Şimdi Ara

ANALOG ELEKTRONİK BİTİYOR MU?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Yıllar sonra değişik bir konu açayım dedim.
    Elektroniğin temeli olan analog mantığını öğrenmeden arduino, pic gibi işlere merak duymak ne kadar doğrudur? Bunu kesinlikle digital elektroniği kötülemek için söylemiyorum, zira hayatımızı bu yazılımlara bağladık. Yalnız parçacık fiziğini-elektronu bilmenin de bir zararı olmayacaktır. CERN de bilim adamı olalım demiyorum-keşke- ama, en azından fizik ve elektroniğin temeli olan termoiyonik emisyonu, magnetizmayı, yarıiletken mantığını, transistör kazancının ne olduğunu bilmek bir zarar vermez kanımca. Osiloskobun elektron-saptırma mantığına dayandığını, floresan ekranın ne olduğunu ve TFT ekranlardan önce de olduğunu bilmemiz lazım. Çünkü bütün teknolojiler temel fizik ve matematik yasalarına dayanır. Bugün profesyonel kayıt stüdyolarında FET'lere rağmen halâ giriş empedansı yüksek lambalı preamp ve processorler kullanılmaktadır. Burada o iyi , bu kötü bir teknoloji gibi bir kıyaslama yapmak yanlış olacaktır. Ancak digital elektronik de transistör gibi bir yapıdan, daha öncesi triyodlardan oluşmuştur. Kuantumu saymazsak fizik kuralları halâ geçerlidir. Röntgen mantığının 100 yıldan fazladır hiç değişmediğini unutmayalım. Özetle Amerikayı yeniden keşfedelim demiyorum, ancak bilime ayırdığımız zaman ve para artırılmalıdır. Yoksa her ürünün arkasında PRC göreceğiz.
    Saygılar..

• what da shit? öyle bir şeyin olması imkansız. hatta imkansız ötesinde. analog olmadan güç aktarımı, modülasyon ve sinyallerin giriş çıkışı imkansız.
  • Eve, aynen bitmez. Mesela dijital haberleşmede siz sadece 1 ve 0 iletiliyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. 1 ve 0 yani iki seviyeli iletişimin bant genişliği sonsuzdur(hiç bir iletim ortamı sonsuz bant genişliği sunmaz, ayrıca farklı sinyalleri multipleks etmenize engel olur), bunlar bir şekilde analog hale(mesela sinc fonksiyonu biçimine) getirilip öyle iletilirler. Bu iş haberleşmedeki küçük bir parça sadece, daha çeşitli kayıplar, girişimler, yansımalar, antenler, yükselteçler vs var. Bunlarda hep analog değerlerle uğraşmak zorundayız. Ayrıca tüm dijital sistemler sonuçta yapı olarak(bilgisayar simulasyonu değilse) atomlara, elektronların enerji ve enerji seviyelerine bağlıdır.

Düzeltme:
    Ayrıca bir çok insanın aklına elektronik denince elektronik=devre gibi birşey geliyor bu doğru değil. Elektronik elektronların iletken, yalıtkan, yarıiletken yani atomların enerji çeşitli enerji seviyelerindeki davranışlarını inceler. Direnç, kapasite, indüktans, diyot, transistor vs çalışma ve varoluş prensibini açıklar. Ayrıca elektromanyetik alan ve dalgaların yüklerle, zamana bağlı yük değişimiyle ve ortamın belli değerleriyle ilgili ilişkisini açıklar. Elektronik budur bunları bilmek analog elektronik bilmek midir ve gereksiz midir, orasını takdirinize bırakıyorum. Yani demek istediğim elektronik demek zaten sizin kastettiğiniz şekliyle analog elektronik demektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 21 Eylül 2016; 20:33:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam analog elektronik olmadan dijital elektronik ten söz edilemez böyle bişey mümkün değildir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.