistörle çalıştırmak lazım yada 0,47 ohm luk dirençleri 2.2 ohm la değiştirmeli. Yarın iki ader BD911-912 ve 2,2 ohm direnç alıp tekrar deneyeceğim. Sanırım hatamız 8 transistöre göre dizayn edilmiş çıkışı iki transistörle sürmemizden kaynaklanıyor.
  • Hocam ben hala bu devrede bilinçli bir yanlışlık olduğuna inanıyorum ve bunu çözebilecek arkadaş ampli devresi dizaynı yapan mühendis veya bu işin ehli kişilerdir diye düşünüyorum.ve çok sinir oluyorum ayrıca bu sitede 2 tane ampli uzmanı arkadaş vardı birisi untayk idi ,ama şu an yoklar.
  • Yani herşeyi bir yana bırak ,o kadar uğraşıp baskı devre filan yaptık birde üstüne devre çalışmadı
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.